Бинарни опции: Какво представляват и измама ли са те?

Борис Петров

На финансовите пазари може да избирате от голямо разнообразие от финансови инструменти, но един от тях - бинарни опции, привлякоха сериозно внимание към себе си в последните години. Този вид инструменти набраха сериозна популярност основно сред начинаещите трейдъри, но и са свързвани с редица измамни практики. Искате да разберете повече за бинарните опции и търговията с тях? Тогава сте на точното място!

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво са бинарни опции?

В началото ще дадем една дефиниция:

Бинарните опции (двоични опции) са финансов дериват, от която резултатът може да е фиксирана възвръщаемост или загуба на пари. Поради този си характер, бинарните опции, се наричат още двоични опции. Участникът залага, че в рамките на периода на опцията, който може да е от 1 минута до дни, дори седмици, цената на даден базов актив ще достигне определено ниво.
  • Ако нивото бъде достигнато, участникът печели фиксирана сума, която често е процент от тази, която е заложил (в повечето случаи между 70% и 80% от залога).
  • А ако нивото не бъде достигнато, участникът губи премиятa, която е платил, за да притежава опцията (залогът си).

Има два вида бинарни опции:

  1. Кеш-или-нищо (cash or nothing) - кол опция, която изплаща фиксирана сума ако основния актив (валута, суровина, индекс, акция и тн) премине над предварително определено ценово ниво или не плаща нищо.
  2. Актив-или-нищо (asset or nothing). - пут опция, която предлага изплащане на фиксирана сума равна на цената на базовия актив ако тя по-ниска от цената на упражняване при падежа на контракта или нищо ако цената е равна или по-висока при изтичането.

Да разгледаме един пример с акциите на Apple, които се търгуват на цена от 130 долара за брой.

  • Кол опциите са в пари (печеливши) при по-висока цена от 130 долара на падежа, а са извън пари (губещи) при цена по-ниска от тази.
  • Пут опциите са в пари при по-ниска цена от 130 долара на падежа, а са извън пари при цена -висока от тази.

Тествайте търговията с акции на Apple и още над 8000 финансови инструмента без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals (преди това Admirals). Вземете Вашата демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Защо са толкова популярни бинарните опции?

Бинарните опции, станаха изключително популярни сред някои трейдъри, след като бяха представени за пръв път само преди няколко години (първоначалния им замисъл бе да се предоставят на големите инвеститори). Тази популярност основно се дължи на лесната концепция за разбиране и солидния маркетинг на тези финансови продукти.

На практика трейдърът трябва да познае дали цената ще се задвижи нагоре или надолу за определен период от време, който често варира от 1 минута до 1 месец. Това може да изглежда лесно, но далеч не е така, освен това бинарните опции имат слабо съотношение риск / печалба, за което ще говорим малко по-натам в статията.

Относно маркетинга, в интернет могат да се намерят голямо количество материали за търговия с бинарни опции, които често включват обещания за десетки и стотици проценти доходност, но това по-скоро са маркетинг материали, отколкото факти. А не малка част от тях са си чиста измама.

Точно обещанията за тези огромни печалби привличат много начинаещи трейдъри и инвеститори. От друга страна обаче точно те трябва да включат червената лампа и да накарат читателите на тези маркетингови материали да се замислят дали всичко това е реално.

Все пак обикновено обещанията за бързо забогатяване крият много рискове и в повечето случаи са изцяло лъжливи.

Какви са рисковете при търговия с бинарни опции?

Търговията с бинарни опции е високо рискова и брокерите, които предлагат този вид финансови инструменти в Европа са нерегулирани, което много често води със себе си и измамни практики.

Ето и основните рискове, които ще поемете, когато търгувате с двоични опции:

  1. Търговията с бинарни опции, може бързо да стане пристрастяваща, особено за младите и неопитни трейдъри. Макар и този род залози, да могат да се правят с малки по размер средства, сумата може бързо да набъбне, когато се правят много на брой залози в рамките на деня. В крайна сметка, ситуацията може бързо да излезе от контрол.
  2. Никой, независимо с какви познания разполага, не може достатъчно дълго и правилно да прогнозира какво ще прави цената на един финансов актив в краткосрочен хоризонт. Дали акциите на Apple (#AAPL) или немският индекс DAX 30 ще се повишават, или понижават в следващите 10 минути? На подобни въпроси много трудно може да се даде конкретен отговор.
  3. Избраният брокер или платформа за бинарни опции винаги има предимство. Бинарните опции до голяма степен работят като хазартните игри: ако прогнозата ви е грешна, ще загубите целия инвестиран капитал. Но ако познаете, доходът Ви няма да е реципрочен - ще получите процент от Вашия залог.
  4. Бъдещето на бинарните опции е изключително несигурно, в светлината на много стриктните финансови регулации, които навлязоха в последно време. Всички платформи или брокери за бинарни опции са извън всякакви регулации на много места по света, което крие сериозни рискове за клиентите и предоставяната услуга.

Следователно по-добрата идея за търговия на финансовите пазари е да изберете доказана платформа и по-строго регулирани финансови инструменти.

Започнете търговия с над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Регулации и бинарни опции

Брокерите предлагащи бинарни опции нарастваха ежедневно през последните години. Лошото е, че по-голямата част от тях на практика или нямат никакви регулации, или ползват някои периферни финансови регулатори. Това може да се окаже сериозен проблем, тъй като увеличава сериозно възможността да се сблъскате с измамници и дори и да реализирате печалби да не успеете да ги изтеглите.

В някои случаи компаниите предлагащи търговия с бинарни опции, попадат под регулацията на Хазартната Комисия. Като в резултат на това, търгуващите с бинарни опции, не получават достатъчно високо ниво на защита на техните средства, каквато получават трейдърите и инвеститорите на финансовите пазари, които използват услугите на регулирани брокери.

В допълнение, регулацията на финансовите пазари, до голяма степен дава гаранция, за сегрегиране на вашите средства при посредниците до определен от закона размер. Или капитала на трейдърите на финансовите пазари е защитен в пъти по-голяма степен от този на залагащите на бинарни опции.

Регулаторните органи по света не гледат с добро око на инструменти като бинарните опции и на повечето платформи за бинарни опции. Дори някои органи вече предприеха действия срещу предлагането на подобни финансови инструменти.

От 1 август 2018 година Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) въведе сериозни ограничения при предлагането на бинарни опции в Европа. От тази дата ESMA забрани предлагането, разпространението и продажбата на бинарни опции на непрофесионални инвеститори. 

По този начин повечето компании и платформи за бинарни ще останат извън обхвата на регулаторните органи, което може да увеличи сериозно риска клиентите им да се окажат измамени или да не получат услугата, която очакват.

Брокери на бинарни опции

В повечето случаи бинарните опции са агресивно предлагани от съмнителни компании, без сериозни, дори без никакви регулации. Това намалява сигурността и увеличава вероятността от измама на клиентите. Много често компаниите, които предлагат търговия с тези деривати са чиста проба измамници.

Тези брокери и платформи за бинарни опции често използват маркетинг материали и други трикове, с които да убедят потенциалните се клиенти, че печалбата им е сигурна, а рисковете на практика ги няма.

В повечето случаи депозираните пари в измамници, вероятно никога няма да могат да бъдат изтеглени. Нито натрупаните печалби, нито първоначалната инвестиция.

Все пак трябва да се има предвид, че подобни измамни схеми са налични не само при търговия с бинарни опции, но и при останалите финансови инструменти, но при тях по-лесно забележими. По-надолу ще дадем няколко съвета как да предпазите себе си и капитала си от подобни нечестни компании:

  • Следете регулациите - един от най-добрите начини за разкриване на брокери измамници е да проверите лицензите и регулациите на компанията. Тази информация задължително присъства на сайта на всеки брокер или платформа. най-добре е брокерът да притежава регулация от срана членка на ЕС и се пазете от офшорни регулации.
  • Пазете се от обещания за бързи печалби без риск - Основно оръжие в арсенала на измамните брокери е гаранцията за големи печалби, при липса на финансов риск. Трябва да запомните, че печалбите и загубите са неизменна част от търговията на финансовите пазари и че „без риск няма печалба".
  • Бъдете информирани - в целевия диапазон на брокерите измамници обикновено са хората без опит и познания в сферата на финансовите пазари. Много често тези компании се възползват от липсата на познания и ще заложат на емоции като страх и алчност, за да Ви привлекат. Не се поддавайте и се информирайте максимално преди да започнете работа с даден брокер

Когато научите някои основни правила на финансовите пазари Вие ще бъдете в по-голяма безопасност що се касае до брокери измамници и други финансови схеми. Тогава на нерегулираните посредници, които предлагат търговия с бинарни опции много по-трудно ще могат да Ви накарат да депозирате Вашите средства при тях и в последствие да бъдете измамени.

Бинарни опции или други деривати да изберете?

Вече знаете, че бинарните опции са напълно нерегурлира или слабо регулиран финансов инструмент, който крие висок риск от измамни практики. Следователно е добре да се насочите към посредници и платформи, които имат лиценз и предлагат по-регулирани финансови инструменти като договори за разлика например.

ДЗР или CFD (англ. Contract for Difference) e договор за разлика, който се сключва между трейдър и брокер за размяна на разликата в цената на даден актив. Този договор е активен докато не бъде затворен от трейдъра, а плащанията по него са в брой, вместо реална доставка на търгувания актив. 

 ДЗР позволяват на трейдърите и инвеститорите да се възползват от промените на цените при:

Нека да направим едно кратко сравнение между ДЗР и бинарните опции:

  Договори за разлика Бинарни опции
Регулации Да Не
Потенциални печалби Неограничени Определят се от брокера (% от залога)
Съотношение риск / печалба Определя се от трейдъра Определя се от брокера
Време за задържане на позицията отворена Определя се от трейдъра Предварително определено в бинарната опция
Възможности за чакащи поръчки Да Не

 

Как да започнете ДЗР търговия?

След като вече знаете какво са бинарни опции и че е добре да избегнете търговията с бинарни опции, тъй като е извън европейските регулации и има негативно съотношение риск / печалба, може би е добре да се насочите към търговия с договори за разлика, вместо с бинарни опции. Но как да започнете търговия с ДЗР?

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете платформа MetaTrader 5
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с чакащи поръчки с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете на Форекс с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон върху EURUSD и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон върху EURUSD и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
EUR/USD: Защо да търгувате с най-популярната валутна двойка?
Американският долар (USD) и еврото (EUR) са двете разпознаваеми валути в света, а и са двете с най-голям обем на валутния пазар, според последния доклад на Банката за международни разплащания. Следователно, валутната двойка EURUSD (евро долар) е най-популярната сред трейдърите. Искате да научите пов...
Euro stoxx 50: Как да инвестирате в индекса на европейските сини чипове
Икономиката на Европейския съюз е третата най-голяма в света и има трима представили в топ 10 на най-големите икономики. ЕС е дом на едни от най-големите фондови борси в света, както и на някои много големи компании. 50 от тях са събрани в един от най-популярните индекси в света Euro Stoxx 50! Искат...
Инвестиции в сребро: Всичко, което трябва да знаете
Макар често да играе ролята на "втора цигулка" на златото и да е наричано "златото на бедните", среброто може да предложи прекрасна възможност за търговия и инвестиции, напълно достъпна и за начинаещите инвеститори. Искате да разберете повече за инвестициите в сребро? Тогава сте на правилното място!...
Виж Всички