Инвестиционен посредник: Как да изберете най-добрия за Вас?

Борис Петров

Интересувате от инвестиции в акции или други финансови инструменти или пък желаете да започнете кариера на Форекс пазара? То тогава ще имате нужда от услугите на инвестиционен посредник. Питат се как да изберете най-добрия инвестиционен посредник за Вас? Тогава това ръководство е точно за Вас.

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е инвестиционен посредник?

Когато се чувствате готов да започнете да търгувате на инвестициите на финансовите пазари, Вие ще имате нужда от надежден лицензиран инвестиционен посредник. Но първоначално трябва да разберете всъщност какво е инвестиционен посредник (финансов брокер).

Ето и една кратка дефиниция:

Инвестиционен посредник е компания, която действа като посредник между две страни във финансова транзакция. Тези инвестиционни посредници помагат за създаването на ефективни пазари и ниски разходи при търговия на финансовите пазари.

Инвестиционните посредници, в повечето случаи предлагат редица ползи за обикновения потребител, включително:

  • Безопасност
  • Ликвидност
  • По-ниски разходи от банковите и тези за фонд мениджър (при инвестиции във взаимни фондове например)
  • Възможности за диверсификация
  • Употреба на ливъридж

Междувременно, Форекс брокер е компания, която предоставя на трейдърите достъп до търговска платформа, която им позволява да купуват и продават международни валути и други финансови инструменти. Валутните трейдъри и инвеститори използват тези брокери, за да получат достъп до 24-часовия Форекс пазар.

Понятията инвестиционен посредник, финансов брокер, борсов посредник, онлайн брокер и Форекс брокер може да имат доста допирни точки и дори в някои случаи да се използват като синоними в днешния речник на финансовите пазари.

Тествайте търговията на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо смета от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Защо имате нужда от инвестиционни посредници?

Ако решите да предоставите Вашите пари на някой фонд мениджър, който да търгува и инвестира от Ваше име, всъщност няма да имате нужда от инвестиционни посредници. Но ако искате да получите по-добра възвръщаемост за Вашия капитал, то ще имате нужда от инвестиционен посредник (брокер на акции, Форекс брокер).

Отварянето на Ваша собствена сметка във финансов брокер може да бъде врата към промяна на Вашето финансово състояние.

Основата причина, поради която много трейдъри и инвеститори прибягват до услугите на инвестиционен посредник е, че имат пълен контрол върху своя капитал. Без банки, без фонд мениджъри или други външни лица, които да дърпат конците на Вашите лични средства.

Вие сте този, който отговаря за това да постигнете целите си, докато коректният финансов брокер ще Ви даде необходимите инструменти, за да подобрите шансовете си за евентуален успех. Усилията, които ще вложите са най-важно за определяне на дългосрочните Ви резултати.

Ето и само част от причините, поради, които се нуждаете от услугите на инвестиционен посредник:

  1. Получавате достъп до международните финансови пазари
  2. По-ниски такси от банки и фонд мениджъри
  3. Търговия 24 часа на ден, 5 дни в седмицата на пазари като Форекс
  4. Достъп до платформа за търговия, с която да управляват своето портфолио
  5. Възможности за търговия и инвестиции в различни финансови активи и деривати, до които вашия финансов брокер има достъп, като валути, акции, облигации, индекси, суровини, ETF-и и криптовалути.
  6. Достъп до обучителни и анализаторски материали
  7. Отдел за обслужване на клиенти, който да Ви асистира в навигирането през всички тези инструменти

Видове финансови брокери

Можете ясно да разграничите няколко различи видове Форекс брокери според редица критерии. Обикновено Форекс брокерите могат да бъдат разделени на следните групи:

  • Лицензирани Форекс брокери (уважавани).
  • Нелицензирани Форекс брокери (финансови брокери с ниска репутация).

В зависимост от изпълнението на поръчките за търговия брокерите биват:

  • Dealing Desk Форекс брокери (Маркет Мейкъри). Този вид финансови брокери обикновено заемат другата страна по сделките на клиентите си. Те брокери също правят пари и от спреда и осигуряват ликвидност, но в някои случаи предлагат изкуствени котировки и поръчките се изпълняват по усмотрение на брокера.
  • No Dealing Desk Форекс брокери (STP, ECN или смесен модел). Използват както STP и ECN технологии, за да насочват търговските поръчки директно към доставчиците на ликвидност. Това позволява на клиентите да получат достъп до реалните финансови пазари с по-добри и по-бързи изпълнения.
  • Брокери с хибридни модели. Има брокери, които практикуват комбинация от двата модела изброени по-горе.

Нека да дадем малко повече детайли за STP и ECN брокерите.

STP брокери

Технологията STP (Straight Through Processing) не изисква Dealing desk. Всички поръчки се насочват към доставчиците на ликвидност на брокера, а цените се изпълняват по bid/ask котировките, предлагани от доставчиците на ликвидност.

Доставчиците на ликвидност в този случай са хедж фондовете, големите банки и инвеститорите, които действат като контрагенти на всяка сделка. Обикновено, STP брокерът има вътрешен басейн ot ликвидност, който е представен от различни доставчици на ликвидност, които се конкурират за най-добрите спредове за bid/ask поръчките на STP брокерите.

  • STP означава, че брокерската компания играе ролята на мълчалива връзка между пазарите и трейдъра, вместо да преработва поръчките с Dealing desk.
  • Всеки STP брокер включва „DMA". DMA означава Пряк достъп до пазара. DMA се отнася до това, когато брокерът предава поръчките на своите клиенти директно към техния басейн от ликвидност, така че поръчките се изпълняват на най-добрата възможна цена, като брокерът печели само от малка надценка върху спреда.

STP Изпълнението е без никакво рекотиране и поради своята светкавична скорост е много подходящо за трейдъри, които обичат да скалпират и да търгуват по икономически новини.

ECN брокери

Само до преди около 10 години ECN (Electronic Communication Network) изглеждаше като нещо далечно. Независимо от това, в крайна сметка исканията на индивидуалните Форекс трейдъри бяха чути и съответно беше разработен и MT4 ECN.

Има много прилики между STP и ECN брокерите, но основната разлика е маршрутизирането.

Както бе споменато по-горе, STP може да избере да се справи с различни доставчици на ликвидност от своя фонд за ликвидност, докато ECN работи под формата на хъб. Хъбът действа ефективно като основен източник на ликвидност, тъй като е представен от банки, хедж фондове и всички основни участници на пазара.

Всички те се свързват помежду си, за да намерят контрагенти за поръчките, които не могат да се справят вътрешно.

Има възможности за комбинация от ECN и STP. Обикновено, с този вид услуги, брокерите могат да се фокусират върху предоставянето на отлично обслужване на клиентите. 

Вероятно най-добрият модел е STP, въпреки че комбинацията от STP и ECN също е отличен избор. Прилагайки моделите STP и ECN, брокерите избягват Маркет Мейкър начинът на работа. Това е печеливша ситуация както за трейдърите, така и за брокерите.

Брокерите не искат трейдърите да губят, защото могат да печелят повече от спред или комисиони, ако търговците използват услугите им възможно най-дълго.

Как да изберете най-добрите Форекс брокери?

Тук ще направим списък с 15 важни точки, които трябва да иматe предвид преди да направите своя избор и да стигнете до най-добрите инвестиционни посредници, с които да търгувате и инвестирате:

  • Лицензиран Форекс брокер - Задължително е да работите само с лицензиран Форекс брокер, който е регулиран от възможно най-строгите регулаторни органи.
  • Платформа за търговия - Изберете брокер, който предлага Форекс & ДЗР платформа за търговия, която Ви е най-удобна и която отговаря на Вашите индивидуални нужди. Например, Admirals предлага няколко възможности, включително: MetaTrader 4 (MT4), MetaTrader 5 (MT5), MetaTrader WebTrader и MetaTrader Supreme Edition приставка за MT4 и MT5.
  • Разходи - Разбира се няма нищо лошо да се насочите към брокер, който предлага най-тесни спредове, но внимавайте за маркетингови техники. По-ниският спред, рекламиран на уебсайта, не означава непременно, че ще търгувате постоянно при този спред. Освен това в някои случи има и комисионна по сделките, която също трябва да вземете предвид, както и супа таксите.
  • Качеството на изпълнение на поръчка и слипидж - Тесните спредове определено са добро начало, но изпълнението на поръчки на зададената цена е още по-добре.
  • Възможности за различни стилове на търговия- Ако търсите най-добрите български Форекс брокери или от ЕС, имайте предвид, че качественият онлайн брокер не поставя ограничения на стиловете за търговия. Трябва да може да практикувате скалпиране, суинг търговия и всички останали стилове.
  • Dealing Desk или No Dealing Desk брокер - В зависимост от Вашата търговска стратегия можете да изберете Dealing Desk или ECN, STP NDD (No Dealing Desk) брокер.
  • Първоначален депозит - Насочете се към инвестиционни посредници, които предлагат нисък първоначален депозит, за да може да тествате услугите му преди да депозирате повече средства
  • Депозиране и теглене - Добре е процедурата по депозиране и теглене от даден инвестиционен посредник да е максимално улеснена и да има максимално много системи за разплащане.
  • Сигурност на капитала - Изберете Форекс брокер с банкови сметки в големи европейски банки и задължително отделяне на клиентските средства от собствените.
  • Различни видове сметки за търговия - повечето добри Форекс брокери предлагат различни видове търговски сметки: ECN, STP или сметки с намаляване на спреда при по-значителни депозити.
  • Персонализиран ливъридж - На финансовите пазари често се търгува чрез употреба на ливъридж. За да управлявате умело една търговска позиция ида имате възможност да избирате нивата на ливъридж е важно.
  • Диверсификация на инструментите за търговия - Винаги е вълнуващо да можете да инвестирате и търгувате на различни финансови пазари по едно и също време. Най-добрите инвестиционни посредници предлагат широк избор от инструменти за търговия (акции, индекси, ETF-и, облигации, Форекс, суровини и различни видове финансови деривати).
  • Обслужване на клиенти - Наличието на брокер, който се грижи за своите клиенти, е много по-практично и успокояващо за трейдърите. Когато избирате най-добрите инвестиционни посредници, едно бързо обаждане може да Ви даде солидна представа какво представлява обслужването на клиенти, което предоставят.
  • Персонални инструменти и добавки - Най-добрите Форекс брокери трябва да предлагат ценна подкрепа на своите клиенти. Например, Admirals предлага двете най-популярни платформи за търговия - MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и приставката MetaTrader Supreme Edition и за двете от тях, както и безплатни допълнителни продукти за анализ като Premium Analytics и Trading Central. 
  • Обучение - Често финансови брокери предлагат тренировъчни търговски сесии и обучение. За начинаещите на Форекс пазара и важно да се запознаят с трейдинг терминологията, затова брокер с подходящи обучителни програми е винаги по-добрия избор. Admirals предлага различни видове обучителни курсове като "От аматьор до трейдър" и цяла библиотека от обучителни статии и видеа свързани с търговията.

Започнете да търгувате над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да разпознавате брокери измамници?

Един от най-добрите начини да се предпазите от брокери измамници е като проверите регулацията и лицензите на инвестиционния посредник, с който комуникирате. Задължително тази регулация трябва да е оповестена на сайта на всички лицензирани финансови брокери.

Ако имате съмнения, относно достоверността на тази информация, то задължително проверете страницата на официалния регулатор и списъка с попадащите под неговата регулация компании. 

Ето и няколко насоки как да се предпазите от брокери измамници:

  1. Насочете се към брокер регулиран в ЕС.
  2. Добре е избрания инвестиционен посредник да има регистрация и в местния регулатор (Комисия по Финансов надзор).
  3. Избягвайте офшорни регулации от слабо известни екзотични дестинации.
  4. Избягвайте инвестиционни посредници с непълна или неясна информация на уебсайта си.
  5. Прочетете мнения за Форекс брокери в интернет.
  6. Не се поддавайте на обещания звучащи твърде хубаво, за да са истина.
  7. Тествайте избрания от Вас инвестиционен посредник на демо сметка преди да депозирате реални средства.

Добре е да изберете инвестиционен посредник, който е лицензиран от местни и международни регулаторни органи. Някои от основните регулатори, за които е добре да следите при избор на инвестиционен посредник в България са:

  1. Комисия по финансов Надзор (КФН)- българския финансов регулатор
  2. Financial Conduct Authority (FCA) - британският финансов регулатор
  3. Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) - кипърския финансов регулатор

Предимство при избора на финансов брокер може да е ако е лицензиран от няколко регулатора.

Ето и още няколко фактора, които е добре да вземете предвид.

Сигурност на средствата

Всеки лицензиран инвестиционен посредник трябва да спазва набор от правила, които имат за цел да защитят активите на трейдърите и инвеститорите. Това е една от основните причини, поради които регулацията на инвестиционни посредници е толкова важна.

Част от задълженията на активните лицензирани брокери относно клиентските средства включват:

  • Минимален ликвиден капитал
  • Отделяне на клиентските средства. Когато търгувате с лицензиран инвестиционен посредник Вашите средства се държат в отделна банкова сметка и са на Ваше разположение по всяко време. Докато, когато има взаимоотношения с нерегулиран брокер е много вероятно никога да не получите обратно депозираните от Вас средства.

За съжаление, много хора неправилно свързват търговията на финансовите пазари с измами. Проблемът е, че има все по-голям брой недобросъвестни Форекс компании, които предават невярна информация. 

Ето част от практиките, които са основни оръжия в арсенала на различните брокери измамници:

  • Свързват се с Вас (най-често по личен телефон) без Вие да сте потърсили контакт с тях. Много брокери измамници купуват откраднати бази данни на трейдъри, така че да могат да се свържат с изброените хора по целия свят. Трябва да запомните, че регулираните посредници имат право да се свържат с Вас само след като Вие сте потърсили контакт с тях.
  • Убеждават Ви, че няма как да загубите пари на финансовите пазари. Трябва да сте наясно, че загубите са неизменна част от инвестиционния процес. Ако някой Ви потърси и Ви говори само за печалби при липса на възможност за загуби, то тогава трябва да светне „червена лампа" в главата Ви. В инвестирането, не загубите са опасни. Опасно е, да не си вземате поука от тези загуби
  • Гарантират огромни печалби. Основно оръжие в арсенала на измамните посредници е гаранцията за големи печалби, при липса на финансов риск. Трябва винаги да си спомняте старата поговорка „без риск няма печалба". Всъщност връзката между риск и доходност, отдавна е известна във финансовите теории.

В интернет пространството ще откриете много мнения за Форекс брокери и много видове класации на Форекс брокери. Все пак, когато става въпрос за Форекс и ДЗР търговия онлайн чрез инвестиционни посредници, винаги трябва да се доверявате на себе си. Затова е добре да изготвите собствена класация на Форекс брокери, които изглеждат точните за Вас.

Проучванията преди да направите своя избор за Форекс брокер може да отнемат доста време, но в последствие могат да увеличат шансовете Ви да станете успешен трейдър в една много конкурентна среда като финансовите пазари.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Инвестиционни посредници и платформи за търговия

Платформата за търговия е порталът на инвеститорите и трейдърите към финансовите пазари. Поради тази причина, те трябва да се уверят, че платформите за търговия и всякакъв друг вид софтуер за търговия, който ще използват са лесни за употреба и привлекателни на външен вид.

Платформите за търговия трябва да разполагат с набор от инструменти за технически анализ, както и с възможности за фундаментален анализ. Най-важното обаче е лесно и бързо влизане и излизане от сделка без допълнителни условия. Всяка добре проектирана платформа за търговия ще има прости бутони за покупка и продажба.

Недобре разработеният потребителски интерфейс може да доведе до скъпо струващи грешки при въвеждане на поръчки, като например случайно добавяне към позиция вместо затварянето и или влизане в къса позиция вместо в дълга. Подобни несъответствия и грешки могат да направят Вашия търговски процес нерентабилен и емоционално изтощаващ.

Начинаещите инвеститори трябва внимателно да направят своя избор на платформа. Платформата за търговия е добре да предлага:

  • Лесен за работа интерфейс
  • Гъвкавост с бърза реакция и скорост
  • Достъп до много финансови пазари по света
  • Автоматизирана търговия и експертни системи
  • Разширени възможности на графиките
  • Търговия на мобилни устройства
  • Сравнителни ниски изисквания за устройството.

Платформите MetaTrader 4 и MetaTrader 5 са сред най-популярните сред трейдърите и инвеститорите на финансовите пазари. На следващото изображение можете да видите екранна снимка на платформата MetaTrader 5, предоставена от Admirals:

Източник: Admirals MetaTrader 5, екранна снимка

 

В допълнение, други съображения, които трябва да се вземат предвид са:

Повечето брокери предлагат безплатни демо сметки, така че Форекс трейдърите могат да изпробват платформата за търговия без да рискуват на собствен капитал, преди да преминат към реална търговия.

Освен това някои посредници, които се опитват да се погрижат по сериозно за своите клиенти предлагат приставки за търговските платформи като MetaTrader Supreme Edition за MT4 и MT5. С тази приставка получавате достъп до над 60 допълнителни функции, които не са включени в стандартните пакети на платформите MetaTrader.

Изтеглете Вашата MetaTrader 5 Supreme Edition още сега, напълно безплатно като кликнете на следващия банер:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете търговия с инвестиционен посредник Admirals?

След като вече знаете какво е инвестиционен посредник, защо са Ви нужни услугите на брокер, как да изберете най-добрите инвестиционни посредници, изглежда получихте отговор на въпроса "кой инвестиционен посредник да избера". Сега може би е време да преминете към по-интересната част - да започнете търговия на финансовите пазари чрез борсов посредник.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с инвестиционен посредник Admirals
  2. Изтеглете платформа за търговия
  3. Изберете инструмент и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с инвестиционен посредник Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем и един пример как да купите даден финансов инструменти като използваме акциите на Тесла. Процедурата е подобна и при покупка на всякакви други финансови инструменти на платформите MetaTrader 4, MetaTrader 5 и WebTrader.

Как да купите акции на Тесла?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акциите на Тесла със символ #TSLA
  4. Кликнете с десния бутон на символа и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя акции в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в акции на Тесла вие очаквате те да поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете акции на Тесла?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акциите на Тесла със символ #TSLA
  4. Кликнете с десния бутон на символа и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя акции в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (дълга позиция) в акции на Тесла вие очаквате те да поетинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е ливъридж и как да го използвате в търговията на финансовите пазари?
Едва ли има много трейдъри и инвеститори, които са се насочили към финансовите пазари и не са срещали понятието ливъридж, но не са много тези, които познават реалното значение на финансовия лост. Някои смятат ливъриджа за много полезен инструмент, докато други го отхвърлят напълно. Интересува Ви къд...
Какво е пип във Форекс търговията и как да изчислявате стойността му?
Интересувате се от Форекс търговия и редовно четете анализи или коментари за валутния пазар? Тогава вероятно често сте се натъквали на термини като пип (pip) или пипс (pips), когато става въпрос за промените в цената на дадена валута двойка. Ако искате да научите повече за тях и търговията на Форекс...
Финансови деривати: Какво представляват и как да търгувате с тях?
Ако бъдат запитани, повечето хора вероятно ще са чували за акции, облигации и инвестиционни фондове без да са се занимавали с финансова пазари, но понятието финансови деривати, вероятно звучи по-непознато за широката публика. А трябва да отбележим, че днешния пазар на деривати е огромен, някои го оц...
Виж Всички