76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Как да изберем най-добрия Форекс брокер през 2020?

Ако се интересувате от търговия на финансовите пазари, вероятно се чудите кой е най-добрия Форекс брокер през 2019 година? В тази статия ще анализираме елементите за оценка като например важните детайли за сметките, които трябва да погледнем, значение на обслужването на клиенти и най-важните критерии за брокер, които трябва да имате предвид, за да изберете най-добрите Форекс брокери за 2019 година. Ще разгледаме всички важни аспекти на това как да направим правилния избор на Форекс брокер, с който да търгувате на финансовите пазари.

Как да изберем най-добрия Форекс брокер през 2019?

Какво е Форекс брокер?

Когато се чувствате готов да започнете да търгувате на валутния пазар, Вие ще имате нужда от надежден лицензиран Форекс брокер. Но първоначално трябва да разберете всъщност какво е Форекс брокер и какви видове Форекс брокери съществуват? Форекс брокер е компания, която предоставя на трейдърите достъп до търговска платформа, която им позволява да купуват и продават международни валути и други финансови инструменти. Валутните трейдъри използват тези брокери, за да получат достъп до 24-часовия Форекс пазар.

На тези Форекс брокери (често те са за индивидуални клиенти) се дължи малка част от общия оборот на световния валутен пазар. Повечето брокери базират своето възнаграждение на т.нар. спред, който е разликата между курс купува и курс продава (цена bid и цена ask). Първият Ви приоритет е да направите проучване, с цел да установите дали брокерът притежава добра репутация и дали е в състояние да отговори на Вашите изисквания.

По-голямата част от основните Форекс брокери позволяват на своите клиенти да тестват търговията на финансовите пазари с безплатна демо сметка, така че да получат по-добро разбиране затова как работи системата. Би било разумно и Вие да опитате този вид безрискова търговия. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера по-долу.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Избор на Форекс брокер

Всеки сериозен Форекс брокер предлага различни видове сметки на своите клиенти, които включват следните продукти. Първоначално - ливъридж и маржин. Участниците на Форекс пазара имат достъп до различни нива на ливъридж в зависимост в класификацията на клиента. Например, непрофесионалните клиенти в Европа (включително и България) имат достъп до максимален ливъридж от 1:30, докато професионалните до 1:500. Ливъриджът в основата си представлява заем, който се отпуска от брокерите на притежателите на реални сметки за търговия с цел да могат да могат да управляват повече средства от тези в депозирани в техните сметки.

Нека да видим как работи търговията с ливъридж. Ако даден трейдър има достъп до ливъридж от 1:50 и има депозирани в сметката си €1000, то той ще има възможност да отвори позиция с размер до €50 000. При печеливши позиции, употребата ба ливъридж работи в полза на трейдъра, тъй като потенциалната печалба се увеличава значително. Въпреки това, ливъриджът може да доведе и до загуба на сметката на клиента, тъй като потенциалните загуби също нарастват. Оттук можем да стигнем да извода, че ливъридж трябва да се използва в умерени размери и с повишено внимание.


Втори важен критерии при избор на Форекс брокер са спредовете и комисионните, които предлага. Форекс брокерите правят пари от установени комисионни и спредове. Тези финансови посредници, които използват комисионни начисляват определен процент върху сделките на клиентите или пък избират да печелят от разлика между bid и ask цената на валутната двойка - спред.

Въпреки това, много брокери се рекламират като обявяват, че не начисляват комисионни, а вместо това увеличават сериозно спредовете. Трябва да знаете, че спредът може да е фиксиран, например 2 пипса за EUR/USD или да е плаващ като зависи от промените във волатилността. Фиксираните спредове рядко отговарят на реалните пазарни условия и често са по-високи от плаващите при нормални пазарни условия.

Представете си, че котировката на EUR/USD е 1,1247 - 1.1249. Това означава, че спредът е 2 пипса. Следователно, когато пазарният участник закупи валутната двойка EUR/USD на цена от 1,1249, позицията вече е загубила 2 пипса от стойността си, тъй като в същия момент може да бъде продадена на цена от 1,1247. Ето защо, колкото е по-високият спред, толкова по-трудно и по-бавно сделката Ви ще достигне до печалба. Всъщност най-търгуваните валутни двойки като GBP/USD и EUR/USD обикновено имат по-тесни спредове от по-слабо търгуваните двойки. Това се дължи на по-високата ликвидност.

Трети критерии за избор на Форекс брокер е минималният първоначален депозит, който брокерът предлага. Повечето Форекс сметки могат да бъдат финансирани със скромен първоначален депозит. С Admiral Markets можете да отворите търговска сметка със само $200. Разбира се покупателната способност ще нарасне с употребата на ливъридж и ще можете да търгувате със значително повече средства. Това е една от многото причини, поради които Форекс търговията е толкова привлекателна за нови трейдъри и инвеститори.

Много брокери предлагат стандартни, мини и микро сметки с променливи изисквания за първоначален депозит. Все пак, трябва да имате предвид, че по-малкия капитал води до по-скромни печалби и по-лесно може да бъде изтрит от пазарите, особено при липса на адекватно управление на риска.

Последният, който ще споменем тук критерии е удобното депозиране и теглене. Всеки Форекс брокер има своя собствена процедура по теглене и финансиране на търговските сметки. Брокерите могат да разрешат на титулярите на сметки да финансират търговски сметки онлайн чрез PayPal, само с кредитна карта или чрез ACH плащане, с банков превод, банкови чекове или бизнес, или лични чекове.

Обикновено тегленията могат да се правят с чек или чрез банков превод. Тези, които се считат за уважавани и добри Форекс брокери, могат да начисляват такса за всяка подобна услуга.

Форекс брокери и валутни двойки

Трябва да отбележим, че макар, че съществуват множество валутни двойки за търговия, само някои от тях заслужават съществено внимание. Това са тези, които имат най-голяма ликвидност, а именно основните валутни двойки. Основните валути двойки включват EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF и USD/CAD. Тези брокери, които искат да се нарекат най-добри Форекс брокери предлагат богат избор от валутни двойки за търговия. Все пак, от първостепенно значение е избраният от вас Форекс брокер да предлага най-популярните валутни двойки.

Въпреки това, в някои случаи е добре да имате на разположение и второстепенни (NZD/USD, EUR/GBP; AUD/JPY), и дори екзотични валутни двойки (USD/NOK, USD/CZK, EUR/RUB).

Обслужване на клиенти от Форекс брокер

Форекс търговията тече 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата. Следователно обслужването на клиенти на Вашия брокер трябва да е през цялото време или поне през по-голямата му част. Също така трябва да е лесно да говорите с действителен човек, а не просто да си загубите времето и често да останете разочаровани от автоматизирани отговори или бавен отговор по имейл.

Когато избирате най-добрите Форекс брокери, едно бързо обаждане може да Ви даде солидна представа какво представлява обслужването на клиенти, което предоставят. Така ще може да видите колко време ще Ви отнеме комуникацията с брокера и колко адекватно може да бъде отговорено на Вашите въпрос свързани с регулации, спредове, ливъридж и друга информация за финансовия посредник.

Тези подробности може да включват: колко време избраният Форекс брокер е на пазара и колко е реалният обем на търговия. Както лесно може да се досетите, по-големите брокери често имат достъп до по-добро изпълнение на поръчките и по-добри цени.

Форекс брокери и платформи за търговия

Платформата за търговия е порталът на инвеститорите и трейдърите към финансовите пазари. Поради тази причина, Форекс трейдърите трябва да се уверят, че платформите за търговия и всякакъв друг вид софтуер за търговия, който ще използват са лесни за употреба и привлекателни на външен вид. Платформите за търговия трябва да разполагат с набор от инструменти за технически анализ, както и с възможности за фундаментален анализ. Най-важното обаче е лесно и бързо влизане и излизане от сделка без допълнителни условия.

Този въпрос е от решаващо значение, когато се обмисля избор на Форекс брокер, който е достоен за Вашето внимание. Всяка добре проектирана платформа за търговия на Форекс пазара ще има прости бутони за покупка и продажба, а някои дори имат авариен бутон, който затваря всички отворени позиции. Недобре разработеният потребителски интерфейс може да доведе до скъпо струващи грешки при въвеждане на поръчки, като например случайно добавяне към позиция вместо затварянето и или влизане в къса позиция вместо в дълга.

Подобни несъответствия и грешки могат да направят Вашия търговски процес нерентабилен и емоционално изтощаващ. Не забравяйте да изберете Форекс брокер, който предлага платформите за търговия на MetaQuotes - MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Именно те са най-популярните търговски платформи. Освен това е добре Форекс брокерът да ползва платформа от външен източник (например MetaQuotes), отколкото сам да е разработил платформата, тъй като това увеличава възможностите на брокера за манипулация.

В допълнение, други съображения, които трябва да се вземат предвид са: възможността за персонализиране, типове заявки за поръчки, автоматизирани опции за търговия, бектестинг, разработване на стратегии, както и сигнали за търговия. Повечето брокери предлагат безплатни демо сметки, така че Форекс трейдърите могат да изпробват платформата за търговия без никакъв риск на собствен капитал, преди да преминат към реална търговия на финансовите пазари.

Започнете да търгувате Форекс и CFD върху акции, индекси, суровини, ETF-и и криптовалути с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Кликнете върху банера отдолу и я изтеглете безплатно от Admiral Markets.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets

Как да изберем най-добрите Форекс брокери?

Тук ще направим списък с 13 важни точки, които трябва да иматe предвид преди да направите своя избор и да стигнете до най-добрите Форекс брокери през 2019:

 • Лицензиран Форекс брокер - Задължително е да работите само с лицензиран Форекс брокер, който е регулиран от най-строгите регулаторни органи.
 • Платформа за търговия - Изберете брокер, който предлага Forex & CFD платформа за търговия, която Ви е най-удобна и която отговаря на Вашите индивидуални нужди. Например, Admiral Markets предлага няколко възможности, включително: MetaTrader 4 (MT4), MetaTrader 5 (MT5), MetaTrader WebTrader и MetaTrader Supreme Edition приставка за MT4 и MT5.
 • Спредове - Разбира се няма нищо лошо да се насочите към Форекс брокер, който предлага най-тесни спредове, но внимавайте за маркетингови техники. По-ниският спред, рекламиран на уебсайта, не означава непременно, че ще търгувате постоянно при този спред.

Освен това има сметки ECN (Електронна комуникационна мрежа) и STP (Straight-Through-Processing), на които плащате комисиони на брокера. Намирането на най-евтиния Форекс брокер включва търсене на различни качества като комбинация от спред, качество на изпълнение на поръчки, комисионна и суап такси.

Търсенето на конкурентен Форекс брокер, който предлага само ниски спредове, не е непременно най-добрата идея, тъй като показания среден спред не гарантира, че той ще бъде отново такъв, когато поставите поръчката си за търговия. Добре е да вземете предвид и:

 • Качеството на изпълнение на поръчка и слипидж - Тесните спредове определено са добро начало, но изпълнението на поръчки на зададената цена е още по-добре.
 • Възможности за скалпиране - Ако търсите най-добрите Форекс брокерi в България и ЕС, имайте предвид, че качественият брокер не поставя ограничения на стиловете за търговия. А брокерът за скалпиране няма минимално задължително разстояние между пазарната цена и поставянето на стоп лос и тейк профит.
 • Dealing Desk или No Dealing Desk брокер - В зависимост от Вашата търговска стратегия можете да изберете Dealing Desk или ECN, STP NDD (No Dealing Desk) брокер.
 • Сигурност на капитала - Изберете Форекс брокер с банкови сметки в големи европейски банки и задължително отделяне на клиентските средства от собствените.
 • Различни видове сметки за търговия - Най-добрите Форекс брокери предлагат различни видове търговски сметки: ECN, STP или сметки с намаляване на спреда при по-значителни депозити.
 • Избираем ливъридж - На Форекс пазара най-често се търгува чрез употреба на ливъридж. За да управлявате умело една търговска позиция ида имате възможност да избирате нивата на ливъридж е важно.
 • Диверсификация на инструментите за търговия - Винаги е вълнуващо да можете да инвестирате и търгувате на различни финансови пазари по едно и също време. Най-добрите Форекс брокери предлагат широк избор от пазари, на които може да заемате позиции като CFD върху индекси, суровини, акции, ETF-и и криптовалути.
 • Обслужване на клиенти - Наличието на брокер, който се грижи за своите клиенти, е много по-практично и успокояващо за трейдърите.
 • Обучение - Често Форекс брокерите предлагат тренировъчни търговски сесии и обучение. За начинаещите на Форекс пазара и важно да се запознаят с трейдинг терминологията, затова брокер с подходящи обучителни програми е винаги по-добрия избор. Admiral Markets предлага различни видове обучителни курсове като "От начинаещ до трейдър", "Обучителен Пакет 2018" и цяла библиотека от обучителни статии и видеа свързани с търговията.
 • Персонални инструменти и добавки - Най-добрите Форекс брокери трябва да предлагат ценна подкрепа на своите клиенти. Например, Admiral Markets предлага двете най-популярни платформи за търговия - MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и приставката MetaTrader Supreme Edition и за двете от тях. Тя е достъпна безплатно и за реални и за демо сметки. Подобни инструменти имат за цел да погнат на трейдърите да правят повече пари с по-малко усилия.

Преглед на MetaTrader Supreme Edition

Приставката на Admiral Markets Supreme Edition е първокласен пакет, който предлага десетки уникални инструменти за подпомагане на решенията за търговия. Без значение дали сте опитен или начинаещ трейдър, MTSE е безценен инструмент, който ви помага да взимате по-добри търговски решения. Ето списъка с наличните инструменти в пакета MT4/MT5 SE:

Admiral Markets Supreme Edition Custom Indicators List

Източник: Admiral Markets MetaTrader Supreme Edition

Имайте предвид, че MT4/MT5 SE е задвижван от клиента, тъй като клиентите на Admiral Markets също така косвено помогнаха за разработването на инструмента. Например „Correlation Martix" е инструмент, който е уникален за трейдърите на Admiral Markets. Корелационната матрица предоставя безценна и задълбочена пазарна информация във всички валутни двойки в различни времеви рамки. Това ще ви позволи да вземате информирани решения, които значително намаляват риска при планирането на Вашата търговия.

Освен това се препоръчва всички трейдъри да прилагат стратегии за управление на риска в рамките на своята търговия, за да гарантират, че ефективно управляват рисковете. Supreme Eidtion не е просто просто решение за търговия. Тази приставка предлага по-сложни инструменти, като например техническия индикатор Admiral Renko, който също предоставя възможности за широка персонализация на стандартния индикатор Renko.

Например, с индикатора Admiral Markets Renko можете да променяте:

 1. Размерът на блока Renko в пипс - определя размера на блоковете Renko.
 2. Размер на пипса на символа - определя размера на пипса за инструмента.
 3. Цвят на блокове нагоре и надолу - настройва цвета на блоковете Renko.
 4. Начертайте продължаващи блокове - настройва дали блоковете да са непрекъснати или не.
 5. Целеви линии за следващите блокове - променя стила на линиите на индикатора.
 6. Нарисувай най-отпред на графиката - решава дали блоковете Renko се появяват на преден план или във фона.
 7. Сигнали за нови блокове - настройва сигнали при рисуване на нови блокове.
 8. Закръгляне на началната цена - решава дали началната цена да бъде закръглена.
 9. Максимални исторически блокове - определя броя на блоковете, показвани едновременно.
 10. Изграждане на данни за Renko от периода на историята - определя времевата рамка, върху която се изчислява индикаторът Renko.
 11. CSV / TSV log - решава дали да съхранява регистрационен файл чрез въвеждане на име на файл и избор на формат.

Знаете ли, че Admiral Markets предлага подобрена версия на Metatrader, която увеличава възможностите за търговия? Сега можете да търгувате с MetaTrader 4 и MetaTrader 5 с усъвършенствана версия на MetaTrader, която предлага отлични допълнителни функции, като например корелационната матрица, която ви дава възможност да преглеждате и контрастирате различни валутни двойки в реално време или мини-терминал, който позволява да купувате или продавате през малък прозорец, докато продължавате с всичко останало, което трябва да правите.

Вземете приставката MetaTrader Supreme Eidtion безплатно от Admiral Markets като кликнете на банера по-долу.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Лицензирани Форекс брокери

За съжаление, много хора неправилно свързват Форекс търговията с измами. Проблемът е, че има все по-голям брой недобросъвестни компании, които продават невярна информация. Броят на измамите, свързани с Форекс и CFD търговията, се е увеличил значително през последните няколко години, така че е важно да можете да идентифицирате брокерите измамници. В крайна сметка, Форекс търговията трябва да бъде потенциално печелившо начинание.

Когато трейдърите се регистрират в определен брокер, те очакват техните лични данни да бъдат защитени (т.е. не се предават на трети страни). Когато някой, когото не познавате, се опита да контактува с Вас чрез личния Ви телефонен номер, например, лицето, което му е предоставило Вашата информацията е нарушило поверителността Ви. Тъй като едва ли сте позволили данните си да бъдат обществено достъпни. Някои брокери дори купуват откраднати бази данни на трейдъри, така че могат да се свържат с изброените хора по целия свят.

Но дори и това не е най-големия проблем. Когато търгувате с лицензирани Форекс брокери Вашите средства се държат в отделна банкова сметка и са на Ваше разположение по всяко време. Докато, когато има взаимоотношения с нерегулиран брокер е много вероятно никога да не получите обратно депозираните от Вас средства.

Първото нещо, което трябва да проверите, е дали вашият брокер е упълномощен и регулиран от Financial Conduct Authority (FCA). Това е британският финансов регулатор. В днешно време има много измами на уебсайтовете за Форекс и CFD търговия с и много често тези сайтове имат лицензи от не много строги регулаторни органи или въобще не са регулирани. Например, с европейския паспорт, всяка финансова компания, регистрирана в една от страните в Европейския съюз, има право да предлага брокерски услуги в други страни без необходимост от допълнителни споразумения.

Трябва да знаете, че най-строгата регулация в Европа и една от най-строгите в света е споменатата FCA. Лицензиран Форекс брокер от британския регулатор определено изглежда доста по-надежден от някои по-малко известни офшорни регулатори.

Ако се оглеждате за най-добрите Форекс брокери, просто един професионално направен уебсайт не означава, че можете да се доверите на този финансов посредник. Едно от основните предимства на британски брокер е Схемата за компенсиране на финансови услуги (FCSS). Тази система гарантира средствата на клиентите на брокера до 50 000 паунда, при положение, че брокера фалира. FCSS е компенсационен фонд за крайни случаи. Той също така защитава банки, строителни дружества, кредитни съюзи и т.н. Ето защо най-добрият Форекс брокер трябва да има FCA регулация и трябва да бъде вашият първи избор на Форекс брокер, когато решите да започнете търговия.

Видове Форекс брокери

Можете ясно да разграничите няколко различи видове Форекс брокери според редица критерии. Обикновено Форекс брокерите могат да бъдат разделени на следните групи:

 • Лицензирани Форекс брокери (уважавани).
 • Нелицензирани Форекс брокери (брокери с ниска репутация).

В зависимост от изпълнението на поръчките за търговия брокерите биват:

 • Dealing Desk Форекс брокери (Маркет Мейкъри).
 • No Dealing Desk Форекс брокери (STP или ECN).
 • Брокери с хибридни модели

В зависимост от различните платформи за търговия, които предлага даден Форекс брокер може да имаме:

 • MT4 Форекс брокери
 • MT5 Форекс брокери
 • Брокери със собствена платформа за търговия
 • MT4 & MT5 брокери

Най-общо казано брокерите се делят на Dealing Desk (DD) и No Dealing Desk (NDD). NDD брокерите включват:

 • STP (Straight Through Processing) - директна обработка на поръчки.
 • ECN (Electronic Communication Netwrok) - Електронна комуникационна мрежа.
 • Хибриден модел (ECN+STP).

Dealing Desk Форекс брокери

Обикновено Dealing Desk брокерите биват наричани Маркет Мейкъри. Не много престижния термин Маркет Мейкър е използван, защото тези Форекс брокери обикновено заемат другата страна по сделките на клиентите си. Те също правят пари и от спреда и осигуряват ликвидност. Те също така се опитват да намерят подходяща дълга или къса поръчка от другите си клиенти, преди да вземат насрещна търговия или да я предадат на доставчик на ликвидност. Известно е, че те предлагат изкуствени котировки и поръчките се изпълняват по усмотрение на брокера.

No Dealing Desk Форекс брокери

За разлика от DD брокерите, NDD Форекс брокерите използват както STP, така и ECN технологии без Dealing Desk и насочват търговските поръчки директно към доставчиците на ликвидност. Това позволява на клиентите да получат достъп до реалните финансови пазари с по-добри и по-бързи изпълнения. Това е мост между клиентите и доставчиците на ликвидност и няма рекотиране, когато поръчката трябва да бъде изпълнена. Трябва да разграничим двата основни вида No Dealing Desk брокери: STP и ECN.

STP брокери

Технологията STP (или Straight Through Processing) не изисква Dealing desk. Всички поръчки се насочват към доставчиците на ликвидност на брокера, а цените се изпълняват по bid/ask котировките, предлагани от доставчиците на ликвидност. Доставчиците на ликвидност в този случай са хедж фондовете, големите банки и инвеститорите, които действат като контрагенти на всяка сделка. Обикновено, STP брокерът има вътрешен басейн за ликвидност, който е представен от различни доставчици на ликвидност, които се конкурират за най-добрите спредове за bid/ask поръчките на STP брокери.

В по-широк смисъл, STP означава, че брокерската компания играе ролята на мълчалива връзка между пазарите и трейдъра, вместо да преработва поръчките с Dealing desk. Моля, обърнете внимание, че Admiral Markets използва единствено STP модела. Другата полза от STP брокер включва „DMA". DMA означава Пряк достъп до пазара. DMA се отнася до това, когато брокерът предава поръчките на своите клиенти директно към техния басейн от ликвидност, така че поръчките се попълват на най-добрата възможна цена, като брокерът печели само от малка надценка върху спреда.

Винаги трябва да се стремите към брокер с възможно най-променливи спредове. Причината за това е, че брокерът с най-променливи спредове е в състояние да избере най-добрата bid цена от един от доставчиците на ликвидност от собствения си басейн, както и най-добрата ask цена от друг доставчик на ликвидност. Това ефективно предлага най-добрия възможен спред за техните клиенти. STP Изпълнението е без никакво рекотиране и поради своята светкавична скорост е много подходящо за трейдъри, които обичат да скалпират и да търгуват по икономически новини.

ECN брокери

Само до преди няколко години MT4 ECN изглеждаше като нещо далечно. Всъщност първоначалната реакция на тази концепция беше, че изглежда нещо невъзможно. Ако Форекс трейдър искаше да използва стандартната платформа, те трябваше да търгува единствено с един брокер. Независимо от това, в крайна сметка исканията на индивидуалните Форекс трейдъри бяха чути и съответно беше разработен и MT4 ECN.

Има много прилики между STP и ECN брокерите, но основната разлика е маршрутизирането. Както бе споменато по-горе, STP може да избере да се справи с различни доставчици на ликвидност от своя фонд за ликвидност, докато ECN работи под формата на хъб. Хъбът действа ефективно като основен източник на ликвидност, тъй като е представен от банки, хедж фондове и всички основни участници на пазара.

Всички те се свързват помежду си, за да намерят контрагенти за поръчките, които не могат да се справят вътрешно. Друга разлика между STP и ECN е, че търговията с ECN в някои случаи може да е ограничена до 0.1 минимален размер на лота. Това е така, защото има много малко доставчици на ликвидност, които позволяват по-малко от 0.1 лота, което се оказва трудно за неопитни трейдъри, които трябва да търгуват с по-малки суми пари (например между 1000-2000 евро), така че хибридният модел е бил разработено като решение.

Хибриден модел брокери

Хибридният модел е комбинация от ECN и STP. Обикновено, с този вид услуги, брокерите могат да се фокусират върху предоставянето на отлично обслужване на клиентите, образованието и различните пазарни анализи. Смесването на моделите ECN и STP дава възможност за изцяло електронна услуга за Форекс сделки. Този популярен микс позволява на определен Форекс брокер напълно да автоматизира въвеждането на поръчки, да се справя с ценообразуването на спреда и аспектите на търговското изпълнение на бизнеса си.

Вероятно най-добрият модел е STP, въпреки че хибридният модел чрез NDD също е отличен избор. Прилагайки моделите STP и ECN, брокерите избягват Маркет Мейкър начинът на работа. Това е печеливша ситуация както за трейдърите, така и за брокерите. Брокерите не искат трейдърите да губят, защото могат да печелят повече от спред или комисиони, ако търговците използват услугите им възможно най-дълго.

Форекс брокери в България и ЕС

Първото нещо, което трябва да проверите, когато търсите най-добрите Форекс брокери, е спазването на регулаторните изисквания. Имайте предвид, че в различни региони съществуват различни регулаторни органи. Следователно е добре всеки Форекс брокер, който разглеждате, лицензиран и регулиран в региона, в който той работи.

Например, реномиран Форекс брокер във Великобритания ще еофициално лицензиран и регулиран от Financial Conduct Authority (FCA). В същото време надеждните Форекс брокери в България и ЕС следва да действат в съответствие с насоките на ESMA - Европейския орган за ценни книжа и пазари. Ето защо, когато търсите Форекс брокери в България, то те трябва да бъдат регулирани в поне една страна от ЕС (по възможност Великобритания) и метната Комисия по Финансов надзор.

В САЩ реномиран Форекс брокер ще бъде член на National Futures Association (NFA) и ще бъде официално регистриран в Commodity Futures Trading Commission (CFTC) като търговец на фючърсни срещу комисионни, както и като търговец на валута на дребно. В Австралия ключовият регулатор е Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC).

Ако търсите за Форекс брокер онлайн, професионално изглеждащият уебсайт не гарантира непременно, че брокерът е лицензиран и спазва местните регулации. Ако обаче брокерът е регулиран, те ще заявят това на своя уебсайт, заедно с номера на лиценза, който притежава при този регулатор. Тази информация най-често ще бъде намерена в секцията „за нас", както и в долния панел на уебсайта.

Поради потенциални опасения по отношение на безопасността на определени депозити и почтеността на брокера, всички сметки следва да се отварят само с лицензирани Форекс брокери.

Сравнение на Форекс брокери

Както беше обсъдено по-рано в тази статия, ще намерите много ревюта на Форекс брокери и много видове онлайн класации на Форекс брокери. Когато става въпрос за Форекс и CFD търговия онлайн чрез Форекс брокери, винаги трябва да се доверявате на себе си. Единствено Вие чрез вашите познания можете да решите кои са най-добрите Форекс брокери и кой от тях е най-подходящ за Вашия стил на търговия.

Още един момент, който може да Ви помогне в при избор на Форекс брокер са международните награди. Admiral Markets например е насител на множество подобни награди. Ето и част от тях:


Admiral Markets UK Ltd. е регулиран брокер и можете да прочетете ревюто на услугите, предоставяни от този Форекс брокер на уебсайта на FPA. Имайте предвид, че публикуваните отзиви са много субективни, затова е препоръчително първо да тествате услугите, предлагани от Admiral Markets на демо сметка.

Едва ли има перфектен Форекс брокер, но ако сте уверени във Вашия Форекс брокер, ще можете да насочите своето време и усилия как анализирането на пазарите и изготвянето на стратегии за търговия. Проучванията преди да направите своя избор за Форекс брокер може да отнемат доста време, но в последствие могат да увеличат шансовете Ви да станете успешен трейдър в една много конкурентна среда като финансовите пазари.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Ако искате да пренесете своята търговия на следващото ниво, сметка с Admiral Markets е идеалното място за вас! Търгувайте Форекс & CFD на 80+ валути, като избирате от редица основни, второстепенни и екзотични валутни двойки, с достъп до най-новите технически анализи и информация за търговията. Търгувайте по правилния начин, отворете Вашата реална сметка сега просто като кликнете върху банера по-долу!

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.