76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Какво е ливъридж във Форекс търговията през 2020?

Време за четене: 11 минути

Ако сте начинаещ трейдър, може би задавате въпроси като "какво е ливъридж във Форекс търговията" и "как употребата на ливъридж се отразява на Вашата търговия"? Тази статия ще ви даде отговори на тези въпроси, заедно с подробен преглед на Форекс ливъриджa, неговите предимства и недостатъци, както и списък на възможните приложения и ограничения. Да започваме!

Какво е ливъридж във Форекс търговията? - Admiral Markets

Какво е ливъридж?

Ливъриджът Ви дава възможност да влияете върху търговската среда по начин, който умножава резултата от вашите усилия, без да увеличавате ресурсите си. Това Ви дава предимството да получите по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция. Все пак, важно е да се отбележи, че трейдърите могат да бъдат изложени на риск от по-големи загуби при използване на ливъридж. В сферата на финансите, благодарение на финансовия лост Вие заемате пари, инвестирате и правите повече пари поради увеличената си покупателна способност. След като върнете това, което сте взели назаем, все още оставате с повече пари, отколкото ако току-що сте инвестирали собствен капитал. Нека да разгледаме по-подробно това явление наречено финансов ливъридж спрямо Форекс търговията и света на финансовите пазари.

Финансов ливъридж определение

Понятието финансов ливъридж се отнася до използването на дълг за закупуването на активи. Това се прави, за да се избегне използването на прекалено много собствени средства. Съотношението на този дълг към собствения капитал е формулата за ливъридж (съотношение дълг / собствен капитал), при което колкото по-голям е делът на дълга, толкова по-голям е размерът на използвания финансов лост. Ако дадено дружество, инвестиция или имот е с "висок ливъридж", това означава, че то има по-голям дял на дълга от собствения капитал.

Когато заемите с ливъридж се използват по такъв начин, че генерираната възвращаемост, която е по-голяма от свързаната с тях лихва, инвеститорът е в благоприятна позиция. Обаче прекомерният размер на финансов лост винаги е рискован, тъй като винаги е възможно да не успеете да го върнете.

Финансов ливъридж се използва основно за следните цели:

  • Да се разшири базата от активи на фирмата или на физическо лице и да се генерира възвръщаемост от рисковия капитал. Това означава, че има увеличение на възвръщаемостта на акция и на печалбата на акция.
  • Да се увеличат потенциалните печалби.
  • За по-благоприятно данъчно третиране, тъй като в много страни доходите от лихви могат да се приспаднат от данъците. Така че, нетните разходи за кредитополучателя са намалени.

Финансовият ливъридж е доста по-различен от оперативния ливъридж. Оперативният ливъридж на бизнес единица се изчислява като общата сума на фиксираните разходи, които носи, като колкото по-висок е размерът на фиксираните разходи, толкова по-висок ще бъде оперативният ливъридж. Комбинирайте двете и ние получаваме пълния ливъридж.

И така, какво всъщност означава ливъриджът за бизнеса? Това е използването на външни средства за разширяване, стартиране или придобиване на активи. Компаниите могат също така да използват ливъридж капитал за набиране на средства от съществуващи инвеститори.

Когато цената на капиталовия дълг е ниска, капиталът с финансовможе да увеличи възвръщаемостта за акционерите. Когато притежавате акции на компания, която има значителен дълг (финансов ливъридж), имате собствен капитал с ливъридж. Това води до същия риск като от дълг с ливъридж. Поради това притежателите на реални акции получават същите предимства и разходи като при използването на дълг.

Възползвайте от безплатния 21-дневен видео курс за търговията на финансовите пазари от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и получете безплатно Вашия видео курс

Безплатно Обучение от Аматьор до Трейдър от Admiral Markets

Търговия с ливъридж

Когато практикувате търговия с ливъридж можете да контролирате много повече средства със сравнително малък депозит във вашата сметка. Търговията с финансов лост също е позната като маржин търговия. Можете да отворите малка сметка с финансов брокер, след което да заемете пари от брокера, за да отворите голяма позиция. Това позволява на трейдърите да увеличат печалбите си. Не забравяйте обаче, че така можете да увеличите и загубите си.

Ливъридж на фондовия пазар означава, че можете да търгувате акции само с малка част от Вашия капитал. Същото е и при използването на финансов лост на Форекс пазара, където трейдърите могат да отварят по-големи позиции във валутни двойки, отколкото им позволява баланса по сметката.

Трябва да запомните, че използването на ливъридж не променя потенциала за печалба на сделката, просто намалява размера на собствения капитал, който използвате. Търговията с ливъридж също се смята за нож с две остриета, тъй като сметките с голям ливъридж са уязвими към големи колебания на цените. Причината е, че се увеличава вероятността да бъде ударена стоп лос поръчката на сделката. Затоваа е изключително важно да се упражнява управлението на риска, когато става въпрос за търговия с ливъридж.

Значение на ливъридж във Форекс търговията

Финансовият ливъридж по същество увеличава сметката на Форекс трейдърите. Значението на ливъриджа във Форекс търговията е, че можете да отворите позиции до 1000 пъти по-големи от собствен Ви капитал. С други думи ливъриджът е възможност трейдърите да имат достъп до по-големи обеми за търговия, отколкото биха имали първоначално.

Все повече и повече трейдъри решават да се присъединят към Форекс пазара всеки ден. Онлайн търговията на валути е вълнуващa и достъпна за много трейдъри. Въпреки че всеки участник си има свои собствени причини, за да търгува Форекс, наличното ниво на ливъридж е една от най-популярните причини трейдърите да избират да търгуват на валутния пазар.

Когато посещавате сайтове посветени на трейдинг е възможно да видите много ярки банери предлагайки нещо от сорта "търгувайте 0,01 лота, ECN и ливъридж 1:500". Макар че не всеки от тези термини може да е напълно ясен за начинаещия, въпросът какво е ливъридж изглежда най-често срещания.

След като обяснихме значението на ливъридж по-рано нека сега разгледаме с повече детайли.

Много трейдъри определят ливъридж като кредитна линия, която брокерът предоставя на своя клиент. Това не е вярно, тъй като ливъриджът няма характеристиките, които се издават заедно с кредита.

Първо, при търговия с ливъридж не се очаква от вас да върнете парите обратно. Вие просто трябва да затворите позицията си, или да я държите отворена, преди тя да бъде затворена от маржин кол. С други думи, няма конкретен краен срок за уреждане на ливъриджа , осигурен от брокера. Освен това няма лихва за ливъридж, вместо това валутните суапове обикновено са това, което е необходимо, за да прехвърлите позицията си през нощта. Въпреки това, за разлика от редовните заеми, суап плащанията също могат да бъдат печеливши за трейдъра.

За да обобщим, ливъриджът е инструмент, който увеличава размера на максималната позиция, която може да бъде отворена от трейдър. Сега вече имаме по-добро разбиране за валутната търговия с ливъридж, нека да видим как работи с един пример.

Ливъридж - инфографика

Пример за ливъридж

Да кажем, че трейдър има 1 000 USD в сметката си за търговия. Обикновено един търговски лот на MetaTrader 5 е 100 000 единици. Тъй като в Admiral Markets можете да търгувате с мини и дори микро лотове, депозит с този размер ще Ви позволи да отворите 0,01 лота или един микро лот бе да използвате ливъридж.

Тъй като често трейдърите очакват печалба от 2% от сделката си, то тя може да бъде 20 USD. Ето защо те решават да използват инструмента финансов ливъридж в тяхната търговия. Той може да увеличи размерите на тяхната позиция, с което и печалбата. Да приемем, че един трейдър с 1 000 USD баланс по сметката си иска да търгува голям, а неговият брокер осигурява ливъридж от 1:500. По този начин трейдърът може да отвори позиция, която е по-голяма от 5 лота, когато е деноминирана в щатски долари.

С други думи, 1000 USD * 500 (ливъридж) ще се равнява на максимален размер за позицията от 500 000 USD. Трейдърът може действително да поиска да бъдат изпълнени поръчки, които са 500 пъти по-големи от депозита му.

По този начин, ако се използва ливъридж 1:500, трейдърът ще направи 500 USD вместо 1 USD. Разбира се, важно е да се знае, че по подобен начин могат да нараснат и загубите на трейдъра. Сега, както разбрахме определението и практическия пример за ливъридж, нека разгледаме по-подробно приложението му и да разберем какво е най-доброто възможно ниво на ливъридж за Форекс търговия.

Admiral Markets предлага различно ниво на ливъридж според клиентския статус чрез условията Admiral Markets Pro. За непрофесионалните клиенти е налично ниво на ливъридж от 1:30 за основни валутни двойки и 1:20 за основните борсови индекси. Докато за професионални клиенти е наличен максимален ливъридж до 1:500 за валутни двойки, индекси, енергии и благородни метали.

И непрофесионалния и професионалния статус имат своите предимства и компромиси, следователно е добра идея да ги проучите преди започнете да търгувате. Разберете днес дали отговаряте на условията за професионален клиенти, така че да можете да увеличите максимално търговския си потенциал и да запазите желаното от Вас ниво на ливъридж.

Тествайте търговията с ливъридж без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Какво ниво на ливъридж да използваме във Форекс търговията?

Трудно е да се определи най-доброто ниво на ливъридж, което трябва да се използва. То зависи главно от стратегията на трейдъра и от виждането на му за предстоящите стъпки на пазара. По правило, колкото по-дълго очаквате да запазите позицията си отворена, толкова по-малко трябва да бъде използваното ниво на финансов лост. Това е логично, тъй като дългосрочните позиции се отварят с очаквания за по-големи пазарни движения. По този начин ще избегнете Стоп аут, когато търсите дългосрочни позиции.

За разлика от това, когато даден трейдър отваря позиция, която се очаква да продължи няколко минути или дори секунди основно се стремят да извлекат максималната печалба в рамките на ограничен период от време. Какъв е най-добрият избор за ливъридж в този случай? Обикновено такъв човек би се стремил да използва високи или в някои случаи възможно най-високо ниво на ливъридж, за да гарантира, че ще реализира максимална печалба, като същевременно търгува малките пазарни флуктации.

Следователно можем да видим, че използваното ниво на ливъридж за Форекс търговия силно зависи от стратегията, която ще бъде използвана. За да ви дадем по-добър поглед, скалперите и търгуващите на пробиви се опитват да използват колкото се може по-висок финансов лост, тъй като обикновено търсят бързи сделки.

Позиционните трейдъри често търгуват с нисък ливъридж или изобщо не го използват. Желаното ниво на ливъридж за позиционен трейдър обикновено започва от 1:5 и достига до около 1:20. Докато при скалпиране трейдърите са склонни да използват ливъридж, който започва от 1:50 и може да достигне до 1:500.

Познаването на ефекта на ливъриджа и оптималното ниво на ливъридж е ключово за успешната стратегия за Форекс търговия, тъй като е важно да не се прекалява със сделките, но все пак трябва да се изстиска максималната потенциална печалба от всяка позиция. Често трейдърите биват съветвани да експериментират известно време в рамките на стратегията си, за да намери се намери най-подходящото ниво на ливъридж.

Какъв ливъридж предлагат брокерите?

За разлика от фючърсните и стоковите брокери, които предлагат ограничен ливъридж или изобщо не предлагат такъв, офертите на Форекс брокерите са много по-привлекателни за трейдърите, които се стремят да се насладят на максималния размер на този инструмент. Трудно е да се посочи размерът на финансовия лост, който един Форекс трейдър трябва да търси, но повечето Форекс брокери предлагат ниво на ливъридж, което започва от 1:100 и е средно около 1:200.

Съществуват и брокери, които могат да осигурят ниво на ливъридж от 1:500. В редки случи е възможно да се открие сметка при брокер, който предлага 1:1000. Въпреки това едва ли има много трейдъри, които биха използвали чак такова ниво на ливъридж.

След като започнете да търгувате с определен финансов посредник, може да искате да промените наличния за Вас ливъридж. Това зависи от брокера. С Admiral Markets можете да използвате стандартна процедура в индустрията, която включва индентификация в Кабинет на трейдъра, избор на профила Ви и промяна на наличния ливъридж. Това действие има незабавен ефект, така че бъдете внимателни, ако имате отворени позиции, когато се опитвате да намалите ливъриджа.

Друг важен аспект, който трябва да запомните, е, че ливъриджът е свързан с нивото на депозита на сметката, така че понякога, когато депозирате допълнителни средства в сметката си, наличния ливъридж за Форекс търговия може да бъде намален. Например брокер може да предостави ливъридж от 1:500 за депозити под 1000 USD и ливъридж от 1:200 за депозити между 1000 и 5 000 USD.

След като един трейдър има $950 и отваря позиция от 3 лота на EURUSD, той може да реши да депозира още малко, за да поддържа необходимия маржин. Но при влизането на депозита ливъриджа да бъде променен и позицията може да бъде затворена, когато бъде достигнато нивото на Стоп аут.

Финални думи относно Форекс търговия с ливъридж

Надяваме се, че тази статия е полезна за вас и че вече сте разбрали ясно какво е характерът на този инструмент, как да изчислявате ливъридж и как той може да бъде еднакво полезен или вреден за вашата търговска стратегия. Важно е да се подчертае, че търговията с ливъридж на Форекс пазара е доста рискован процес, и вашият депозит може да бъде загубен бързо, ако търгувате с голям ливъридж. Опитайте се да избягвате използването на високо ниво на ливъридж преди да натрупате достатъчно опит.

Започнете да трупате опит докато търгувате с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MT5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.