Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво са валутните котировки и как да четем котировки в реално време?

За повечето трейдъри първото нещо, което ще научат, когато изучават финансовите пазари, е четенето на валутни котировки в реално време. Реалните котировки на валута са езикът на пазарите, който всеки тредйър се стреми да владее добре. Въпреки че може да изглежда обезсърчаващо, добрата новина е, че четенето на котировки е доста интуитивно и може да не изисква прекалено много умствени усилия.

Котировки на валута

В началото трябва да споменем, че имаме два валутни символа (или ISO кода) разделени с наклонена черта. Например, EUR, което е валутния код на валутата на еврозоната - евро и USD, което е код на валутата на САЩ. Обикновено кодовете се състоят от първите две букви, определящи името на страната, и последната буква за името на валутата. Следователно, щатският долар е: USD, британският паунд е: GBP, а японската йена е: JPY.

Два кода правят валутна двойка. Всички валути се котират по двойки. Причината за това е просто защото, за да изразиш стойност на нещо, имаш нужда от нещо друго, за да го сравниш или в нашия случай, да го котираш.

Продължавайки с този пример, EUR/USD е валутна двойка, при която относителната стойност на еврото е изразена в щатски долари. Първата валута във всички валутни котировки, в този случай еврото, е известна като основна валута, а втората е известна като насрещна валута или котировъчна валута.

Повечето валути, с които ще се занимавате като спот трейдър на Форекс пазара, ще бъдат котирани срещу американския долар, с няколко редки изключения (най-вече от списък с екзотични валутни двойки). Сред основните валутни двойки единствените две с щатски долар като основна валута са: USD/JPY и USD/CHF. Първата се, чете като щатски долар срещу японска йена, а втората като щатски долар срещу швейцарски франк. CHF е код произлизащ от старото римско име на Швейцария - 'Confederatio Helvetia' и името на валутата - франк.

Причините за позициите на валутите в различните валутни котировки ни връщат към дните, когато Великата Британска Империя е била доминиращата световна сила. Тогава всичко се е котирало срещу британски паунд, известен още като стърлинг. Това са валутите на нациите, които са имали исторически връзки с Великобритания във своя колониален произход, като Австралия, Нова Зеландия и няколко други. Американският долар става значим играч на Форекс пазара далеч по-скоро.

Комбинациите от петте най-популярни световни валути включват: щатския долар, евро, британски паунд, японска йена и швейцарски франк. Тези двойки съставляват група, наричана „валутни двойки на основните валути". Те се четат както следва: EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY и USD/CHF. Валутните двойки, които са съставени от основни валути, но не съдържат щатски долар се наричат валутни кросове. Примери за валутен крос са: EUR/GBP, GBP/JPY, EUR/CHF и тн.

Има още три валути, които са често срещани на Форекс пазара и те са: канадски долар, австралийски долар и новозеландски долар. Когато сдвоите някоя от тези валути с щатския долар ще получите неосновни валутни двойки, които включват USD/CAD; AUD/USD и NZD/USD. Всички останали валутни двойки във Форекс търговията се наричат екзотични. Те са отговорни за по-малко от 15% от транзакциите на валутния пазар.

Понякога начинаещите трейдъри могат да имат проблеми с разбирането на валутните котировки в реално време. Една от причините е, че опитните трейдъри използват прякори за някои от популярните валути и основни валутни двойки. Тези прякори изграждат нещо като трейдинг жаргон. За да предотвратим обърквания ще посочим някои от тях.

Валутната двойка GBP/USD се нарича "кабел" и този прякор напомня за времената, когато Лондон и Ню Йорк са свързани с комуникационен кабел по дъното на Атлантическия океан. Валутната двойка USD/JPY понякога се нарича "нинджа", докато двойката EUR/GBP е позната като "чунел".

Можете също така да чуете наименованието "зелени пари", когато става въпрос за американския долар, "суиси" използвано за швейцарския франк и "луни" относно канадския долар. Австралийският и новозеландски долари се наричат съответно "ози" и "киви". Всеки опитен Форекс трейдър не би трябвало да се притеснява от тези прякори на валутите и валутните двойки.

Търгувайте над 44 от най-търгуваните валутни двойки на Форекс пазара с брокер номер 1 Германия за 2019 година - Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Котировки в реално време

Това, което може да Ви тревожи като трейдър е динамичните валутни котировки в реално време. Това удобно ни води до четенето на цената на валутната двойка. Цената е точното нещо, което показва текущата динамика на валутната двойка и често ще дава основа за това дали трябва да се влиза в сделка.

За да следваме нашия пример, разглеждаме цената на валутата от 1.1234 / 1.1235 за валутната двойка EUR/USD. И двете числа изразяват стойността на основната валута,която е еврото, чрез стойността на котировъчната валута, която е щатският долар.

Първото число се нарича bid цена или цена продава. Това е стойността, на която пазарът продава валутата или с други думи, колко ще получите в долари ако продадете едно евро. Второто число е ask цена или цена купува. То показва колко изисква пазара за едно евро ако искате да го купите.

Така всички котировки в реално време могат да бъдат прочетени като едно евро струва 1,1234 долара ако продавате или 1,1235 ако купувате. Забележете, че bid цената винаги е по-ниска от ask. Това правило се отнася за всички валутни двойки и финансови пазари.

Тук може да дадем още някои примери за котировки на валута, които може да опитате да интерпретирате:

  • CHF/JPY 122.34/122.56
  • AUD/NZD 1.0101/1.0102

Валутни котировки и спред

Има още информация, която можем да извлечем от валутни котировки в реално време. Например, спредът може да даде полезни сведения на Форекс трейдърите. Най-просто казано спред е разликата между цена bid и цена ask. Той се измерва в пип, пункт или тик, които в повечето случаи са четвъртата цифра след десетичната валутните котировки. Нека да продължи с нашия пример за EUR/USD 1,1234/1,1235. Разликата между bid и aks цените е 0,0001. Това означава, че спредът на валутната двойка евро долар е 1 пип.

В продължение на много години пи бе най-малката промяна на пазарната цена и често бе наричан тик. Днес повечето Форекс брокери предоставят котировки на валута до петата цифра след десетичната запетая, което означава, че спредовете могат да варират до една десета от пипа. По-ниските спредове обикновено се харесват на Форекс трейдърите, тъй като изискват по-малки ценови колебания, за да може сделката да стане печеливша и намаляват разходите по търговията.

Повечето Форекс трейдъри знаят, че всяка транзакция на валутния пазар е свързана с покупка или продажба при откриването на позиция и обратната поръчка при затварянето. По този начин ако имате дълга позиция в EUR/USD първоначално купувате евро за долари по цена ask. Това ще остави резултатът от поръчката Ви при лек минус, поради спреда. Защо се случва това? Тъй като трябва да затворите Вашата позиция с поръчка за продажба на цена bid.

Важно е да се помни, че всички поръчки за покупка се отварят по цена ask и в последствие се затварят по цена bid на съответния инструмент. Обратно, всички поръчки за продажба се отварят по цена bid и се затварят по цена ask. Струва си да имаме предвид, че въпреки, че на графиката на цената може да показват и двете ценови линии, bid и ask, за дадената валутна двойка, то графиката е изградена върху цена bid.

Валутни котировки в реално време

Благодарение на взаимната свързаност на всички трейдъри, валутните котировки представляват най-добрата цена налична на пазара във всеки един момент. Ето защо Форекс пазара е много популярен сред инвеститорите, все пак той е най-ликвидния пазар в света. С изключение на периодите на сериозна пазарна турболенция, всяка значителна разлика във валутните котировки в реално време моментално се анулира от автоматичен арбитраж.

Това също означава, че всяка котировка е валидна само за много кратък период (по-малко от секунда). По време на големи пазарни сътресения, ценовите котировки може да се променят по-бързо от настоящите валутни котировки в реално време. За да може да разбирате по-добре реалните котировки на валута, те трябва да се поставят в контекста на графиката на цената. Тази графика не е нищо по-различно от поглед от висока на историята на валутните котировки за избран интервал от време.

Преди години трейдърите трябваше да си заплащат, за да получат валутни котировки в реално време. За щастие днес това не е така. Вашите котировки на валута са безплатни, както и графиките на цените и достъпът до пазара. Вашият брокер гарантира това, поне докато използвате услугите му.

Сега, когато знаете какво представляват валутните котировки и можете да ги четете, вече сте на една крачка по-близо до това да станете професионален трейдър.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.