Какво е пип във Форекс търговията и как да изчислявате стойността му?

Admirals

Интересувате се от Форекс търговия и редовно четете анализи или коментари за валутния пазар? Тогава вероятно често сте се натъквали на термини като пип (pip) или пипс (pips), когато става въпрос за промените в цената на дадена валута двойка. Ако искате да научите повече за тях и търговията на Форекс пазара като цяло, то сте на точното място.

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е пип?

В началото ще дадем една дефиниция на термина пип:

Пип (pip) е малка промяна в курса на валутна двойка на Форекс пазара и се измерва чрез котировката на дадената валутната двойка. Най-просто казано, пип е стандартна единица за измерване с колко се е променил обменния курс. 

Първоначално пип е най-малкото увеличение, с което цената на една валута може да се придвижи. Но с появата на по-точни методи за ценообразуване, тази оригинална дефиниция вече не толкова точна.

  • Традиционно, в миналото, валутните цени бяха котирани с четири знака след десетичната запетая и пип бе движение с един пункт на последния десетичен знак.
  • Понастоящем, много брокери вече котират цените на Форекс пазара с още един допълнителен пети знак след десетичната запетая. Това вече означава, че пип често вече не е последният десетичен знак в котировката, а по-скоро предпоследния.

Пример:

Ако курса на валутната двойка EUR/USD се промени от 1,20010 до 1,20020, то валутната двойка е нараснала с 1 пип (1,20020 - 1,20010 = 0,00010 USD).

Последният пети знак след десетичната запетая често се наричан частичен пип или пипет (pipettes).

Въпреки това, пип остава стандартизирана стойност за всички брокери и платформи за търговия. Това я прави много полезна като мярка, която позволява на трейдърите винаги да комуникират в едни и същи условия без объркване. Без такава конкретна единица, съществува риск да се сравнят ябълки с портокали, ако се говори с по-общи понятия като пунктове или тикове.

В някои случаи вместо пип може да се срещнете да се използва думата пипс, но значението е същото.

ТЪРГУВАЙТЕ ФОРЕКС СЕГА

Откъде идва терминът пип / пипс?

Според различни теории терминът пип произтича от:

  1. Част от процентния пункт (percentage in point).
  2. От "пункт ценова лихва" (Price Interest Point).

Какъвто и да е произходът на термина, пиповете (pips) позволяват на валутните трейдъри да обсъждат малки промени в обменните курсове с разбираеми за тях термини. Подобен е начина, по който братовчедът на пипа - пункт, позволява по-лесно обсъждане на малки промени в лихвените проценти.

Това ни дава най-основния отговор на това, с какво е полезно понятието пип. Много по-лесно е за Форекс трейдърите да кажат, например, че "GBP/USD е нараснал с 55 пипса", отколкото "GBP се е увеличил с 0,0055". 

Тествайте търговията на Форекс пазара без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Колко е един пип?

Преди да обясним подробно как се изчислява един пип е добре да дадем дадем едно определение на термина лот или Форекс лот.

Лот (Lot) е единица, която измерва размера на дадена транзакция. Когато поставяте поръчка за покупка или продажба на дадена валутна двойка на Вашата платформа за търговия нейните размери се определят в лотове.

Един стандартен лот е равен на 100 000 единици от базовата валута (първата валута) във валутната двойка. Все пак трябва да анонсираме и понятия като:

  1. Мини лот = 0.1 лот = 10 000 единици
  2. Микро лот = 0.01 лот = 1000 единици

Сега вече по-лесно ще може да разберете как се изчислява един пип.

При повечето валутни двойки 1 пип е промяна на четвъртата цифра след десетичната запетая във валутната котировка. Най-съществените изключения са Форекс двойките с участието на японската йена (JPY), за които 1 пип е втората цифра след десетичната запетая. 

  • Умножаването на размера на позицията (лот) по 0,0001 (или 0,01 при двойки с JPY) ще позволи на трейдъра да разбере неговата цена на 1 пип.

Пример:

Търгувате валутната двойка EUR/USD и решавате да купите един лот. Размера на един лот 1 лот е 100 000 EUR. Един пип е 0,0001 EUR/USD.

Следователно валутната стойност на един пип за един Форекс лот EUR/USD е:

  • 100 000 х 0.0001 = 10 USD

Да речем, че купувате 1 лот EUR/USD на 1,20650, а по-късно закривате позицията си, като продадете този един лот на 1,20660. Разликата между двете цени е Вашата печалба, която е 1 пип или 10 USD.

Всъщност цената на 1 пип винаги е 10 единици от котировъчната валутата (т.е. втората валута във валутната двойка) за всички валутни двойки, които се котират с поне четири знака след десетичната запетая. Промяна с 10 пипса означава 100 единици в котировъчната валута. 

При двойките, при които 1 пип е втората цифра след десетичната запетая стойността на 1 пип ще е 1000 единици.

Таблицата по-долу показва колко е 1 пип при най-търгуваните валутни двойки в света:

Валутна двойка 1 пип Размер на лот Стойност на 1 пип
EURUSD 0.0001 EUR 100,000 USD 10
GBPUSD 0.0001 GBP 100,000 USD 10
USDJPY 0.01 USD 100,000 JPY 1000
USDCAD 0.0001 USD 100,000 CAD 10
USDCHF 0.0001 USD 100,000 CHF 10
AUDUSD 0.0001 AUD 100,000 USD 10
NZDUSD 0.0001 NZD 100,000 USD 10

 

Научете повече затова какво е пип и повишете Вашите знания и умения във Форекс търговията с обучителен видео курс от Admirals. Вземете Вашия безплатен видео курс като кликнете на банера отдолу:

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Как да изчислите Форекс пип във валутата на Вашата сметка?

Вече знаете как да изчислите стойността на един пип във втората валута (котировъчната валута) на валутната двойка, която търгувате. Но колко е стойността на един Форекс пип във базовата валута на Вашата търговска сметка? Сега ще разберете.

Пример 1

Нека да използваме в този пример втората най-търгувана валутна двойка в света - USD/JPY:

Да приемем, че сте отворили дълга позиция в USD/JPY на 104.00 и сте купили един Форекс лот. Това е еквивалентно на закупуването на 100 000 USD и продаването на 10 400 000 японски йени. 

В същото време базовата валута на Вашата сметка за търговия е EUR, а курс EUR/JPY в момента е 125.

Следователно:

  • 1 пип при Вашата сделка е на стойност 1000 JPY (вижте таблицата по-горе)
  • 1000 / 125 = 8 EUR

Така, в този случаи цената на 1 пип в базовата валута на Вашата сметка е 8 EUR т.е. ако USD/JPY се покачи до 104.01 Вие ще спечелите 8 EUR, а ако двойката се понижи до 103.99 ще загубите 8 EUR.

Пример 2

Във втория пример ще използваме валутна двойка, при която пип е четвъртата цифра след десетичната запетая като GBP/USD, а базовата валута на Вашата търговска сметка отново ще е EUR.

За примера ще използваме валутни курсове на GBP/USD от 1.38 и EUR/USD 1.20 и сделка на GBP/USD с размер на 1 лот ( GBP 100 000).

Следователно:

  • 1 пип при Вашата сделка ще е на стойност 10 USD
  • 10/1.2 е приблизително 8.3 EUR

Така в този случай цената на 1 пип в базовата валута на Вашата сметка е около 8.3 EUR т.е. ако GBP/USD се покачи до 1.3801 Вие ще спечелите приблизително 8.3 EUR, а ако се понижи до 1.3799 ще загубите същата сума.

Един от най-лесните начини да изчислите стойността на 1 пип за Вашите сделки е чрез нашия Трейдърски калкулатор.

Пип и пункт в платформите MetaTrader

Изображението по-долу показва прозореца за поръчки на валутната двойка GBP/USD в MetaTrader 5:

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Котировките от изображението по-горе са: 1,38090 / 1,38099. Можем да забележим, че в котировките имат и 5та цифра след десетичната запетая. Тя представлява част от пипа и някои я наричат пипет, както споменахме по-горе.

Следователно, разликата между bid и ask цената е 0,9 пипа и тя се нарича спред. Ако купите и продадете в един и същ момент на тези нива, това ще Ви струва 0,9 пипса.

Ако погледнете екранната снимка по-долу на друг прозорец за поръчка можете да видите, че на "Тип" е избрана друга опция "промяна на поръчката" (Modify Order).

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Обърнете внимание, че част от прозореца за промяна на поръчката съдържа менюта, които Ви позволяват бързо да изберете нива, които са отдалечени на определен брой пункта. Ето защо трябва да се направи важно разграничение между пип и пункт.

Пункт в тези падащи менюта. се отнася до петия знак след десетичната запетая, с други думи, част от пипа, която са една десета от него. Ако изберете 50 пункта тук, те ще се равняват на 5 пипса.

Един добър начин да се запознаете с това какво е пип и пункт на Форекс пазара е да тествате платформата MetaTrader 5. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Има ли пип при търговията с акции?

Ако се интересувате от търговия с акции вероятно се питате дали има подобно нещо като пип в търговията на фондовите пазари. Терминът пип не се използва в търговията с акции, тъй като там вече има готови термини за комуникация относно промените в цените, а именно пенс или цент.

Например, изображението по-долу показва прозорец за поръчка на акциите на компанията Tesla:

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Всичките цифри в котировката представляват цената на акцията в USD, а тези след десетичната запетая са центове. Това е лесно разбираемо и познато за повечето трейдъри.

Следователно не е необходимо да бъдат въвеждани други термини, като например пип, макар че понякога пазарният жаргон може да включва общ термин като "тик", който да представлява движение с най-малкото възможно увеличение - в този случай един цент.

Как да започнете Форекс търговия?

След като знаете какво е пип и как може да изчислявате своите печалби и загуби от сделки на валутния пазар може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите първите си сделки на валутния пазар.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за Форекс търговия.
  2. Изтеглете платформа за Форекс търговия.
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички