Как да станете успешен трейдър: Пълно ръководство

Борис Петров

Търговията на финансовите пазари може да бъде изключително доходоносна за инвестиционни банки, други финансови институции и някои индивидуални трейдъри. Именно това е и основната причина професията трейдър да е толкова привлекателна за много хора по света. И Вие искате да научите повече за тази професия? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е трейдър?

Професията трейдър (англ. trader) означава търговец на финансовите пазари и идва от английската дума за търговия (trade). В повечето случай трейдър се свързва със служител във финансова институция (банка, хедж фонд, инвестиционен фонд), който прави поръчки за покупка и продажба на финансови инструменти.

Професията трейдър е сред най-мечтаните от много хора по света. Те искат да се научат как да станат успешни трейдъри, дори да нямат сериозни познания и опит в тези сфера.

Въпреки това, много малко хора знаят в какво точно се състои работата на един трейдър и какви знания и умения трябва да има, за да бъде успешен.

Целта на всеки трейдър е много лесна за формулиране в точно два етапа:

  1. Да купи даден финансов инструмент евтино.
  2. Да го продаде скъпо.

При къси позиции може да продаде скъпо и да купи евтино. Печалбата на трейдъра зависи именно от разликата между цената, на която е купил актива и тази, на която я го е продал.

Започнете Вашата кариера като трейдър без да рискувате собствени средства с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Видове трейдъри

Поръчките за покупка или продажба на финансови активи и деривати може да са от името на институцията, за която работи даден трейдър, от собствено име или от името на клиенти. Именно тук се появява разликата между два основни вида трейдъри:

  1. Институционален трейдър- професионален трейдър, който търгува от името на финансова институция. В този случай той може да не поема финансов риск (или поне не целия) от сключените от него сделки. Клиентите му могат да варират от физически лица до големи компании, които нямат трейдърски отдел. Опитният трейдър управлява средствата не само според нуждите на институцията и клиентите, но и според различната волатилност на пазарите. Институционалният трейдър получава заплата за дейността си, вероятно и бонуси.
  2. Индивидуален трейдър - търговец, който търгува за собствена сметка (или от името на близки и познати). Това е по-рядко срещания вариант. Една от причините затова може би е, че той поема финансовия риск от сделките си, но все пак има по-голяма свобода на действие, тъй като няма различни правила, които биват налагани от работодателите. Индивидуалният трейдър ще прибере цялата печалба от своите сделки за себе си, но не получава заплата.

В същото време професията трейдър може да се раздели на няколко типа и според финансовите инструменти, които търгува:

Основаната разлика между трейдър и инвеститор е периода, в който се държат отворени позициите във финансовите инструменти. Обикновено инвеститорите имат по-дългосрочен хоризонт и по-пасивен подход от трейдърите.

Работа като трейдър - предимства и недостатъци

Абсолютно всеки начинаещ трейдър си представя себе си на някое екзотично място по света с коктейл в ръка и лаптоп наблизо. Все пак, за да станете успешен трейдър ще трябва да вложите усилия и време и да натрупате знания и умения.

Основните предимствата на работа като трейдър, индивидуален трейдър са следните:

  • Работа отвсякъде, където има интернет връзка и разполагате с компютър, таблет или смартфон
  • Без работно време
  • Без договор
  • Без началници
  • Всичко, което изкарате е за Вас (след като си платите данъците, разбира се)

От друга страна динамичната работа като трейдър за собствена сметка има и своите негативи, както и всяка друга работа:

  • Липса на твърдо и сигурно възнаграждение
  • Липса на екип, който да Ви помогне в моменти на трудности
  • Трябва сами да плащате данъците и осигуровките си

Започнете Вашето обучение за трейдъри "От Аматьор до Трейдър" сега, за да си проправите път към успешните сделки на финансовите пазари. Вземете безплатния курс за трейдър "От Аматьор до Трейдър" като кликнете на банера отдолу:

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Може ли да се печели като трейдър?

Много хора, които се замислят дали да се впуснат във валутната търговия си задават въпроса "може ли да печеля като трейдър"? И отговорът на този въпрос определено е да. Доказателство затова са известни Форекс трейдъри като Джордж Сорос, Бил Липшуц, Джон Р. Тейлър, Станли Друкенмилър, Пол Тудор Джоунс и други.

За да си отговорите на въпроса може ли да се печелия от търговия на финансовите пазари, просто трябва да се замислите защо съществува тази професия и защо най-големите финансови институции практикуват тази дейност? Съвсем логично е, че щом големите играчи във финансовата индустрия търгуват на Форекс и други финансови пазари, то те едва ли го правят на загуба.

Логично е и че трейдърите, които работят за тези големи финансови институции са печеливши. Следователно напълно реално е да има и трейдъри, които търгуват и печелят за собствена сметка.

Можете да сте чули различни статистически данни, че много трейдъри губят първоначалната си инвестиция бързо. Е, за съжаление във всеки бизнес печелившите са по-малко от губещите.

Освен това, когато става въпрос за Форекс пазара, валутните двойки се търгуват на извънборсов пазар и няма точни статистически данни, предоставяни от клирингова къща.

Научете повече в статията:

Как да започнете?

Търговията на финансовите пазари е напълно достъпна за физически лица чрез различни платформи за търговия, предлагани от финансовите посредници. Въпреки че брокерите предлагат употреба на ливъридж в онлайн търговията, то сумите търгувани от индивидуалните трейдъри са значително по-малко от тези на институционалните.

В последните години светът на търговията на финансовите пазари се разви много. Първоначално бяха трейдърите на физическите фондови борси. С развитието на компютърните технологии и интернет, търговията се превърна във въпрос на компютри и високочестотни роботи.

Но сега да определим 5 основни стъпки как да станете трейдър:

  1. Определете целите си. Поставете си реалистична и лесна за измерване цел като например постигане на 20% годишна възвръщаемост, печалба от 5000 USD, общо 100 пипса на месец или нещо подобно. Препоръчително е да се постави по-дългосрочна цел, например годишна цел, а не месечна или седмична.
  2. Определете наличните ресурси. Дефинирайте размер да депозита, средствата, които може да отделите за обучение или софтуер, както и времето, което можете да отделите за търговия. Не инвестирайте средства, които не може да си позволите да рискувате.
  3. Изгответе план за действие. Тъй като вече знаете какво искате да постигнете и какво може да бъде поставено на масата, е време да направите план за действие. Този план за действие трябва да започва от обучението. Именно то е първата стъпка към печалбите на финансовите пазари. Възможността да станете успешен трейдър на пазарите без обучение е нищожна. 
  4. Изберете финансови инструменти. След обучението може да започнете с изграждането на стратегия за търговия и тестването и. Този процес стартира с избирането на най-подходящите за Вас финансови инструменти и практика на демо сметка.
  5. Дисциплина. След като сте изградили и сте тествали своята стратегия се придържайте към правилата определени в нея. Трябва да запомните, че загубите са част от играта. Ето защо Ви трябва успешен метод за управление на риска.

Следването на тези стъпки в развитието на един трейдър може да доведе до съществени и дългосрочни печалби.

10 съвета, които да следвате, за да станете успешен трейдър

Съвет №1: Не отлагайте

Това е важна стъпка към превръщането в успешен Форекс трейдър. Успешните хора никога не оставят за утре, това което могат да свършат днес, затова и Вие не го правете. При търговията на финансовите пазари това правило е дори още по-важно, тъй като трябва да се възползвате от всяка възможност, да постигнете целите си.

Започнете сега и си открийте безплатна демо сметка от Admirals. Разберете повече как да използвате своята демо сметка в статията:

Съвет №2: Практикувайте

Всички знаем, че практиката е това, което ни доближава до перфекционизма. Следователно, когато вече имате демо сметка, се опитвайтe да практикувате възможно най-много. На първо място, дори не трябва да разбирате това, което правите, просто се опитайте да получите представа за търговската платформа и да тествате това, което предлага. 

Съвет №3: Oбучение

Може да звучи прекалено просто, но най-важната стъпка към превръщането Ви в успешен трейдър е действително да започнете да учите. Най-добрият начин да го направите е като посетите сайта на Admirals и се регистрирате за някои от обученията, курс за трейдър или прегледате секцията статии & уроци.

Няма лесен начин да се научите да търгувате на финансовите пазари. Обучението отнема време, усилия и страст, за да станете успешен трейдър. Важно е да не ставате жертва на много онлайн измами, които Ви обещават бързи резултати без много усилия.

Съвет #4: Инвестирайте толкова, колкото можете да загубите

Един от най-добрите съвети за всеки нов трейдър е да започне с малки суми и да увеличава капацитета на сметката си с печалбата си или чрез допълнителни депозити. Не е нужно да инвестирате голяма сума, за да трупате печалба можете да увеличите инвестицията си, колкото и малка да е тя.

Въпреки това, трябва да се помни, че по-малкия капитал може да бъде по-лесно изтрит от пазарите, отколкото големия. Освен това, малкия капитал дава възможност и за по-малки печалби. Преследването на големи печалби с малък капитал води до многократно увеличаване на риска и често води до загуби.

Съвет №5: Започнете с един финансов инструмент

Светът на трейдинга е сложен, поради непредсказуемостта на пазарите, различните характеристики и способности на участниците. Трудно е да бъдете перфектен трейдър във финансовия свят.

Поради тази причина е препоръчително да се започне с акцент върху една единствена валутна двойка (или друг финансови инструмент, но само един). За предпочитане е този, с който сте най-добре запознати и лесно може да получавате актуална информация.

Съвет №6: Използвайте стоп лос поръчки

Независимо каква е Вашата стратегия за търговия, то тя в даден момент може да доведе до загуба. Именно тук идва и употребата на стоп лос поръчки, с които можете да ограничавате загубите си като фиксирате определена цена, на която сделката Ви да бъде затворена.

С други думи поставянето на стоп лос поръчка ще Ви даде спокойствието, че няма да загубите повече от ограничението, което сте задали. Аналогично на стоп лос има и поръчка за затварянето на сделка при определена печалба - тейк профит.

Съвет №7: Контролирайте емоциите си

Ако се почувствате загрижен и притеснен това може да има своя ефект върху търговията, но не следвайте емоциите си. Чувството на паника, алчност, страх или вълнение е сигурен начин да разрушите търговската си кариера. Вместо това поддържайте логичен и практичен подход към търговията на финансовите пазари.

Всички трейдъри трябва да имат предварително определена търговска стратегия, така че е добре тя да се следва. Не променяйте изведнъж мнението си за търговията, въз основата на емоции. По този начин е по-вероятно да се вземат безотговорни решения, които могат да струват скъпо.

Съвет №8: Бъдете в крак с пазарите

Една ключова стъпка към това да станете успешен трейдър на финансовите пазари е да сте в крак със случващото се пазарите. Някои пазарни движения са предизвикани от икономически новини, изказвания на централни банкери, политически събития или очаквания за някои бъдещи събития.

Всичко това е част от известния фундаментален анализ на финансовите пазари. Дори ако сте трейдър, който взима своите решения на базата на технически анализ, което означава, че наблягате на анализ на графиките, Вие трябва да следите изкъсо фундаменталните събития. Особено тези, които за които има сериозни очаквания.

Съвет №9: Разработете собствена стратегия за търговия

За да станете успешен трейдър трябва да имате ясна визия. Това, което се има предвид под ясна визия, е, че трябва да имате добра представа за възможните пазарни движения и съответните действия, които трябва да бъдат предприети.

Има много видове търговски стратегии. Можете да изберете между:

Няма значение кой подход ще изберете. Най-важното е да разработите успешна стратегия, с които да се чувствате комфортно на пазара. Разработването на такава стратегия може да е процес от типа проба-грешка, който отнема не малко време и търпение.

В този момент демо сметката отново може да се окаже безценна, тъй като позволява да тествате стратегията си без да рискувате собствен капитал. Просто не се обезсърчавайте от това колко време може да отнеме тестването. Продължавайте, и определено ще успеете.

За да се натрупа истински опит обаче трябва и търговия на реална сметка. "Спокойното море не ражда опитни моряци".

Съвет №10: Водете си дневник

Ние се учим от грешките си и това послание може да бъде внедрено дълбоко във търговията на финансовите пазари. Записвайте успехите и неуспехите си, както и всички ключови грешки и положителни стъпки, които сте предприели, за да постигнете желаната печалба. Това е важна стъпка към успехите в търговията.

Дневникът е перфектната възможност бързо и лесно да откриете грешките си и да не ги повтаряте повече. От него лесно можете да разберете при какви пазарни условия търгувате по-успешно и при кои изпитвате затруднения, както и на кои финансови инструменти се представяте по-добре и на кои по-зле.

Открийте още много информация по някои от най-важните теми на финансовите пазари от нашите безплатни уебинари на живо. Регистрирайте се сега и запазете Вашето място като кликнете на банера отдолу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Как да започнете Форекс търговия?

След като вече знаете какво е трейдър, какви са предимствата и недостатъците на професия трейдър, печеливша ли е работата като трейдър и какви стъпки да следвате, за да станете успешен трейдър може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите първите си сделки на финансовите пазари.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете платформа MetaTrader 5
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с чакащи поръчки с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е волатилност на финансовите пазари и как да я използвате в търговията си?
Когато става въпрос за финансови пазари един от най-често срещаните термини е волатилност. Макар доста хора да знаят неговото значение, то не всички го разбират напълно, а още по-малко пък могат да се възползват от волатилността на пазарите. И Вие искате да разберете повече за волатилността? Тогава...
Икономически календар: Как да го използвате?
Съществуват два основни метода за анализ на активите на финансовите пазари - технически и фундаментален анализ и втория не може да се случи без помощта на икономически календар. Ето защо повечето пазарни участници започват деня си с преглед на календара, за да бъдат информирани за предстоящите икон...
Какво е технически анализ и как да го използвате в търговията?
Как да правим точно прогнозиране на финансовите пазари е може би най-задавания въпрос от много трейдърите и на повечето от тях в съзнанието веднага изникват два метода: фундаментален и технически анализ. Докато някои трейдъри използват само един от двата метода, по-голямата част от пазарните участни...
Виж Всички