Какво е спред в търговията на финансовите пазари?

Admirals

За начинаещите трейдъри е задължително да се запознаят с това какво е спред, предвид на факта, че това ще е един от основните им разходи в търговията на финансовите пазари. А за по-напредналите трейдъри, търговията с посредници, които предлагат ниски спредове е ключово условие, за да могат да подобрят резултатите и да оптимизират печалбите си. Ако и Вие искате да разберете повече за спреда, тогава сте на правилното място.

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е спред?

Спредът е едно от основните условия при търговия и инвестиции на финансовите пазари. Всеки един пазарен участник трябва да знае какво е спред ако иска да контролира разходите за своите сделки. Все пак преди да дадем дефиниция за спред, трябва да разберем повече за различните цени на финансовите пазари.

Бид и Аск цени

Термините бид и аск са свързани с котирането на цените на финансовите пазари и представляват най-добрата потенциална цена, на която даден финансов актив може да бъде закупен или продаден.

Трябва да запомните:

  1. Бид цена (цена купува) е цената, която някой купувач е склонен да плати, за да притежава даден финансов актив. Трейдърите и инвеститорите могат да продадат своите активи по цена бид.
  2. Аск цена е цената (цена продава), която някой продавач е склонен да получи, за да продаде даден финансов актив. Трейдърите и инвеститорите могат да продадат своите активи по цена аск.

Сега вече може по-лесно да разберете значението на термина спред на финансовите пазари.

Спред е разликата между цена бид и цена аск и затова често може се нарича и бид аск спред. В много случаи спред е един от основните разходи за трейдърите и инвеститорите.

От гледна точка на онлайн брокерите спредът е един от основните източници на приходи, заедно с комисионните и суап такси, когато се прилагат такива. Те могат да бъдат използвани за бъдещо развитие на услугата, която предлага брокера. 

Видове спред

Основните видове спред прилагани от инвестиционните посредници при сключване на сделки на финансовите пазари са:

  • Фиксиран спред - през повечето време спредът е един и същ
  • Плаващ спред - спредът се променя според пазарните условия

Всеки брокер може да избере дали да предлага фиксиран или плаващ спред. Въпреки това, в последните години повечето онлайн брокери се насочиха към плаващи спредове.

Обикновено, фиксираните търговски спредове се свързват с не много популярните брокери маркет мейкъри и не винаги пресъздават реалните пазарни условия. Освен това много често фиксираните спредове са с по-голям размер от плаващите през големи периоди от време.

Все пак за някои стратегии за търговия фиксирания спред може да по-подходящ, но това са по-скоро изключения.

Тук трябва да отбеелжим, че трейдърите и инвеститорите често могат да се сблъскат с термина целеви спред, който се използва основно от брокери. Под целеви спред най-често се има предвид спред, който преоблаава през най-ликвидната част на търгоската сесия за всеки финансов инструмент.

Научете повече за търговията на финансовите пазари от нашите безплатни уебинари на живо. Кликнете на банера отдолу и запазете Вашето място още днес:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

В какво се измерва Форекс спред?

При търговия на Форекс пазара разликата между цената за покупка (bid) и цената за продажба (ask) се измерва в пипсове.

В същото време:

На валутния пазар пипс в повечето случай е четвъртата цифра след десетичната запетая, но има и случаи, в които е втората като например при двойките с участието на японска йена.

Размерът на всеки Форекс спред варира при различните брокери според волатилността и обемите, търгувани на даден инструмент. Най-търгуваната валутна двойка е EURUSD и обикновено именно тя е с най-ниският Форекс спред. 

Всеки онлайн брокер публикува своите типични спредове на уебсайта си в раздел технически спецификации.

Как се изчислява спред?

Повечето от Вас вече разбират как може да изчислят спред, но нека да споменем и елементарната спред формула:

Цена аск - Цена бид = Спред

Брокерите често първо ще вземат своята печалба още при откриването на позицията. Именно това е причината, в търговската платформа Вашата позиция първоначално да бъде на загуба. Един много елементарен начин да видите какви са таксите за посредничеството на брокера е просто като отворите позиция, но по-надолу в сделката ще предложим и други опции за проверка на спреда.

Всъщност ,посредниците взимат своята комисионна не само при търговия на Форекс търговията, но и за продажба на имот или покупка на автомобил. 

Когато оперирате на финансовите пазари и особено на Форекс, един от основните разходи за транзакции, разбира се е Форекс спред, затова ще дадем пример как се изчислява спред.

Пример за изчисляване на Форекс спред

На следващото изображение ще откриете прозорец "Нова поръчка" е MetaTrader 5, на който се вижда, че цените на EUR/USD са:

  1. Цена Бид 1,21361
  2. Цена Аск 1,21369
  3. Форекс спред 0.8 пипа = 1,21369 - 1,21361
Източник: Admial Markets MetaTrader 5, 16 февруари 2021

Стойността на платения от вас Форекс спред зависи от размера на договора, който търгувате, и от стойността на пипса. Например:

  • При търговия с 1 лот EUR/USD (€100 000) - 0,9 пипса Форекс спред ще е 9 долара
  • При търговия с 0,1 лота EUR/USD (€10 000) - 0.9 пипса Форекс спред ще е 0,9 долара

Добре е да запомните, че разходите за валутния спред в пипсове са експоненциални. Това означава, че ще трябва да умножавате тази стойност по броя на лотовете, които търгувате. С нарастване на размера на търгуваните обеми, ще нарастват и разходите Ви за спред.

Пример за спред при DAX30

На следващото изображение ще откриете прозорец "Нова поръчка" на договори за разлика на немския борсов индекс DAX 30:

  1. Цена Бид 14135.21
  2. Цена Аск 14140.21
  3. Спред 5 пункта = 14140.21 - 14125.21
Източник: Admial Markets MetaTrader 5, 16 февруари 2021

 

В една ефективна стратегия за търговия брокерските такси не са нещо тривиално. Не се колебайте да проверявате размера на договорите и пазарните спредове, когато сравнявате два брокери, с които обмисляте да търгувате. Посредник, който предлага ниски спредове определено има предимство пред такъв с по-високи.

От друга страна е добре да имате предвид, че трябва да внимавате с условия за търговия, които изглеждат прекалено добре, тъй като може да се окажете в капана на някой от брокерите измамници. Подобни компании използват ниските спредове само, за да накарат трейдърите и инвеститорите да депозират средствата си при тях, след което много трудно могат да вземат депозираната сума обратно.

Все пак има и други критерии при избор на брокер освен спредовете. Вижте повече в статията:

Един много лесен метод за изчисляване на спред, маржин и други параметри е Admirals Трейдърски Калкулатор.

Тествайте търговията с валутни двойки, борсови индекси и общо над 8000 финансови инструменти без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Защо е важно да знаете размера на спреда? 

За повечето от нас, когато купуваме или продаваме нещо, цената често е ключов фактор, който трябва да вземем предвид в процеса на вземане на решения. Въпреки това, някои трейдъри и инвеститори не отдават достатъчно значение на транзакционните разходи, свързани с извършването на тази продажба или покупка.

Всеки трейдър има различна степен на чувствителност към стойността на спреда. Вашата чувствителност към спреда ще зависи от стратегията за търговия, която използвате. На колкото по-кратък период от време търгувате и колкото по-голям е броят на сделките, които отваряте, толкова повече трябва да внимавате за размера на спредовете.

  • Ако сте суинг трейдър или инвеститор, който иска да натрупа голям брой пипсове в рамките на седмици или дори месеци, размерът на спреда Ви влияе по-малко в сравнение с размера на търсените движения.
  • Ако търгувате в рамките на деня или скалпирате, размерът на спреда може да направи разликата между загубите и печалбите ви.

Независимо какъв е Вашия търговски профил пазарния спред оказва влияние върху Вашата търговска стратегия, но ако влизате и излизате от пазара редовно, разходите за транзакции могат да се натрупат. При положение, че това е Вашата търговска стратегия, трябва да сте сигурни, че ще поставяте поръчките си в моменти, когато размерът на спреда е оптимален.

Ето защо трябва да следите размера на спреда:

  1. Ако отворите позиция в период, в който спреда е много висок, то може да намалите потенциала за печалба на позицията или дори да я направите нерентабилна.
  2. С увеличаването на сделките или обемите на търговия разходите за спред ще нараснат значително и е добре да ги следите.
  3. Ако търгувате с по-малък капитал в сметката си разходите за спред може да съществена част от капитала Ви
  4. Добре да имате предвид спреда при поставяне на чакащи поръчки за покупка / продажба или стоп лос и тейк профит

Спредът се взима предвид дори от най-големите трейдъри, тъй като влияе върху разходите за търговия. Въпреки това някои начинаещи търговци на финансовите пазари се опитват да комбинират толкова много концепции и нова информация, че разходите за търговия не получават никакво внимание. Това може да се окаже сериозен пропуск във всяка една търговска стратегия.

Започнете да упражнявате своите търговски стратегии на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Спред - от какво зависи размера му?

Има няколко различни фактора, които влияят на размера на всеки бид аск спред. Тук ще споменем основните от тях:

  • Ликвидността на финансовия инструмент
  • Пазарните условия
  • Търгуваният обем

Всички спредове зависят от базовия актив. Колкото повече се търгува един финансови инструмент, толкова по ликвиден е неговия пазар, има повече играчи на пазара и разликите между котировките са по-малки. При по-нискo ликвидните пазари като например криптовалутите, разходите за брокерските услуги може да са доста по-високи.

Вече знаете, че в зависимост от предложенията на брокера може да търгувате при фиксирани и променливи спредове. Трябва да се отбележи, че фиксираните спредове рядко отразяват реалните пазарни условия, а и могат да бъдат променяни при по-висока пазарна волатилност или обявяване на икономически и финансови новини.

Спредовете варират и според пазарните условия:

  • По време на финансови събития и публикуване на макроикономически данни вероятно ще търгувате при по-високи спредове. Повечето брокери не гарантират определен размер на спреда по време на високо волатилни периоди.

Ако мислите да търгувате по време на среща на Федералния резерв или по време на изказване на президента на Европейската централна банка, трябва да имате предвид, че разходите по Вашата сделка вероятно ще бъдат по-големи от тези при нормални пазарни условия.

По време на подобни икономически и финансови новини и събития трябва да сте готови да търгувате при по-висок бид аск спред.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения събрани от над хиляда финансови медии. Цялото съдържание се предоставя от водещи финансови компании като Dow Jones, Trading Central и Acuity.

Кой е най-добрия бид аск спред?

Най-добрият Форекс спред е междубанковия спред. Той е реалният трейдинг спред на Форекс пазара и отразява истинската разлика между бид и аск цените. За да имате достъп до реалния междубанков пазар се нуждаете от ECN или STP сметка за търговия. На подобен тип сметка трейдърът ще плаща комисионна и получава достъп до пазарът изграден от най-големите банки в света.

На практика е много важно брокерът, с който търгувате да предлага възможно най-ниските спредове. Но възможно ли е да намерите брокер, който предлага 0 спред?

Има ли търговия без спред?

Вероятно много от Вас се чудят дали може да започнат търговия без спред или поне при спред близък до 0?

Търговските сметки без дийлинг деск (no dealing desk, NDD) или ECN сметки, които са без оперативни разходи за брокера. На този тип сметки може да търгувате с междубанкови спредове като 0 или 0,1 пипа на EUR/USD.

Admirals предлага подобен вид сметка, която се нарича Zero.MT5. На нея можете да търгувате 44 валутни двойки и ДЗР злато, сребро, петрол и борсови индекси на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи MetaTrader 5.

На сметка Zero.MT5 можете да търгувате с валутна двойка EUR/USD със спредове започващи от 0 пипа, а комисионните зависят от обема, който търгувате.

Къде да намерите спреда на MetaTrader 5?

След като Вашата платформа за търговия MetaTrader 5 е отворена, просто отидете на прозореца Състояние на пазара, който трябва да е в най-лявата част на екрана. След това следват две възможности:

  1. Кликнете с десния бутон на мишката, отидете на опция "Колони" и изберете спред. Така най-вдясно в прозореца ще Ви се появи колона, в която ще виждате моментните спредове на различните финансови инструменти.
  2. На графиката за търговия в MT5 кликнете с десния бутон и изберете "Настройки". Пред Вас ще се отвори прозорец с параметри, който е свързан директно с графиката за търговия. В този прозорец отидете на меню "Покажи" и отметнете квадратчето "Покажи линия продава".

По този начин сегашния бид аск спред се изобразява като линия върху графиката, която показва аск цената. Разликата между двете линии бид и аск визуално показва размера на спреда (сивата и червената хоризонтални линии на следващата графика).

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/JPY, 5-минутна графика с диапазон на данните15 февруари 2021 - 16 февруари 2021 година Изготвена на 16 февруари 2021 в 10:31. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Спред индикатор

Има и други варианти да разберете спреда на платформата MetaTrader 5. Някои от инструментите включени в приставката Admirals MetaTrader Supreme Edition Ви позволяват да видите спреда по по-практичен начин.

Едната възможност е чрез индикаторът Admiral Spread Recorder . Чрез него ще получите визуализация на спреда в реално време директно на графиката на финансовия инструмент. Хубавото е, че, когато приложите този индикатор ще може да виждате спреда и в минало време, от периода, в който сте поставили поставили индикатора на графиката на MetaTrader 5.

Admiral Spread Recorder е инструмент за измерване и визуализиране на пазарния спред на даден инструмент. Когато се приложи към графиката, той показва разликата между цена купува и цена продава до края на периода. Предоставената информация е:

  1. Максимален спред
  2. Минимален спред
  3. Среден спред за определен период от времe.

За да използвате Admiral Spread Recorder просто трябва да го плъзнете от прозорец "Индикатори" на графиката на избрания финансов инструмент и да натиснете ОК. С това действие в долната част на Вашата графика ще се появи един показател, който отразява всяка промяна в спреда в реално време.

Някои посредници са избрали да предлагат фиксиран Форекс спред. В тези случай Admiral Spread Indicator няма да бъде полезен. Този показател може да бъде много ефективен при продукти, които се търгуват с плаващи спредове.

Благодарение на този индикатор можете да видите историята на спредовете, където се появяват пиковете, които показват периоди, по-големи спредове от нормалните. Това ще ви позволи да избягвате търговията, когато спредът е с по-високи стойности. Вместо това ще се опитате да работите, когато спредът е на средно или под средното ниво.

Обикновено е добра идея да комбинирате индикаторите и да използвате повече от един индикатори, за да потвърдите сигналите, получени от основния Ви индикатор. Индикаторът за спред може да се използва като последен филтър за навлизане на пазара и да се уверите, че сте влезли позиция в оптимално време.

В долната част на следващата графика можете да намерите Admiral Spread Recorder:

Източник: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURUSD, Часова графика с диапазон на данните 26 януари 2021 - 16 февруари 2021 година. Изготвена на 16 февруари 2021 в 14:45 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Мини терминал

Друга възможност да разберете сперда е да използвате експерта Admiral Mini Terminal. Той влиза в употреба главно за бързо отваряне на позиция и бързо и ефективно управление на позициите.

Все пак, на дисплея на Mini Terminal има показан и спреда в реално време, между бутоните на Купи и Продай. Така ще имате постоянен поглед върху актуалния спред, без да Ви се заема допълнително място на графиката.

За да използвате този експертен съветник, просто го плъзнете на графиката на избрания от Вас финансов инструмент и натиснете OK. Добавя се малък допълнителен прозорец на графиката за търговия, където можете да намерите текущата стойност на спреда.

След като знаете размера на настоящия спред и вече може да определите и стойността, му, според размера на позицията, в която искате да влезете.

На следващата графика можете да откриете Мини Терминал в горния десен ъгъл:

Източник: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURUSD, Часова графика с диапазон на данните 26 януари 2021 - 16 февруари 2021 година. Изготвена на 16 февруари 2021 в 14:45 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Разработена специално за клиентите на Admirals приставката MetaTrader Supreme Edition включва над 60 допълнителни функции към платформата MetaTrader 5 и най-хубавото е, че се предоставя безплатно за реални и демо сметки.

Започнете да използвате Admiral Spread Indicator, Mini Terminal и още над 60 допълнителни функции с изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition. Изтеглете MetaTrader Supreme Edition още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу!

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете Форекс търговия?

След като знаете какво е спред и как до го изчислявате, защо трябва да следите размера на спреда и как да търгувате с нулев спред може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите първите си сделки на валутния пазар.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за Форекс търговия.
  2. Изтеглете платформа за Форекс търговия.
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Започнете Форекс и ДЗР търговия при едни от най-конкурентните спредове на пазара като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е ливъридж и как да го използвате в търговията на финансовите пазари?
Едва ли има много трейдъри и инвеститори, които са се насочили към финансовите пазари и не са срещали понятието ливъридж, но не са много тези, които познават реалното значение на финансовия лост. Някои смятат ливъриджа за много полезен инструмент, докато други го отхвърлят напълно. Интересува Ви къд...
Какво е пип във Форекс търговията и как да изчислявате стойността му?
Интересувате се от Форекс търговия и редовно четете анализи или коментари за валутния пазар? Тогава вероятно често сте се натъквали на термини като пип (pip) или пипс (pips), когато става въпрос за промените в цената на дадена валута двойка. Ако искате да научите повече за тях и търговията на Форекс...
Финансови деривати: Какво представляват и как да търгувате с тях?
Ако бъдат запитани, повечето хора вероятно ще са чували за акции, облигации и инвестиционни фондове без да са се занимавали с финансова пазари, но понятието финансови деривати, вероятно звучи по-непознато за широката публика. А трябва да отбележим, че днешния пазар на деривати е огромен, някои го оц...
Виж Всички