Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • FSCS защита
 • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

Какво е маржин във Форекс търговията през 2018?

Време за четене: 9 минути

Какво е маржин? - Admiral Markets

Какво е маржин търговия?

Концепцията за маржин е една от най-важните във Форекс търговията. Въпреки това, много хора не разбират значението и или просто не разбират понятието. За щастие можем да ви помогнем. Това, което е известно като маржин на Форекс пазара е основно доброволен депозит, необходим за поддържане на отворените позиции.

Маржин не е такса или цена на транзакция, а част от собствения Ви капитал в сметката, отделен настрана и разпределен като маржин депозит. Трябва да ви предупредим, че т.нар маржин търговия може да има различни последици. Тя може да повлияе на вашият търговски опит както положително, така и отрицателно, като увеличи сериозно потенциалните печалби и загуби.

Вашият брокер взима депозитът от вашата маржин сметка и го обединява с депозита на някои друг. Брокерите правят това, за да могат да извършват сделки в рамките на цялата междубанкова мрежа. Маржинът често се изразява като процент от пълната сума на избрана за. Например, повечето изисквания за маржин се изчисляват на: 2%, 1%, 0.5%, 0.25%.

Въз основа на изисквания от Вашия валутен брокер маржин, можете да изчислите максималния ливъридж, който можете да използвате с търговския профил, който притежавате.

Ако все още не сте сигурни какво е ливъридж и как работи маржин търговията вземете безплатното обучение "От Аматьор до Трейдър" от Admiral Markets.

"От Аматьор до Трейдър" - безплатно обучение от Admiral Markets

Изчисляване на маржин?

За да разберете по-добре Форекс, трябва да познавате всички възможности на маржин търговията. Нивото на маржин във Форекс търговията е процентна стойност базирана на достъпния използваем спрямо използвания маржин. С други думи, това е съотношението между капитала и маржина и се изчислява по следния начин: Ниво на маржин = (капитал / използван марж) x 100. Брокерите използват изчисляване на маржин в опит да открият дали Форекс трейдърите могат да заемат нови позиции или не.

Различните брокери имат различни маржин изисквания, но повечето определят граница на 100%. Тази граница се нарича ниво на маржин кол. Технически, едно ниво на маржин кол от 100% означава, че когато нивото на маржин на Вашата сметка достигне 100%, можете все още да затваряте позициите си, но не можете да откривате нови позиции.

На практика, ниво на маржин кол от 100% настъпва, когато собственият капитал по Вашата сметка е равен на маржина. Това обикновено се случва, когато имате губещи позиции, а пазарът бързо и постоянно се движи срещу вас. Когато капиталът по сметката Ви е равен на маржина, няма да можете да отваряте нови позиции.

Какво е ниво на маржин във Форекс търговията? Ще използваме пример, за да отговорим на този въпрос. Представете си, че имате сметка в размер на 10 000 щатски долара и имате губеща позиция с маржин оценена на $ 1,000. Ако позицията ви тръгне срещу вас и отиде на загуба от $ 9,000, тогава собственият капитал ще бъде $ 1,000 (т.е. $ 10,000 - $ 9,000), което се равнява на маржина. По този начин нивото ще бъде 100%.

Отново, ако нивото на маржин достигне 100%, не можете да откривате нови позиции, освен ако пазарът рязко не се обърне и капиталът Ви не се окаже по-голям от маржина.

Маржин и стоп аут

Нека предположим, че пазарът продължава да върви срещу вас. В този случай брокерът просто няма да има друг избор освен да затвори всички губещи позиции. Тази граница има собствено име и то е ниво на стоп аут. Например, когато нивото на стоп-аут е установено от брокера на 5%, платформата ще започне да затваря автоматично вашите губещи позиции ако вашето ниво на маржин достигне 5%. Важно е да се отбележи, че затварянето започва от най-голямата губеща позиция.

Често, затварянето на една губеща позиция ще повиши нивото на маржин над 5%, тъй като ще освободи маржина на тази позиция. Така общият използван маржин ще се понижи и съответно маржин нивото ще се увеличи. Системата често връща нивото на маржин над 5%, затваряйки първо най-голямата позиция. Ако останалите ви губещи позиции продължават да губят и маржинът достигне 5% отново, системата просто ще затвори друга губеща позиция.

Може да се запитате защо брокерите правят това? Е, причината брокерите да затварят позиции, когато нивото на маржин достигне стоп аут нивото, е защото не могат да позволят на трейдърите да загубят повече пари, отколкото са депозирали в сметката си за търговия. Пазарът потенциално би могъл да продължи да върви срещу вас още дълго време и брокерът не може да си позволи да плати за тази продължителна загуба.

Тествайте търговията на финансовите пазари без риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна Демо Сметка от Admiral Markets

Какво е свободен маржин?

Свободен маржин във Форекс е сумата от Вашия капитал, която не участва в нито една сделка и може да я използвате да откривате нови позиции. Ако отворените позиции Ви носят печалба, колкото повече излизат на печалба, толкова повече капитал и толкова повече свободен маржин ще имате.

Има една тема, която трябва да обсъдим. Възможно е да има ситуация, когато имате някои отворени позиции, а също и някои чакащи поръчки едновременно. Пазарът иска да задейства една от чакащите поръчки, но нямате достатъчно свободен маржин в сметката си. Тази чакаща поръчка или няма да бъде задействана, или ще бъде анулирана автоматично.

Това може да накара някои трейдъри да мислят, че техният брокер не е успял да изпълни поръчката и че е лош брокер. Разбира се, в този случай това просто не е вярно. Това е само, защото трейдърът няма достатъчно свободен маржин в търговската си сметка.

Какво е маржин кол във Форекс търговията?

Маржин кол е може би един от най-големите кошмари за Форекс трейдърите. Той се случва, когато брокерът ви информира, че маржин депозитите са паднали под изискваното минимално ниво поради факта, че откритата позиция е насочена срещу вас.

Търговията с маржин може да бъде печеливша стратегия на Форекс пазара, но е важно да се разберат всички възможни рискове. Трябва да сте сигурни, че знаете как действа вашата маржин сметка и не забравяйте да прочетете маржин споразумението между вас и избрания от вас брокер. Ако има нещо, с което не сте изяснено в споразумението, задайте въпроси.

Има един неприятен факт, който трябва да вземете предвид при маржин кол на Форекс пазара. Възможно е дори да не получите маржин кол преди позициите Ви да бъдат ликвидирани. Ако парите в сметката ви паднат под минималните маржин изисквания, Вашият брокер ще затвори някои или всички позиции, както сме посочили по-горе няколко пъти. Това всъщност може да помогне за предотвратяването на негативен баланс по сметката Ви.

Как може да избегнете тази неочаквана изненада? Маржин кол може да бъде ефективно избегнат чрез внимателно и редовно наблюдение на баланса на сметките Ви и чрез използване на поръчки за ограничаване на загубите (стоп лос) при всяка позиция, за да се сведе до минимум рискът.

Увеличете вашите познания относно маржин търговията и се научете да как да търгувате хиляди финансови инструменти с новия безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets

Маржин и риск

Маржинът е спорна тема. Някои трейдъри твърдят, че прекалено много маржин е много опасно, но всичко това зависи от трейдъра и личния му търговски опит. Ако възнамерявате да търгувате с маржин сметка, важно е да знаете какви са правилата на брокера ви за маржин сметките и че разбирате и се чувствате достатъчно комфортно с рисковете, свързани с тях.

Важно е да обърнете внимание на един факт. Повечето брокери изискват по-голям маржин през почивните дни. Всъщност това може да е под формата на маржин от 1% през седмицата, а ако искате да задържате позицията през уикенда, може да се повиши до 2% или повече.

Може да бъде изключително изкушаващо да използвате максимално ливъридж (голям маржин), за да постигнете значителни печалби. Това обаче може много лесно да ви докара загуба на сериозна част от капитала. Така че не използвайте гигантски ливъридж. Всичко, което е необходимо, е една бърза промяна на пазара и лесно можете да изтриете цялата си търговска сметка.

Управлението на риска на Форекс пазара не е трудно за разбиране. Сложната част е да имате достатъчно самодисциплина, за да спазвате този план за управление на риска (риск мениджмънт), когато пазарът се движи срещу вашата позиция. За да сте успешни на Форекс пазара е нужно да имате много добър риск мениджмънт.

Както разбирате, Форекс маржинът е един от ключовите аспекти в търговията на валутния пазар. В никакъв случай той не трябва да се пренебрегва, защото може да доведе до много неприятни резултати. За да избегнете това, вие трябва да разберете теорията на маржин търговията, която включва изчисляване на маржин, свободен маржин и маржин кол.

Когато приложите търговския си опит и създадете приложим търговска стратегия, несъмнено в края ще Ви очаква печалба.

Маржин търговия след новите регулации на ESMA

2018 година донесе промени за всички CFD трейдъри в рамките на Европейския съюз. Европейският регулатор ESMA, Европейски орган за цени книжа и пазари, публикува на 1 юни нови изисквания, които всички брокери на територията на Европейския съюз ще трябва да въведат най-късно до 1 август 2018. Admiral Markets ще направи това на 30 юли.

Основните промени от ESMA са свързани с максималния ливъридж, който ще бъде ограничен до 1:30 за непрофесионални клиенти и то само за основни валутни двойки. Според публикацията на ESMA това са новите, максимални налични нива на ливъридж в Европа (извадка) за Непрофесионални клиенти:

 • 1:30 за основните валутни двойки.
 • 1:20 за CFD-da върху основен индекс, второстепенни валутни двойки & CFD-та върху злато.
 • 1:10 за останалите суровини, с изключение на златото
 • 1:2 за CFD-та върху криптовалути.

Според новите ESMA регулации бе променен необходимия маржин за поддържане на отворена позиция (стоп аут) за Непрофесионалните клиенти. До сега Admiral Markets предлагаше 30% стоп аут за всички клиенти. След предстоящите ESMA регулации стоп аут нивото за непрофесионални клиенти ще скочи до 50%.

Започнете маржин търговия при възможно най-добрите условия с брокер номер едно в Германия за 2018 година - Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Още по темата:

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.