ESMA регулации: Как промениха CFD търговията в Европа?

Admirals
8 Мин четене

Изминалата година донесе сериозни промени в популярната Форекс и CFD търговия в Европа, чрез новите ESMA регулации, които влязоха в сила от 1 август 2018 г. Според европейския регулатор с тези мерки се поставя на преден план защитата на непрофесионалните клиенти от бърза загуба на сериозни средства поради употребата на прекомерни нива на ливъридж или поради търговия с бинарни опции. В бъдеще ще има две групи клиенти професионални и непрофесионални, които ще имат различни възможности за търговия с ливъридж. Да видим какви бяха промените?

Нека обаче първо разберем какво всъщност е ESMA? Според сайта на ESMA (European Securities and Markets Authority) е абревиатура на Европейски орган за ценни книжа и пазари и е независим орган към Европейския съюз, който допринася за запазването на стабилността на финансовата система на ЕС, чрез повишаване на защитата за инвеститорите и насърчаване на стабилните и подредени финансови пазари.

ESMA опитва да постига това чрез: оценка на рисковете за инвеститорите, пазарите и финансовата стабилност, изпълняване на единен правилник за финансовите пазари в ЕС, насърчаване на близкия и пряк надзор на агенциите за кредитен рейтинг и търговските съкровищници.

Непрофесионални и Професионални Клиенти според новите ESMA регуалции

Различни оферти за CFD търговия излязоха на преден план през август 2018 г. от CFD брокерите. Клиентите на регулирани в ЕС брокери (ECN брокери) бяха класифицирани в две групи като "по-подразбиране" бе Непрофесионален клиент. Клиентите, които са класифицирани като така наречените непрофесионални клиенти, ще се радват на неограничена защита срещу допълнителни финансови задължения при търговия с Форекс и CFD-та в цяла Европа с влизането в сила на новите регулации ESMA. Европейският регулаторен орган допустимия ливъридж за непрофесионалните клиенти бе ограничен, защото твърде много от тези клиенти губеха прекалено много пари, ако ливъриджът им е прекалено висок.

Другата група клиенти бе Професионални клиенти. Тези клиенти се считат за много опитни и могат да продължат да използват ливъридж за CFD търговия до максимум 1:500 за Admirals. За да бъде включен в групата Професионални клиенти, подходящ клиент трябва да кандидатства за преквалифициране. Повече информация за плюсовете и минусите в двата вида условия можете да намерите тук.

Тествайте професионалните и непрофесионални условия без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу.

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Търговия с ливъридж според новите регулации ESMA

Опитните трейдъри отдавна знаят, че ефектът от ливъриджа увеличава както печалбите, така и загубите. Големите коефициенти винаги са свързани с голям риск от загуба. От гледна точка на новите ESMA регулации, Непрофесионалните клиенти също са начинаещи или по-малко опитни клиенти, които не винаги могат да оценят правилно ефекта на ливъриджа и рисковете, свързани със CFD търговия. В резултат на това ESMA реши, че на Непрофесионалните Клиенти може да бъде разрешен максимален ливъридж от 1:20 за най-често търгуваните индекси, като например DAX30, не по-късно от 01 август 2018 г. в Европейския съюз! Това се отнася за всички брокери в ЕС.

За основните валутни двойки (най-търгуваните валутни двойки) максималния наличен ливъридж стана 1:30. Точният преглед на наличните нива на ливъридж е показан по-долу.

Условия за Професионални Клиенти според ESMA CFD регулациите

CFD брокерите имаха възможността да продължат да предлагат по-висок ливъридж за опитни Професионални Клиенти. Групата Професионални клиенти се счита за изключително опитна и професионална в CFD търговията. Така CFD брокерите не трябва да предлагат защита срещу допълнителни финансови задължения. В зависимост от доставчика, това може да означава, че маржин рискът съществува за тези клиенти.

Admirals актуализира политиката за защита от негативен баланс още преди пускането на новите регулации ESMA и е един от малкото брокери, които предлагат и значима допълнителна защита за Професионалните клиенти. Политиката защитава срещу маржин изискванията при редовна CFD търговия до общо 50 000 британски лири на клиент. Клиентите, проверяващи различните оферти на брокери за Професионални клиенти, определено трябваше да вземат предвид мярка за защита като тази политика!

Ливъридж след последните CFD регулации на ESMA

За мнозина основната причина да се търгуват CFD-та е вграденият ливъридж. При традиционната борсова търговия без ливъридж обичайните три до десет процента потенциална възвръщаемост са реалистични (за годината като цяло), с малки изключения. За продукти с ливъридж като CFD, възвръщаемост от десет до петдесет процента за един ден са възможни и често срещани, в зависимост от размера на ливъриджа, но същото е и при загубите. Двете неща вървят ръка за ръка.

Тъй като размерът на ливъриджа също умножава загубите, от август 2018 г. неопитни непрофесионални клиенти бяха "защитени от самите себе си". За тази клиентска група повече няма да е наличен по-голям ливъридж от 1:30 за основните валутни двойки.

При борсова търговия ливъриджът влияе върху необходимия маржин за влизане в търговска сделка. Маржин търговията със CFD-тапозволява дълги и къси позиции, така че можете да заложите и на покачване, и на понижаване на цената.

Маржинът е сумата, която е необходима само като гаранционен депозит в търговската ви сметка, за да се търгува позиция. Останалата част е заета от брокера.

Пример: С ливъридж от 500:1 постигате печалба или загуба от 500% при пазарно движение от 1%!

CFD търговия за Непрофесионални Клиенти

ESMA обяви, че това са новите, максимални налични нива на ливъридж в Европа (извадка) за Непрофесионални клиенти:

  • 1:30 (3,33% марджин) за основните валутни двойки.
  • 1:20 (5% марджин) за CFD-da върху основни борсови индекси, второстепенни валутни двойки & CFD-та върху злато.
  • 1:10 (10% марджин) за останалите суровини, с изключение на златото
  • 1: 2 (50% марджин) за CFD-та върху криптовалути.

Основните валутни двойки са дефиирани от новите ESMA регулации на 27/03/2018 в най-често задаваните въпроси, както следва:

Всички валутни двойки, които включват следните валути: USD Щатски долар, EUR Евро, JPY Японска йена, GBP Британска лира, CAD Канадски долар или CHF Швейцарски франк.

Всички други валутни двойки се считат за второстепенни.

Кои са основните индекси (ливъридж 1:20) и кои са второстепенните (до 1:10). Те са дефиирани от ESMA на 27/03/2018 в най-често задаваните въпроси, както следва:

Основните индекси са:

  • FTSE100, CAC40, DAX30, DJI30, SP500, NQ100, Nikkei225, ASX200 и STOXX50

Всички останали индекси се считат за второстепенни.

Повишете Вашите знания и умения във Форекс и CFD търговията с Обучителен пакет от Admirals. Получете Вашия пакет безплатно като кликнете на банера по-долу.

Необходим маржин след последните Форекс регулации на ESMA

Според новите регулации ESMA, които ще влязат в сила на 1 август 2018 година ще се увеличи необходимия маржин за поддържане на отворена позиция (стоп аут) за Непрофесионалните клиенти. До сега Admirals предлагаше 30% стоп-аут на всички клиенти, което означава, че при падане на свободния маржин под 30% от общия маржин, една или повече позиции на клиента ще бъдат затворени. След предстоящите ESMA регулации стоп аут нивото за непрофесионални клиенти ще скочи до 50%. В същото време Професионалните клиенти ще запазят сегашните нива. Така непрофесионалните клиенти ще бъдат изправени пред възможността да получават стоп аут все по-често.

Допълнителни защити от ESMA регулации

От началото на 2017 г. германските непрофесионални клиенти са защитени от допълнителни задължения за финансиране от BaFin (Германски федерален орган за финансов надзор). От няколко години преди това Admirals UK предлага подобна защита, чрез доброволно предлаганата политика за негативен баланс.

ESMA вече стандартизира защитата срещу допълнителни финансови задължения в целия ЕС. Всички непрофесионални клиенти в рамките на ЕС ще имат неограничена защита в съответствие с изискванията на ESMA. Екстремни събития, известни също в индустрията като "Черни лебеди", вече не изглеждат толкова страшни.

Регулаторната защита на професионалните клиенти не съществува, така че в някои непредвидени ситуации, извънредни пазарни събития, тази клиентската група може да бъде задължена да плати допълнителни разходи. Admirals реши да предложи политика за защита от негативен баланс и за професионалните клиенти като вид допълнителна застраховка. Тази политика покрива редовни търговски дейности до 50 000 британски лири на клиент.

Заключение - ESMA регулации

Разумната разпоредба за защита на неопитни инвеститори е правилна и бе приветствана! От август 2018 г. CFD трейдърите в ЕС са защитени от големи рискове от регулации ESMA. Много опитните трейдъри също трябваше да бъдат защитени, но това не бе задължително. Проверете дали статусът на професионален клиент има смисъл за вас, за да получите достъп до по-високи нива на ливъридж. Молбата с въпроси за необходимите критерии е достъпна онлайн на сайта Admirals в Dashboard.

CFD търговия продължава да е достъпна за всеки, който иска да избере този тип търговия. Разликите от август 2018 г. ще се отнасят до степента на хеджиране и до максималния наличен ливъридж. Въпреки това, тя все още може да се нарече: дълга или къса! Възползвайте се от покачващите се и падащи цени със CFD-та. И обърнете внимание на възможните рискове.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете безплатно платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 просто като кликнете на банера отдолу.

Най-добрата платформа за множество активи


 

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички