Колко пари са нужни, за да започнете Форекс търговия?

Борис Петров

Вече сте решили или все още обмисляте възможността да станете професионален Форекс трейдър? Тогава, вероятно си задавате въпроси като колко пари са нужни за Форекс търговия и настина ли може да се печели от търговия на валутния пазар? Следователно сте на точното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е Форекс търговия?

В началото ще дадем една кратка дефиниция за това какво е Форекс.

Форекс или валутен пазар (Forex, наричан още на кратко FX) е глобален децентрализиран пазар за търговия с валути. Това е най-големият финансов пазар в света и според последния тригодишен доклад на Банката за международни плащания на него се търгуват приблизително 6,6 трилиона долара на ден.

Валутите са ключова част от световната търговия и те трябва да се обменят, за да може външната търговия и международния бизнес да съществуват.

В най-елементарния случай, пример за валутна транзакция може да бъде, когато обменяте Вашата местна валута в друга за предстояща ваканция.

В същото време Форекс търговията е свързана със сделки на международния валутен пазар (Форекс), които имат за цел извличането на печалби от промените във валутните курсове. Тези сделки се осъществяват онлайн чрез инвестиционен посредник и платформа за търговия.

Искате да разберете повече за Форекс пазара? Разгледайте нашето ръководство:

Преди започне да започнете Форекс търговия много от Вас си задават доста въпроси:

  • Какви са причините да започнете търговия?
  • Печели ли се от Форекс търговия?
  • Колко време можете да отделите на Форекс търговията?
  • Колко пари можете да си позволите да инвестирате във Форекс търговията?
  • Колко риск сте готови да поемете във Форекс търговията?
  • Краткосрочно или дългосрочно ще търгувате?

Научете всичко необходимо, за да започнете Форекс търговия с онлайн обучителен курс от Admirals. Вземете Вашия безплатен обучителен курс още сега като кликнете на банера отдолу:

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Печели ли се от Форекс търговия?

Видяхте че въпросите пред начинаещите Форекс трейдъри са много, а в следващите редове ще се опитаме да отговорим на един от ключовите, а именно: печели ли се от Форекс търговия?

Отговорът на този въпрос не може да е по-различен от ДА. Доказателство затова са известни Форекс трейдъри като Джордж Сорос, Бил Липшуц, Джон Р. Тейлър, Станли Друкенмилър, Пол Тудор Джоунс и много други.

Ако не се печели от Форекс търговия, то големите търговски банки и финансови институции едва ли щяха да имат специални отдели за валутна търговия и обемите на Форекс пазара вероятно нямаше да са толкова огромни.

Има много трейдъри, които вярват, че може да бъде натрупан солиден капитал на финансовите пазари, включително Форекс пазара с добра стратегия и правилно управление на риска. Въпреки това само някои от тях успяват да постигнат целите си.

Както споменахме вече със сигурност може да печелите от т.нар. трейдване на Форекс пазара, но ще имате нужда от доста познания и сериозна практика.

За да печелите от Форекс трейдинг трябва да направите точно две неща. При дълги позиции:

  1. Да купите евтино
  2. Да продадете скъпо

При къси позиции:

  1. Да продадете скъпо
  2. Да купите евтино

Пример за тези правила можете да видите на следващата графика на EUR/USD:

Източник: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, дневна графика с диапазон на данните 11 октомври 2019 - 20 април 2020 година. Изготвена на 20 април 2020 в 17:56 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Тествайте Форекс търговията без да рискувате собствена капитал с безплатна демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още днес като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Колко пари са нужни за Форекс търговия?

Да се насочим към въпроса, който е основна тема на тези статия: колко пари са нужни за Форекс търговия? За да получите точен отговор на това питане първо трябва да си отговорите на няколко други въпроса:

  1. Колко време може да отделите за Форекс търговия?
  2. Какви са Вашите познания и умения в търговията?
  3. Какво искате да постигнете с търговията на валутния пазар?
  4. Колко сте склонни да рискувате?
  5. Форекс пазарът ще е основен или втори източник на доходи за Вас?

Направете кратка почивка за размишления. Напишете Вашите мисли върху парче хартия. Тази хартия може да направите първа страница на Вашия трейдърски дневник. След като си отговорите на тези въпроси ще получите насоки затова колко пари са Ви нужни за Форекс търговия.

Но дадем все пак някои насоки.

По-голям или по-малък капитал?

Вече отбелязахме, че Форекс е най-големият финансов пазар и на него се търгуват 6,6 трилиона долара всеки ден. Големината на валутния пазар е широко коментирана, но често се пренебрегва факта, че на него заедно търгуват и големите, и малките участници. За всички има място на масата заради изненадващо ниските бариери за влизане.

Освен това, високите нива на ливъридж позволяват на трейдърите с по-малки депозити да управляват съществени позиции. Накратко, това означава, че можете да влизате в сделки, без да обвързвате голяма част от капитала си.

Ето и насоките, които обещахме:

  • Не търгувайте с повече средства, отколкото може да си позволите да загубите. Въпреки това е важно да не смятате капитала, който инвестирате на валутния пазар като пари за губене, защото е много вероятно наистина да се превърнат в загуби.
  • В основния сценарии по-малкия капитал води до по-малки печалби или до прекомерни нива на риск.
  • По-големите печалби ще дойдат и при по-големи рискове. На финансовите пазари има една твърда зависимост - колкото по-големи печалби гоните, толкова по-големи рискове трябва да поемете.
  • При търговия с по-малък капитал по-лесно може да бъдете елиминирани от пазарите.

Запомнете, ливъриджът предлага много възможности за търговия пред участниците с по-ниски депозити като може да увеличи печалбите. Но в същото време увеличава и риска за използващите го неразумно.

  1. Ако искате да си изкарвате доходите чрез Форекс търговия, то е много вероятно да се нуждаете от по-голям начален капитал
  2. Ако искате да тествате дали Форекс пазарът може да е допълнителен източник на доходи за Вас може да имате нужда от по-скромен първоначален капитал

Психологическият фактор също е част от играта. Изследванията показват, че размерът на търговския капитал може да повлияе на Вашата търговия.

Някои трейдъри се чувстват некомфортно, когато търгуват с малко капитал и да загубят интерес, докато други се чувстват напрегнати, когато търгуват с по-големи суми. Точният подход може да откриете като отворите малка реална сметка и ако не се чувствате удовлетворени да добавите капитал към нея.

Отворете реална сметка с Admirals още днес с минимален депозит от само €100 и търгувайте с 40+ валутни двойки и над 8000 финансови инструменти. Единственото, което трябва да направите, за да започнете е да кликнете на банера отдолу и да се регистрирате:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Съотношение риск / печалба

Търговията често може да бъде нервно и натоварващо преживяване. Когато обмисляте с колко пари да започнете Форекс търговията, това е въпрос на лични финанси, цели и собствено отношение към риска. Тук е ключовия момент - количественото определяне на риска, свързан с индивидуалната търговия, не винаги е лесна работа.

Можем да кажем, че рискът е размерът на загубите, които бихте могли да издържите, преди да затворите позицията. Това обаче вероятно подценява риска, тъй като впоследствие може да промените мнението си и толерирате по-голяма загуба. Може да има и случаи, когато пазарът се движи по-бързо, отколкото можете да реагирате.

Ето и някои съвети относно риска, които може да са Ви от полза за определянето на капитала, с който да започнете:

  • Определете фиксиран процент, по-голям, от който не можете да рискувате в една сделка (например 2%)
  • Определете фиксирана сума, по-голяма, от която не можете да рискувате в една сделка (например $50)

Един от начините да се опитате да начертаете линия под позицията и да определите риска е да използвате стоп-лос поръчки.

Но имайте предвид, че конвенционалната стоп поръчка не е гарантирана. Стоп лос се превръща в пазарна поръчка, след като нивото и е достигнато. В случай на високо волатилен пазар, това означава, че можете да бъде обект на слипидж, който представлява разлика между цената, на която Вашата стоп лос поръчка е изпълнена и тази, която първоначално сте задали.

Накратко, стоп лос не означава, че максималната загуба гарантирано ще е толкова, но тази поръчка Ви дава груба и полезна представа за риска при нормални пазарни условия. 

  • Когато поставите стоп лос поръчката по-близо до цената на изпълнение на сделката, то нетните загуби на капитал ще са по-малки.
  • Когато поставите стоп лос поръчката по-далеч от цената на изпълнение на сделката, то нетните загуби на капитал ще са по-големи.

Все пак, за да бъдете успешни в дългосрочен план трябва да включите в уравнението и потенциалните печалби. Преди да влезете в сделка оценете нейния потенциал и го сравнете с потенциалните загуби. Повечето трейдъри са опитват да преследват съотношение риск / печалба 2:1, 3:1 или дори по-високо.

Трябва да запомните, че дори и най-успешните трейдъри в света имат сделки на загуба, но правилното съотношение риск печалба може да Ви помогне да бъдете успешни във Форекс търговията в дългосрочен план.

Колко искате да печелите с Форекс търговия?

Все още искате да знаете колко пари са нужни за Форекс търговия? Казано просто, имате нужда от достатъчно, за да избегнете фалит.

  1. Вижте ценовите сривове, които са се случвали в миналото при избраната от Вас валутна двойка.
  2. Помислете какво биха означавали тези движения при Вашия среден размер на сделка.
  3. Уверете се, че рисковият Ви капитал е достатъчно голям, за да устои на такива ценови шокове.

Но колко искате да печелите от Форекс търговия? Намислете си някаква сума, най-добре за по-дълъг период като месечно или годишно.

Обикновено амбицията е хубаво нещо, но когато става въпрос за търговия, нереалистичните очаквания могат да окажат натиск върху Вас и да изкривяват възприемането Ви за пазара и в крайна сметка да доведе до по-слаби резултати.

Важното в случая е не колко пари са нужни за Форекс търговия, а колко пари са Ви необходими, за да отворите Форекс сметка и да търгувате безопасно. Колкото повече искате да печелите, толкова повече ще трябва да се инвестирате, за да запазите рисковете на разумни нива.

Нивото на риска е нещо, които трейдърите трябва да преценят сами за себе си. Ето как работи.

  • Да речем, че решите никога да не рискувате с повече от 1% от баланса по сметката Ви на една сделка, което е доста разумно.
  • Ако сметката Ви е с капитал $ 100 това означава, че можете да рискувате само $1 на позиция.
  • От гледна точка на Форекс пазара, това означава, че може да влизате в сделки с един микро лот или 0.01 лота или стойността на 1 пип в повечето случаи ще е около $0.10.

Освен това, за да отговаряте на Вашите собствени условия за поддържате на нивото на риска от 1%, не можете да си позволите да усвоявате под 10 пипса (10 х 0,01=1). Това е така, защото при под 10 пипса печалба, съотношението риск/печалба ще е под 1:1, което не е достатъчно рентабилно.

Един от основните проблеми при Форекс търговията с такива малки финансови средства и такъв стриктен риск е, че сте се ограничени откъм гъвкавостта при избора на конкретни стилове за търговия. А най-използваните търговски стилове са:

  • Високочестотна търговия с период от няколко секунди до няколко минути
  • Скалпиране с период от няколко минути до няколко часа
  • Търговия в рамките на деня
  • Суинг търговия с период от няколко дни до няколко седмици
  • Позиционна търговия с период от няколко седмици до месеци
  • Инвестиране с период от години

Приложете всеки един от тези търговски стилове на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 предоставена от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно като кликнете на банера по-долу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да започнете Форекс търговия?

След като вече знаете какво какво е Форекс, колко пари са нужни за Форекс търговия и печели ли се от Форекс търговия, може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите първите си сделки на валутния пазар.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за Форекс търговия
  2. Изтеглете платформа за Форекс търговия
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за Форекс търговия с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка на Форекс пазара с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е ливъридж и как да го използвате в търговията на финансовите пазари?
Едва ли има много трейдъри и инвеститори, които са се насочили към финансовите пазари и не са срещали понятието ливъридж, но не са много тези, които познават реалното значение на финансовия лост. Някои смятат ливъриджа за много полезен инструмент, докато други го отхвърлят напълно. Интересува Ви къд...
Какво е пип във Форекс търговията и как да изчислявате стойността му?
Интересувате се от Форекс търговия и редовно четете анализи или коментари за валутния пазар? Тогава вероятно често сте се натъквали на термини като пип (pip) или пипс (pips), когато става въпрос за промените в цената на дадена валута двойка. Ако искате да научите повече за тях и търговията на Форекс...
Финансови деривати: Какво представляват и как да търгувате с тях?
Ако бъдат запитани, повечето хора вероятно ще са чували за акции, облигации и инвестиционни фондове без да са се занимавали с финансова пазари, но понятието финансови деривати, вероятно звучи по-непознато за широката публика. А трябва да отбележим, че днешния пазар на деривати е огромен, някои го оц...
Виж Всички