76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Форекс търговия за начинаещи през 2020: Пълно ръководство

Днешната Форекс търговия за начинаещи може да бъде особено трудна. Това се дължи най-вече на нереалистичните очаквания, които са често срещани сред начинаещите трейдъри. Това, което трябва да знаете е, че търговията на Форекс пазара в никакъв случай не е схема за бързо забогатяване .Тази статия е нашето пълно ръководство за Форекс търговия за начинаещи. В нея можете да намерите отговорите на въпросите какво е Форекс търговия, как да започнете Форекс търговия и колко пари са нужни за Форекс търговия. Освен това и ще получите въведение в актуалните валутни пазари

Форекс търговия за начинаещи: Пълно ръководство

В статията също така ще разгледаме как можете да започнете Форекс търговия, включително да изберете най-добрия Форекс брокер и най-добрата платформа за Форекс, основите на управлението на риска, различните стратегии за търговията на валутни пазари, Форекс анализи и най-популярните Форекс инструменти.

До края на това ръководство ще имате необходимите знания, за да започнете да тествате своите търговски умения на безплатна демо сметка, преди да преминете към реална сметка за търговия.

Какво е Форекс?

Форекс или валутният пазар (наричан още на кратко FX) е пазарът, на който се търгуват валути. В най-елементарния случай, валутна транзакция може да бъде, например, когато обменяте Вашата местна валута в друга за предстояща ваканция. На целия Форекс пазар се търгуват приблизително 5,3 милиарда на ден между правителства, банки, корпорации и спекуланти.

Важно е да се знае как е изградена индустрията, защото комбинацията между всички участници създава Форекс пазара, на който търгувате. Относителната тежест на пазарния участник спрямо пазара се измерва с това колко капитал управлява. Участниците могат да варират от хедж фондове и инвестиционни банки управляващи милиарди долари, до индивидуални трейдъри с няколко стотин или хиляди долара в действие.

Валутите се търгуват като двойки, а движението на валутните двойки измерва стойността на една валута спрямо друга. Например валутната двойка EURUSD измерва стойността на еврото спрямо щатския долар. Когато стойността на двойката се повиши, това означава, че стойността на еврото се е повишила спрямо стойността на щатския долар. Когато стойността на двойката намалява, това означава, че стойността на щатския долар се е увеличила (или стойността на еврото е паднала).

Когато търгуват Форекс или ДЗР (договори за разлика) трейдърите могат да извлекат печалба от тези движения в курсовете на валутните двойки.

Кои Форекс инструменти да търгуваме?

Форекс валутните двойки се делят на основни, второстепенни и екзотични двойки. Основните валутни двойки са изградени от най-често търгуваните валути, които са:

 • USD - американски долар
 • EUR - евро
 • JPY - японска йена
 • GBP - британски паунд
 • CAD - канадски долар
 • AUD - австралийски долар
 • NZD - новозеландски долар

Основни валутни двойки са тези, които съдържат една от тези валути в комбинация с американски долар, например EUR/USD, USD/JPY и GBP/USD. Второстепенни валутни двойки са тези, които включват основните валути, но не включват американски долар. Това са двойки като EURGBP, EURCHF, AUDNZD, GBP/JPY и други.

И накрая, екзотичните валутни двойки са тези, в които поне едната валута не е от горе споменатите и съдържат валути като Шведска крона(SEK), Хонгконгски долар (HKD), южноафрикански ранд (ZAR) и тн.

Когато научават за Форекс търговията, много начинаещи трейдъри са склонни да се фокусират върху основните валутни двойки поради сравнително добрата дневна волатилност и тесни спредове. Но има и много други възможности - от екзотични валутни двойки, до възможности за търговия със ДЗР върху акции, суровини, борсови индекси и тн.

В колко и кои пазари ще търсите възможности за търговия зависи от вас самите, но в повечето случаи няма нужда да се ограничавате до един инструменти или един пазар. Ограничаването до един пазар може да доведе до прекалената му търговия, така е се опитайте да диверсифицирате инструментите, които търгувате.

Вземете своя безплатен обучителен курс за Форекс търговия за начинаещи "От аматьор до Трейдър" от Admiral Markets като кликнете на банера отдолу.

Форекс обучение за начинаещи

Форекс пазар - как работи?

Когато търгувате на динамичния Форекс пазар ще забележите две котировки - Bid и Ask. Bid е цената, на която можете да закупите валутата, докато Asks цената е тази, на която можете да я продадете. Ако купувате валута в една сделка, това е известно като дълга позиция и се надявате, че валутната двойка ще нарасне, така че да можете да я продадете на по-висока цена и да спечелите от разликата.

При продажбата е обратното. Тогава вие имате къса позиция и се надявате, че стойността на дадената валутна двойка ще се понижи, за да може да купите обратно на по-ниска цена и да реализирате печалби от разликата.

Тези котировки са базирани на текущия валутен курс или каква част от втората валута бихте получили в замяна на единица от първата валута. Например, ако 1 EUR може да бъде заменено за 1,20 USD, Bid и Ask цените ще бъдат разположени от двете страни на това ниво.

Ако начинът, по който трейдърите реализират печалба, е чрез осребряване на разликата между цените на на валутните двойки, следващият логичен въпрос е колко може да очаквате дадена валута да се движи?

Това зависи от това колко ликвидна е валутата или колко от нея се купува и продава във всеки един момент. Най-ликвидните валутни двойки са тези, които имат най-голямо търсене и предлагане на Форекс пазара, а това търсене и предлагане се генерира от банки, фирми, вносители и износители и търговци. Основните валутни двойки са най-ликвидни, като валутната двойка EUR/USD се движи средно с 90-120 пипса за деня.

За разлика от тях, AUD/NZD се движи с 50-60 пипса на ден, а валутната двойка USDHKD се движи средно с 32 пипса на ден (когато се гледа стойността на валутните двойки, повечето ще бъдат изброени с пет цифри след десетичната запетая). Пип е 0.0001, така че ако EUR / USD се премести от 1.1066 на 1.1067, това ще представлява промяна от 1 пип. Основните валутни двойки са най-ликвидните и следователно осигуряват най-много възможности за краткосрочна търговия.

Въпреки това, има много възможности и сред малки и екзотични валути, особено ако имате някакви специализирани познания за определена валута.

Какво е Форекс спред?

На Форекс пазара, спред е разликата между Bid и Ask цените. Например, ако цената на Bid на EUR / USD е 1.16668, а Ask цената е 1.16669, спредът ще бъде 0.0001, или 1 pip. Във всяка Форекс търговия стойността на валутната двойка трябва да премине спреда преди да стане печеливша. За да продължите с предишния пример, ако един трейдър влезе в дълга позиция на EUR/USD при 1.10668, сделката няма да стане печеливша, докато стойността на двойката не бъде по-висока от 1.16669.

Във валутна двойка с по-широк спред, като EURCZK, валутата ще трябва да направи по-голямо движение, за да стане търговията печеливша. Например, Bid цената на тази двойка е 23.4373, докато ask цената е 23.4124, така че спредът е 0.0200, или 20 пипса. Също така не е необичайно тази валутна двойка да има движения от по-малко от 20 пипса на ден, което означава, че трейдърите вероятно ще трябва да оставят сделката си отворена поне няколко дни, за да реализират печалба.

Това означава, че търговията с нисък спред често е приоритет за Форекс трейдърите, тъй като техните сделки могат да станат по-бързо печеливши. Това означава, че те могат да правят голям обем от по-малки сделки, вместо да разчитат на по-големи сделки, за да печелят пари.

Какво представляват Форекс договорите за разлика?

Договорът за разлика (CFD) представлява споразумение между две страни – брокер и клиент, при което те се съгласяват, че разликата в цената на актива, върху които са базирани ДЗР-та, да бъде изплащана под формата на кешови плащания, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическото доставяне на акции на сетълмент.

Договорите за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства от това да инвестират в акции, но без реално да ги притежават.

Разликата между цената, при която един инвеститор е влязъл в договор за разлика , върху определен актив, (бил той валута, суровини, акции, индекси, криптовалути, или др.) и цената, при която той приключва споразумението, формира печалбата, или загубата на инвеститорите.

На практика ДЗР-та са достъпни за търговия инструменти, които отразяват движението в цената на актива, върху който са базирани. Той позволява, инвеститорите да печелят, когато цената на избрания от тях актив, се движи в желаната от тях посока. В същото време, трейдърите регистрират загуби, ако цената на актива се движи, в противоположна на тяхната сделка посока.

Ливъридж и Форекс търговия

Ливъридж (финансов лост) Ви дава възможност да влияете върху търговската среда по начин, който умножава резултата от Вашите усилия, без да увеличавате ресурсите си. Това Ви дава предимството да получите по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция. Все пак, важно е да се отбележи, че трейдърите могат да бъдат изложени на риск от по-големи загуби при употреба на финансов лост (ливъридж).

В сферата на финансите, благодарение на финансовия лост Вие заемате пари, инвестирате и правите повече пари поради увеличената си покупателна способност. След като върнете това, което сте взели назаем, все още оставате с повече пари, отколкото ако току-що сте инвестирали собствен капитал. Нека да разгледаме по-подробно това явление наречено финансов ливъридж спрямо Форекс търговия и света на финансовите пазари.

Понятието финансов ливъридж се отнася до използването на дълг за закупуването на активи. Това се прави, за да се избегне използването на прекалено много собствени средства и преследване на по-големи печалби. Съотношението на този дълг към собствения капитал е формулата за ливъридж (съотношение дълг / собствен капитал), при което колкото по-голям е делът на дълга, толкова по-голям е размерът на използвания финансов лост.

Финансов ливъридж се използва основно за следните цели:

 • Да се разшири базата от активи на фирмата или на физическо лице и да се генерира възвръщаемост от рисковия капитал. Това означава, че има увеличение на възвръщаемостта на акция и на печалбата на акция.
 • Да се увеличат потенциалните печалби.
 • За по-благоприятно данъчно третиране, тъй като в много страни доходите от лихви могат да се приспаднат от данъците. Така че, нетните разходи за кредитополучателя са намалени.

Когато практикувате търговия с ливъридж можете да контролирате много повече средства със сравнително малък депозит във вашата сметка. Търговията с финансов лост също е позната като маржин търговия. Можете да отворите малка сметка с Форекс брокер, след което да заемете пари от брокера, за да отворите голяма позиция. Това позволява на трейдърите да увеличат печалбите си във своята Форекс търговия. Не забравяйте обаче, че така можете да увеличите и загубите си.

Сега, след като знаете как функционира Форекс пазара, включително валутни двойки, CFD и ливъридж, защо да не видите как една сделка може да изглежда в действие? Admiral Markets има безплатен Форекс калкулатор за трейдъри, така че можете да изчислявате потенциалните си приходи онлайн, безплатно. Изчислете потенциалните си приходи от Форекс търговия сега.

Печели ли се от Форекс търговия?

Много хора, които се замислят дали да впуснат във валутната търговия си задават въпроса "печели ли се от Форекс"? И отговорът му е да. Доказателство затова са известни Форекс трейдъри като Джордж Сорос, Бил Липшуц, Джон Р. Тейлър, Станли Друкенмилър, Пол Тудор Джоунс и други.

Първото нещо, което трябва да направите, когато става въпрос за Форекс търговия е да разберете какво искате да постигнете. Когато решите какво искате, трябва да сте реалисти. Задайте си реалистична и количествена цел. Тя може да бъде нещо като: постигане на 20% годишна възвръщаемост на инвестициите, печалба от 5000 USD, общо 100 пипса на месец или нещо подобно.

Каквото и да решите, целта ви също трябва да бъде лесна за измерване. Важно е също така да се постави цел, която може да бъде постигана в продължение на дълъг период от време. Препоръчително е да се постави годишна цел, а не месечна цел.

След като сте определили основната си търговска цел за годината, сега е време да започнете да учите как да я постигнете. Най-добрият начин е да определите кои ресурси са на разположение. Това може да включва размера на депозита, времето, което сте готови да отделите за търговия, и размера на наличните средства, които сте готови да похарчите за въпроси, свързани с търговията (софтуер и т.н.). След като имате ясно виждане тук е време да преминете към следващата стъпка.

Тъй като вече знаете какво искате да постигнете и какво желаете да поставите на масата, е време да направите план за действие. Този план за действие трябва да включва валутните двойки и други финансови инструменти, които планирате да търгувате, и размера на сделките, към които ще отваряте.

Това, разбира се, е трудно, без да има подходяща стратегия, затова първо подгответе шаблон за вашия план за действие и след това преминете към следващата стъпка.

Форекс - най-големия финансов пазар света

Форекс е най-големия финансов пазар в света, на който всеки ден се търгуват 5,09 трилиона долара (според данни на Банката за международни плащания от април 2016 година). С други думи, на валутния пазар всеки ден се търгуват повече пари, отколкото целия БВП на Япония. От тези транзакции 254 милиарда се извършват чрез CFD (договори за разлика) или други деривати.

Като най-големият, най-активен финансов пазар в света, той е и най-ликвидният пазар в света, което означава, че за трейдърите е лесно да влизат и излизат от сделка, а за най-ликвидните двойки могат да го правят при много ниска цена (дори по-малко от пип). Това също така означава, че днешния Форекс пазар е много волатилен, създавайки много възможности за трейдърите да реализират печалби, както от възходящите, така и от низходящите движения на валутните двойки.

Форекс пазара никога не спи

Форекс е и единствения пазар, който никога не спи. Следователно, по всяко време на денонощието можете да търгувате на валутния пазар. За разлика от световните фондови борси, които се намират във физически търговски помещения като Нюйоркската фондова борса или Лондонската фондова борса, Форекс пазарът е известен като извънборсов пазар. Това означава, че сделките се извършват директно между страните, които държат валутите, вместо да бъдат управлявани чрез борса.

Тъй като Форекс пазара е глобален, винаги има някоя страна в света, която е будна и търгува. През тези часове, валутата на дадената страна е най-активна и претърпява най-големи движения. Например валутните двойки с участие на американския долар са най-активни, докато трае работното време в САЩ (16:00-24:00 часа).

От друга страна, европейските валути като евро, британски паунд и швейцарски франк претърпяват най-големи промени по време на европейските бизнес часове (10:00-18:00 часа).

Съответно валутите на страните от азиатско-техоокенаския регион като австралийски и новозеландски долар, и японска йена ще бъдат най-активни между 02:00 и 10:00 часа.

Като трейдър, за вас това означава, че можете да търгувате, когато ви е удобно. Ако работите през деня, ще има налични валути за търговия преди или след работа. Ако имате деца, но сте вкъщи през деня, можете просто да изберете друга валута. На Форекс пазара можете да търгувате 24 часа на ден, 5 дни в седмицата.

На Форекс се печели и при ръст и при спад на цените

Една ти най-известните философии в света на финансовите пазари е "купувай евтино, продавай скъпо". Тя засяга основно дългосрочните инвеститори в акции и облигации, които залагат, че цената на даден актив ще се увеличи. На динамичния Форекс пазар Вие също можете да продадете скъпо и да купите евтино. По този начин можете да правите печалби и при ръст, и при спад на цените.

Както споменахме по-горе, когато влезем в дълга позиция (покупка на даден актив), трейдърът има за цел да затвори сделката на по-висока цена от тази, на която я е отворил. Така той ще направи печалба от разликата в цената на отваряне и затваряне на сделката. Така че, ако цената на EUR / USD е 1.10667, а сделката е затворена на цена от 1.10568, разликата е 0.00901 или 90.1 пипса. (Когато се търгува с един лот, това ще е 901 USD печалба).

Трейдърите могат да правят и къси продажби (къси позиции или просто продажби). При тях се продава Форекс CFD като целта е цената да се понижи и тогава да се продаде като се направи печалба от разликата между двете цени. В този случай, ако сте продали GBP/USD на цена от 1.22265, а в последствие сте продали валутната двойка на цена от 1.21203, разликата ще бъде 0.01062, или 106.2 пипса (което при търговия с 1 лот би довело до печалба от 1 062 USD).

Колко пари са нужни за Форекс търговия?

Начинаещите Форекс трейдъри често си задават въпроса колко пари са нужни за Форекс търговия? Въпреки това, едва ли може да се намери еднозначен отговор на този въпрос. Преди да разберете колко пари са нужни за Форекс търговия ще трябва да вземете предвид няколко фактора:

 • Какви са Вашите причини да започнете да търгувате на Форекс пазара?
 • Търсите първичен или вторичен източник на доходи?
 • Колко можете да си позволите да инвестирате във Форекс търговия?
 • Какво е Вашето лично отношение към поемането на риска и колко риск сте подготвени да поемате в търговията?

Не е добре да се търгува с цели капитал, който притежавате. Средствата, които не можете да си позволите да загубите, не трябва да участват в каквито и да било видове пазарни спекулации поради подразбиращите се финансови рискове. Ще е разумно и ако се въздържате от заемането на пари за Форекс търговия.

Често по-важният въпрос е не колко пари са нужни за Форекс търговия, а какъв капитал сте склонни да рискувате на Форекс пазара. Задължително е обаче да знаете, че колкото повече искате да печелите, толкова по-голяма сума ще трябва да инвестирате, за да не предприемате прекалено големи рискове. Все пак, нивото на риска е нещо, което трейдърите трябва да преценят сами за себе си.

Най-смелите мечти на всеки трейдър включват сценария от малка сметка да станете милионер в рамките на няколко кратки месеца. Теоретично това е възможно благодарение на високия ливъридж и волатилния Форекс пазар. Но статистически погледнато, това е много малко вероятно. Реалността е, че това просто не може да се случи, когато търгувате с малка сметка.

И така, какъв би бил правилния отговор на въпроса колко пари са нужни за Форекс търговия? Ако имате амбиция да търгувате сериозно на Форекс пазара, спестете повече пари, преди откриете сметка. Чрез подходящо финансиране на Вашата сметка можете да реализирате печалби и в същото време да имат правилно управление на риска.

Форекс търговия за начинаещи

Ако продължавате да четете статията, то може би следващия Ви въпрос ще е: "Как да стана успешен Форекс трейдър?" Именно това е и основният фокус на останалата част от тази статия. Ще очертаем не само начина, по който можете да търгувате, но и някои от най-популярните печеливши стратегии на Форекс пазара. Ще насочим вниманието и към управлението на риска. Първата стъпка към успешната търговия разбира се е намирането на подходящ Форекс брокер, с който да търгувате.

7 въпроса, които да зададете, за да намерите точния Форекс брокер

Когато става въпрос за избор на Форекс брокер, то често можете да бъдете затруднени от много възможности. Ето най-важните критерии, които трябва да имате предвид, когато правите своя избор.

1. Регулиран ли е Форекс брокера

Може да ви изненада да научите, че на Форекс пазара няма централен регулатор. Това обаче не означава, че трябва да избирате брокер, без да обмисляте въпроса за регулирането. Вместо това, ние препоръчваме избор на брокер, който се регулира от финансовия регулатор във вашия район. В противен случаи можете да станете жертва на брокери измамници.

Това ще бъде FCA (Financial Conduct Authority) във Великобритания, CySEC (Кипърска комисия за ценни книжа и борси) в Кипър, ASIC (Австралийска комисия по ценни книжа и инвестиции) в Австралия или SEC (Комисията за ценни книжа и борси) в САЩ. Добрият брокер обикновено се гордее с лицензите си и ще използва това като опорна точка за реклама.

Ползата от избора на регулиран брокер е, че това ще гарантира, че вие, като трейдър, сте защитен в пълна степен от закона във вашата страна. Например през 2018 г. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) въведе редица регулации, които защитават Непрофесионалните клиенти, към които трябва да се придържат всички европейски Форекс брокери. Това законодателство включва ограничения на наличния ливъридж, защита от волатилност, защита от негативен баланс и други.

Също така е важно да се помисли за сигурността на вашите средства. Имайки това предвид, ние препоръчваме избор на брокер, който отделя средствата на своите клиенти от собствените си, което гарантира, че брокерът не може да използва депозитите Ви за каквито и да било собствени финансови дейности.

Той също така гарантира, че средствата ви ще бъдат на разположение за теглене по ваше искане. И накрая, проверете дали брокерът предлага схема за компенсиране на финансови услуги. Това определя размера на средствата, които ще ви бъдат компенсирани в случай, че вашият брокер или банката му фалират.

2. Какво е качеството на услугите предлагани от брокера

Услугата на избрания от вас брокер и платформата, която той предлага, е от съществено значение за постигането на най-добрите търговски резултати. Например ако търгувате със система, която е бавна и редовно се срива, може да не успеете да влезете или да излезете от сделка на желаната от вас цена.

Вместо това е важно да се търси брокер, който предлага високи нива на ликвидност, ниски спредове и възможност за изпълнение на поръчки на желаната от вас цена (или колкото е възможно по-близо до нея).

Друг елемент от предоставената услуга са изискванията за маржин и нивото на наличния ливъридж. Макар че няма нужда да избирате най-високото ниво на наличния ливъридж, когато започнете да търгувате на Форекс, просто знаейки, че брокерът предлага най-високото ниво на ливъридж, одобрено от неговия регулатор, означава, че с нарастването на опита си можете да започнете да увеличавате своя ливъридж.

3. Какви са разходите по търговията?

Тъй като Форекс търговията може да бъде дейност, генерираща доходи, важно е да се отнасяте към вашата търговия като към бизнес дейност. Следователно трябва да обмислите как да увеличите доходите си, как да минимизирате разходите си и как да минимизирате рисковете. Имайки това предвид, не забравяйте да разгледате разходите за търговия на всеки Форекс брокер, преди да започнете работа с него.

Трябва да обмислите следните критерии:

 • Размер на спредовете: Вече обсъдихме как размерът на спреда влияе върху потенциалните ви печалби от търговията, тъй като всяка валутна двойка трябва да пресече спреда, преди търговията да стане печеливша. Имайки това предвид, потърсете брокер, който предлага ниски спредове.
 • Комисионни: В идеалния случай трябва да изберете Форекс брокер, който да не начислява комисионни, тъй като комисионните ще намалят потенциалните ви печалби. Въпреки това, ако брокера има комисионни те трябва да са възможно най-ниски.
 • Минимален депозит: Повечето Форекс брокери ще поискат от трейдърите да направят минимален депозит при отваряне на сметка за търговия на живо, така че е най-добре да се намери такъв с най-нисък размер на изискванията. Admiral Markets предлага минимален депозит от само € 200.

Намирането на Форекс брокер с възможно най-ниски разходи по търговията се свежда до комбинация от спредове, качество на изпълнение, комисионни и минимален депозит. Тези фактори трябва да вземете предвид преди да откриете сметка за търговия. Най-добрият Форекс брокер за начинаещи зависи от елементи като система за търговия, котировки, портфейл от инструменти, модели на изпълнение и предлагания ливъридж.

4. Какви продукти и пазари предлага?

При избора на Форекс брокер ще искате да Ви бъде осигурен достъп до широк кръг от валутни двойки- основни, неосновни и екзотични. Но какво да кажем за други финансови инструменти? Ако обмисляте да търгувате с Форекс и CFD брокер, добра идея е да разгледате и другите инструменти, които предлага.

Това ще гарантира, че ако решите да търгувате с акции, индекси, ETF-и, суровини, криптовалути и други инструменти в бъдеще, няма да се налага да търсите нов брокер, с който да го направите. Например, Admiral Markets предоставя на търговците достъп до над 8000 финансови инструмента, което ви позволява да създадете разнообразна търговска и инвестиционна стратегия от една платформа.

5. Какви инструменти за търговия предлага?

Качеството на инструментите за търговия, които предлага Форекс брокерът, може да има голямо значение за Вашия търговски опит. В повечето случаи наличните инструменти ще зависят от използваната платформа за търговия (или платформи). Например, Admiral Markets предлага търговия чрез най-съвременния MetaTrader 4 & 5 Supreme Edition плъгин, който включва набор от персонализирани инструменти и добавки за подобряване на Вашето търговско преживяване.

6. Брокерът отговаря ли на Вашия стил на търговия?

Важно е да се помисли дали Форекс брокерът и неговата платформа за търговия ще отговарят на Вашия стил на търговия. Например, може да се използвате стратегия за скалпиране на Форекс, която включва влизането на пазара с голям обем и малки печалби от малките валутни движения. В този случай трябва да се уверите, че всеки потенциален брокер има минимално изискване за разстояние между пазарната цена и стоп-лос и тейк-профит поръчките.

Или, ако сте нов в Forex търговията, може да не ви е удобно да използвате максималния ливъридж, който брокерът предлага. Имайки това предвид, проверете дали брокерът позволява номинален ливъридж, където можете да изберете размера на ливъриджа, който използвате в търговията си.

7. Предлага ли Форекс обучение и обслужване на клиенти?

Накрая трябва да проверите дали избраният от Вас брокер предлага Форекс обучение и обслужване на клиенти. Текущото обучение е от съществено значение за развитието на Форекс трейдъра и постигането на най-добри резултати. Ето защо Admiral Markets предлага широка гама от безплатни статии и ръководства, уебинари и онлайн курсове, включително Forex 101 и Zero to Hero.

Освен обучителните материали, важно е да се помисли и за наличието на обслужване на клиенти, така че да можете да получите отговори на въпросите си, както и да разгледате всички потенциални проблеми.

По-специално, трябва да потърсите Форекс брокер, който има сериозно присъствие във вашата страна или най-малкото предлага поддръжка по телефона и електронната поща на вашия език. Брокер с ефективна процедура за разследване на клиенти и процедура за подаване на жалби ще гарантира, че ако запитването е подадено от Форекс трейдъра и не може да бъде разрешено в рамките на няколко часа, то незабавно се препраща към службата за обслужване на клиенти или отдела за съответствие.

Увеличете Вашите познания и умения за търговията на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admiral Markets. Вземете Вашия Обучителен пакет като кликнете на банера отдолу.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Платформи за Форекс търговия

Наред с избора на брокер, вие също трябва да проучите софтуер и платформи за Форекс търговия, които той предлагат. Търговската платформа е централният елемент на вашата търговия и основният ви работен инструмент. Това е съществена част от пъзела, тъй като най-добрите Форекс инструменти могат да окажат значително влияние върху вашите търговски резултати. И така, какво трябва да търсите, когато обмисляте възможностите за търговска платформа?

Когато оценявате платформа за Форекс търговия, уверете се, че тя включва следните елементи:

 • Надеждност: Дали търговската платформа е достатъчно надеждна, за да постигнете желаните търговски резултати? Възможността да се разчита на точността на котировките, скоростта на прехвърлянето на данни и бързото изпълнение на поръчките е от съществено значение за успеха във Форекс търговията, особено ако планирате да използвате много краткосрочни стратегии като скалпиране. Информацията трябва да е достъпна в реално време и платформата трябва да е достъпна по всяко време, когато има отворен Форекс пазар. Това гарантира, че можете да се възползвате от всички възможности, които могат да ви се представят.
 • Сигурност: Ще бъдат ли защитени средствата и личната ви информация? Уважаван Форекс брокер и добра платформа за търговия с Форекс ще имат мерки за гарантиране на сигурността на вашата информация, както и възможност за архивиране на цялата ключова информация. Те също така ще отделят средствата на клиентите от собствените си средства. Ако брокерът не може да покаже мерките, които ще предприемат, за да защити Вас и баланса по сметката ви, най-добре би било да се потърси друг брокер.
 • Независимо управление на сметката: Всяка платформа за Форекс търговия трябва да ви позволява да управлявате своите сделки и сметката си самостоятелно, без да се налага да изисквате от вашия брокер да предприеме действия от ваше име. Това гарантира, че можете да предприемете действия веднага щом пазарът се раздвижи, да се възползвате от възможностите, когато възникнат, и да следите всички свои отворени позиции.
 • Анализ: Платформата осигурява ли вграден анализ? Или предлага инструменти за извършване на технически и фундаментален анализ независимо? Много Форекс трейдъри правят сделки на базата на технически индикатори и могат да търгуват далеч по-ефективно, ако имат достъп до тази информация в рамките на платформата за търговия, вместо да напускат платформата, за да я намерят. Това трябва да включва графики, които се актуализират в реално време, както и достъп до актуални пазарни данни и Форекс новини.
 • Функции за автоматизирана търговия: Едно от предимствата на Форекс търговията е възможността да се отвори позиция и да се зададат автоматично стоп-лос и тейк-профит, при които сделката ще се затвори. По-сложните платформи трябва да имат функции за извършване на търговски стратегии от ваше име, след като сте определили параметрите на тези стратегии. Добрата платформа за търговия ще позволи това ниво на гъвкавост, вместо да изисква от трейдъра непрекъснато да наблюдава всяка сделка.

В Admiral Markets, нашите платформи са MetaTrader 4 и MetaTrader 5, които са най-лесните за използване платформи за търговия с множество активи в света. И двете платформи са достъпни на различни устройства, включително - PC, Mac, iOS и Android устройства и уеб браузъри чрез платформата MetaTrader Webtrader за MT4 и MT5. Това са бързи и отзивчиви платформи, които предоставят данни за търговия в реално време. Освен това, тези платформи предлагат автоматизирани опции за търговия, разширени възможности за графики и са много сигурни.

MetaTrader 5, която е най-новата версия на пакета за търговия, има редица допълнителни функции, които включват:

 • Достъп до хиляди финансови пазари
 • Разширен мини терминал, който предлага пълен контрол върху профила Ви с един клик
 • 38 вградени индикатори за търговия
 • Възможност за изтегляне на история на тиковете за набор от инструменти
 • Данни за реален търговски обем
 • Безплатни пазарни данни, Форекс новини и обучение
 • Бонус - приставки за търговия с MetaTrader Supreme Edition.

Пълно ръководство за търговия с MetaTrader 5 можете да намерите тук.

Трябва ли да купуваме софтуер за Форекс търговия?

Докато Форекс търговията за начинаещи или професионалисти винаги ще изисква софтуер, то сериозната конкуренция между брокерите означава, че повечето софтуер за търговия с валута е на разположение безплатно. Много начинаещи трейдъри се изкушават от идеята да закупят роботи за Форекс търговия, известни още като експертни съветници (EA). Дори и някои експертни съветници да бъдат полезни в началото, то за повечето ще е трудно да останат печеливши при промяна на пазарните условия.

Освен ако не разбирате кода, по който е написан, вероятно няма да можете да адаптирате експертния съветник да работи при тези промени. Ако сте един от многото трейдъри, които вярват, че Форекс робота ще изпревари пазара, тогава може би трябва да опитате търговията с плъгина MetaTrader Supreme Edition. И може би най-доброто от всички, ние предлагаме безплатни експертни съветници за трейдъри.

Как да започнете Форекс търговия? Отворете си демо сметка?

Ако желаете да започнете да търгувате, безрисковият начин да научите основите и да изпробвате нови умения е чрез отваряне на Форекс демо сметка. Admiral Markets ви дава възможност да търгувате над 8000 финансови инструмента на демо сметка, включително 40+ валутни двойки в реални пазарни, без да рискувате собствен капитал. Казано по-просто, ще имате достъп до виртуални средства, които можете да използвате, за да направите сделки в демо среда, правейки това идеален начин да тествайте знанията си.

Изтеглете безплатно платформа номер 1 света за търговия с множество активи предоставена от Admiral Markets. Просто кликнете на банера отдолу и получете Вашата MT5.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets

Как да управляваме риска на Форекс пазара?

Управлението на риска на Форекс пазара, наречено още риск мениджмънт, е една от най-дискутираните теми в трейдинга. От една страна трейдърите искат да намалят вероятността от потенциални загуби, но от друга страна се стремят да извлекат възможно най-голяма печалба от всяка една сделка. Не е тайна, че за да получите по-висока възвращаемост, трябва да поемете по-големи рискове. Точно тук възниква въпросът за правилното управление на риска.

Едно от основните правила, а може би и основното, за управление на риска на Форекс пазара е, че никога не трябва да рискувате повече, отколкото можете да си позволите да загубите. Така казано, звучи елементарно, но тази грешка е изключително честа, особено сред начинаещите Форекс трейдъри.

Форекс пазарът е трудно предсказуем, така че трейдърите, които са готови да вложат повече, отколкото всъщност могат да си позволят, са силно уязвими към рискове от загуба. Много фактори могат да повлияят на цените на валутите. Най-малката новина може да повлияе на цената на дадена валута по отрицателен или положителен начин.

Вместо да влезете със всичко, което имате, по-добре е да предприемете по умерен метод за управление на риска и да търгувате с по-консервативна част от капитала Ви.

Ето и някои ключови съвети за управление на риска, които трябва да имате предвид:

 • Емоции: Форекс трейдърите трябва да имат способността да контролират своите емоции. Ако не можете да контролирате емоциите си, няма да получите печалбите, които искате от сделките си. Настроенията на пазара често могат да уловят трейдърите в капана на волатилни пазарни позиции.
 • Стоп лос: Търговията без стоп лос поръчка е подобна на карането на кола без спирачка при максимална скорост и при всички положения няма да свърши добре. По подобен начин, след като сте задали стоп лоса си, никога не трябва да го премахвате или да го увеличавате. Няма смисъл да имате предпазна мрежа, ако няма да я използвате правилно.
 • Диверсификация: Това важи за всички видове инвестиции и Форекс не е изключение. Валутите трябва да са част от портфолиото ви, но не и цялото. Друг начин, по който можете да диверсифицирате вашето портфолио е да търгувате повече от една валутна двойка.
 • Трендът е ваш приятел: Независимо какви са намеренията за позицията Ви, не трябва да се борите с настоящите пазарни тенденции и движения. Винаги ще има и по-силни играчи на пазара и най-добрият начин е да се придържате към тях е да бъдете гъвкави и да променяте стратегиите си, за да отразявате промените в пазарните настроения.
 • Продължавайте да се учите: Най-добрият начин да изградите стратегия за управление на риска на Форекс пазара и да станете ефективен трейдър е да знаете как функционира пазара. Както вече споменахме, пазарът непрекъснато се променя, така че, ако искате да останете в предната част на редиците, трябва да сте винаги готови да учите нови неща и да се обновявате заедно с пазара.
 • Ограничете употребата на ливъридж: Може да бъде изключително изкушаващо да използвате максимално ливъридж, за да постигнете значителни печалби. Това обаче може много лесно да ви докара загуба на сериозна част от капитала. Така че не използвайте гигантски ливъридж. Всичко, което е необходимо, е една бърза промяна на пазара и лесно можете да изтриете цялата си търговска сметка.

Управление на капитала на Форекс пазара

Управление на капитала на Форекс пазара се свежда до конкретните мерки, които използвате, за да увеличите печалбите си, като същевременно минимизирате потенциалните загуби. Успешната търговия на Форекс пазара има много повече общо с ефективното управление на капитала, отколкото с шепа добри сделки и е една от тайните, които разделят онези, които търгуват успешно в дългосрочен план, от тези, които се отказват след няколко сделки.

Засега обаче ето някои основи на управлението на парите, които да ръководят Вашата търговия:

 • Решете как предварително ще финансирате търговията си: Само един вид капитал е добър за инвестиране и това е този, който сте готови да загубите, и за предпочитане, без да навредите на физическото и/или психическото си благосъстояние в процеса. Всеки печеливш трейдър печели по свой начин, докато всеки губещ преживява загубите по същия начин. Не забравяйте, използвайте всяка налична възможност да научите. Това е безкраен процес!
 • Определете инвестиционното си ниво: Един от най-често задаваните въпроси е "колко пари са нужни за Форекс търговия?" За начинаещи трейдъри, добра идея е да започнете с малък капитал и да работите по пътя си нагоре. За щастие, много Форекс брокери имат разумни минимални депозитни нива за откриване на сметка. Например в Admiral Markets минималната сума на депозита е $ 200. Бъдете предпазливи към всички брокери, които предлагат бонуси за определени нива на депозити, тъй като това могат да бъдат измами, от които ще бъде много трудно да изтеглите парите си в бъдеще.
 • Изчислете риска: Уверете се, че сте изчислили риска, преди да започнете да търгувате. Ако потенциалните печалби от сделката са по-малки от потенциалните рискове, търговията вероятно не е добро решение. Можете да оцените риска с нашия безплатен Форекс калкулатор.
 • Определете печалбите, необходими за покриване на всякакви загуби: Заедно с изчисляването на рисковете преди всяка търговия, също така си струва да изчислите колко ще трябва да направите, за да си възвърнете тези средства във всяка бъдеща сделка. Често е по-трудно да се печелят пари, отколкото да се загубят, просто защото оставащият ви инвестиционен фонд е по-малък, което означава, че трябва да направите по-голяма печалба (в проценти), за да излезете на 0.

Например, ако сте инвестирали 5 000 евро и загубили 1000 евро, ще сте загубили 20% от баланса си, оставяйки ви окончателен баланс от 4 000 евро. За да възстановите баланса си до 5 000 евро, ще трябва да направите печалба от 1000 евро. Въпреки това, с начален баланс от 4 000 евро (след предишната загуба), сега има 25% печалба, а не 20%.

Загуба от баланса по сметката

Нужна доходност, за да възстановите първоначалното нивоРазлика в проценти

10%

11%

1%

20%

25%

5%

50%

100%

50%

75%

400%

325%

90%

1,000%

910%
 • Започнете с малки сделки: За да си помогнете в управлението на риска и да запазите капитала си, започнете със сделки с малки суми, вместо да поемате големи рискове с голяма част от баланса по сметката си. Например, в предишния пример, ако поставите целия си баланс по сметка в размер на 2000 евро в една-единствена сделка, ще бъде лесно да го загубите.

За разлика от това, ако току-що сте загубили 20 евро, загубата не би повлияла значително върху салдото на сметката ви. Това ще ви даде възможност да се поучите от своя опит и да планирате следващата си търговия по-ефективно. С оглед на това, ограничаването на капитала, който сте готови да рискувате до 5% от баланса по сметката ви (или по-малко), ще ви постави в по-добра позиция да продължите да търгувате Форекс (и подобрявате техниката си) в дългосрочен план.

Как да правите Форекс анализ?

Докато някои нови Форекс трейдъри могат да изпитат късмета на начинаещия и да отворят сделка на правилната валутна двойка в правилната посока, то този късмет рядко продължава. За дългосрочен успех в търговията, трейдъра трябва да може да взема информирани търговски решения и тези решения са резултат от анализ на пазара.

Форекс анализът е абсолютно необходим за търговията. Графиките са полезни както за краткосрочна, така и за дългосрочна търговия. За щастие има редица различни подходи на Форекс анализ, което означава, че всеки трейдър може да намери правилния подход за тях. Трите основни категории Форекс анализ са фундаментален анализ, технически анализ и вълнов анализ.

Фундаментален анализ

Фундаментален анализ е метод за анализ на финансовите пазари с цел прогнозиране на цената на даден финансов инструмент. Днешният фундаментален анализ на финансовите пазари е фокусиран върху цялостното представяне на икономиката и изследва различни фактори включително лихвени проценти, заетост, БВП, инфлация, международна търговия, производство и тяхното влияние върху националната валута, с която са свързани.

Например стойността на австралийския долар може да се колебае след обявяването на лихвените проценти на Резервната банка на Австралия, което ще повлияе върху движението на всички валутни двойки, включително AUD.

Седемте икономически индикатора, които оказват най-голямо влияние на Форекс пазара са:

 1. Лихвени нива на централни банки
 2. Брутен вътрешен продукт
 3. Нови работни места извън селското стопанство
 4. Безработица
 5. Инфлация
 6. Индустриално производство
 7. Продажби на дребно
 8. Поръчки на стоки с дълготрайна употреба.

Има три възможни сценария, които следват след обявяване на икономически новини и съобщения:

 • Липса на реакция, което означава, че пазара е очаквал тези сведения
 • Силно движение в съответствие с публично оповестените икономически данни (така че ако са съобщени положителни Форекс новини, инструментът, засегнат от тях, ще поскъпне)
 • Силно движение срещу оповестените икономически данни

Предизвикателството е да се прецени кой сценарии е най-вероятен и след това да влезе в сделка. Добра отправна точка за този търговски подход е да знаете за предстоящи събития, които могат да повлияят на Форекс пазара (вижте нашия Форекс календар за последните събития) и второ, разглеждайки ефекта, който подобни Форекс новини са имали върху различни валутни двойки в миналото.

Технически анализ

Докато фундаменталният анализ се фокусира върху това, което се случва в реалния свят, включително икономически, политически и бизнес новини и събития, техническият анализ в голяма степен се фокусира върху това, което се случва на графиките за търговия.

Графиките за търговия представляват история на движението на цените на различните търговски инструменти с течение на времето, което позволява на трейдърите да идентифицират модели на ценовото движение и да вземат търговски решения, основани на предположението, че тези модели ще се повторят в бъдеще.

Един от най-популярните видове графика е тази с японски свещи, която е създадена да подчертае най-високите и най-ниските цени за определени времеви рамки (тези рамки могат да бъдат зададени от трейдъра в неговата платформа за търговия). На графиката с японски свещи трейдърът може да види:

 • Цената на отваряне за даден период
 • Цената на затваряне за даден период
 • Най-ниската цена за този период
 • Най-високата цена за този период

Тази информация може да позволи на търговците да правят преценка относно ценовото движение на валутната двойка. Например, ако японска свещ затвори близо до най-високата цена за периода, това означава, че имало силен интерес от страна на купувачите към тази валутна двойка през този период от време. В последствие трейдърът може да реши да отвори дълга позиция, за да се възползва от този интерес.

С течение на времето в движението на графиките (и формирането на различни свещи) се появяват общи модели, които след това могат да се използват за прогнозиране на бъдещи движения на цените и да се направят най-добрите сделки въз основа на тези прогнози.Веднъж щом се появи модел показва, че има потенциал да се направи печеливша сделка.

Вълнови анализ

Вълновият анализ, известен също като анализ на вълните на Елиът, е добре познат метод, който анализира ценовата графика за моделите и посоката (тенденцията) на определен финансов инструмент. Методът се основава на исторически движения в пазарните цени, с убеждението, че историята се повтаря. Причината за това се дължи на пазарните настроения, което означава, че пазарът като цяло се движи като стадо и реагира по подобен начин на подобни събития и съобщения.

На Форекс пазара тези реакции включват покупка и продажба на валути, което води до колебания в цените на различните валутни двойки. Петте импулсивни вълни са в посока на тренда, докато 3 коригиращи вълни са противоположни. При движение нагоре ще има три вълни (движения 1, 3 и 5) и две низходящи вълни (движения 2 и 4).

При коригиращо движение надолу ще има 2 вълни надолу (A и C) и 1 вълна нагоре (B). При движение надолу, инструментът ще направи 3 вълни, които са разделени от 2 вълни нагоре. Коригиращите възходящи вълни ще имат 2 вълни нагоре и 1 вълна надолу. След това, инструментът ще направи движение надолу, като три вълни ще бъдат разделени от две вълни нагоре.

Докато този модел не се извършва всеки път, когато цените се движат, трейдърите могат да използват този метод като насока за това дали да влизат или излизат от сделка, като предприемат следните стъпки:

 1. Определете как ще преброите вълните на Елиът, като се има предвид, че подходът трябва да е последователен за всички движения нагоре и надолу.
 2. Изчакайте да започне вълна. В много случаи е разумно да се изчака до края на третото или началото на четвъртото движение във вълната, за да се гарантира, че инструментът следва ценовия модел на Елиът.
 3. Използвайте вторичен индикатор (или индикатори), за да потвърдите тенденцията.

След като сте предприели тези стъпки, можете да влезете в сделка с повече увереност.

6 популярни Форекс стратегии

Сега вече познавате същността на Форекс търговията. Следващата стъпка е създаването на Форекс стратегия. За начинаещи трейдъри, идеалният сценарий е да следвате проста и ефективна стратегия, която ще ви позволи да потвърдите това, което работи и което не работи, без твърде много променливи, които да объркват нещата.

За щастие, банките, корпорациите, инвеститорите и спекулантите търгуват на пазарите в продължение на десетилетия, което означава, че вече има широк спектър от стратегии за Форекс търговия. Те включват:

 • Форекс скалпиране: Скалпирането е търговска стратегия, която включва покупка и продажба на валутни двойки в много кратки периоди- обикновено между няколко секунди и няколко часа. Това е една много практична стратегия, която включва вземане на голям брой малки печалби, докато тези печалби се натрупат.
 • Интрадей трейдинг: Форекс търговията в рамките на деня е по-консервативен подход от скалпирането, като търговията се фокусира върху дневните ценови тенденции. Сделките могат да бъдат отворени някъде между един до четири дни, но обикновено се фокусират върху основните сесии за всеки Форекс пазар.
 • Суинг търговия: Суинг търговията е средносрочен търговски подход, който се фокусира върху по-големи движения на цените, отколкото скалпирането или търговията в рамките на деня.Това означава, че трейдърите могат да влязат в сделка и да се задържат в нея в рамките на няколко дни или няколко седмици, вместо да се налага постоянно да седят пред тяхната платформа за търговия. Това прави суинг търговията добър вариант за хората, които търгуват заедно с ежедневната си работа.
 • Форекс хеджиране: Хеджирането е техника за управление на риска, при която трейдърът може да компенсира потенциалните загуби, като заема противоположни позиции на пазара. На всеки Форекс пазар това може да се направи, като се вземат две противоположни позиции по една и съща валутна двойка (например чрез отваряне на дълга позиция и къса позиция на валутната двойка GBP/USD), или чрез заемане на противоположни позиции по две корелирани валути.
 • Форекс мартингейл стратегия: Мартингейл стратегията е търговска стратегия, при която след всяка загуба се удвоява инвестицията, направена в бъдещи сделки, за да се възстановят загубите ви, веднага щом направите успешна търговия. Например, ако инвестирате 1 евро в първата си сделка и загубите, на следващата сделка ще трябва да инвестирате 2 евро, след това 4 евро, след това 8 евро и т.н. Моля, имайте предвид, че тази стратегия е изключително рискована по своя характер и не е подходяща за начинаещи!
 • Мрежова Форекс стратегия: Мрежовата Форекс стратегия използва buy stop и sell stop поръчки с цел натрупване на печлаби от естествените ценови движения. Тези поръчки обикновено се поставят на интервали от 10 пипса и, след като тези стоп поръчки са въведени, трейдърът може да автоматизира тази търговска стратегия.

Заключение: Основни съвети за Форекс търговия за начинаещи

Разгледахме много информация в тази статия, така че бихме искали да приключим с преглед на най-добрите ни съвети за Форекс търговия за начинаещи. Ако извлечете някаква информация от тази статия, то трябва да включва изброените по-долу съвети.

Направете вашите изследвания

Най-общо казано, колкото по-малко знания имате, на толкова по-голям риск ще бъдете изложени. Няма ограничения в това колко можете да знаете и да рискувате. Безкрайно количество информация е достъпна безплатно в интернет. Например:

 • Обучителни видеа за Форекс търговия за начинаещи
 • Учебни статии и ръководства
 • Форекс семинари за начинаещи и професионалисти
 • Форекс уебинари

Ако искате да знаете как да научите Форекс търговия за начинаещи, просто прочетете колкото е възможно повече и винаги анализирайте това, което четете. Не приемайте информацията просто на добра воля.

Тествайте на демо сметка или симулиращ софтуер

Всеки брокер предлага демо сметка - независимо дали сте начинаещ или не, първо тествате всяка нова стратегия. Продължавайте, докато не сте убедени или уверени в това, което тествате. Само тогава трябва да отворите реална сметка и да използвате стратегията си с най-малките налични сделки. Уверете се, че третирате сделките с демо сметката си така, сякаш те са реални сделки. Можете също така да използвате Форекс софтуер, за да симулирате пазарните условия и да създадете впечатление за реална търговска сесия.

Тествайте Вашите Форекс стратегии без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата демо сметка безплатно като кликнете на банера отдолу.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Не усложнявайте нещата прекалено

Не претоварвайте графиките си и стратегията си с прекалено много индикатори. Колкото по-сложна е вашата Форекс стратегия, толкова по-трудно ще бъде да я следвате и толкова по-малко вероятно е тя да бъде ефективна. За да разберете колко добре една стратегия се представя средно на различни пазари, трябва да извършите необходимите бектестинг и изследвания.

Поддържането на стратегията опростена може да бъде истинско предизвикателство, особено като се има предвид множеството помощни инструменти, които можете да приложите към графиките си. Само не забравяйте - не става въпрос за количеството на инструментите, с които разполагате, а да можете да използвате няколко инструмента по ефективен начин.

Внимавайте с волатилните пазари

Волатилността е това, което поддържа вашата търговска дейност в движение. Ако не сте внимателни обаче, тя може да Ви унищожи. Когато е волатилен, пазарът се движи настрани, което води до по-високи спредове. Като начинаещ Форекс трейдър, трябва да приемете, че след като сте на пазара, потенциално всичко може да се случи и вашата стратегия да стане безпомощна.

Например, кризата с швейцарския франк през януари 2015 година приключи бизнеса за много трейдъри и брокери в рамките на часове след нейното настъпване. Admiral Markets помогнаха за намаляване на риска от волатилност, като предложи пакет от разширени настройки за търговия при висока волатилност, за да ви помогне да избегнете рифовете на финансовите пазари.

Трендът е Ваш приятел

Независимо дали сте начинаещ трейдър или професионалист, най-добре е да търгувате с това, което виждате, а не с това, което мислите. Например, може да мислите, че щатският долар е надценен и е свръх купен. Естествено, тогава Вие ще искате да влезете в къса позиция и в крайна сметка може да сте прав.

Но ако цената се движи нагоре, няма значение какво мислите. Всъщност, тогава няма значение какво мисли някой - цената се движи нагоре и вие трябва да търгувате с тенденцията.

Сделката е отворена докато не бъде затворена

Обикновеният начинаещ трейдър на Форекс пазара се концентрира върху отварянето на сделка, но точката на излизане е също толкова важна. Ако вашата търговска стратегия не разглежда механизма за излизане от сделка, това няма да свърши добре и е много вероятно да понесете големи загуби.

Водете си дневник

Като начинаещ Форекс трейдър трябва да развие нагласата на собственик на бизнес. Всеки бизнес изисква бизнес план, постоянно наблюдение и редовен одит. Прескачането без планове и процеси е сигурен начин за провал. Стартирането на дневник за търговия е абсолютно задължително.

Не забравяйте за записвате следните неща всеки ден:

 • Точки за по-нататъшни анализи
 • Причини за влизане и излизане от сделка
 • Постижения и грешки

Поддържайте дневника си като удобна отправна точка за анализ на вашата дейност. Дневникът гарантира, че никое Ваше действие няма да е безсмислено. Анализът на добрите сделки ще повиши доверието ви към търговията и ще ви мотивира да продължите напред. От друга страна, анализът на лошите сделки ще ви помогне да извлечете стойност от тях и да се подобрите.

След като вече сте запознати с основите на Форекс търговията вече сте на една стъпка от реалните финансови пазари. Започнете да търгувате на реална сметка с брокер номер 1 в Германия за 2019 година - Admiral Markets.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.