Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е ливъридж на финансовите пазари през 2020?

Време за четене: 11 минути

Има все повече трейдъри, които решават да се насочат към финансовите пазари. Ако сте начинаещ трейдър, може би си задавате въпроси като какво е ливъридж, как се изчислява ливъридж и как употребата на финансов лост се отразява на Вашата търговия?

В тази статия ще получите отговори на всички тези въпроси, заедно с подробен преглед на Форекс ливъриджa, неговите предимства и недостатъци, както и списък на възможните приложения и ограничения. Да започваме!

Какво е ливъридж във Форекс търговията? - Admiral Markets

Какво е ливъридж?

Ливъридж (финансов лост) означава употребата на заемен капитал като източник на финансиране при инвестиции, с цел разширяване на активите и генериране на по-висока възвръщаемост.

Използването на ливъридж Ви дава възможност да влияете върху търговската среда по начин, който умножава резултата от вашите усилия, без да увеличавате ресурсите си. Това Ви дава предимството да получите по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция.

Все пак, важно е да се отбележи, че търговците на финансовите пазари могат да бъдат изложени на риск от по-големи загуби при използване на ливъридж.

Финансов ливъридж

В сферата на финансите, благодарение на финансов лост Вие заемате пари, инвестирате и се опитвате да увеличите печалбите си, поради по-високата си покупателна способност.

След като върнете това, което сте взели назаем, все още оставате с повече пари, отколкото ако сте инвестирали само собствен капитал. Нека да разгледаме по-подробно това явление наречено финансов ливъридж спрямо Форекс търговията и света на финансовите пазари.

Понятието финансов ливъридж се отнася до използването на дълг за закупуването на активи. Това се прави, за да се избегне използването на прекалено много собствени средства.

Съотношението на дълг към собствения капитал е формулата за ливъридж (съотношение дълг / собствен капитал), при която колкото по-голям е делът на дълга, толкова по-голям е размерът на използвания финансов лост. Ако дадено дружество, инвестиция или имот е с "висок ливъридж", това означава, че то има по-голям дял на дълг спрямо собствен капитал.

Когато взетите пари чрез финансов ливъридж се използват по такъв начин, че генерираната възвращаемост е по-голяма от свързаната с тях лихва, инвеститорът е в благоприятна позиция. Обаче прекомерният размер на финансов лост винаги е увеличава рисковете, тъй като винаги е възможно да не успеете да го върнете.

Финансов ливъридж се използва основно за следните цели:

 • Да се разшири базата от активи на фирмата или на физическо лице и да се генерира възвръщаемост от рисковия капитал. Това означава, че има увеличение на възвръщаемостта на акция и на печалбата на акция.
 • Да се увеличат потенциалните печалби.
 • За по-благоприятно данъчно третиране, тъй като в много страни доходите от лихви могат да се приспаднат от данъците. Така че, нетните разходи за кредитополучателя са намалени.

Оперативен ливъридж

Финансовият ливъридж е доста по-различен от оперативния ливъридж. Оперативният ливъридж на бизнес единица се изчислява като общата сума на фиксираните разходи, които носи, като колкото по-висок е размерът на фиксираните разходи, толкова по-висок ще бъде оперативният ливъридж. Комбинирайте двете и ние получаваме пълния ливъридж.

И така, какво всъщност означава ливъриджът за бизнеса? Това е използването на външни средства за разширяване, стартиране или придобиване на активи. Компаниите могат също така да използват ливъридж капитал за набиране на средства от съществуващи инвеститори.

Ако цената на капиталовия дълг е ниска, капиталът взет с финансов ливъридж може да увеличи възвръщаемостта за акционерите. Когато притежавате акции на компания, която има значителен дълг (финансов ливъридж), имате собствен капитал с ливъридж. Това води до приблизително същия риск като този ако Вие използвате ливъридж.

ЗАПОЧЕНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Финансов лост - как работи?

Един прост начин, за да разберете как работи ливъриджа в търговията на финансовите пазари е да го сравните с ипотека, отпусната от банката, за да закупите Вашия дом. Казваме да го сравним, защото двете идеи са близки само в основата си, но имат и доста разлики.

Когато вземате ипотека банката Ви заема определена сума пари, така че заедно с Вашите лични средства да успеете да придобиете жилището, което искате.

При търговията с финансов лост брокерът Ви дава назаем сума пари, които заедно с Вашите трябва да Ви даде възможност да получите достъп до определени инвестиции.

Но приликите между ипотека и финансов лост приключват някъде тук. Сега ще видите и колко са различни. Ливъриджът в търговията:

 1. Няма срок на годност
 2. Няма такси за откриване и закриване, макар да има за поддръжка.

Засега ще оставим сравненията между ливъридж и кредит, но по-късно ще се засегнем отново на тази тема. Нека сега да видим как се изчислява ливъридж?

Как се изчислява ливъридж?

Един от най-сложните въпроси за начинаещите трейдъри и инвеститори е как да се изчислява ливъридж на финансовите пазари? Формулата за изчисляване на ливъридж далеч не е сложна:

Ливъридж = Размер на позицията / Капитал

След като Вашата позиция е отворена на пазара, ливъриджът непрекъснато се променя, тъй като зависи от Вашия собствен капитал. Ако реализирате печалби от позициите си, то Вашето ниво на ливъридж се понижава, но ако реализирате загуби - Вашето ниво на ливъридж се увеличава.

Колкото повече ливъридж, толкова повече свободни средства (маржин) ще имате във Вашата търговска сметка.

Admiral Markets предлага трейдинг калкулатор, за да можете бързо и лесно да изчислявате нужния маржин и ливъридж на Вашите позиции.

Изчисляване на маржин и ливъридж с трейдинг калкулатор

Маржин и ливъридж

Както вече коментирахме, употребата на ливъридж позволява на трейдърите и инвеститорите да отварят позиции, които са значително по-големи от средствата, с които разполагат в търговската си сметка. Ливъриджът може да се определи и като кредит предоставен от брокера, но не точно.

С финансов лост пазарните участници могат да търгуват с много по-големи обеми и потенциално да получат по-големи печалби от пазарите. Разбира се същия принцип важи и загубите. Трейдърите използващи ливъридж рискуват да загубят депозита си много по-бързо, използвайки ливъридж. Това е причината търговията на маржин да се извършва с повишено внимание.

Трябва да знаете, че търговията с финансов лост се нарича още маржин търговия. Сега да видим какво е общото между маржин и ливъридж.

Маржин е част от собствения капитал в търговската Ви сметка, който остава отделен настрана, когато отворите позиция. На практика този капитал играе ролята на гаранция (депозит) за отворените Ви позиции.

Блокираният маржин е тясно свързан с нивото на ливъридж, което ползвате във Вашата търговия на финансовите пазари и е резултат от разделянето на номиналната стойност на договора на използвания ливъридж.

Нека да разгледаме един пример с EUR/USD:

Ливъридж

Номинална стойност на договора (1 лот)

Блокиран маржин

1:500

100 000 евро

200 евро

1:200

100 000 евро

500 евро

01:30

100 000 евро

3333,33 евро


Чрез употребата на ливъридж Вие по косвен начин можете да влияете върху Вашите печалби или загуби като:

 1. Отваряте по-голям / по-малък брой сделки
 2. Увеличете / намалите номиналната стойност на Вашите операции

Маржин е сумата, която брокера Ви изисква като гаранция в момента на отварянето на позиция. Например:

Ако Вашата инвестиция има стойност от 100 000 евро, а употребяваното ниво на ливъридж е 1:20, необходимия маржин, за да поддържате тази позиция отворена е 5000 евро. В същото време ако във Вашата сметка имате 15 000 евро, то ще имате 10 000 евро свободен маржин.

От друга страна подобно ниво на ливъридж (1:20) ще Ви позволи да получите достъп до инвестиция от 100 000 при налични само 5000 в търговската си сметка. Така, когато изчислявате Вашите печалби или загуби ще трябва да го правите въз основа на тази номинална стойност, а именно:

 • Печалба или загуба = (продажна цена - покупна цена) x Номинална стойност

Пример за ливъридж

Сега след като знаем как се изчислява ливъридж и какво е маржин нека да разгледаме и няколко примера за ливъридж.

Пример за ливъридж №1

 • Собствени средства 10 000 евро
 • Размер на позицията (стойност на договора) = 50 000 евро
 • Ефект на финансов лост = 50 000 EUR (размер на позицията) / 10 000 EUR (собствени средства) = 5

Пример за ливъридж №2

 • Първоначален депозит 10 000 евро
 • Максимален ливъридж предоставен от онлайн брокера 1:100
 • 10 000 EUR (първоначален депозит) * 100 = 1 000 000 евро, за които можете да отворите позиция.

Инвестиция

Максимален ливъридж

Стойност на договора

100 евро

400

40 000 евро

200 евро

200

40 000 евро

400 евро

100

40 000 евро


Пример за ливъридж №3

Нека дадем и един малко по практичен пример за ливъридж. Да кажем, че искаме да закупим 5 лота EUR/USD, които имат номинална стойност от 500 000 евро (1 лот = 100 000 евро).

 • Покупна цена 1,10000
 • Продажна цена 1,10250
 • Ръст от 25 пипса
 • Баланс по сметката 10 000
 • Закупен брой лотове (договори) 5
 • Номинална стойност на инвестицията 5 х 100 000 = 500 000 евро
 • Маржин необходим за 1 лот с ливъридж 1:100: 1000 евро
 • Маржин необходим за 5 лота: 5 х 1000 = 5 000 евро
 • Стойност на пип 5 х 10 USD = 50 USD. Ще печелите или губите по $50 на всеки пип
 • Печалба 25 х 50 = 1250 USD.
 • Възвръщаемост: 25%

Същото, но с обратен знак би се случилo ако загубите 25 пипа в сделка на EUR/USD/

Ето и едно изображение, което ще Ви помогне да се ориентирате по-лесно как работи ливъриджа:
Ливъридж - инфографика

Разберете повече затова какво е ливъридж в търговията на финансовите пазари с 21-дневен Обучителен курс от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и получете безплатно Вашия видео курс.

Безплатно Обучение от Аматьор до Трейдър от Admiral Markets

Търговия с ливъридж

Когато практикувате търговия с ливъридж можете да контролирате много повече средства със сравнително малък депозит във Вашата сметка. Можете да отворите малка сметка с финансов брокер, след което да заемете пари от брокера, за да отворите по-голяма позиция.

Това позволява на трейдърите да увеличат печалбите си. Не забравяйте обаче, че така можете да увеличите и загубите си.

Ливъридж на фондовия пазар означава, че можете да търгувате акции само с малка част от Вашия капитал. Същото е и при използването на финансов лост на Форекс пазара, където трейдърите могат да отварят по-големи позиции във валутни двойки, отколкото им позволява баланса по сметката.

Трябва да запомните, че използването на ливъридж не променя потенциала за печалба на сделката, просто намалява размера на собствения капитал, който използвате. Търговията с ливъридж също се смята за нож с две остриета, тъй като сметките с голям ливъридж са уязвими към големи колебания на цените.

Причината е, че се увеличава вероятността да бъде ударена стоп лос поръчката на сделката или достигане до маржин кол и стоп аут. Затова е изключително важно да се упражнява управлението на риска, когато става въпрос за търговия с ливъридж.

Значение на ливъридж във Форекс търговията

Наличното ниво на ливъридж е една от най-популярните причини трейдърите да избират да търгуват на валутния пазар. Когато посещавате сайтове посветени на трейдинг е възможно да видите много ярки банери предлагайки нещо от сорта "търгувайте 0,01 лота, ECN и ливъридж 1:500". Макар че не всеки от тези термини може да е напълно ясен за начинаещия, въпросът какво е ливъридж изглежда най-често срещания.

След като обяснихме значението на ливъридж по-рано нека сега разгледаме с повече детайли.

Много трейдъри определят ливъридж като кредитна линия, която брокерът предоставя на своя клиент. Това не е точно така, тъй като ливъриджът няма характеристиките на кредит.

Първо, при търговия с ливъридж не се очаква от вас да върнете парите обратно. Вие просто трябва да затворите позицията си, или да я държите отворена, преди тя да бъде затворена от стоп аут след маржин кол. С други думи, няма конкретен краен срок за уреждане на ливъриджа, осигурен от брокера.

Освен това няма лихва за ливъридж, вместо това валутните суапове обикновено са това, което е необходимо, за да прехвърлите позицията си през нощта. Въпреки това, за разлика от обикновените заеми, при които лихвата винаги се дължи на банката, то суап плащанията могат да бъдат и в полза на трейдъра.

Какво е маржин кол?

Посредством маржин кол, който може да е текстово съобщение (SMS), имейл или обаждане, Вашият брокер Ви предупреждава, че маржинът е паднал под предварително определено ниво. Това обикновено се случва, когато цената се задвижи в негативна за Вашите позиции посока.

В повечето случаи, за да получите маржин кол нивото на Вашия маржин трябва да е приблизително колкото Вашия собствен капитал.

В платформите за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5 Вие можете да постоянно да следите Вашето маржин ниво, което е отразено като процентно съотношение. Когато това съотношение падне под 100%, то Вие няма да можете да отваряте нови позиции.

При маржин кол Вие ще бъдете подканени да предприемете действия по затваряне на някои от Вашите позиции или депозиране на допълнително средства, които да увеличат Вашия маржин. В противен случай може да се стигне до автоматично затваряне - стоп аут.

Какво е стоп аут?

Нивото при, което Вашите позиции ще започнат да бъдат затваряни автоматично, поради недостиг на свободния маржин, се нарича стоп аут. Когато бъде стигнато това ниво, то сделките Ви повече не могат да се поддържат с наличния капитал.

В момента според европейските регулации на ESMA има две нива на стоп аут.

1. 50% за Непрофесионални клиенти

Представете си, че имате сметка за търговия с брокер, при която нивото на маржин кол е 100%, а на стоп аут 50%. Вашият баланс е 10 000 евро, а отваряте позиция, която изисква маржин от 1000 евро.

 • Ако загубата Ви по тази позиция достигне 9 000 евро, то собствения капитал ще бъде 10 000 - 9 000= 1 000 евро. Това е 100% от използвания маржин, така че брокерът ще изпрати маржин кол.
 • Когато загубата Ви достигне 9500, тогава собствения капитал ще е 10 000 - 9 500 = 500 евро т.е. 50% от използвания маржин. Тогава ще бъде задействан стоп аут и брокерът ще затвори позицията Ви при сегашните нива, за да избегнете бъдещи загуби.

2. 30% за Професионални клиенти

Като професионален клиент Вашата сметка ще има ниво на маржин кол от 100% и ниво на стоп аут 30%. Вашият баланс е 10 000 евро, а отваряте позиция, която изисква маржин от 1000 евро.

 • Ако загубата Ви по тази позиция достигне 9 000 евро, то собствения капитал ще бъде 10 000 - 9 000= 1 000 евро. Това е 100% от използвания маржин, така че брокерът направим маржин кол.
 • Когато загубата Ви достигне 9700, тогава собствения капитал ще е 10 000 - 9 700 = 300 евро т.е. 30% от използвания маржин. Тогава ще бъде задействан сто аут и брокерът ще затвори позицията Ви при сегашните нива, за да избегнете бъдещи загуби.

Ливъридж регулации

През август 2018 г. Европейският регулатор ESMA (Европейски орган за ценни книжа и пазари) публикува нови ливъридж регулации, с които намали нивото на ливъридж, разрешено за Непрофесионални клиенти:

 • 1:30 (необходим 3.33% маржин) за основните валутни двойки
 • 1:20 (5% необходим маржин) за ДЗР на борсови индекси (основните), второстепенни валутни двойки и ДЗР върху злато
 • 1:10 (10% необходим маржин) за други ДЗР върху индекси и метали
 • 1:5 (20% необходим маржин) за ДЗР върху акции и други базови активи
 • 1:2 (необходим 50% маржин) за ДЗР върху криптовалути

Основните валутни двойки, определени от ESMA, са следните:

 • Всички валутни двойки, които включват следните валути: щатски долар (USD), евро (EUR), японска йена (JPY), британски лири (GBP), канадски долар (CAD) или швейцарски франк (CHF).

Всички други валутни двойки се считат за второстепенни валутни двойки.

Кои са основните индекси (ливъридж до 1:20) и кои са второстепенните индекси (ливъридж до 1:10)?

Както е определено от ESMA на 27.03.2018 г., основните индекси на фондовите пазари са:

 • FTSE 100, CAC 40, DAX 30, DJI 30, SP 500, NQ 100, Nikkei 225, ASX 200 и STOXX 50.

Всички останали индекси се считат за второстепенни.

Преди август 2018 г. в Европа, ливъриджът не беше ограничен и всеки брокер можеше да предложи какъвто финансов лост прецени. Това вече не е възможно и финансовия лост за Непрофесионалните клиенти е максимум 1:30.

Професионалните клиенти могат да имат по-голям ливъридж, но само ако брокерът им предостави професионален статус.

Тествайте търговията с ливъридж като Непрофесионален или Професионален клиент без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Кое е най-доброто ниво на ливъридж?

Трудно е да се определи най-доброто ниво на ливъридж, което трябва да се използва. То основни зависи от стратегията на трейдъра и от виждането на му за предстоящите стъпки на пазара.

Препоръчваме Ви преди да използвате каквото и да било ниво на ливъридж, да сте разбрали много добре как работи финансовия лост и да сте запознати с последиците.

Чудите се кой е най-добрия ливъридж?

 • 1:5
 • 1:30
 • 1:500

Има едно общо правило - колкото по-дълго смятате да поддържате позицията си отворена, толкова по-ниско ниво на ливъридж трябва да използвате.

Това звучи съвсем логично, тъй като дългосрочните позиции се отварят с цел генериране на по-сериозни печалби при по-големи пазарни движения. Въпреки това, когато търсите по-трайна сделка ще искате да избягвате стоп аут поради големи колебания на пазара.

За разлика от това, когато даден трейдър отваря позиция, която се очаква да задържи няколко минути или дори секунди основно, той ще се стреми да извлече максималната печалба в рамките на ограничения период от време.

Какъв е най-добрият избор за ливъридж в този случай? Обикновено такъв търговец би се стремил да използва високо или в някои случаи възможно най-високо ниво на ливъридж, за да гарантира, че ще реализира максимална печалба, като същевременно търгува малките пазарни флуктации.

Следователно можем да видим, че използваното ниво на ливъридж за Форекс търговия силно зависи от стратегията, която ще бъде използвана. За да ви дадем по-добър поглед, скалперите и търгуващите на пробиви на малки графики се опитват да използват колкото се може по-висок финансов лост, тъй като обикновено търсят бързи сделки.

Позиционните трейдъри често търгуват с нисък ливъридж или изобщо не го използват. Желаното ниво на ливъридж за позиционен трейдър обикновено започва от 1:5 и достига до около 1:20. Докато при скалпиране трейдърите са склонни да използват ливъридж, който започва от 1:50 и може да достигне до 1:500.

Познаването на ефекта на ливъриджа и оптималното ниво на ливъридж е ключово за успешната стратегия за Форекс търговия, тъй като е важно да не се прекалява със сделките, но все пак трябва да се изстиска максималната потенциална печалба от всяка позиция.

Често трейдърите биват съветвани да експериментират известно време в рамките на стратегията си, за да намерят най-подходящото за тях ниво на ливъридж.

Три съвета при употреба на финансов лост

 1. Ако сте начинаещ трейдър препоръчваме да използвате по-ниско ниво на ливъридж, тъй като по-този начин съществено ще ограничите потенциалните загуби.
 2. Първо практикувайте търговия с ливъридж на безплатна демо сметка с виртуални средства за определен период.
 3. Изберете регулиран и надежден брокер, като Admiral Markets, където можете да коригирате вашия ливъридж.

Какъв ливъридж предлагат брокерите?

За разлика от фючърсните и стоковите брокери, които предлагат ограничен ливъридж или изобщо не предлагат такъв, офертите на Форекс брокерите са много по-привлекателни за трейдърите, които се стремят да се насладят на максималния размер на финансовия лост.

Трудно е да се посочи размерът на финансовия лост, който един Форекс трейдър трябва да търси, но повечето Форекс брокери предлагат ниво на ливъридж, което започва от 1:100 и е средно около 1:500.

Съществуват и брокери, които могат да осигурят ниво на ливъридж от 1:1000. Въпреки това едва ли има много трейдъри, които биха използвали толкова високо ниво на ливъридж.

След като започнете да търгувате с даден финансов посредник, може да искате да промените наличния за Вас ливъридж. Това зависи от брокера.

С Admiral Markets можете да използвате стандартна процедура от три стъпки.

 1. Влезте в Кабинет на Трейдъра.
 2. Просто кликнете върху номера на вашата търговска сметка
 3. В полето, което се показва, щракнете върху Промяна на ливъридж.

Промяна на ливъридж

След това от падащото меню изберете максималното желано от Вас ниво на ливъридж. Предлаганите опции не могат да бъдат променяни. Това са нивата на ливъридж предлагани от Admiral Markets.

Промяната има незабавен ефект, така че бъдете внимателни, ако имате отворени позиции, когато се опитвате да намалите ливъриджа.

Не забравяйте, че винаги можете да намалите ефекта на ливъриджа ис размера на позицията и капитала си.

Ливъридж и волатилност

За да имате печеливши сделки, използвайки ливъридж, трябва да знаете пазара, на който искате да оперирате, и присъщата му волатилност. Например, можете да анализирате графиките на финансовите пазари и да видите, че за един ден EURUSD може да варира със 100 пипа.

Ако работите с ливъридж от 1:50, вариацията на ефективния Ви капитал ще е 5000. Трябва да сте подготвени за това. За да инвестирате с ливъридж на волатилни пазари трябва да спазвате две правила:

 • Колкото по-волатилен е пазарът, на който търгувате, толкова по-малко финансов лост ще трябва да използвате
 • Колкото по-малко волатилен е пазарът, толкова повече ливъридж можете да използвате

Разходи при търговия с ливъридж

В замяна на използвания ливъридж всеки клиент на онлайн брокер ще трябва да заплати лихва, за да може да задържи отворена позицията си през нощта. Тази такса може да се нарича ролоувър (rollover) или валутен суап, който се прилага към номиналната стойност на отворената позиция за 24 часа.

Ако поддържате позицията си отворена след полунощ, онлайн брокерът ще наложи тази такса на Вашата позиция. Следователно можем да кажем, че финансовия лост не е безплатен след 24 часа.

За да бъде опростена тази идея, суаповете се начисляват около полунощ на всички отворени позиции. Ето защо, ако искате да използвате ливъридж в своите операции, но не можете да поемете тези разходи, ще трябва да затворите отворените си позиции преди полунощ.

Трябва също така да не забравяте да разгледате характеристиките на всеки инструмент, тъй като в зависимост от въпросния актив тройният суап, съответстващ заради уикенда, ще бъде таксуван в сряда или петък.

Важна забележка: Понякога има положителен суап, който е в полза на трейдъра. По този начин суапът не винаги е свързан с разходи за трейдъра, понякога той е под формата на приходи и ще зависи от инструмента, и дали позицията е за покупка или продажба.

Ето и някои финансови инструменти (деривати), при които може да използвате ливъридж:

Добре е да запомните, че нивата на ливъридж не са еднакви при всички инструменти и пазари, тъй като ликвидността не е една си съща при валути, акции, суровини и тн.

Започнете да търгувате Форекс и ДЗР с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MT5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Трябва да ли да се използва ливъридж?

Отговорът на този въпрос ще зависи от Вашите лични възможности, финансови цели и толерантност към риск.

Ще трябва да използвате ливъридж ако:

 • Имате сравнително малък капитал за инвестиране.
 • Искате да инвестирате по-голяма сума от капитала си.
 • Искате повече действия на пазари с ниска волатилност.
 • Можете и искате да поемете повече рискове във Вашите инвестиции.
 • Искате да инвестирате на пазарите с голяма номинална стойност или имате нужда от по-големи обеми на пазарите.

Няма да е от съществено значение да използвате финансов лост ако:

 • Имате голям начален капитал
 • Имате много ниска толерантност към риск
 • Не искате да инвестирате на пазарите с голяма номинална стойност или нямате нужда от по-големи обеми на пазарите

Търговия без ливъридж за индивидуални трейдъри

Възможна ли е търговия без ливъридж? Отговорът на този въпрос е да, абсолютно. Когато разполагате с целия капитал за размера на позицията си, ливъриджът е 1. Следователно не вземате пари назаем, за да оперирате на финансовите пазари.

Основният недостатък на търговията без ливъридж на Форекс и останалите пазари е, че тя не е достъпна за повечето трейдъри. С Форекс търговия без ливъридж трудно ще успявате да достигате доходност от над 0,5% месечна доходност. Подобни числа може да са достатъчни за някои Форекс трейдъри, но не и за повечето.

Това обаче не означава, че няма рискове, тъй като пазарът понякога е непредсказуем. Ще използваме пример за търговия без финансов лост, за да видим какво представлява нагледно.

Да речем, че депозирате 10 000 евро и получавате месечна възвръщаемост от 1%. Ще получавате от само 100 евро всеки месец. И това е преди данъците. Вероятно ще получите същата доходност (дори и повече) при работа на непълно работно време, без да рискувате собствените си пари в този процес.

Търговия без ливъридж за институционални трейдъри

Сериозен брой от институционалните трейдъри на финансовите пазари избират да търгуват без ливъридж. И все пак те са склонни да постигнат съществени печалби. Но как е възможно това?

Отговорът е ясен - управляват големи капитали. Големите банки могат да оперират с милиарди. Те могат да си позволяват да работят с огромни обеми, когато намерят сигнали за вход, които смятат за привлекателни.

Институциите, освен това, работят в дългосрочен план, така че за разлика от обикновения трейдър, те могат да поддържат отворена позиция в продължение на месеци или дори години. Тъй като те не използват ливъридж, разходите за суап са да доста ниски. Всъщност в много случаи въобще няма суап такси.

Много от най-големите операции на пазара на Форекс са извършени от институционални трейдъри без ливъридж. Тези операции често имат спекулативна цел и обикновено използват обширен капитал от сорта на милиарди.

Как да започнете ливъридж търговия?

Можете да започнете ливъридж търговия само в три стъпки:

 1. Отворете сметка за ливъридж търговия.
 2. Изтеглете вашата платформа за търговия.
 3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си ливъридж сделка

Вижте следващото кратко видео, за да разберете повече подробности затова как да отворите реална сметка за ливъридж търговия с Admiral Markets:

Ливъридж - заключение

Надяваме се, че тази статия е полезна за вас и че вече сте разбрали ясно какво е характерът на този инструмент, как да изчислявате ливъридж и как той може да бъде еднакво полезен или вреден за вашата търговска стратегия.

Важно е да се подчертае, че търговията с ливъридж на Форекс пазара е доста рискован процес, и вашият депозит може да бъде загубен бързо, ако търгувате с голям ливъридж. Опитайте се да избягвате използването на високо ниво на ливъридж преди да натрупате достатъчно опит.

Следователно ливъриджът може да е най-добрия Ви приятел на финансовите пазари ако го използвате правилно, но може да се превърне в най-големия враг ако го използвате прекалено.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете MetaTrader Supreme Edition напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.