Какво е технически анализ и как да го използвате в търговията?

Admirals

Как да правим точно прогнозиране на финансовите пазари е може би най-задавания въпрос от много трейдърите и на повечето от тях в съзнанието веднага изникват два метода: фундаментален и технически анализ. Докато някои трейдъри използват само един от двата метода, по-голямата част от пазарните участници в днешно време се фокусират върху технически анализ на финансовите пазари. Ако и Вие искате да научите всичко необходимо за техническия анализ, то сте на правилното място.

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е технически анализ?

Технически анализ е проучването на исторически ценови модели на цената на даден финансов актив с цел да бъде прогнозирано бъдещото движение на тази цена.

Има много инструменти, с които може да се направи това но повечето технически анализатори насочват вниманието си основно към:

  • Технически индикатори. Този вид технически анализ предполага употребата на показатели, за да се разберат пазарните условия. Например, много технически индикатори предоставят сигнали за това, когато пазарът е прекупен или препродаден. Други пък дават насоки за нарастваща и намаляваща инерция (моментум) на ценовото движение.
  • Ценови модели от японски свещи. В този случаи техническите анализатори използват графики с японски свещи, които включват цена на отваряне, затваряне, най-висока и най-ниска цена за даден период от време. По този начин могат да бъдат намерени някои улики за поведението на купувачите и продавачите през този период.
  • Графични фигури. При този вид технически анализ инструменти, които чертаят по графиката на цената като хоризонтални и вертикални линии, тренд линии и нива на Фибоначи, за да идентифицират добре познатите класически графични фигури като двоен връх/дъно, троен връх/дъно, различни триъгълници, флаг и други. Тези фигури могат да дадат повече яснота относно силата на биковете и мечките на пазара.

Съществуват редица начини за технически анализ на определен финансов актив или дериват. Във всички случаи, обаче, технически анализатор използва историческата информация за цената, за да идентифицира разпознаваеми повтарящи се модели.

След това тези модели се използват, за да помогнат на трейдъра да определи точните пазарни условия, както и възможните точки за влизане и излизане от пазара.

Технически анализ - история

Техническият анализ на финансовите пазари съществува от тогава, от когато пазарите са водени от търсенето и предлагането. Първите известни исторически записи датират от 17-ти век за холандските търговци и 18-ти век за японските търговци на ориз.

Ето и няколко интересни факта за техническия анализ:

  • В края на XIX век дисциплината технически анализ започва да се популяризира, тъй като е прокарана сред търговците от основателя и редактор на T he Wall Street Journal, Чарлз Дау.
  • Сред по-съвременните му поддръжници са пионери като Ралф Нелсън Елиът - основателят на известната вълнова теория на Елиът, Уилям Делбърт Ган - основателят на теорията за ъгъла на Ган и Ричард Демил Викоф - първия пазарен психолог.
  • През по-голямата част от 20-ти век и през цялата си история техническият анализ е ограничен до графиката, тъй като статистическият анализ на огромни количества данни е невъзможен. Това означава, че няма налични индикатори за технически анализ. 

Така дигиталната ера, в която живеем в момента вероятно може да се счита за Златен век за техническия анализ и точното време да научите повече за него.

Повишете Вашите знания и умения във фундаментален и технически анализ на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admirals. Вземете Вашия безплатен Обучителен пакет като кликнете на банера отдолу!

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Защо Ви е нужен технически анализ на ценовото движение?

Въпреки че техническият анализ на финансовите пазари използва множество инструменти, техники и методи, той обикновено е обвързан с графиката. Трейдърите използват графики, които не са нищо повече от история на цената изобразена графично, което улеснява търсенето на ценови модели.

Ценовите модели, независимо дали са трендови, обръщащи или модели в диапазон, са пазарни формации, които увеличават вероятността за печеливша сделка. За много трейдъри използващи технически анализ на ценовото движение, трикът е да разберат какво е сегашното настроение на пазара и колко дълго ще продължи.

За да идентифицират тези основни модели, трейдърите са разработили и усъвършенствали редица графични инструменти. Те започват с нива на подкрепа и съпротива и ценови канали, и завършват с множество технически индикатори, които се прилагат директно в графиките в реално време.

Технически анализ - наистина ли работи?

Финансовите пазари са повлияни от широк спектър от фактори, включително монетарна политика, която е управлявана от централните банки, фискалните политики, водени от правителствата и много вътрешни икономически фактори, които се определят от компаниите и потребителите.

Изучаването на всички тези фактори, осъзнаването как влияят върху различните активи и пазари и познаването на това кои фактори оказват най-голямо влияние е трудна задача. Този тип анализ е известен още като фундаментален анализ.

Добрата новина е, че има пряк път, при който трейдърите могат да насочат голяма част от вниманието си към само една част от данните - ценовото движение. Техническият анализ е известен още като графичен анализ и позволява на пазарните участници да анализират историческите движения на цените.

Техническият анализ предлага на трейдърите:

  1. Възможност за изследване на ценовото движение в миналото и на базата на тези изследвания да се прогнозират промените на цените в бъдеще
  2. Бърза и лесна преценка дали финансовия инструмент е интересен за търговия или не.
  3. Възможност трейдърите да оценят състоянието на пазара - тренд или диапазон.
  4. Лесно изграждане на стратегия за управление на риска и капитала.
  5. Изследване на настоящите пазарни настроения.

Така можем да заключим, че техническия анализ работи, но трябва да се подбере точния инструмент за този тип анализ в правилния момент.

Тествайте търговията с технически анализ на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера по-долу!

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Основи на техническия анализ на финансовите пазари

Основните принципи на днешния технически анализ датират още от теорията изградена от Чарлз Дау в края на 19 и началото на 20 век и развита от по-модерните анализатори подкрепящи неговите виждания за ценовото движение.

По-долу ще разгледаме и основните принципи на теорията на Чарлз Дау.

Цената отразява всичко

Според Чарлз Дау цената точно отразява цялата информация свързана с дадения финансов инструмент. По този начин, независимо от факта, че нещо оказва влияние върху търсенето и предлагането (основните движещи сили на цената), то неизбежно ще бъде отразено на графиката.

Що се отнася до изследването или отделянето на внимание на събитията извън ценовото действие, те като цяло стават безполезни, тъй като са смятани за некачествени и ненадеждни данни.

Цената се движи в тренд

Застъпниците за техническия анализ се обявяват за трендoвата природа на пазарите - друг отзвук от теорията на Дау. Пазарите може да се движат в:

  1. Възходящ тренд - бичи пазар. Цената достига все по-високи върхове и дъна, докато на по-голямата картина изглежда, че цената се движи нагоре-надолу във възходящ коридор.
  2. Низходящ тренд - мечи пазар. Цената достига все по-ниски дъна върхове и дъна, докато на по-голямата картина изглежда, че цената се движи нагоре-надолу в низходящ коридор.
  3. Страничната тенденция се нарича търговски диапазон или хоризонтален пазар. При тази ситуация биковете и мечките са повече или по-малко равни по сила и никоя страна не е достатъчно силна, за да доминира над другата, достатъчно дълго, че да формира тренд.

Пазарите са в диапазон средно в 60% от времето, което прави идентифицирането на трендовете много важно за успешния трейдинг. 

Историята се повтаря

За да обсъдим третото основно предположение на техническия анализ, ще се въздържим от това да подходим твърде философски или психологически и да се опитаме да докажем или да опровергаем твърдението, че хората действат по модели.

Използващите технически анализ като цяло са съгласни, че инвеститорите действат по модели. Поради това поведение, техническите анализатори смятат, че са в състояние да идентифицират модели и да правят сделки с по-голяма вероятност за успех. Необходимо е само малко статистическо предимство, умножено с повторение и ливъридж.

Добре е да знаете, че употребата само на технически анализ на финансовите пазари не е най-добрата идея. Техническият анализ често се използва в някаква комбинация, заедно с фундаментален анализ, сезонни тенденции или анализ на пазарните настроения.

  • Ако техническите анализатори доминират при откриването и потвърждаването на тенденции, фундаменталните промени организират условията за развитие на тези тенденции.

Както при всички статистически открития във всяка област на човешката дейност, миналите данни не гарантират, че моделът или вероятността ще продължат или повторят. Те са само инструмент за анализ. 

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Как да изберете най-добрия софтуер за технически анализ?

След като техническият анализ е наука за графиките на цените, първата стъпка, за да започнете да изберете най-добрия софтуер за технически анализ. 

Една интересна възможност, която трябва да се разгледа, е методът на тест на исторически данни. Известен също като бектестинг, това е метод, употребяван от трейдъри, които използват данни от миналото за тестване на търговска стратегия.

Този метод може да работи само и единствено с технически анализ. Освен това тестването изисква да се знаят точните пазарни условия при влизане и излизане от сделка. Някои професионални платформи за търговия предлагат възможности за бектестинг.

В светът на търговията едни от най-разпознаваемите платформи за търговия в глобален план са MetaTrader, създадени от MetaQuotes. Притежателите на демо и реална сметка получават достъп до едни от най-добрите софтуерни продукти за технически анализ:

Макар потребителите да могат да получават достъп до този софтуер за технически анализ чрез отваряне на демо или реална търговска сметка, има някои разлики между тях.

Например платформата MetaTrader 4 бе платформата за технически анализи на Форекс пазара от много години. Платформата MetaTrader 5 предлага на търговците възможността да използват своите умения за технически анализ на повече пазари като акции, индекси, суровини и криптовалути.

И двете платформи, и WebTrader вече имат специфични инструменти за технически анализ, които ще разгледаме по-подробно по-нататък в статията.

В следващите раздели ще разгледаме различните типове инструменти за технически анализ, които можете да използвате, за да получите предимство, преди да се научите как да прилагате технически анализ за различни пазари като Форекс, акции, индекси, суровини и криптовалути. Четирите типа включват:

  • Технически анализ на графики
  • Графични модели за технически анали
  • Конфигурации от японски свещи за технически анализ
  • Индикатори за технически анализ

Започнете да правите технически анализ на ценовото движение с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как се прави технически анализ?

В тази част на статията ще видим как се прави технически анализ на практика и какво представляват най-популярните инструменти на технически анализатори.

Графики

Първоначално всеки технически анализатор трябва да реши на кой вид графики иска да извърши своя технически анализ. Независимо дали става въпрос за технически анализ на Форекс пазара или технически анализ на фондовите пазари, Вие може да използвате един и същ вид графики.

Трите основни вида графики са:

  1. Линии
  2. Барове
  3. Японска свещи

След като сте изтеглили софтуер за технически анализ MetaTrader 5 можете да превключвате между различните видове графики като изберете меню Графики и вида графика, който искате да анализирате. Можете също чрез меню Изглед-> Лента с инструменти -> Timеframes. След като сте избрали това, ще видите полето по-долу от лентата с инструменти в горната част на екрана.

Източник: Admirals MetaTrader 5

Първият вариант е да видите графиката за технически анализ, наречена бар графика, втората опция е графика с японски свещи, а третата опция е линейна графика. Нека да разгледаме всяка от тях по-подробно.

Линейна графика за технически анализ

Източник: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, дневна графика с диапазон на данните 16 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 11:42 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Линейната графика за технически анализ просто свързва цените на затваряне за избрания времеви период, който разглеждате. Например, когато разглеждате дневна графика, линията ще свързва цената на затваряне за всеки търговски ден.

Независимо дали ще правите технически анализ на Форекс пазара или на друг финансов пазар, анализаторите използват линейна графика, за да идентифицират дългосрочните тенденции на пазара. Това е най-базовия вид графика и за да открият повече подробности за движението на цената, трейдърите често се насочват към бар графика или графика с японски свещи.

Бар графика за технически анализ

Източник: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, дневна графика с диапазон на данните 16 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 11:42 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Бар графиката за технически анализ показва една вертикална линия за всеки времеви период, който трейдъра наблюдава. Например, ако следите дневна графика всеки вертикален бар ще представлява ценовото движение в рамките на един търговски ден.

Този вид графика на цената предоставя много повече информация от линейната графика, тъй като показва и цената на отваряне, цената на затваряне, най-високата и най-ниската цена за избрания период.

Ето и основните елементи на бар графиката за технически анализ:

  • Тирето отляво е цената на отваряне.
  • Тирето вдясно е цената на затваряне.
  • Най-високата точка на бара е най-високата цена на пазара, търгувана през избрания период от време.
  • Най-ниската точка на бара е най-ниската цена на пазара, търгувана през избрания период от време.
  • Зелените барове са известни като бичи, тъй като цената на затваряне е над цената на отваряне (биковете доминират пазара).
  • Червените барове са известни като мечи, тъй като цената на затваряне е под цената на отваряне (мечките доминират пазара).

Техническият анализ на бар графика помага на трейдърите да разберат дали купувачите или продавачите (биковете или мечките) имат контрола върху избрания пазар. Тези барове са всъщност и в основата на следващия вид графика за технически анализ - японски свещи.

Технически анализ на графика с японски свещи

Източник: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, дневна графика с диапазон на данните 16 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 11:42 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Графиките с японски свещи са използван за първи път от търговците на ориз в Япония. Подобно на баровете, японските свещи Ви дават цената на отваряне, цената на затваряне, най-високата и най-ниската цена. Основната разлика е, че японските свещи имат "тяло" между цената на отваряне и цената на затваряне, което в повечето случаи е оцветено в червено или зелено.

Много трейдъри смятат, че графиките за технически анализ с японски свещи са най-привлекателни визуално и това е само една причините да са толкова популярни за идентифициране на ценови модели от японски свещи.

Технически анализ на модели от японски свещи

Както вече знаем, техническият анализ е проучване на цената с цел идентифициране на пазарна посока, което може да доведе до възможности за влизане и излизане от сделка, ограничаване на загубите и прибиране на печалби.

С употребата на графики, трейдърите получават много модели за технически анализ, които могат да използват. Тези модели не се ограничават само до техническия анализ на Форекс пазара. Те често се използват и на други пазари като пазари на акции, суровини, криптовалути и тн.

Ако следите дневната времева рамка във Вашия софтуер за технически анализ MetaTrader 5, то една свещ ще представлява ценовото движение за един търговски дени и дава много информация на технически анализатор като:

  • Най-високите и най-ниските нива на търговия на дадения пазар за търговския ден.
  • Мечата свещ (показана с черно на изображението по-горе), показва на трейдърите, че продавачите са спечелили битката през този дени са понижили цената.
  • Бичата свещ (показана с бяло на изображението по-горе), показва на трейдърите, че купувачите са спечелили битката през този ден и съответно са повишили цената.

След това, тази информация може да се използва от техническия анализатор, заедно с други инструменти за технически анализ, които също ще разгледаме по-натам в тази статия. По този начин ще започнем да изграждаме търговска картина на пазарните условия и възможните сценарии затова какво може да се случи в бъдеще. Например:

  1. Ако след меча свещ, следващата свещ продължи в същата посока и достигне нова по-ниска стойност, това е знак, че продавачите продължават да контролират пазара. Тази слабост може да накара някои трейдъри да открият къси позиции или да задържат вече отворените си къси позиции.
  2. Ако след бича свещ, следващата свещ продължи в същата посока и достигне нова по-висока стойност, то купувачите продължават да контролират пазара. Тази сила може да подтикне някои трейдъри да отварят дълги позиции или да задържат дългите позиции, които вече имат.

Има разнообразие от различни форми на японски свещи, които техническите анализатори биха използвали в търговията си. Повече за тях можете да научите в статията:

"Падаща звезда" е ценови модел за технически анализ, който е мечи сигнал и показва по-висока вероятност пазарът да се задвижи в низходяща посока, отколкото във възходяща. Този модел показва, че купувачите са успели да покачат цената, но не са успели да задържат цената на тези нива.

На следващата графика можете да видите примери за модела "Падаща звезда", използвана за Форекс технически анализ на валутната двойка GBP/USD:

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика с диапазон на данните 16 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 13:17 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Технически анализ на графични конфигурации

В софтуера за технически анализ MetaTrader 5 има достъпни широк диапазон от инструменти, които могат да помогнат на трейдърите да идентифицират графични конфигурации. Те включва инструменти за чертане като:

  • Линии - Хоризонтални, вертикални, тренд линии, циклични и ъглови линии.
  • Канали - равноотдалечен канал, стандартно отклонение, регресионен канал, Вили на Андрюз.
  • Ган - Линии на Ган, Ветрило на Ган и Мрежа на Ган.
  • Фибоначи - Фибоначи корекция, Ветрило на Фибоначи, Канал на Фибоначи, Дъги на Фибоначи и Разширение на Фибоначи.
  • Вълни на Елиът - Вълни на Елиът, Коригираща вълна на Елиът.

Тези опции могат да бъдат намерени като кликнете върху менюто Добави и след това Обекти:

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Да вземем за пример популярната тренд линия. След като избере този инструмент, потребителят трябва да свърже локалните върхове или локалните дъна, за да изчертае своята линия. Това може да бъде направено чрез:

  1. Клик с левия бутон на мишката.
  2. Задържане
  3. Освободете в друга зона на графиката.

Например, използвайки този инструмент, техническият анализатор може да начертае възходящ тренд, както е показано на следващата графика с червената линия:

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика с диапазон на данните 16 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 13:17 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Съществуват много видове графични конфигурации за технически анализ, използвани от търговците на финансовите пазари. Някои могат да зависят от пазара, на който търгувате. Едни може да са по-добри за технически анализ на Форекс, а някои по-добри за технически анализ на фондовите пазари.

Тази тема ще бъде разгледана по-подробно в едни от следващите раздели, когато обсъждаме техническия анализ за различни пазари.

Индикатори за технически анализ

Техническите индикатори са част от техническия анализ и представляват статистически програмирани добавки към софтуера на платформите за търговия. Индикаторите анализират математически отношенията между различните елементи в опит да помогнат при прогнозирането на цената. В общи линии има четири групи технически индикатори.

Трендови индикатори:

Инерционни индикатори (осцилатори):

Волатилност:

Обем:

  • Индекс на паричния поток (MFI);
  • Натрупване/разпределение (Accumulation/Distribution);
  • Балансиран обем (On balance volume).

Последната група трябва да се споменава отделно, тъй като търговския обем е един от основните източници на данни за анализ. Няма съмнение, че проучването на общия търговски обем на търговията е полезно за финансовите трейдъри на фондовия и фючърсния пазар. Цените на тези пазари минават през една централизирана борса като London Stock Exchange и Chicago Mercantile Exchange.

Форекс спот пазара е извънборсов (Over-The-Counter), следователно общият търговски обем ще бъде различен при различните Форекс брокери, в зависимост, от кои доставчици получават котировки. Това означава, че индикаторите за технически анализ на Форекс пазара, които използват данните за обема използват само една част от целия обем достъпен за анализ. 

Въпреки че общото схващане, че тези индикатори могат да се прилагат и на Форекс пазара, просто няма точен начин да се анализира общия обем търгуван на валутния пазар.

Още за техническите индикатори можете да откриете в статията:

При технически анализ с платформите за търговия MetaTrader можете да видите всички безплатни индикатори, които може да използвате:

Източник: Admirals MetaTrader 5

При голямото разнообразие от налични индикатори за технически анализ, решението кои индикатори да използвате в началото на Вашата търговия може да трудно. По-нататък в статията изследваме най-често използваните индикатори за технически анализ за различни пазари.

Техническият анализ се използва широко от финансовите трейдъри по целия свят. Все пак това е метод, който е най-предпочитан от валутните трейдъри, поради възможността за прилагането му за срокове по-малки от един ден.

Технически анализ на финансов инструмент

След като научихте повече за техническия анализ, различните видове графики, модели, инструменти и индикатори на този подход за анализиране на финансови инструменти, нека да Видим как може да приложите наученото досега на различните пазари, до които можете да получите достъп с Admirals.

Форекс технически анализ

Форекс пазарът е изключително ликвиден и привлича различни видове трейдъри от скалпърите на едноминутна графика, пред търгуващите в рамките на деня, до суинг трейдърите и инвеститорите, които използват графики по-големи от дневни. 

Всъщност може да се използвате всички различни инструменти за техническия анализ на валутните пазари, които обсъдихме по-горе в статията. Но сега нека разгледаме един от споменатите по-горе индикатори.

Стохастик осцилатор е широко използван индикатор за технически анализ. Като индикатор, който измерва инерцията (моментум) може да бъде използван за определяне на точки на обръщане на ценовото движение на пазара.

За да добавите Стохастик осцилатор на Вашата графика на MetaTrader просто следвайте тези стъпки:

  1. Отворете платформата MetaTrader 4 или MetaTarder 5.
  2. От менюто в гората част изберете Добави -> Индикатори.
  3. В секцията индикатори изберете Осцилатори -> Стохастик осцилатор.
  4. Натиснете ОК
Източник: Admirals MetaTrader 5

 

И така, как могат трейдърите да използват Стохастик Осцилатор? Макар и да има много възможности за употребата на този индикатор за технически анализ, най-обичайния начин е за сигнали за свръхкупени и свръхпродадени състояния на пазарите.

  1. Когато линиите на Стохастик са над нивото 80, индикаторът сигнализира, че пазарът може да е свръх купен.
  2. Когато линиите на Стохастик за под нивото 20, индикаторът сигнализира, че пазарът може да е свръх продаден.

Например, на графиката на GBP/USD отдолу можете да видите, че според Стохастик индикатор тази валутна двойка е свръхкупена:

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика с диапазон на данните 20 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 18:17 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Търгувайте Форекс 24 часа на ден, 5 дни в седмицата при едни от най-тесните спредове предлагани на пазари с Admirals. Кликнете на банера по-долу и започнете още днес:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Технически анализ на криптовалути

Криптовалутите като Биткойн и Етериум са по-нови пазари, които сега са широко достъпни за търговия. Всъщност с Admirals можете да търгувате с криптовалути срещу долар и евро 24/7!

Въпреки че е по-нов пазар, техническият анализ на криптовалути продължава да работи добре в правилните пазарни условия. Това е така, защото графичните модели за технически анализ на Биткойн все още се създават от дейността на купувачите и продажбите на пазара. Дори индикаторите могат да работят добре и при технически анализ на криптовалути.

С техническия анализ на криптовалутите трейдърите могат да използват графични модели, модели на свещи или индикатори. Популярен индикатор за криптовалутите средният истински диапазон или ATR индикаторът. Това е така, защото той е индикатор за волатилност, а пазарът на криптовалути е силно волатилен.

За да поставите индикаторът ATR на графиката в MetaTrader , следвайте тези стъпки:

  1. Отворете платформата MetaTarder 4 или MetaTrader 5.
  2. В горните опции изберете Добави -> Индикатори.
  3. В секцията индикатори изберете Осцилатори -> Average True Range.
  4. Натиснете ОК.

В долната част на следваща графика на BTC/USD може да намерите индикатора Среден Истински Диапазон (синьо):

Източник: Admirals MetaTarder 5, BTC/USD, Дневна графика с диапазон на данните 31 януари 2020 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 25 февруари 2021 в 21:12 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Техническите анализатори на криптовалутите ще използват ATR за идентифициране на периоди на висока волатилност и периоди на ниска волатилност, за да си помогнат при взимането на решения за влизане / излизане от сделка и поставянето на нива на стоп-лос и тейк профит.

  • Във времена на висока волатилност, когато ATR е по-висок от обичайния или се увеличава, това означава, че дневните свещи стават все по-големи, така че някои трейдъри могат да слязат на по-ниските времеви рамки, за да се възползват от тази волатилност.
  • Във времена на ниска волатилност, когато ATR е по-нисък от обичайния или пада, това означава, че дневните свещи са все по-малки, което показва, че трейдърите може да трябва да държат сделките си по-дълго, преди да достигнат целевите си нива.

Технически анализ на акции

Традиционно трейдърите на фондовите пазари и инвеститорите използват фундаментален анализ, за да определят дали да купуват дадена акция или не. Тъй като сега пазарът има по-голяма честота на алгоритмични търговци, използващи индикатори за технически анализ и графични модели, има много повече трейдъри използващи технически анализ на акции от всякога.

Обичайно е търговците на фондовиte борси да търгуват и с борсови индекси като индекса S&P 500 или DAX 30. Тъй като S&P 500 е един от най-разпознаваемите индекси на фондовите пазари в света, използването на техническия анализ на S&P 500 може да работи много добре в правилните пазарни условия.

Например, много търговци на акции обичат да търгуват по-дългосрочни тенденции, често оставайки в сделка седмици или месеци. За да направят това, често може да използват графични модели за техническия анализ на S&P 500, моделите със свещите и индикаторите, за да изградят поглед върху цялостното здраве на американския фондов пазар.

Въпреки че има разнообразие от често използвани графични модели на S&P 500, най-разпространеното е използването на тренд линии и хоризонтални линии като технически нива на подкрепа и съпротива.

За достъп до безплатните инструменти за чертане в софтуера за технически анализ на Admirals MetaTrader просто кликнете върху Добави от горните раздели в платформите и след това изберете Обекти, Линии.

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

За да начертаят тренд линия трейдърите могат да просто да кликнат върху опцията тренд линия. Целта на тренд линиите в техническия анализ е да свържат:

  • По-високите дъна при възходящ тренд
  • По-ниските върхове при низходящ.

За пример за възходяща тренд линия може да погледнем към дългосрочната графика на S&P 500 (червената линия):

Източник: Admirals MetaTarder 5, BTC/USD, Дневна графика с диапазон на данните 21 август 2019 - 25 февруари 2021 година. Изготвена на 26 февруари 2021 в 06:21 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Технически анализ на суровини

Много трейдъри използват технически анализ, когато търгуват със суровини. Най-често срещаният начин е да се използва технически анализ на златото и технически анализ на петрол, тъй като това са ключови пазари на суровини. Търговците могат да използват модели от техническия анализ на графиките на злато и петрол.

Често срещан модел от японски свещи е бичата поглъщаща и мечата поглъщаща свещ. При използване на технически анализ на злато и петрол, поглъщащите модели често могат да покажат ключови повратни точки на пазарите.

  • Бичият поглъщащ модел се получава, когато една свещ напълно погълне диапазона (максимума и минимума на свещ) на предишната свещ и затвори по-високо от нивата, на които се е отворила.
  • Мечи поглъщащ модел се получава, където една свещ напълно обхваща диапазона (максимума и минимума на свещ) на предишната свещ и затвори по-ниско от мястото, където се е отворила.

Нека да разгледаме точни примери за да уточним ситуацията.

Технически анализ на злато

Източник: Admirals MetaTrader 5, Злато, часова графика с диапазон на данните 15 февруари 2021 - 26 февруари 2021 година. Изготвена на 26 февруари 2021 в 06:30 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

На горната графика за технически анализ на злато, сините полета отбелязват модел бичо поглъщане, а жълтите модел мечи поглъщане. В някои случаи, но не във всички, пазарът потегля в посоката на поглъщащия модел.

Трейдърите, използващи технически анализ на злато, могат да се обърнат към други инструменти този анализ като индикатори или ценови модели като индикаторите MACD и Bollinger Bands, за да си изградят по-цялостна картина, затова какво може се случи след това.

Технически и фундаментален анализ на финансовите пазари

Както споменахме по-горе в статията, фундаментален анализ е изследване на икономически данни (като БВП, инфлация, заетост и др) или новините и данните от компаниите, които са оповестени в отчетите, за да се определят тенденциите на пазара и потенциални точки на обръщане на посоката на цената.

В същото време техническия анализ изследва движенията на цените на миналото чрез графики, за да открие определени модели на поведение и така да прогнозира посоката на бъдещото движение на цените.

Повечето трейдъри и инвеститори използват комбинация от технически и фундаментален анализ, тъй като ако и двете области на изследване сочат към един и същи пазарния ход, това обикновено се счита за сделка с висока степен за успех. Двата вида анализ се допълват прекрасно.

Да разгледаме предимствата и недостатъците на всеки един от двата вида анализ на финансовите пазари:

Вид анализ Предимства Недостатъци
Технически анализ Открива точки за влизане и излизане от сделка
Голямо разнообразие от инструменти
Лесно достъпен
Много подходящ за краткосрочна търговия

Не предоставя причините за промените в цените

Субективен

Не е много подходящ за инвестиции

Фундаментален анализ

Предоставя причините за промените в цените

Открива вътрешната стойност на даден актив

Подходящ за дългосрочна търговия и инвестиции

Не открива нива за влизане и излизане от сделка

Изисква повече икономически познания

Не е много подходящ за краткосрочна търговия

Книги за технически анализ

Четенето на Форекс книги винаги е било много полезно за вас, тъй като можете да се възползвате от самостоятелно обучение и развитие, а от време на време може и да се позабавлявате. Като нов трейдър, придобиването на подходящите знания от книги за техническия анализ е един от най-добрите начини да се насочите към целта си - успешен трейдър.

Тези книги за технически анализ могат да осигурят основата, на която да изградите успешни търговски стратегии и да сте в състояние да разберете как да изберете качествени акции и валутни двойки като в същото време успешно управлявате и минимизирате рисковете. Четенето трябва да бъде основен приоритет за вас като трейдър.

Макар и малко като брой на български език са достъпни някои изключително ценни книги за технически анализ. Отдолу са изброени някои от тях: 

  • "100% Форекс" на Ангел Държанов, Васил Банов и Мирослав Козаров, която се предлага безплатно брокер номер 1 в Германия за 2020 година - Admirals.
  • „Търгувай Форекс - по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" с автор Клиф Вахтел, ветеран на финансовите пазари, с над 30 години опит като инвеститор, анализатор, консултант и писател. Тя също се предоставя безплатно от Admirals.
  • Технически анализ на ценовото движение за сериозния трейдър с автор Ал Брукс.

Разбира се има и още книги за технически анализ на български език. Тук просто отбелязахме някои от най-популярните

Как да започнете търговия с технически анализ?

След като знаете какво е технически анализ, защо да използвате този вид анализ, как се прави технически анализ, на кои пазари можете да го приложите и какъв софтуер да използвате, може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите първите си сделки с технически анализ.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете платформа за търговия на финансовите пазари.
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда финансови медии. Цялото съдържание се предоставя от водещи финансови компании като Dow Jones, Trading Central и Acuity.

Вземете Вашия безплатен Premium Analytics портал още сега като кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е волатилност на финансовите пазари и как да я използвате в търговията си?
Когато става въпрос за финансови пазари един от най-често срещаните термини е волатилност. Макар доста хора да знаят неговото значение, то не всички го разбират напълно, а още по-малко пък могат да се възползват от волатилността на пазарите. И Вие искате да разберете повече за волатилността? Тогава...
Икономически календар: Как да го използвате?
Съществуват два основни метода за анализ на активите на финансовите пазари - технически и фундаментален анализ и втория не може да се случи без помощта на икономически календар. Ето защо повечето пазарни участници започват деня си с преглед на календара, за да бъдат информирани за предстоящите икон...
Какво са котировките и как да ги четете в реално време?
Първото нещо, с което се сблъскват трейдърите на финансовите пазари са котировките в реално време на различите финансови инструменти. На практика няма как да търгувате на пазарите без да получавате данни за котировките в реално време. Искате да разберете повече за котировките и как да започнете да г...
Виж Всички