Руска рубла: Как да търгувате с RUB?

Борис Петров

Определено една популярните чужди валути в България е руска рубла. Икономически връзки между България и Русия, както и туристическия поток са част от причините, поради, които курс руска рубла лев се следи от немалко българи. А и скорошната волатилност предизвикана от конфликта в Украйна също привлече вниманието към руската валута. И Вие искате да научите повече? Тогава сте на правилното място!

Да бе губим повече време и да започваме!

Какво е руска рубла?

Преди да започнем темата за курс руска рубла лев, трябва да обясним накратко всъщност какво е валутен курс.

Валутен курс е съотношението между две валути, което определя стойността на една валута спрямо друга. В повечето случаи става въпрос за отношение на чуждестранна валутна единица спрямо местната (както при курс рубла лев). 

Валутните курсове основно биват два вида:

  • Фиксирани
  • Плаващи.

Руска рубла е официалната валута в Руската Федерация, както и на някои автономни републики и територии. Рублата се дели на 100 копейки, които са под формата на монети.

Валутен курс руска рубла лев отразява съотношението на руската рубла (RUB) спрямо българския лев (BGN). A за да оценим стойността на едната спрямо другата трябва да ги поставим във валутна двойка - RUB/BGN (рубла/лев). Курсът рубла лев е плаващ и по него може да обмените руска рубла в лев и лев в рубла.

Валутния курс се определя на валутния пазар (Форекс), който е отворен за широк диапазон от купувачи и продавачи 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата като изключения правят уикендите. Според последния доклад на Банката за международни плащания търговията на Форекс пазара е достигнала $7,5 трилиона на ден.

Защо да търгувате с руска рубла?

Да видим кои са причините, които могат да Ви насочат към търговия с руска рубла:

  1. Възможност да се възползвате от потенциално поскъпване / поевтиняване на рублата.
  2. Експозиция в развитието на руската икономика.
  3. Хеджиране на валутен риск ако получавате / изпращате плащания в руска рубла.
  4. Ниски разходи за търговия в сравнение с физическия обмен на валута.
  5. Ниски изисквания за първоначална инвестиция.
  6. Диверсификация на портфейл от валути.
  7. Получавате достъп до употреба на ливъридж.

Тествайте търговията с руска рубла и още над 40 валути без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Кои фактори влияят на курс рубла лев?

Така да видим някои от основните фактори, които влияят върху курс рубла лев, руска рубла долар и руска рубла евро:

  • Цените на суровини като петрол и природния газ. Изчислено е, че Русия притежава повече от 30% от глобалните природни ресурси с обща приблизителна стойност от $75 трилиона. Голяма част от икономическия растеж на страната се базира на суровините, които са основната част от износа на Русия.
  • Политическата несигурност. Русия често е обект, вътрешно и външно, на политическа несигурност - санкции, протести, конфликти и тн, които неминуемо се отразяват и на курса на руската валута.
  • Решенията на Руската централна банка. Както при всяка друга валута, в основата на курса на рублата стои монетарната политика на централната банка. По-високите лихви на Руската централна банка обикновено подкрепят курса на рублата, докато по-ниските често водят до понижение на руската валута.
  • Пазарни настроения. Рублата се счита за рискова валута и съответно може да бъде бенефициент, когато пазарните настроения са по-рискови. В същото време, ниският риск апетит на пазарите традиционно е негативен за курса на руската рубла.
  • Икономически новини от Русия. Икономическите показатели като БВП, доклад за пазара на труда, данни за инфлация други може да има ефект върху курса на рублата. Всичките тези икономически данни и събития от Русия можете да намерите в икономическия календар на Admirals. 

Разбира се ще трябва да следите подобни фактори и за другата валута във валутната двойка, освен руската рубла. Например, ще ви интересува състоянието на икономиката на САЩ и решенията на ФЕД ако търгувате с курс рубла долар (USD/RUB) и подобни фактори, но от еврозоната, при търговия с курс евро рубла (EUR/RUB).

На следващото изображение ще откриете дневна графика на на валутната двойка EUR/RUB:

Как да търгуват е с руска рубла?

Възможностите за търговия с валутен курс рубла лев (RUB/BGN) са няколко и тук ще изброим най-популярните от тях като ще отбележим техните предимства и недостатъци:

  1. Обмен на пари в брой по курс рубла лев. Това изглежда като най-достъпния вариант, но той има своите недостатъци като: солидни разходи при покупка и продажба (разликата между курс купува и курс продава при курс рубла лев често сериозна; рискове от транспорт и съхранение на пари в брой; работно време на обменните бюра и банките т.е. не можете да обмените, когато решите. Следователно може да е добра идея да потърсите други възможности.
  2. Онлайн търговия с RUB/BGN. По този начин може да намалите сериозно търговските разходи и рискове, освен това може да получите възможности за употреба на ливъридж. Все пак ще имате нужда от лицензиран Форекс брокер и платформа за валутна търговия, чрез които да направите своите покупки или продажби. Но едва ли ще откриете брокер, който предлага търговия с тази валутната двойка. 
  3. Онлайн търговия с EUR/RUB. След като знаете, че българският лев е с фиксиран курс към еврото може да използвате валутната двойка EUR/RUB. Тази двойка има много по-висока ликвидност и по-ниски разходи. EUR/RUB се предлага масово от брокерите и също ще получите възможност за употреба на ливъридж, както и възможност да печелите и при ръст и при спад на двойката. По същия начин можете да търгувате и други валутни двойки с участието на рублата като USD/RUB.

Така може да се окаже, че е по-удобно и по-евтино e да използвате EUR/RUB за търговия с курс рубла лев. Въпреки че не търгувате директно валутна двойка с участието на български лев, то употребата на еврото може да се окаже много добра опция за търговия с курс рубла лев.

  • Ако смятате, че руската рубла ще поскъпне, то можете да отворите къси позиции във валутните двойки USD/RUB и EUR/RUB
  • Ако смятате, че руската рубла ще поевтинее, то можете да отворите дълги позиции във валутните двойки USD/RUB и EUR/RUB

Добре е да знаете, че поради много висока волатилост в дадени моменти или поради политически причини някои брокери може да ограничават търговията с валутни двойки с участието на руската рубла.

Започнете да търгувате EUR/RUB и USD/RUB, както и още над 8000 финансови инструменти с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да започнете търговия с USD/RUB и EUR/RUB?

Сега вече знаете какво е курс рубла лев, защо да търгувате с руска рубла, които са факторите, които влияят на курс рубла лев, както и какви са възможностите за търговия с руската рубла. Следователно може би е настъпило време да обмислите по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия с EUR/RUB или USD/RUB.

Можете да започнете търговия с руска рубла само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за Форекс търговия с RUB
  2. Изтеглете платформа за Форекс търговия с RUB
  3. Изберете доставчик и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с Форекс сигнали с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Как да купите EUR/RUB?

  1. Влезте в сметката си в Admirals (WebTrader / MT4 / MT5, мобилно приложение).
  2. Отворете раздела „Състояние на пазара".
  3. Потърсете двойката "EURRUB".
  4. Кликнете с десния бутон върху валутната двойка, след което изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи, изберете броя на лотовете, след като кликнете бутон "Нова Поръчка"
  6. Кликнете върху „Покупка на пазар".

Когато купувате (дълга позиция) двойката EUR/RUB, Вие очаквате еврото да поскъпне срещу рублата или рублата да поевтинее срещу еврото, за да може да реализирате потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EUR/RUB?

  1. Влезте в сметката си в Admirals (WebTrader / MT4 / MT5, мобилно приложение).
  2. Отворете раздела „Състояние на пазара".
  3. Потърсете двойката "EURRUB".
  4. Кликнете с десния бутон върху валутната двойка, след което изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи, изберете броя на лотовете, след като кликнете бутон "Нова Поръчка"
  6. Кликнете върху „Продажба на пазар".

Когато продавате (къса позиция) двойката EUR/RUB, Вие очаквате еврото да поевтинее срещу рублата или рублата да поскъпне срещу еврото, за да може да реализирате потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички