Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
 • Leverage up to:
  1:30 for retail clients,
  1:500 for professional clients
 • FSCS protection
 • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Технически анализ - Въведение и основи

Технически анализ Admiral Markets

Какво е технически анализ на финансовите пазари?

На Форекс, както и на много други финансови пазари, методът технически анализ се използва за прогнозиране на цените на финансовите активи. При Форекс разглеждаме валутни двойки като използваме пет основни исторически данни: началната цена, най-висока цена, най-ниска цена и цена на затваряне. Петото измерение се изразява в обема, но то може да е проблематично на Форекс пазара, тъй като не може да бъде измерено по същия начин, както при акции, суровини и дори при валутни фючърси.

На финансовите пазари съществуват два вида анализи: фундаментален и технически анализ. Фундаменталният анализ е статистически по природа, тъй като данните, които анализира, могат лесно да бъдат количествено определени и допълнително визуално демонстрирани чрез графики.

В тази статия ще обясним как да научите техническия анализ на финансовите пазари и къде да започнем. Стартирайте вашата търговия на финансовите пазари с брокер номер 1 в Германия за 2018 година.

Търгувайте използвайки технически анализ с Admiral Markets

Технически анализ - произход

Техническият анализ на финансовите пазари съществува от тогава, от когато пазарите са водени от търсенето и предлагането. Първите известни исторически записи датират от 17-ти век за холандските търговци и 18-ти век за японските търговци на ориз.

В края на XIX век дисциплината технически анализ започва да се популяризира, тъй като е прокарана сред търговците от основателя и редактор на The Wall Street Journal, Чарлз Дау. Сред по-съвременните му поддръжници са пионери като Ралф Нелсън Елиът - основателят на известната вълнова теория на Елиът, Уилям Делбърт Ган - основателят на теорията за ъгъла на Ган и Ричард Демил Викоф.

Викоф е може би първият пазарен психолог, който теоретизира, че пазарът с всички записани исторически данни е най-добре се счита за единен ум. Ученията му все още се преподават в някои от най-големите университети в САЩ.

През по-голямата част от 20-ти век и през цялата си история техническият анализ е ограничен до графиката, тъй като статистическият анализ на огромни количества данни е невъзможен. Това означава, че няма индикатори. Това означава също, че сега - дигиталната ера вероятно може да се счита за Златен век за техническия анализ.

Основи на технически анализ на ценовото движение

Въпреки че техническият анализ на финансовите пазари използва множество инструменти, техники и методи, той обикновено е обвързан с графиката Трейдърите използват графики, които не са нищо повече от история на цената изобразена графично, което улеснява търсенето на ценови модели. Ценовите модели, независимо дали са трендови, обръщащи или модели в диапазон, са пазарни формации, обикновено наричани пазарни настроения, които увеличават вероятността за печеливша сделка. За много трейдъри използващи технически анализ на ценовото движение, трикът е да разберем какво е сегашното настроение на пазара и колко дълго ще продължи.

За да идентифицират тези основни модели, трейдърите са разработили и усъвършенствали редица графични инструменти. Те започват с линии на подкрепа и съпротива и ценови канали, и завършват с множество технически индикатори, които се прилагат директно в графиките в реално време.

Изпробвайте всички инструменти на техническия анализ без никакъв риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Технически анализ - индикатори

Техническите индикатори са част от техническия анализ и представляват статистически програмирани добавки към корпуса на платформите за търговия, които математически анализират отношенията между различните елементи в опит да помогнат при прогнозирането на цената. В общи линии има четири групи технически индикатори. Най-популярните са:

 • Трендови индикатори: пълзяща средна (MA); Индикатор за насочено движение (ADX); Ишимоку Кинко Хайо; Приближаващи и разделичаващи пълзящи средни (MACD); парабола Спиране и Обръщане (Parabolic SaR).
 • Инерция: Индекс на относителната сила (RSI); стохастичен осцилатор (Stochastic); Процентен диапазон на Уилианс (%R).
 • Волатилност: Среден истински диапазон (ATR), линии на Болинджър ; стандартно отклонение
 • Обем: Индекс на паричния поток (MFI); Натрупване/разпределение (accumulation/distribution); Балансиран обем (On balance volume).

Последната група трябва да се споменава отделно, тъй като търговския обем на търговията е основният източник на данни за анализ.

Няма съмнение, че проучването на общия търговски обем на търговия е полезно за финансовите трейдъри на фондовия, фючърсния и на стоковия пазар. Въпреки че общото схващане, че тези проучвания могат да се прилагат и на Форекс пазара, просто няма точен начин да се анализира общия обем търгуван на Форекс.

Важно е да се отбележи, че тъй като спот Форекс пазара е извънборсов, не може да се изчисли пълния обем. Това означава, че всички показатели за обема, които един трейдър вижда на своята платформа,са само примерни за общия анализиран обем. Колко от тези данните са представителни, ако въобще са, е тема на друга статия.

Техническият анализ се използва широко от финансовите трейдъри по целия свят. Все пак това е метод, който е най-предпочитан от Форекс трейдърите, поради възможността за прилагането му за срокове по-малки от един ден. Използващите технически анализ при валутната търговия смятат, че въпреки че не е в състояние да предскаже бъдещето, техническият анализ е мощен инструмент за анализиране на настоящето, което е всичко, което всичко, от което се нуждаят, за да бъдат печеливши за продължителен период.

Основни принципи на техническия анализ

Цената отразява всичко

Логиката и основите на техническия анализ произлизат от теорията на Чарлз Дау, според която цената точно отразява цялата свързана информация. По този начин, независимо от факта, че нещо оказва влияние върху търсенето и предлагането (основните движещи сили на цената), то неизбежно ще се окаже на графиката. Що се отнася до изследването или дори внимаването за събитията извън ценовото действие, те като цяло стават безполезни, тъй като са смятани за некачествени и ненадеждни данни.

Цената се движи в тренд

Застъпниците за техническия анализ се обявяват за тренд-подобната природа на пазарите - друг отзвук от теорията на Дау. Пазарите може да се движат във възходящ тренд - бичи пазар. Цената достига все по-високи върхове и дъна, докато на по-голямата картина изглежда, че цената се движи нагоре-надолу във възходящ коридор. Подобно пазарно поведение, характеризиращо се, само че с по-ниски дъна и по-ниски върхове, представлява низходящ тренд - мечи пазар.

Хоризонталната тенденция се нарича диапазон и не е особено желана от трейдърите. Това е, тъй като по време на движението в диапазон те едва ли могат да бъдат убедени както точно ще се случи. Хоризонталният пазар означава, че биковете и мечките са повече или по-малко равни по сила и никоя страна не е достатъчно силна, за да доминира над другата, достатъчно дълго, че формира тренд.

Пазарите са в диапазон средно в 60% от времето, което прави индентифицирането на трендовете много важно. Струва си да си спомним, че статистическите Форекс анализи не се притесняват от "защо". Например: "защо се появяват трендовете" би бил резонен въпрос. Въпреки това той е без значение за трейдъра използващ технически анализ. Той просто няма да знае как да формулира количествено отговора. За него съществуването на тренд е емпирично доказан факт, който той ще бъде повече от щастлив да ви демонстрира колкото пъти пожелаете.

Разпознайте и уловете тренда на финансовите пазари и печелете като използвате уникалната добавка MetaTrader Supreme Edition.

Admiral Markets MetaTrader Supreme Edition

Историята се повтаря

За да обсъдим третото основно предположение от техническия анализ, ние ще се въздържим от това да подходим твърде философски или психологически или да се опитаме да докажем или да опровергаем твръдението, че хората действат по модели.

Използващите технически анализ като цяло са съгласни, че инвеститорите действат по модели. Поради това поведение, техническите анализатори смятат, че са в състояние да идентифицират модели и да правят сделки с по-голяма вероятност за успех. Необходимо е само малко статистическо предимство, умножено с повторения и ливъридж.

Чист технически анализ на форекс пазара не е най-добрата идея. Техническият анализ често се използва в някаква комбинация, заедно с фундаментален анализ или анализ на настроенията. Наистина ако техническите анализатори доминират при откриването и потвърждаването на тенденции, фундаменталните промени организират условията за развитие на тези тенденции.

Едно последно нещо, което трябва да се разгледа, е методът на тест на исторически данни. Известен също като историческо тестване, това е метод, използван от трейдъри, които използват данни от миналото за тестване на търговска стратегия. Този метод може да работи само с технически анализ.

Както при всички статистически открития във всяка област на човешката дейност, миналите данни не гарантират, че моделът или вероятността ще продължат или повторят. Това е само инструмент. Освен това тестването изисква да се знаят точните пазарни условия за влизане и излизане от сделка.

Най-добрите индикатори за технически анализ на форекс пазара

Най-добрите индикатори за технически анализ за търговия на финансовите пазари, са тези, който в най-голяма степен отговарят на вашия начин на мислене и стратегия на търговия. Ето защо, не може да се каже еднозначно кой е най-добрия Форекс индикатор, като цяло. Защото това, което е добре за един трейдър, не е добре – за друг.

За щастие на инвеститорите, има широк набор от възможности и различни форекс индикатори, измежду които, последните могат да избират. Так, че всеки може да открие своя индикатор.

Кои са най-добрите индикатори за търговия в най-популярните платформи за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5. И макар те да са изключително голям брой и да могат и да са различни за всеки трейдър, както вече уточнихме, сега ще се опитаме да ги обобщим, до най-често ползваните от трейдърите на форекс пазарите. Ето как изглежда краткият списък на най-добрите индикатори за търговия в MT4 и MT5:

Как да направим технически анализ?

Част от отговора е в успешното използване на технически индикатори. Съществуването на техническите индикатори, които са доказано добри, потвърждават твърдението, че търговията на валутните пазари не е хазарт, каквито твърдения често може да чуете. Наличието на човешки фактор на пазара, означава, че пазарите не винаги се държат рационално. Форекс пазарът, има тенденция да се държи по определен начин, при определени условия. А искате ли да знаете най-добрата част?

Това поведение се повтаря периодично. Това означава, че при определени ценови модели и формации, наблюдавани в миналото поведение при цената на една валутна двойка, е много вероятно да се повторят. Най-добрите технически индикатори, се опитват да идентифицират подобни модели, докато се формират и дават възможност на инвеститорите да се облагодетелстват от тях преждевременно.

За по-лесното разпознаване на тези форекс индикатори, бъдете сигурни, че използвате пазарна платформа с богато възможности като MTSE. Научете се как да използвате технически индикатори в търговията си на финансовите пазари с новия безплатен Обучителен пакет 2018 на Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Книги за технически анализ

Четенето на форекс книги винаги е било много полезно за вас, тъй като можете да се възползвате от самостоятелно обучение и развитие, а от време на време може и да се позабавлявате. Като нов трейдър, придобиването на подходящите знания за техническия анализ чрез четене на форекс книги е може би най-добрия начин и един от най-важните аспекти, за да станете печеливш трейдър.

Тези книги за технически анализ могат да осигурят основата, на която да изградите успешни търговски форекс стратегии и да сте в състояние да разберете как да изберете качествени акции и валутни двойки като в същото време успешно управлявате и минимизирате рисковете. Четенето трябва да бъде основен приоритет за вас като трейдър.

Макар и малко като брой на български език са достъпни някои изключително ценни форекс книги. Една от тях е "100% Форекс" на Ангел Държанов, Васил Банов и Мирослав Козаров. Тази специализирана книга от 300 страници, преведена на много езици покрива теми като основи на Форекс пазара, технически и фундаментален анализ, форекс стратегии и техники за търговия, психология на търговията и паричния мениджмънт, както и пълно ръководство за ползване на платформата MetaTrader 4. Освен това "100% Форекс" се предлага безплатно от брокер номер 1 в Германия за 2018 година - Admiral Markets.

Освен нея, друго задължително четиво е бестселъра „Търгувай Форекс - по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" с автор Клиф Вахтел. Той е ветеран на финансовите пазари, с над 30 години опит като инвеститор, анализатор, консултант и писател. „Търгувай Форекс – по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" предлага практически решения, илюстрирани с графики и ефективни методи, за да сте успешни още от самото начало. Тя също се предоставя безплатно от Admiral Markets част от новия Обучителен Пакет 2018.

Технически анализ на финансовите пазари заключение

Техническият анализ на финансовите пазари е метод за оценка на инструментите за търговия чрез анализиране на историческите данни за цените. Той не би могъл да обръща по-малко внимание на факторите, които влияят върху биковете и мечките, търсенето и предлагането или каквито и да било други фактори, които могат да повлияят на цените. Като анализираме само това, което вече се е случило, техническите трейдъри могат да спечелят предимство пред конкурентите.

Най-често ценовата история се съхранява с помощта на различни графики, като японските свещи са един от тези методи. Различни инструменти като линии на подкрепа и съпротива, тренд линии и технически индикатори се използват за анализ на графики в опит да се идентифицират модели.

Моделите са ключовата концепция в техническия анализ. Наличието на пазарни тенденции е емпирично доказан факт, много важен за всеки един технически трейдър.

Въпреки че ежедневният технически анализ на финансовите пазари е критикуван от някои академични среди за несъстоятелността му, повечето практически трейдъри го прилагат поне в някаква форма, обикновено в комбинация с други методи за анализ.

Още по темата технически анализ на финансовите пазари:

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.