Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е маржин търговия на Форекс пазара през 2019?

Време за четене: 9 минути

Тази статия ще дискутираме няколко въпроса отнасящи се до концепцията за маржин търговия на Форекс пазара като например: какво е маржин, изчисляване на маржин, какво е свободен маржин и маржин кол. Всеки брокер има различни изисквания за маржин и има различни предложения за трейдърите. Затова е добре първоначално да разберем как работи популярната маржин търговия преди да започнем да търгувате.

Какво е маржин търговия на Форекс пазара през 2019?

Какво е маржин?

Концепцията за маржин е една от най-важните във Форекс търговията. Въпреки това, много хора не разбират значението и или просто не разбират самото понятие. За щастие можем да ви помогнем. Това, което е известно като маржин на Форекс пазара е основно доброволен депозит, необходим за поддържане на отворените позиции.

Маржин не е такса или цена на транзакция, а част от собствения Ви капитал в сметката, отделен настрана и разпределен като маржин депозит. Трябва да Ви предупредим, че т.нар маржин търговия може да има различни последици. Тя може да повлияе на вашият търговски опит, както положително, така и отрицателно, като увеличи сериозно търгуваните от Вас обеми. А от там и потенциалните печалби или загуби.

Вашият Форекс брокер взима депозитът от Вашата маржин сметка и го обединява с депозита на някои друг. Брокерите правят това, за да могат да извършват сделки в рамките на цялата междубанкова мрежа. Маржинът често се изразява като процент от пълната сума избрана за влизане в сделка и повечето изисквания за маржин се изчисляват като: 2%, 1%, 0.5%, 0.25%.

Например ако искате да отворите позиция от 1 стандартен лот в EUR/USD, който се равнява на 100 000 евро и маржин изискванията на Вашия брокер са от 0.5%, то изискуемият маржин ще е 500 евро (0.5% от 100 000 евро).

Въз основа на маржин изисквания на Вашия Форекс брокер, можете да изчислите максималния ливъридж, който можете да използвате в сметката за търговия, която притежавате.

Можете работят маржин и ливъридж в търговията на финансовите пазари на изображението отдолу:

Маржин и ливъридж

Моля отбележете, че нивата на маржин и ливъридж посочени в сделки 2 и 3 са достъпни само за Професионални клиенти. Професионален клиент е клиент, който притежава опита, знанията и уменията да взима свои собствени инвестиционни решения и правилно да оценява рисковете, които крият те. За да се счита за професионален клиент, клиентът трябва да спазва изискванията на MiFID ll 2014/65 / EU Приложение ll.)

Какво е свободен маржин?

Свободен маржин във Форекс търговията е сумата от Вашия капитал, която не участва в нито една сделка и може да я използвате да откривате нови позиции. Ако отворените позиции Ви носят печалба, колкото повече печалби трупат, толкова повече капитал и толкова повече свободен маржин ще имате.

Има една тема, която трябва да обсъдим. Възможно е да има ситуация, когато имате някои отворени позиции, а също и някои чакащи поръчки едновременно. Пазарът иска да задейства една от чакащите поръчки, но нямате достатъчно свободен маржин в сметката си. Тази чакаща поръчка или няма да бъде задействана, или ще бъде анулирана автоматично.

Това може да накара някои трейдъри да мислят, че техният брокер не е успял да изпълни поръчката и че е лош брокер. Разбира се, в този случай това просто не е вярно. Това е само, защото трейдърът няма достатъчно свободен маржин в търговската си сметка.

Изчисляване на маржин ниво

За да разберете по-добре Форекс пазара, трябва да познавате всички възможности на днешната маржин търговия. Маржин във Форекс търговията е процентна стойност базирана на достъпния използваем капитал спрямо използвания маржин.

С други думи, това е съотношението между капитала и маржина и се изчислява по следния начин: Маржин ниво = (текущ баланс/ използван маржин) x 100. Брокерите използват изчисляване на маржин в опит да открият дали Форекс трейдърите могат да заемат нови позиции или не.

Различните брокери имат различни маржин изисквания. Някои брокери определят граница на 100%. Тази граница се нарича ниво на маржин кол. Технически, едно ниво на маржин кол от 100% означава, че когато нивото на маржин на Вашата сметка достигне 100%, можете да затваряте позициите си, но не можете да откривате нови позиции.

На практика, ниво на маржин кол от 100% настъпва, когато собственият капитал по Вашата сметка е равен на маржина. Това обикновено се случва, когато имате губещи позиции, а пазарът бързо и продължително се движи срещу Вас. Когато капиталът по сметката е равен на Вашия маржин, няма да можете да отваряте нови позиции.

Изчисляване на маржин във Форекс търговията? Ще използваме пример, за да отговорим на този въпрос.

  • Представете си, че имате сметка в размер на 10 000 щатски долара и имате губеща позиция с маржин оценена на $ 1,000. Ако позицията ви тръгне срещу вас и отиде на загуба от $ 9,000, тогава собственият капитал ще бъде $ 1,000 (т.е. $ 10,000 - $ 9,000), което се равнява на използвания маржин. По този начин маржин нивото ще бъде 100%.

В този случаи пазарът ще трябва рязко да обърне посоката си и капиталът Ви ще трябва да се окаже по-голям от изисквания маржин, за да може да отворите нов сделки.

Научете какво е маржин търговия, изчисляване на маржин и още много техники и стратегии за търговия на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admiral Markets. Вземете своя пакет безплатно чрез банера отдолу.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Какво е маржин кол във Форекс търговията?

Маржин кол е може би един от най-големите кошмари за Форекс трейдърите. Той се случва, когато брокерът ви информира, че маржин депозитите са паднали под изискваното минимално ниво поради факта, че откритата позиция е насочена срещу вас.

Търговията с маржин може да бъде печеливша стратегия на Форекс пазара, но е важно да се разберат всички възможни рискове. Трябва да сте сигурни, че знаете как действа вашата маржин сметка и не забравяйте да прочетете споразумението между вас и избрания от вас брокер. Ако има нещо, с което не сте нясно в договора, задайте нужните въпроси.

Има един неприятен факт, който трябва да вземете предвид при маржин кол на Форекс пазара. Възможно е дори да не получите маржин кол преди позициите Ви да бъдат ликвидирани. Ако парите в сметката ви паднат под минималните маржин изисквания, Вашият брокер ще затвори някои или всички позиции, както сме посочили по-горе няколко пъти. Това всъщност може да помогне за предотвратяването на негативен баланс по сметката Ви.

Как може да избегнете тази неочаквана изненада? Маржин кол може да бъде ефективно избегнат чрез внимателно и редовно наблюдение на баланса на сметките Ви и чрез използване на поръчки за ограничаване на загубите (стоп лос) при всяка позиция, за да се сведе до минимум рискът.

Би било добре ако включите в търговията си прилагате и стратегия за управление на риска, Когато управлявате ефективно рисковете, за Вас ще е по-лесно да ги разберете и избягвате.

Маржин и стоп аут

Нека предположим, че пазарът продължава да върви срещу вас. В този случай брокерът просто няма да има друг избор освен да затвори всички губещи позиции. Тази граница има собствено име и то е ниво на стоп аут. Например, когато нивото на стоп-аут е установено от брокера на 50%, платформата ще започне да затваря автоматично вашите губещи позиции ако вашето маржин ниво достигне 50%. Важно е да отбележим, че затварянето започва от най-голямата губеща позиция.

Често, затварянето на една губеща позиция ще повиши нивото на маржин над 5%, тъй като ще освободи маржин от тази позиция. Така общият използван маржин ще се понижи и съответно нивото му ще се увеличи. Системата често връща нивото на маржин над 5%, затваряйки първо най-голямата позиция. Ако останалите ви губещи позиции продължават да губят и маржинът достигне 5% отново, системата просто ще затвори следващата най-губеща позиция.

Може да се запитате защо брокерите правят това? Е, причината брокерите да затварят позиции, когато нивото на маржин достигне до стоп аут е защото не могат да позволят на трейдърите да загубят повече пари, отколкото са депозирали в сметката си за търговия.

Пазарът потенциално би могъл да продължи да върви срещу вас още дълго време и брокерът не може да си позволи да плати за тази продължителна загуба.

Тествайте употребата на маржин и ливъридж, и поставянето на стоп лос поръчки на Вашите сделки без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Маржин и ливъридж

Маржинът е спорна тема. Някои трейдъри твърдят, че прекалено много маржин е много опасно, но всичко това зависи от трейдъра и личния му търговски опит. Ако възнамерявате да търгувате с маржин сметка, важно е да знаете какви са правилата на брокера ви за маржин сметките и че разбирате и се чувствате достатъчно комфортно с рисковете, свързани с тях.

Важно е да обърнете внимание на един факт. Повечето брокери изискват по-голям маржин през почивните дни. Всъщност това може да е под формата на маржин от 1% през седмицата, а ако искате да задържате позицията през уикенда, може да се повиши до 2% или повече.

Може да бъде изключително изкушаващо да използвате максималния ливъридж (голям маржин), за да постигнете значителни печалби. Това обаче може много лесно да ви докара загуба на сериозна част от капитала. Така че не използвайте гигантски ливъридж. Всичко, което е необходимо, е една бърза промяна на пазара и лесно можете да изтриете цялата си търговска сметка.

Управлението на риска на Форекс пазара не е трудно за разбиране. Сложната част е да имате достатъчно самодисциплина, за да спазвате този план за управление на риска (риск мениджмънт), когато пазарът се движи срещу вашата позиция. За да сте успешни на Форекс пазара е нужно да имате много добър риск мениджмънт.

Както разбирате, концепцията за маржин е един от ключовите аспекти в търговията на валутния пазар. В никакъв случай тя не трябва да се пренебрегва, защото може да доведе до много неприятни резултати. За да избегнете това, вие трябва да разберете теорията на маржин търговията, която включва изчисляване на маржин, свободен маржин и маржин кол.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 прави всички тези изчисления вместо Вас. Вземете Вашата MetaTrader 5 безплатно от банера по-долу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Маржин търговия след новите ESMA регулации

2018 година донесе сериозни промени за всички CFD трейдъри в рамките на Европейския съюз. Европейският регулатор ESMA (Европейски орган за цени книжа и пазари), публикува на 1 юни нови изисквания, които всички брокери на територията на Европейския съюз ще трябва да въведат най-късно до 1 август 2018. Admiral Markets въведе тези нови регулации на 30 юли.

Основните промени от ESMA са свързани с максималния ливъридж, който ще бъде ограничен до 1:30 за непрофесионални клиенти и то само за основни валутни двойки. Според публикацията на ESMA това са новите, максимални налични нива на ливъридж в Европа за Непрофесионални клиенти:

  • 1:30 за основните валутни двойки.
  • 1:20 за CFD-da върху основен индекс, второстепенни валутни двойки & CFD-та върху злато.
  • 1:10 за останалите суровини, с изключение на златото
  • 1:2 за CFD-та върху криптовалути.

Според новите ESMA регулации бе променен необходимия маржин за поддържане на отворена позиция (стоп аут) за Непрофесионалните клиенти. До сега Admiral Markets предлагаше 30% стоп аут за всички клиенти. След предстоящите ESMA регулации стоп аут нивото за Непрофесионални клиенти ще скочи до 50%.

Европейският регулатор забрани пускането на пазара, разпространението или продажбата на бинарни опции, което на практика изважда всеки брокер предлагащ подобни инструменти в ЕС извън европейските регулации. Трябва да отбележим, че търговията с нерегулирани брокер е крайно опасна и често тези брокери са откровени измамници.

Непрофесионални клиенти също няма да може да получават отстъпки, Кешбек или други бонуси, защото тези предимства стимулират търговията, а според Европейската комисия за ценни книжа и борси (ESMA) търговията на финансовите пазари е силно рискова дейност и не е подходяща за всеки.

Само професионални клиенти ще могат да участват в съществуващи и бъдещи бонус програми и да получават кешбек, отстъпки и други търговски стимули.

Освен това, професионалните клиенти ще продължават да се възползват от употребата на по-голям ливъридж (до 1:500), по-висока степен на свобода при избора на стратегия за търговия, правила за управление на капитала или ниво на риск апетита.

Все пак, трябва да се отбележи, че и професионалните и непрофесионалните клиенти имат същия достъп до търговски платформи и търговски помощници на Admiral Markets.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.