Швейцарски франк: Как да търгувате с CHF?

Борис Петров

Eдна от най-търсените валути в света, особено по време на периоди на несигурност се нарича швейцарски франк. Освен това франкът се използва и като световна резервна валута. Много хора притежават депозити или кредити в швейцарската валута, или просто се опитват да извлекат печалби като търгуват с швейцарски франк . И Вие сте един от тях или искате да започнете? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е курс швейцарски франк лев?

Преди да започнем темата за курс швейцарски франк лев, трябва да обясним накратко всъщност какво е валутен курс?

Валутен курс е съотношението между две валути, което определя стойността на една валута спрямо друга. В повечето случаи става въпрос за отношение на чуждестранна валутна единица спрямо местната (както при франк лев). 

Валутните курсове основно биват два вида:

  • Фиксирани
  • Плаващи.

Швейцарски франк (CHF) е официалната валута ползвана в Швейцария и Лихтенщайн, докато както знаем левът е официалната парична единица в България.

Валутен курс швейцарски франк лев отразява съотношението на швейцарския франк (CHF) спрямо българския лев (BGN). A за да оценим стойността на едната спрямо другата трябва да ги поставим във валутна двойка - CHF/BGN (франк / лев). Курсът франк лев е плаващ и по него може да обмените франк в лев и лев в франк.

Валутния курс се определя на валутния пазар (Форекс), който е отворен за широк диапазон от купувачи и продавачи 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата като изключения правят уикендите. Според последния доклад на Банката за международни плащания търговията на Форекс пазара е достигнала $7.5 трилиона на ден.

Тествайте търговията на Форекс пазара без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу!

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Защо да търгувате швейцарски франк лев?

Отново според последният тригодишен доклад на Банката за международни плащания за Форекс пазара, швейцарският франк представлява 5.2% от световния валутен оборот. CHF изостава от:

  • USD (88.5%)
  • EUR (30.5%),
  • JPY (16.7%)
  • GBP (12.9%)
  • CNY (7.0%)
  • AUD (6.4%)
  • CAD (6.2%)
Източник: Тригодишно проучване на Банката за международни разплащания

 

CHF е смятан за една от най-стабилните валути в света. По подобие на японската йена, франкът се счита за актив-убежище. Това означава, че търсенето на CHF нараства в моменти на политическа и икономическа несигурност, геополитически сътресения, пандемия или войни.

Статутът на актив убежище донякъде се дължи на фактът, че около 20% от франковете в обръщение бяха обезпечени със злато, както и неутралитетът на Швейцария в повечето големи конфликти (той приключи след началото на конфликта в Украйна).

Но да видим какви още причини могат да Ви накарат да направите инвестиции в швейцарски франк, освен това, че е валута убежище в трудни времена:

  1. Ако живеете в България и имате кредит във швейцарски франк, то при покупка на CHF/BGN вие може да се застраховате (хеджирате) от потенциално поскъпване на франка, съответно и на кредита Ви.
  2. Ако живеете в България и притежавате депозит във франкове, то при продажба на CHF/BGN можете да се хеджирате срещу евентуален спад в курса на франка, който да обезцени депозита Ви.
  3. При положение, че притежавате бизнес, който има има плащания/постъпления в швейцарски франкове, то чрез търговия с франк лев можете да намалите ефектите върху плащанията от промените във валутния курс CHF/BGN.
  4. Защита от инфлация в България и обезценяване на българския лев.
  5. При търговия с франк лев можете да се опитате да се възползвате от промените в CHF/BGN и да извлечете печалби, но забравяйте, че всяка търговия и инвестиции включват риск.
  6. Можете да диверсифицирате портфейла си с валути, с което да намалите рисковете.

Търгувайте над 40 валутни двойки, 24 часа на ден, 5 дни в седмицата, при конкурентни условия и с регулиран брокер като Admirals. Започнете още сега като кликнете на следващия банер:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Кои фактори влияят на курс франк лев?

Всеки българин, който има експозиция в швейцарски франкове, независимо дали става въпрос за кредит, депозит, бизнес или инвестиция във франкове, е добре да следи изброените по-долу фактори, за да може да вземе информирани решения:

  1. Монетарна политика на Швейцарската национална банка - Решенията на ШНБ за монетарната политика имат съществена роля върху върху валутния курс на франка. Централната банка на Швейцария използва промени на лихвените нива, програми за изкупуване на активи и операции на открития пазар, за да постигне своите цели за инфлация около 2%.
  2. Пазарни настроения - Промените в настроенията на пазарите е още един фактор, който влияе върху пазарния курс на франка и съответно върху курс франк лев. CHF е смятан и за актив убежище т.е. неговото търсене може да нараства по време периоди на несигурност като срив на фондовите пазари, финансова криза, икономическа рецесия, война и други.
  3. Икономически показатели от Швейцария и България - Икономическите показатели като БВП, доклад за пазара на труда, данни за инфлация други може да има ефект върху курс франк лев. Всичките тези икономически данни и събития от Швейцария можете да намерите в икономическия календар на Admirals. 

Не трябва да забравяме, че българският лев е фиксиран към еврото. Освен това България е в Европейския съюз. Следователно новините от Европейската централна банка, пазарните настроения в Европа и икономическите данни за еврозоната също могат да дадат отражение върху курс швейцарски франк лев.

Как да инвестирате в швейцарски франк?

Възможностите за търговия с валутен курс франк лев (CHF/BGN) са няколко и тук ще изброим най-популярните от тях като ще отбележим техните предимства и недостатъци

  1. Обмен на пари в брой по курс франк лев. Това изглежда като най-достъпния вариант, но той има своите недостатъци като: солидни разходи при покупка и продажба (разликата между курс купува и курс продава при курс франк лев често е 10-20 стотинки, което е спред от около 1000-2000 пипса); рискове от транспорт и съхранение на пари в брой; работно време на обменните бюра и банките т.е. не можете да обмените, когато решите. Следователно може да потърсите други възможности.
  2. Онлайн търговия с CHF/BGN. По този начин може да намалите сериозно търговските разходи и рискове, освен това може да получите възможности за употреба на ливъридж и къси позиции. Все пак ще имате нужда от лицензиран Форекс брокер и платформа за търговия, чрез които да направите своите покупки или продажби. Но не са много брокерите, които предлагат за търговия валутната двойка CHF/BGN.
  3. Онлайн търговия с EUR/CHF. След като знаете, че българският лев е с фиксиран курс към еврото може да използвате валутната двойка EUR/CHF. Тази двойка има много по-висока ликвидност и по-ниски разходи от CHF/BGN (спредове от около 2 пипса, при 1000-2000 при обмен на пари в брой). EUR/CHF се предлага се масово от брокерите и също ще получите възможност за употреба на ливъридж, както и да печелите и при ръст и при спад на двойката. По същия начин можете да търгувате е други валутни двойки с участието на франка като USD/CHF и GBP/CHF, например.

Така може да се окаже, че е по-удобно и по-евтино e да използвате EUR/CHF за търговия с курс франк лев. Въпреки че не търгувате директно валутна двойка с участието на български лев, то употребата на еврото може да се окаже много добра опция за търговия с курс франк лев, особено от гледна точка на ликвдиността, достъпността и разходите.

Отдолу можете да откриете и графика на цената на валутната двойка EUR/CHF:

Източници: Admirals MetaTrader 5, EUR/CHF, седмична графика с диапазон на данните 10 юли 2016 - 14 август 2023 г. Изготвена на 14 август 2023 г. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Прогноза за швейцарски франк лев

Вече казахме, че валутната двойка CHF/BGN е много ниско ликвидна и едва ли ще откриете прогнози за нея от анализаторите на големите финансови институции. За разлика от нея повечето валутни анализатори следят EUR/CHF.

Да видим и какво прогнозират анализаторите от Commerzbank за двойката EUR/CHF:

  • "Ако ценовият натиск в Швейцария продължи да намалява, което предполагаме, ШНБ може да приеме умерено обезценяване на CHF в средносрочен план, тъй като силният франк оказва натиск върху икономиката. След като инфлацията достигне нивото на ценова стабилност на устойчива основа, няма смисъл да се поддържа валутата на (изкуствено) високи нива."

Икономистите от Commerzbank очакват двойката EUR/CHF да се търгува около границата от 0,96 за момента.

Разбира се други анализатори могат да дадат други прогнози за EUR/CHF, съответно и прогнози за франк лев.

Как да започнете инвестиции в швейцарски франк?

Сега вече знаете какво е курс франк лев, защо да търгувате с швейцарски франк, които са факторите, които влияят на курс франк лев, както и какви са възможностите да инвестиции в швейцарски франк. Следователно може би е настъпило време да преминете към по-интересната практическа част - да започнете търговия с EUR/CHF.

Можете да започнете търговия с швейцарски франк чрез валутните двойки EUR/CHF, USD/CHF и много други с участието на франк само в три прости стъпки:

  1. Отворете сметка за Форекс търговия с CHF
  2. Изтеглете платформа за търговия
  3. Изберете доставчик и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с швейцарски франк с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Как да купите EUR/CHF?

  1. Влезте в сметката си в Admirals (WebTrader / MT4 / MT5, мобилно приложение).
  2. Отворете раздела „Състояние на пазара".
  3. Потърсете двойката "EURCHF".
  4. Кликнете с десния бутон върху валутната двойка, след което изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи, изберете броя на лотовете, след като кликнете бутон "Нова Поръчка"
  6. Кликнете върху „Покупка на пазар".

Не забравяйте, че когато купите двойката EUR/CHF, прогнозирате, че швейцарския франк ще спадне спрямо еврото или еврото ще поскъпне спрямо франка.

Как да продадете EUR/CHF?

  1. Влезте в сметката си в Admirals (WebTrader / MT4 / MT5, мобилно приложение).
  2. Отворете раздела „Състояние на пазара".
  3. Потърсете двойката "EURCHF".
  4. Кликнете с десния бутон върху валутната двойка, след което изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи, изберете броя на лотовете, след като кликнете бутон "Нова Поръчка"
  6. Кликнете върху „Продажба на пазар".

Тук трябва да Ви припомним, че когато продадете двойката EUR/CHF, прогнозирате, че швейцарския франк ще се повиши спрямо еврото или еврото ще поевтинее спрями франка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички