Биткойн: Какво представлява и как да търгувате с най-голяма криптовалута?

Борис Петров

Биткойн се превърна в изключително популярен финансов инструмент в последните години и проправя пътя на останалите криптовалути към превръщането им в част от традиционните финансови пазари. Все пак не са много тези, които наистина познават основите на най-голямата криптовалута. И Вие искате да научите повече за Биткойн? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е Биткойн?

Биткойн е дигитална валута, или още известна като криптовалута, поради факта, че използва криптография, за да подсигури транзакции в рамките на своята инфраструктура. Тази инфраструктура представлява онлайн база данни или така наречената Блокчейн технология.

Биткойн предлага възможности за алтернативни методи за разплащане, които могат да доведат до по-ниски такси и комисионни, и по-висока скорост. Но може би най-голямото предимство на плащанията с Биткойн е изключително високото ниво на сигурност.

Не съществуват физически Биткойни, а само баланси, които се пазят в публична книга, до която всеки има прозрачен достъп. По този начин всички Биткойн транзакции могат да бъдат проверени. Тук трябва да отбележим, че зад най-голямата криптовалута не седи, нито една банка или правителство, което я прави децентрализирана.

Кратка история на Биткойн

  • В периодът 1998-2009 година има няколко опита за създаване на криптовалути. Два примера затова са B-Money и Bit Gold, които обаче никога не биват развити.
  • През 2008 година човек с прякор Сатоши Накамото публикува документ наречен: "Биткойн: Електронна система за разплащане в брой потребител към потребител." Абревиатурата на Биткойн е BTC.
  • През 2009 софтуерът на Биткойн е представен публично, заедно с процесът по създаване на Биткойни наречен "копаене", за който ще отбележим повече подробности след малко.
  • Биткойн получава първата си стойност през 2010 година, след като е закупена пица срещу 10 000 Биткойна.

Къде Биткойн е официална валута?

Към 25 октомври 2022 година Биткойн е официална валута в две страни пов света - Ел Салвадор и Централноафриканската република (ЦАР).

Тествайте търговията с ДЗР на Биткойн без рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Как работи Биткойн?

Всяка Блокчейн технология по същество е децентрализиран публичен регистър за всички транзакции, които някога са били извършени. Определен брой транзакции формират единица за база данни, наречена „блок". Поддръжката на Блокчейн се извършва с помощта на колективната мощност на милиони компютри по света, които проверяват транзакциите и ги добавят към блоковете на верига. 

Биткойн предлага възможността да се правят бързи, сигурни и евтини разплащания потребител-до-потребител, без нужда от намесата на банката или друга централизирана система. Системните транзакции с Биткойн се случват директно между дигитални Биткойн портфейли на потребителите и се верифицират в Блокчейн технологията.

Независимите лица и компании, които притежават управляващата изчислителна мощност и участват в мрежата на Биткойн се състоят от възли и миньори:

  • Миньорите са хората, които обработват Биткойн транзакции в Блокчейна и биват мотивирани от награди, изплащани под формата на Биткойни.
  • Възлите са съвкупност от компютри, които управляват кода на Биткойн и съхраняват неговата Блокчейн технология.

Тук обаче възниква следващият въпрос - как се копае Биткойн?

Как се копае Биткойн?

Процесът на копаене на Биткойн включва т.нар. миньори, които притежават високоскоростни компютри, които независимо потвърждават всяка транзакция и добавят завършени блокове към постоянно нарастващата верига от блокове. 

Миньорите получават Биткойни като награда за усилията си, което стимулира децентрализираната мрежа да проверява независимо всяка транзакция.

Тази независима мрежа от миньори също така намалява шанса за измама или възможността да бъде записана фалшива информация , тъй като повечето миньори трябва да потвърдят автентичността на всеки блок от данни, преди да бъде добавен към блокчейна, в процес, известен като „доказателство за работа"(prrof of work).

Копаенето на Биткойн е процес, който изисква инвестиции, които могат да са доста сериозни за някои индивидуални инвеститори като хардуер и сметки за електричество, наем на помещения и други. Освен това, само от време може да се извлекат ползи от него, тъй като ако цената на Биткойн се понижи или разходите нараснат сериозно, то процесът по копаене може да се окаже нерентабилен

Независимо от това копаенето привлича много инвеститори, които се интересуват от криптовалути, поради възнаграждението. За някои миньори разходите за копаене изглеждат много малки в сравнение с потенциалните печалби и смятат, че инвестицията в копаене ще е по-рентабилна от покупката и продажбата на криптовалути, но това не винаги е така.

За колко време се копае един Биткойн?

Не можете да копаете само 1 биткойн, вместо това крипто миньорите копаят един блок. Процесът на откриване на един блок отнема приблизително 10 минути, а наградата за изкопаването му в момента е 6,25 BTC, но намалява наполовина на всеки 4 години.

Защо да търгувате с Биткойн?

Търговията с Биткойн набра изключителна популярност в последните няколко години и привлече редица начинаещи трейдъри и инвеститори, които искат да опитат да се възползват от криптореволюцията и високата волатилност на цените.

Освен начинаещите в търговията с криптовалути се включиха и някои големи институционални играчи, които обикновено сме свикнали да виждаме на традиционните финансови пазари. Не закъсня и появата на първите деривати като фючърси на Биткойн.

Ето и някои от основните причини, които могат да Ви накарат да започнете вашата търговия с Биткойн:

  1. Инвестиции в иновациите като Блокчейн технологията.
  2. Възможности за високи капиталови печалби, поради високата волатилност.
  3. Възможности за търговия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
  4. Нарастващата ликвидност и понижаващите се разходи за търговия с криптовалути.
  5. Диверсификация на портфейл от активи.
  6. Възможности за ниска първоначална инвестиция.

Всеки може да открие за себе си още редица причини, които могат да го накарат да започне търговия с криптовалути. Тук просто изброихме някои от най-често срещаните.

Търгувайте ДЗР на криптовалути

Търгувайте 30+ от най-добрите цифрови валутни двойки

 

От какво зависи цената на Биткойн?

Фундаменталната стойност на Биткойн е свързана до голяма степен с процеса на добива му, разходите за електроенергия и хардуер, докато останалата част от стойността му се определя от ограниченото му количество и растящо търсене.

Биткойн няма финансов отчет, нито пък е издаван от някоя централна банка или правителство, както останалите валути. Следователно фактори като монетарна политика, инфлация, икономически растеж, които често влияят на цените на фиатните валути, нямат отражение върху настоящата Биткойн цена.

Все пак цената на Биткойн се ръководи от търсене и предлагане, както всички останали пазари, които познаваме. Но има различни фактори, които могат да имат ефект върху търсенето и предлагането на Биткойн:

  • Стойността на процеса по копаене на Биткойн
  • Възнагражденията за Биткойн миньорите
  • Развитието и броя на конкурентните криптовалути
  • Регулаторни действия от страна на правителства и други власти
  • Биткойн новини като такива за хакерски атаки или пък навлизането на нови големи играчи

Разбира се има и допълнителни фактори, които могат да влияят на волатилната Биткойн цена, но това са част от основните.

На следващата графика ще откриете и цената на Биткойн в момента:

Рискове при инвестиция в Биткойн

Както всяка една инвестиция и тази в Биткойн крие своите рискове, които включват:

  • Липсата на регулации. Това може би е един от най-големите рискове за крипто трейдърите. Липсата на регулации често води до измамни практики и липса на защита за трейдърите и инвеститорите на пазарите на криптовалути.
  • Високата волатилност. Тя често предизвиква резки промени в цената на Биткойн и дори сериозни сривове с повече от 10-15% само в рамките на един ден.
  • Ниска ликвидност. Макар и ликвидността на Биткойн да се повишава с увеличаването на броя и размера на участниците, тя все още остава ниска в сравнение с останалите финансови пазари. Това прави и разходите за търговия с Биткойн по-високи от тези на останалите пазари.
  • Хакерски атаки. Този риск засяга основно трейдърите и инвеститорите, които използват услугите на криптоборса. Защитата на дадената борса може да бъде пробита от хакери, които да доведе до кражба на криптовалути. Липсата на регулация допълнително влошава този проблем при търговията с Биткойн.

Все пак трябва да споменем, че има различни възможности за търговия с криптовалути, които могат да намалят или дори да премахнат част от описаните рискове.

Как да търгувате с Биткойн?

Ето и основните възможности за търговия с Биткойн, които са налични пред повечето крипто трейдъри и инвеститори:

  1. Търговия с Биткойн на криптоборса. В този случай можете да търгувате с криптовалути, които реално притежавате. Но тези борси за търговия с криптовалути най-често са нерегулирани, което увеличава рисковете от измама. Освен това има риск от хакерска атака, която да засегне притежаваните от Вас криптовалути, а и таксите за търговия на криптоборса обикновено са високи.
  2. Търговия с договори за разлика на Биткойн. Тук няма да имате реално притежание, но ще избегнете споменатите по-горе рискове, тъй като може да търгувате ДЗР с регулиран брокер. Освен това ще получите възможности за употреба на ливъридж, както и за къси позиции. Разбира се ливъриджът може да увеличи както печалбите от вашите сделки, така и загубите.
  3. Фючърси на Биткойн. Биткойн фючърс е споразумение за покупка или продажба на Биткойн на предварително определена цена на дадена бъдеща дата. Фючърсите на Биткойн са с размер на 5 BTC и обикновено не се използват от индивидуални трейдъри и инвеститори.
  4. Биткойн ETF. Това е борсово търгуван фонд, които проследява, който проследява цената на Биткойн като използва позиции във фючърси на най-голямата криптовалута.

Повече информация за ДЗР търговията с Биткойн може да получите от следващото видео:

Как да изберете най-добрата платформи за търговия с Биткойн?

За всички трейдъри избраната от тях платформа за търговия със сигурност е най-често употребявания инструмент. Именно тази платформа за търговия осигурява достъпа на трейдърите до финансовите пазари, следователно изборът на най-добрата платформа за търговия за Вас е много важен за бъдещите резултати.

MetaTrader 5 (MT5) е ново поколение платформа за търговия на финансовите пазари, която е наследник на популярната MetaTrader 4 (MT4). И MT5 и MT4 са създадени от MetaQuotes и дават на потребителите достъп до търговия със ДЗР на Биткойн и много други криптовалути.

Най-добрите платформи за търговия с Биткойн са лесни за употреба, което прави световните финансови пазари достъпни само с няколко клика. 

По дефиниция платформите за търговия MetaTrader могат да поддържат много различни видове активи:

Освен това и всичките им еквиваленти в ДЗР.

Ето и някои предимства на модерните платформи за търговия с криптовалути на MetaQuotes:

  • Лесен и бърз достъп до платформи за търговия с криптовалута от всяко устройство
  • Съвместимост с основни софтуери като Windows, MacOS, Linux
  • Надеждна защита на данните
  • Всякакъв тип търговски поръчки и режими за изпълнение достъпни при платформи за търговия с криптовалута
  • 30 индикатора и 24 графични обекта за технически анализ
  • 9 времеви рамки, от едноминутна до едномесечна графика
  • Котировки на криптовалутите в реално време в „Състояние на пазара"
  • Пълна история на търговските операции и сделки на платформата за търговия с криптовалути.

Започнете търговия платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MT5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да анализирате Биткойн?

На финансовите пазари съществуват два основни вида анализ 

  • Фундаментален анализ, който се основава на интерпретацията на различните икономически и политически новини, които да Ви подскажат посоката на следващата тенденция на цената на Биткойн.
  • Технически анализ е проучването на исторически ценови модели на цената на даден финансов актив с цел да бъде прогнозирано бъдещото движение. Има много инструменти, с които може да се направи това

Добре е да комбинирате и двата вида анализ, за да получите по-ясна представа за пълната картина около Биткойн.

Стратегии за Биткойн търговия

Има множество видове техники и стратегии за търговия с Биткойн, от които един трейдър може да избира. Докато броят на стратегическите методи може да изглежда обезсърчително, той е и една от причините, поради които хората от всички сфери на живота участват на финансовите пазари. Обикновено има по нещо за всеки!

Независимо дали става дума за краткосрочна или дългосрочна търговия с Биткойн, повечето техники и методи ще попаднат в следните видове трейдинг стратегии:

  • Високочестотна търговия с период от няколко секунди до няколко минути. Обикновено е автоматизирана и се осъществява чрез различни експертни съветници (роботи).
  • Скалпиране с период от няколко минути до няколко часа.
  • Търговия в рамките на деня. Независимо дали искате да скалпирате или да търгувате в рамките на деня с Биткойн, Вие вероятно обичате да действате активно и търсите бързи резултати от своите сделки. 
  • Суинг търговия с период от няколко дни до няколко седмици. Този търговски стил е често е предпочитан от хора, които имат друга основна дейност и се опитват да използват търговията с Биткойн, като втори източник на доход.
  • Позиционна търговия с период от няколко седмици до месеци. По-дългосрочен подход от суинг търговията.
  • Инвестиране с период от години. 

Така, независимо от Вашия профил и Вашият стил на търговия, Биткойн ДЗР може да бъде добър избор за инструмент, който да добавите към портфолиото си, или да разнообразите и да участвате в движенията на този основен индекс на фондовите пазари.

Как да започнете инвестиции и търговия с Биткойн ДЗР?

След като вече знаете какво е Биткойн, как работи, защо да търгувате с Биткойн, какви са рисковете при инвестиране в Биткойн, как да търгувате с най-голямата криптовалута и познавате основните видове стратегии за търговия, то може би е дошло времето да преминете към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия с Биткойн.

Можете да започнете търговия и инвестиции в Биткойн ДЗР само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за Биткойн търговия.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия с Биткойн.
  3. Отворете прозорец "Нова поръчка" и направете първата си сделка!

А сега да дадем отговори и на въпроси като как да купите Биткойн и как да продадете най-голяма криптовалута. За примера ще използваме ДЗР на Биткойн долар (BTCUSD)

Как да купите Биткойн ДЗР?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете двойката BTCUSD (Биткойн долар)
  4. Кликнете с десния бутон на двойката и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле "Обем", както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в BTCUSD Вие очаквате поскъпване на Биткойн срещу щатския долар, за да може да извлечете потенциална печалба от вашата сделка.

Как да продадете Биткойн ДЗР?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете двойката BTCUSD (Биткойн долар)
  4. Кликнете с десния бутон на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле "Обем", както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в BTCUSD Вие очаквате поевтиняване на Биткойн срещу щатския долар, за да може да извлечете печалба от вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е Биткойн ETF и как да го търгувате?
Беше само въпрос на време изключително динамичният и волатилен свят на криптовалутите да се слее със света на традиционните финанси. Е вече се случи - Биткойн ETF е вече на пазара и разкрива нови възможности за крипто трейдърите и инвеститорите. Имате много въпроси? Тогава сте на правилното място!...
Алткойни: Какво представляват и как да ги търгувате?
Светът на криптовалутите се разрасна драстично в последните години и вече далеч не е само доминантът Биткойн. Ето защо се появи и терминът алткойни, който да помага при комуникацията, свързана с криптопазара и да обобщава хиляди други криптовалути. И Вие искате да научите повече за алткойните? Тогав...
Как да станете крипто трейдър?
Като традиционен трейдър на акции или на Форекс пазара може би сте се почувствали изоставени от процъфтяващата тема - търговия с криптовалути. Докато дигиталните валути се доближават до това да станат част от основния финансов свят, сега е чудесно време да определим стъпките, необходими, за да стане...
Виж Всички