Какво е маржин търговия на финансовите пазари?

Борис Петров
9 Мин четене

Едва ли са много трейдърите и инвеститорите, които имат какъвто и да било опит на финансовите пазари и не са се сблъсквали с термина маржин. Въпреки това изглежда не са много тези, които напълно разбират реалното маржин значение и как могат да станат успешни в популярната маржин търговия. И вие искате да разберете повече за маржин търговията? Тогава сте на правилното място.

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е маржин?

Концепцията за маржин е една от най-важните във търговията на финансовите пазари и особено във Форекс търговията, за това е важно трейдърите, които искат да бъдат успешни на пазарите да я познават добре.

Маржин в търговията на финансовите пазари е депозит, който е необходими, за да поддържате своите позиции отворени при Вашия брокер, когато търгувате със капитал взета назаем. Този депозит най-често е малка част от сумата, която е необходима да закупите същите активи ако търгувате само със собствен капитал.

Маржин не е такса или цена на транзакция, а част от собствения капитал в търговската Ви сметка, отделен настрана и разпределен като депозит, за да можете да поддържате отворени своите позиции.

Често ще видите, че маржинът се изразява като процент от пълната сума избрана за влизане в сделка и повечето маржин изисквания се упоменават като проценти: 2%, 1%, 0.5%, 0.25%.

Пример за маржин:

  1. Искате да отворите позиция от 1 стандартен лот в EUR/USD, който се равнява на 100 000 евро
  2. Маржин изискванията на Вашия брокер са 0.5%
  3. Тогава изискуемият първоначален маржин ще е 500 евро (0.5% от 100 000 евро).

Въз основа на предоставените маржин изисквания на Вашия Форекс брокер, можете да изчислите максималния ливъридж, който можете да използвате в сметката за търговия, която притежавате.

Тествайте търговия на маржин без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата демо сметка сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Видове маржин

На повечето платформи за търговия на финансовите пазари, включително едни от най-популярните MetaTrader 4 и MetaTrader 5, ще виждате три вида маржин:

  • Маржин (Margin). Вече разбрахте какво представлява.
  • Свободен маржин (Free Margin). Това е е сумата от Вашия капитал, която не участва в нито една сделка и може да я използвате да откривате нови позиции. Можете да увеличавате своя свободен маржин като депозирате нови средства, затваряте отворени позиции или печалбите по отворените позиции нараснат. Важно е да имате достатъчно свободен маржин и за чакащите си поръчки, тъй като в противен случай може да бъдат анулирани от брокера Ви.
  • Маржин ниво (Margin Level). Това е е съотношението между текущия баланс по Вашата маржин сметка и използвания от Вас маржин за текущи позиции. Формулата за изчисляване на маржин ниво е: Маржин ниво = (текущ баланс/ използван маржин) x 100. Трябва да знаете, че различните брокери имат различни маржин изисквания.

В различните платформи може да има известно разминаване в имената, но концепцията ще остане непроменена.

Как се изчислява маржин?

Ще използваме пример, за да може да Ви обясним нагледно как се изчислява маржин:

  • Имате сметка в размер на $10 000 и имате губеща позиция с маржин оценена на $1000.
  • Ако цената тръгне срещу вас и позицията отиде на загуба от $9000, тогава собственият капитал (equity) ще бъде $1000 (т.е. $ 10,000 - $ 9,000), което се равнява на използвания маржин.
  • По този начин маржин нивото ще бъде 100%.

В този случаи пазарът ще трябва рязко да обърне посоката си и капиталът Ви ще трябва да се окаже по-голям от изисквания маржин, за да може да отворите нов сделки.

За да сметнете най-лесно Вашия маржин можете да използвайтете Трейдърски калкулатор.

Трябва да Ви предупредим, че т.нар маржин търговия може да има различни последици.Тя може да повлияе на вашият търговски опит, както положително, така и отрицателно, като увеличи сериозно търгуваните от Вас обеми. А от там и:

  1. Потенциалните печалби
  2. Потенциалните загуби.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Как работи маржин търговията?

Днешната маржин търговия е спорна тема за много трейдъри и инвеститори. Един я смятат за прекалено рискова, други пък мислят, че без търговия на маржин не могат да постигнат своите финансови цели и за тях употребата на ливъридж в задължителна.

Все пак ако възнамерявате да търгувате с маржин сметка е важно:

  • Да познавате условията на брокера
  • Да разбирате добре рисковете, които са свързани с употребата на ливъридж в търговията и да се чувствате комфортно с тях

Важно е да обърнете внимание на един факт.

Някои брокери изискват по-голям маржин, когато отваряте или затваряте позиции в последните часове на сесията, която предшества почивни дни. Това се нарича маржин преди затваряне (pre-close margining) и се прави с цел предпазване на клиентите от потенциална висока волатилност, която може да последва при отварянето на пазарите след уикенда или ваканционен период.

На следващото изображение можете да видите как работят маржин и ливъридж в търговията на финансовите пазари:

Моля отбележете, че нивата на маржин и ливъридж посочени в сделки 2 и 3 са достъпни само за Професионални клиенти. Професионален клиент е клиент, който притежава опита, знанията и уменията да взима свои собствени инвестиционни решения и правилно да оценява рисковете, които крият те. За да се счита за професионален клиент, клиентът трябва да спазва изискванията на MiFID ll 2014/65 / EU Приложение ll.)

Разберете повече за класификацията на клиентите в статията:

Какво представляват маржин кол и стоп аут?

Едни от най-големите кошмари на трейдърите са понятията маржин кол и стоп аут. Едва ли има трейдъри, които свързват тези два термина с положителни емоции, но нека да разгледаме какво представляват тези понятия.

Какво е маржин кол?

Маржин кол e когато съобщение от брокера (най-често имейл, СМС или обаждане по телефон), че Вашия маржин депозит е паднал под изискваното минимално ниво поради факта, че откритата позиция е насочена срещу вас.

Има един неприятен факт, който трябва да вземете предвид при маржин кол:

  • Възможно е дори да не получите маржин кол преди позициите Ви да бъдат ликвидирани. Ако парите в сметката Ви паднат под минималните маржин изисквания, Вашият брокер ще затвори някои или всички позиции. Това всъщност може да помогне за предотвратяването на негативен баланс по сметката Ви.

Как може да избегнете тази неочаквана изненада? Маржин кол може да бъде ефективно избегнат чрез внимателно и редовно наблюдение на баланса на сметките Ви и чрез използване на поръчки за ограничаване на загубите (стоп лос) при всяка позиция, за да се сведе до минимум рискът.

Някои брокери определят маржин ниво за маржин кол от 100%, други от 120%. Нивото за маржин кол зависи от политиката на брокера. Технически, маржин ниво от 100% означава, че няма можете да откривате нови позиции. На практика, ниво на маржин кол от 100% настъпва, когато собственият капитал по Вашата сметка е равен на маржина. 

Какво е стоп аут?

Нека предположим, че след маржин кол пазарът продължава да върви срещу вас. В този случай брокерът просто няма да има друг избор освен да затвори всички губещи позиции. Тази граница има собствено име и то е ниво на стоп аут.

Например, когато нивото на стоп-аут е установено от брокера на 50%, платформата ще започне да затваря автоматично губещите Ви позиции ако Вашето маржин ниво достигне 50%. Важно е да отбележим, че затварянето започва от най-голямата губеща позиция.

Често, затварянето на една губеща позиция може да повиши нивото на маржин над 5%, тъй като ще освободи маржин от тази позиция. Така общият използван маржин ще се понижи и съответно нивото му ще се увеличи.

  1. Системата често връща нивото на маржин над 5%, затваряйки първо най-голямата позиция.
  2. Ако останалите ви губещи маржин сделки продължават да губят и маржинът падне 5% отново, системата просто ще затвори следващата най-губеща позиция.

Може да се запитате защо брокерите правят това? Е, причината брокерите да затварят позиции, когато нивото на маржин достигне до стоп аут е защото не могат да позволят на трейдърите да загубят повече пари, отколкото са депозирали в своята маржин сметка за търговия.

Пазарът потенциално би могъл да продължи да върви срещу Вашите маржин сделки още дълго време и брокерът не може да си позволи да плати за тази продължителна загуба.

Така, може да дадем един пример, касаещ маржин кол и стоп аут:

  1. При маржин ниво от 100% вашоят брокер може да избере да се свърже с Вас, за да Ви предупреди, че Вашия маржин намалява т.нар. маржин кол.
  2. При маржин ниво от 50% Вашия брокер може да е принуден да започне да затваря Вашите позиции като започне от най-големите загуби.

Риск мениджмънт при маржин търговия

Може да бъде изключително изкушаващо да използвате максималния достъпен ливъридж, за да постигнете значителни печалби. Това обаче може много лесно да Ви докара загуба на сериозна част от капитала. Така че обмислете добре размера на ливъриджа, който употребявате. Всичко, което е необходимо, е една бърза промяна на пазара и лесно можете да изтриете цялата си маржин сметка за търговия.

Би било добре да прилагате стратегия за управление на риска, когато управлявате ефективно своя портфейл. Ясно е, че рискове винаги ще има, но е важно да се опитвате да ги управлявате.

Управлението на риска на финансовите пазари не е трудно за разбиране. Сложната част е да имате достатъчно самодисциплина, за да спазвате този план за управление на риска (риск мениджмънт), когато пазарът се движи срещу вашата позиция. За да сте успешни трейдъри и инвеститори е нужно да имате много добър риск мениджмънт.

Започнете маржин търговия на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да започнете маржин търговия?

След като вече знаете реалното маржин значение, как се изчислява маржин, както и как работи днешната търговия на маржин е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия.

Можете да започнете маржин търговия само в три стъпки:

  1. Отворете маржин сметка за търговия.
  2. Изтеглете Вашата платформа за търговия на маржин.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си маржин сделка

Вижте следващото кратко видео, за да разберете повече подробности затова как да отворите реална сметка за маржин търговия с Admirals:

Нека да дадем един пример как да търговия на маржин с най-търгуваната валутна двойка в света - EUR/USD.

Как да купите EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в EUR/USD вие очаквате поскъпване на еврото или поевтиняване на щатския долар, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в EUR/USD вие очаквате поевтиняване на еврото или поскъпване на щатския долар, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Получете приставката MetaTrader Supreme Edition напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички