76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Какво е спред във Форекс търговията и как да търгуваме с ниски спредове?

На всеки финансов пазар има спред и Форекс пазарът не е изключение. Задължително е за начинаещите трейдъри да се запознаят с това какво е спред, предвид на факта, че това ще е основния им разход в търговията на финансовите пазари. За по-напредналите инвеститори, търговията с брокери, които предлагат ниски спредове е ключово условие, за да могат да подобрят резултатите и да оптимизират печалбите си. Но нека да започваме и да видим всъщност какво е спред?

Какво е спред във Форекс търговията и как да търгуваме с ниски спредове?

Какво е спред?

Спредът е едно от основните условия при търговията и инвестициите на финансовите пазари. Всеки един пазарен участник трябва да знае какво е спред ако иска да търгува успешно на Форекс пазара или пък да инвестира на фондовите пазари.

И на фондовия и на валутния пазар спред е разликата между цена купува и цена продава, които се наричат бид и аск. Именно затова и понякога можете да срещнете понятието бид аск спред. Важно е да запомните, че бид е цената, по която пазарът купува, а аск е тази, по която пазарът продава. Следователно Вие имате възможност да купите по цена аск и да продадете по цена бид.

От гледна точка на онлайн брокерите спредът е един от основните източници на доход, заедно с комисионните и такса суап. Всеки брокер може да избере да предлага фиксиран или плаващ спред. Въпреки това, в последните години повечето онлайн брокери се насочиха към плаващи спредове. Обикновено фиксираните спредове се свързват с не много популярните брокери маркет мейкъри.

Admiral Markets например предлага ниски и плаващи спредове за търговия с над 8000 финансови инструмента. Ето и пример за ниски типични спредове:

 • EUR/USD 0,6 пипса
 • GBP/USD 1,0 пипс
 • DAX30 0,8 пипса
 • SP500 0,5 пипса
 • NQ100 0,8 пипса
 • GOLD 20 пункта

По-надолу, можете да видите пример за това как се изчислява Форекс спред при валутната двойка EUR/USD. На първо място ще откриете цена Купува при ниво от 1.13652 , а след това и цена Продава при ниво от 1.13658. Или в този случай имаме Форекс спред от 0.6 пипса - разликата между двете котировки.

Спред на EUR/USD

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, EUR/USD

Как да измерим Форекс спред?

Разликата между цената за покупка (bid) и цената за продажба (ask) се измерва в пипсове или пунктове. На валутния пазар пипс в повечето случай е четвъртата цифра след десетичната запетая, но има и случаи, в които е втората като например при двойките с участието на японска йена.

Спредът на фондовия пазар също е разликата между цена bid и цена ask, но в повечето случаи там се измерва в пунктове.

Размерът на Форекс спред варира за всеки брокер според волатилността и обемите, търгувани на даден инструмент. Най-търгуваната валутна двойка е EURUSD и обикновено най-ниският спред е именно на тази валутна двойка. Спредът може да бъде фиксиран или плаващ и е пропорционален на обема, пуснат на пазара. Промените в плаващите спредове се дължат на ликвидността, която варира при различните пазарни условия и оповестяване на ключови икономически данни.

Брокерите често първо ще вземат своята печалба още при откриването на позицията. Поради тази причина вашата позиция първоначално е на загуба на платформата за търговия. Това е много прост начин да видите какви са таксите за брокерско посредничество.

Всеки онлайн брокер публикува своите типични спредове на уебсайта си в раздел технически спецификации.

Изчисляване на спред на Форекс пазара

Таксите за посреднически услуги често се изразяват като бид аск спред. Спредът се определя като брой пипсове между покупната и продажната цена. На финансовите пазари винаги имате 2 курса: бид и аск, които представляват цена, поя която пазарът купува и продава.

Ако двете цени на EUR / USD са 1.1200-1.1201 = спредът е 1 пипс

Стойността на изплатения Форекс спред в евро зависи от размера на договора, който търгувате, и от стойността на пипса.

Например ако търгувате 1 лот EUR/USD (€100 000), 1 пипс спред на Форекс пазара ще е 10 единици във втората валута в случая $10.

Ако спредът на EURUSD е 0,6 пункта, то при сделка с 1 лот този Форекс спред ще Ви струва 6 долара. Ако търгувате 10 лота EUR/USD, то тогава разходите по сделката Ви ще са $60.

Помнете, разходите за валутния спред в пипсове са експоненциални. Това означава, че ще трябва да умножавате тази стойност по броя на лотовете, които търгувате. С нарастване на размера на търгуваните обеми, ще нарастват и разходите Ви за спред.

Примери за спредове при DAX30 и CAC40

При търговия с немският борсов индекс DAX30 CFD или френският CAC40 CFD, с обем от 1 лот и типичен спред от 0,8 пункта, то разходите по сделката ще са 80 цента. Стойностите на пипсовете и размерите на брокерите може да варират при различните брокери.

Не се колебайте да проверявате размера на договорите и пазарните спредове, когато сравнявате два брокери, с които обмисляте да търгувате.

Започнете да търгувате DAX30 CFD при най-конкурентните условия на пазара с брокер номер 1 в Германия за 2019 година - Admiral Markets. Кликнете на банера по-долу и започнете търговия с един от най-популярните индекси в света DAX30.

Търгувайте DAX30 с Admiral Markets

Спредове - от какво зависи размера им?

Има няколко различни фактора, които влияят на размера на всеки бид аск спред. Тук ще споменем основните от тях:

 • Ликвидността на финансовия инструмент
 • Пазарни условия
 • Търгуваният обем

Всичко спредове зависят от базовия актив. Колкото повече се търгува един финансови инструмент, толкова по ликвиден е неговия пазар, има повече играчи на пазара и разликите между котировките са по-малки. При по-нискo ликвидните пазари като например криптовалутите, разходите за брокерските услуги може да са доста по-високи.

В зависимост от предложенията на брокера може да търгувате при фиксирани и променливи спредове. Трябва да се отбележи, че фиксираните спредове рядко отразяват реалните пазарни условия, а и могат да бъдат променяни при по-висока пазарна волатилност или обявяване на икономически и финансови новини.

Спредовете варират според пазарните условия: по време на финансови събития и макроикономически данни вероятно ще търгувате при по-високи спредове. Повечето брокери не гарантират определен размер на спреда по време на високо волатилни периоди.

Ако мислите да търгувате по време на среща на Федералния резерв или по време на изказване на президента на Европейската централна банка, трябва да имате предвид, че разходите по Вашата сделка ще бъдат по-големи от тези при нормални пазарни условия. По време на подобни икономически и финансови новини и събития трябва да сте готови да търгувате при по-висок бид аск спред.

Кой е най-добрия бид аск спред?

Най-добрият Форекс спред е междубанковия спред. Той е реалният спред на Форекс пазара и отразява истинската разлика между бид и аск цените. За да имате достъп до реалния междубанков пазар се нуждаете от ECN или STP сметка. На подобен тип сметка трейдърът ще плаща само една комисионна и получава достъп до пазарът изграден от най-големите банки в света.

На практика е много важно брокерът, с който търгувате да предлага възможно най-ниските спредове. Но възможно ли е да намерите брокер, който предлага 0 спред?

Admiral Markets предлага подобен вид сметка, която се нарича Admiral.Prime. На нея можете да търгувате 44 валутни двойки, злато, сребро, петрол и борсови индекси на най-популярната платформа за търговия MetaTrader 4. На Admiral.Prime можете да търгувате с валутна двойка EUR/USD със спредове започващи от 0 пипа. Вземете Вашата сметка Admiral.Prime като кликнете на банера по-долу.

Защо е важно да знаете стойността на спредовете?

Всеки трейдър има различна степен на чувствителност към цената на спреда. Вашата чувствителност към цената на спреда ще зависи от стратегията за търговия, която използвате. Колкото по-кратък период от време се търгува и колкото по-голям е броят на сделкаите, толкова повече трябва да внимавате за размера на спредовете.

Ако сте суинг трейдър, който иска да натрупа голям брой пипсове в рамките на седмици или дори месеци, размерът на спреда Ви влияе по-малко в сравнение с размера на търсените движения. Но ако търгувате в рамките на деня или скалпирате, размерът на спреда може да направи разликата между загубите и печалбите ви.

Ако влизате и излизате от пазара редовно, разходите за транзакции могат да се натрупат. Ако това е Вашата търговска стратегия, трябва да сте сигурни, че ще поставите поръчките си в моменти, когато размерът на спреда е оптимален.

Къде можете да намерите актуалните спредове на MetaTrader 5?

След като Вашата платформа за търговия MetaTrader 5 е отворена, просто отидете на прозореца Състояние на пазара, който трябва да е в най-лявата част на екрана. След това следват две възможности:

 1. Кликнете с десния бутон на мишката, отидете на опция "Колони" и изберете спред. Така най-вдясно в прозореца ще Ви се появи колона, в която ще виждате моментните спредове на различните финансови инструменти.
 2. На графиката за търговия в MT5 кликнете с десния бутон и изберете "Настройки"

Тази втора опция отваря пред Вас прозорец с параметри, който е свързан директно с графиката за търговия. В този прозорец отидете на меню "Покажи" и отметнете квадратчето "Покажи линия продава".

По този начин сегашния бид аск спред се изобразява като линия върху графиката, която показва аск цената. Разликата между двете линии бид и аск визуално показва размера на спреда.

Има и други варианти да разберете спреда на платформата MetaTrader 5. Инструментите включени в приставката MetaTrader Supreme Edition Ви позволяват да видите спреда по по-практичен начин.

Едната възможност е чрез индикаторът Admiral Spread Indicator. Той позволява визуализация на спреда в реално време директно на графиката на финансовия инструмент. Хубавото е, че, когато приложите този индикатор ще може да виждате спреда и в минало време, от периода, в който сте поставили поставили показателя на графиката на MetaTrader 5.

За да използвате Admiral Spread Indicator просто трябва да го плъзнете от прозорец "Индикатори" на графиката на избрания финансов инструмент и да натиснете ОК. С това действие в долната част на Вашата графика ще се появи един показател, който отразява всяка промяна в спреда в реално време.

Друга възможност е да използвате експерта Admiral Mini Terminal. Той се използва главно за бързо отваряне на позиция и бързо и ефективно управление на позициите. Все пак, на дисплея на Mini Terminal има показан и спреда в реално време, между бутоните на Купи и Продай. Така ще имате постоянен поглед върху актуалния спред, без да ви се много повече място на графиката.

За да използвате този експертен съветник, просто го плъзнете в желания прозорец и натиснете OK. Добавя се малък допълнителен прозорец в горния ляв ъгъл на графиката за търговия, където можете да намерите текущата стойност на спреда.

Изображението по-долу показва екран от платформата MetaTrader 5.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, GBP/USD, поръчка.

На показното изображение цена бид е 1,26950, а цена аск 1,26962. Можете да видите, че в двете котировки има 5-та цифра след десетичната запетая. Важно е да се знае, че това не е пип, а част от пипса. В горния случай имаме Форекс спред от 1,2 пипса.

След като знаете размера на спреда вече може да определите и стойността, му, според размера на позицията, в която искате да влезете. Например:

 • Ако искате да търгувате с 1 лот GBP/USD (100 000 паунда) в тази ситуация при Форекс спред от 1,2 пипса, то разходите по сделката Ви ще са 12 долара.
 • Ако искате да търгувате с 1,5 лота GBP/USD (150 000 паунда) при Форекс спред от 1,2 пипса разходите Ви ще са на стойност от 18 долара.

Когато поставяте ордери за ограничаване на загубите (стоп лос) и за прибиране на печалбите (тейк профит) е добре да видите на какво разстояние ги слагате, за да изчислите потенциалните си печалби и загуби. Имайте на предвид, че в първия споменат случай ( търговия с 1 лот GBP/USD) ако поставите стоп лос на 50 пипса от цената на вход, то евентуалното му активиране ще ви струва $500 (50 пипса х $10 стойност на един пип). Лигочно при 1,5 лота GBP/USD загубата ще е $750.

Как да търгуваме според настоящия спред?

Всеки, който желае да стане CFD трейдър трябва да избере своя пазарен профил: дали предпочитате да спекулирате с цената чрез скалпиране или предпочитате дългосрочното инвестиране на фондовите пазари? Предпочитате да търгувате на базата на технически или фундаментален анализ? Независимо какъв в профила Ви пазарния оказва влияние върху Вашата търговска стратегия.

За скалперите и тези с по-спекулативен профил спредът играе дори още по-сериозна роля, тъй като те са принудени да влизат на пазарите много пъти рамките на един ден. Ако спредът е твърде висок, техните търговски разходи ще бъдат високи и това ще ограничи печалбите им от търговията.

За тези, които предпочитат да инвестират в дългосрочен план или търгуват само по икономически новини, спредът също е важен, защо в случаи на висока волатилност могат да бъдат засегнати техните стоп поръчки. Това ще затвори техни позиции, които изглеждат фундаментално валидни, поради "фалшивите цени", които се дължат само на пазарен шум и временен скок на волатилността.

В една ефективна стратегия за търговия брокерските такси не са нещо тривиално. Би било интересно да има изображение на спреда, начисляван от брокера, за да се види дали се отклонява значително в периоди на висока волатилност.

Индикаторът за спред Admiral Spread Indicator е инструмент за измерване и визуализиране на спред на даден инструмент. Когато се приложи към графиката, той показва разликата между цена купува и цена продава до края на периода. Предоставената информация е:

 1. Максимален спред
 2. Минимален спред
 3. Среден спред за определен период от време

Индикатор за разпределение MT4

По подразбиране MetaTrader не предлага показване на спред. Ето защо са разработени експертни съветници, които да предоставят тази информация на търговците. Индикаторът Admiral Spread Indicator можете да намерите в приставката MetaTrader Supreme Edition (MTSE).

Разработена специално за клиентите на Admiral Markets приставката MetaTrader Supreme Edition включва над 60 допълнителни функции към платформата MetaTrader 5 и най-хубавото е, че се предоставя безплатно за реални и демо сметки. Вземете своята MTSE сега като кликнете на банера по-долу.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Опитните трейдъри винаги търсят брокери, които могат да им предложат най-ниски спредове. Това важи особено за валутните скалпери, за които таксите за търговия са много важни. Брокерите сa различни, но трябва да се внимава за най-ниските нива на спредове или за брокерските такси. Някои брокери измамници предлагат на трейдърите ниски спредове само, за да ги накарат да депозират пари при тях, а след това възстановяването на депозираната сума е много трудно, дори невъзможно.

Брокерските такси са основното възнаграждение на брокера и тези пари могат да бъдат използвани за бъдещото развитие на търговските услуги и платформата. Внимавайте, най-ниския спред не винаги е гаранция за качество на изпълнението на поръчките. Разходите по търговията могат да се използват за подобряване на услугите на брокера, така че внимавайте да не търсите най-евтиното решение, а решението с най-доброто съотношение цена-качество.

Как да изтеглите индикатор за спред на платформите MetaTrader?

Както вече споменахме платформите MetaTrader 4 и MetaTrader 5 не показват директно спреда и как се е променял във времето. Именно за тази цел е добре да използвате индикатор за спред. За някои трейдъри е много важно да могат да разберат моментния спред на Форекс пазара с един поглед.

Най-лесният начин е да изтеглите приставката MetaTrader Supreme Edition за MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Тази приставка разширява функционалността на платформите като Ви дава по-широк избор от технически индикатори и други опции за персонализиране.

Индикатор за спред можете да намерите под формата на експертен съветник в MetaTrader Supreme Edition. Той ще Ви покаже размера на настоящия спред на Форекс пазара и на другите финансови пазари, директно в платформата. На изображението по-долу можете да видите Admiral Spread Indicator в долната част на графиката след инсталиране на MTSE.

Индикатор за спред

Както можете да видите Admiral Spread Indicator е само една от много функции, които можете да получите безплатно с изтеглянето на MetaTrader Supreme Edition.

За да работи, индикаторът измерва записаната разлика в спреда и я показва незабавно в реално време и непрекъснато във времето. Когато е отворен, индикаторът за бид аск спред на MetaTrader непрекъснато записва стойността му. Това Ви позволява да погледнете графиката си и да видите информацията за спреда за минали периоди.

spread mt4.mq4

Текущият спред можете да видите в долната част на графиката на финансовия инструмент, който сте избрали. Всеки може да увеличи или да намали размера на прозореца като дръпне нагори или надолу хоризонталната линия, която разделя индикатора за спред от графиката.

В началото на статията разбрахме, че някои брокери предлагат и фиксиран спред. В тези случаи този индикатор няма реална полза. Въпреки това, той може да бъде особено полезен за активи с плаващи спредове.

Ще забележите, че последните стойности на спреда се виждат в червено и зелено в прозорец под графиката. Горната част на червените ленти показва максималния размер на спреда за всяка свещ. Обратно, долната част на зелените ленти показва минималната стойност на спреда, записана за всяка свещ. Тези елементи ще ви помогнат при вземането на решения за търговия и ще Ви предпазят от плащането на прекалено големи разходи по сделки.

Стратегии за търговия със спред

Обикновено е добра идея да комбинирате индикаторите, да използвате един или повече други индикатори, за да потвърдите сигналите, получени от основния ви индикатор. Индикаторът за спред може да се използва като последен филтър за навлизане на пазара и да се уверите, че не сте влезли позиция в неоптимално време.

Обърнете внимание, че това няма да е полезно за всеки трейдър: ако използвате стратегия, която ви кара да отваряте сравнително малко позиции, малко вероятно е да добавите филтър, който изключва отварянето на позиции в случай на спред над средния. От друга страна, ако имате стратегия с висока честота на отваряне, която има за цел да спечели няколко пипса, може да е жизнено важно да се избегне влизането в сделка, когато спредът е необичайно голям.

Например: да кажем, че сте изтеглили и инсталирали MetaTrader 5 Supreme Edition и решите да използвате индикатора Admiral Keltner като основен доставчик на търговски сигнал. Индикаторът на Keltner Channel очертава линии на графиката, които ви помагат да идентифицирате нива на подкрепа и съпротива.

Може да приемете краткосрочна търговска стратегия, анализирайки часова графика и продавате, ако пазарът достигне горната граница или купувате, ако пазарът достигне долната. След това можете да приложите филтър, за да подобрите ефективността на този първи индикатор.

Да речем, че разглеждате 100-периодна пълзяща средна и средна за 25-те периода и ги използвате за определяне на основната тенденция. Ако бързата пълзяща средна (25-те периода) е под дългосрочната средна (100-те периода), това показва низходящ тренд. Ако по-бързата пълзяща средна се движи над дългосрочната, това е индикация за възходящ тренд.

Вие следвате сигналите на основния си индикатор, но влизате в позиция само ако сигналът е в посоката на основния тренд.

Като окончателен сигнал за потвърждение за въвеждане, можете да използвате индикатор за спред. Можете да проследите историята на спреда, за да намерите времевите периоди с най-широки спредове. Това ще ви позволи да избегнете търговията през тези периоди, когато спредът е необичайно висок. Вместо това търгувате през периоди, когато спредът е на или под това ниво.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Започнете реална търговия с регулиран и награждаван брокер като Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера по-долу.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.