Форекс или акции: Кое от двете да изберете?

Борис Петров

Начинаещите трейдъри, обикновен се опитват да решат към кои финансови инструменти да се насочат. В този момент пред тях неизбежно се налага да направят избор между търговия с акции и Форекс търговия. Разбира се едното не изключва другото стига да имате достатъчно познания и за двете. Искате да научите повече за това кой е по-добрия избор между Форекс и акциите? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е акция?

Да започнем с дефиниции.

Акция е ценни книга с променлива доходност, която Ви дава възможност да притежавате дял от определена компания. Една акция е единица от собствеността на една компания. Повечето компании емитират и продават акции с цел да наберат по-голям капитал, за да финансират дейностите си.

Например ако дадена компания е емитирала 100 акции, а Вие сте купили 10 акции на тази компания, то следователно Ви притежавате 10% от нея.

Повече за търговията с акции можете да разберете в статията:

Какво е Форекс?

Форекс или валутен пазар (Forex, наричан още на кратко FX) е глобален децентрализиран пазар за търговия с валути. Форекс пазарът е най-големият финансов пазар в света.

Според последния тригодишен доклад на Банката за международни плащания на него се търгуват приблизително 6,6 трилиона долара на ден.

Научете повече за Форекс пазара и търговията с валути в статията:

Защо да търгувате акции и Форекс?

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не могат просто да стоят и девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза. Нещо повече, средствата Ви трябва да работят за Вас! Това е истината. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там?

Смятате ли, че те просто ги държат на компютъразиран запис или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те търгуват и инвестират! 

Сега да изброим някои от основните причини да започнете търговия акции или Форекс:

  1. Търсене на по-висока доходност от почти нулевите лихви по банковите депозити.
  2. Защита от инфлация, която предлагат от някои акции и валути.
  3. Възможности за капиталови печалби и постигане на финансови цели.
  4. Изграждане на поток от пасивна доходност (при акциите).
  5. Възможност за диверсификация на портфейла от активи
  6. Много висока ликвидност на активите (можете да купите и продадете Вашите активи в рамките на секунди)
  7. Поради високата ликвидност можете да се възползвате ниски инвестиционни разходи (спредове и комисионни)
  8. Ниска първоначална инвестиция (за сметка Invest.MT5 от Admirals минималния депозит е само €1).

Тествайте търговията с акции, валути и общо над 8000 финансови инструмента без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Форекс срещу акции

Рунд 1. Достъпност 

В миналото, търговията с акции, е била възможна единствено, ако присъствате физически на местонахождението на борсата или действате там чрез посредник. В днешно време ситуацията е доста по-различна.

Търговията с акции се осъществява чрез различни онлан платформи за търговия на финансовите пазари, а повечето платформи се предлагат от инвестиционни посредници. В този случай и на фондовия и на валутния пазар можете да търгувате чрез своя компютър, таблет или телефон, стига да имате достъп до интеренет разбира се.

Така, можем да кажем, че първия рунд завършва наравно.

Рунд 2. Маржин и ливъридж 

В битката между фондовия и форе пазар трябва да обърнем внимание и на възможностите, които предлагат двата пазараза употребата на финансов лост (ливъридж). С какъв капитал да започнете търговията на финансовите пазари, е основен въпрос пред всеки трейдър...

Наистина от тази гледна точка брокерите на фондовия и Форекс пазарите предлагат сметки с малък минимален депозит и възможности за употреба на ливъриж. Тук Форекс пазара има предимство, тъй като непрофесионални клиенти от Европа могат да използват ливъридж от 1:30 при търговия с валутни двойки и до 1:5 при търговия с акции.

Често се обаче високият ливъридж във форекс търговията може да се превърне в преклено голям риск за начинаещите трейдъри. Трябва да запомните, че ливъриджът може да увеличи, както вашите печалби, така и вашите негативни резултати, затова е добре да не се злоупотребява с него. В случай, че се използва разумно, финансовият ливъридж е един основен сътрудник.

Следователно можем да кажем, че по показателя ливъридж Форекс пазара побеждава, но с едно наум. 

Рунд 3. Работно време.

Работното време на фондовият пазар зависи от работното време на истинската фондова борса. Каквото и да е развитието на фондовата борса, всички сделки трябва да се поберат вътре в предварително определения период.

За разлика от него, валутният пазар е отворен 24/7. Всъщност, обемите търговия на дадена валута са по-високи в определени часове, но в никакъв случай форекс трейдърите не са зависими от дадени часови рамки. Вие наистина можете да търгувате без ограничение във времето, но това не означава, че е задължително да го правите.

По принцип, това означава, че в случай че се налага да модифицирате Ваши сделки, поради предстоящи икономически новини, не е нужно да чакате следващия работен ден, можете да го направите веднага от платформата за търговия.

Работноте време се оказва още едно предимство на Форекс пазара пред търговията с акции.

Започнете Вашата Форекс търговия при конкурентни условия с Admirals още сега! Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу и да се регистрирате:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Рунд 4. Разнообразие

Фондовият пазар предлага едно страхотно разнообразие от инструменти за търговия. Всъщност всяка акция на определена компания представявла отеделен инструмент, който може да Ви предложи различен вид експозиция. Все пак анализа на много различни компании може да отнеме доста време.

в същото време по-голямата част от Форекс търговията е съсредоточена в основните валутни двойки, а щатският долар притежава сериозна доминация. Има разбира и второстепенни и екзпотични валутни двойки, но те са доста по-малко търгувани. Така, ако се насочите към основните валутни двойки може да намяте прекалено голямо разнообразие, но анализа може да изисква по-малко време и умения.

По показателя разнообразие можем да кажем, че акциите печелят, но отново имаме едно но...

Резултат

Спокойно можем да заключим, че от показателите, които разгледахме имаме почти равен резултат и всеки трейдър или инвеститор трябва да направи своя избор според собствената си стратегия.

Все пак има 4 въпроса, които могат да Ви помогнат да направите своя избор:

  1. Колко ресурс бихте инвестирате?
  2. Какви са финансовите цели, които си поставяте?
  3. Каква е Вашата толерантност към риск (колко бихте склонни да загубите в една сделка или от цялата сметка)?
  4. Какъв е Вашия инвестиционен хоризонт (за колко време бихте могли да инвестирате дадена сума без да тя да Ви потрябва)?

Започнете търговия с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете безплатно MetaTrader 5 като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да започнете Форекс търговия или търговия с акции?

След като вече знаете някои от основните предимства и недостатъци на Форекс търговията и търговията с акции може би е време да започнете своята реална търговия на финансовите пазари.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с акции с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите финансов инструменти на платформа за търговия, с валутната двойка EUR/USD.

Как да купите EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в EUR/USD вие очаквате поскъпване на еврото или поевтиняване на щатския долар, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в EUR/USD вие очаквате поевтиняване на еврото или поскъпване на щатския долар, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички