Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Как да четем валутни котировки в реално време през 2019?

За много трейдъри първото нещо, което ще научат, когато изучават финансовите пазари, е четенето на валутни котировки в реално време. Реалните котировки на валута са езикът на Форекс пазара, който всеки тредйър се стреми да овладее възможно най-добре. Въпреки че може да изглежда обезсърчаващо, добрата новина е, че четенето на котировки е доста интуитивно и може да не изисква прекалено много умствени усилия. Научете повече за динамичния валутен пазар в реално време като прочетете статията.

Как да четем валутни котировки в реално време през 2019?

Валутен пазар в реално време

В началото трябва да споменем, че когато наблюдаваме валутен пазар в реално време ще видим два валутни символа (или ISO кода) разделени с наклонена черта. Например, EUR, което е валутния код на валутата на еврозоната - евро и USD, което е код на валутата на САЩ.

Обикновено кодовете се състоят от първите две букви, определящи името на страната, и последната буква за името на валутата. Следователно, щатският долар е: USD, британският паунд е: GBP, а японската йена е: JPY.

Кодовете на две валути правят валутна двойка. Всички валути се котират по двойки. Причината за това е просто защото, за да изразиш стойност на нещо, имаш нужда от нещо друго, за да го сравниш или в нашия случай, да го котираш.

Продължавайки с този пример, най-търгуваната двойка EUR/USD е валутна двойка, при която относителната стойност на еврото е изразена в щатски долари. Първата валута във всички валутни котировки, в този случай еврото, е известна като основна валута, а втората е известна като насрещна валута или котировъчна валута.

Повечето валути, с които ще се занимавате като спот трейдър на валутния пазар, ще бъдат котирани срещу американския долар, с няколко редки изключения (най-вече екзотични валутни двойки).

Сред основните валутни двойки единствените две с щатски долар като основна валута са: USD/JPY и USD/CHF. Първата се, чете като щатски долар срещу японска йена, а втората като щатски долар срещу швейцарски франк. CHF е код произлизащ от старото римско име на Швейцария - 'Confederatio Helvetia' и името на валутата - франк.

Причините за позициите на валутите в различните валутни котировки ни връщат към дните, когато Великата Британска Империя е била доминиращата световна сила. Тогава всичко се е котирало срещу британски паунд, известен още като стърлинг, включително "валутите на Кралицата". Това са валутите на нациите, които са имали исторически връзки с Великобритания във своя колониален произход, като Австралия, Нова Зеландия и няколко други. Американският долар става значим играч на валутния пазар далеч по-скоро.

Комбинациите от петте най-популярни световни валути включват: щатския долар, евро, британски паунд, японска йена и швейцарски франк. Тези двойки съставляват група, наричана „валутни двойки на основните валути". Те се четат както следва: EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY и USD/CHF. Валутните двойки, които са съставени от основни валути, но не съдържат щатски долар се наричат валутни кросове. Примери за валутен крос са: EUR/GBP, GBP/JPY, EUR/CHF и тн.

Научете кои са основните основните, второстепенните и екзотичните валутни двойки и как да търгувате с тях с Обучителен пакет от Admiral Markets. Получете Вашия безплатен Обучителен пакет като кликнете на банера по-долу!

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Има още три валути, които са често срещани на Форекс пазара и те са: канадски долар, австралийски долар и новозеландски долар. Когато сдвоите някоя от тези валути с щатския долар ще получите второстепенни валутни двойки, които включват USD/CAD; AUD/USD и NZD/USD. Тези двойки често се включват и в групата на основните.

Всички останали валутни двойки във Форекс търговията се наричат екзотични. Те са отговорни за по-малко от 15% от транзакциите на валутния пазар.

Понякога начинаещите трейдъри могат да имат проблеми с разбирането на динамичния валутен пазар в реално време. Една от причините е, че опитните трейдъри използват прякори за някои от популярните валути и основни валутни двойки. Тези прякори изграждат нещо като трейдинг жаргон. За да предотвратим обърквания ще посочим някои от тях.

Валутната двойка GBP/USD се нарича "кабел" и този прякор напомня за времената, когато Лондон и Ню Йорк са свързани с комуникационен кабел по дъното на Атлантическия океан. Валутната двойка USD/JPY понякога се нарича "нинджа", докато двойката EUR/GBP е позната като "чунел".

Можете също така да чуете наименованието "зелени пари", когато става въпрос за американския долар, "суиси" използвано за швейцарския франк и "луни" относно канадския долар. Австралийският и новозеландски долари се наричат съответно "ози" и "киви". Относно еврото пък можете да срещнете обръщението "единната валута". Всеки опитен Форекс трейдър не би трябвало да се притеснява от тези прякори на валутите и валутните двойки.

Тествайте търговията с валутни двойки при конкурентни условия, без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Валутни котировки

Това, което може да Ви тревожи като трейдър са динамичните валутни котировки в реално време. Това ни води до четенето на цената на валутната двойка. Цената е точното нещо, което показва текущата динамика на валутната двойка и често ще дава основа за това дали трябва да се влиза или излиза от сделка.

За да дадем един пример ще разглеждаме цената на валутата от 1.0935/1.0936 за валутната двойка EUR/USD. И двете числа изразяват стойността на основната валута,която е еврото, чрез стойността на котировъчната валута, която е щатският долар.

Първото число се нарича бид цена или цена купува. Това е цената, на която пазарът е склонен да купи от трейдъра дадена валута (т.е. цена продава за трейдъра). Другата цена се нарича аск цена или цена продава. На тази цена пазарът е склонен да продаде дадена валута, следователно трейдъра да купи.

Така ако в горния случаи моментните валутни котировки на EUR/USD са 1.0935/1.0936, то трейдъра ще може да купи на цена от 1.0935 и да продаде на 1.0936. Бид цената винаги е по-малка от аск. Това важни за всички валутни двойки и всички финансови пазари

Тук може да дадем още някои примери за валутни котировки, които може да опитате да интерпретирате:

  • CHF/JPY 108.64/108.70
  • AUD/NZD 1.0778/1.0783

Спред и котировки в реално време

Има още информация, която можем да извлечем от настоящите валутни котировки в реално време. Например, спредът може да даде полезни сведения на Форекс трейдърите.

Най-просто казано спред е разликата между цена бид и цена аск. Той се измерва в пип, пункт или тик, които в повечето случаи са четвъртата цифра след десетичната моментните валутни котировки в реално време. Нека да продължим с нашия пример за EUR/USD 1.0935/1.0936 . Разликата между бид и аск цените е 0,0001. Това означава, че спредът на валутната двойка евро долар е 1 пип. Пример можете да видите на следващото изображение.

Валутни котировки в реално време на EUR/USD

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

В продължение на много години пип бе най-малката промяна на пазарната цена и често бе наричан тик. Днес повечето Форекс брокери предоставят валтни котировки до петата цифра след десетичната запетая, което означава, че спредовете могат да варират до една десета от пипа. По-ниските спредове обикновено се харесват на Форекс трейдърите, тъй като изискват по-малки ценови колебания, за да може сделката да стане печеливша и намаляват разходите по търговията.

Повечето Форекс трейдъри знаят, че всяка транзакция на валутния пазар е свързана с покупка или продажба при откриването на позиция и обратна поръчка при затварянето. По този начин ако имате дълга позиция в EUR/USD първоначално купувате евро за долари по цена аск. Това ще остави резултатът от поръчката Ви при лек минус, поради спреда.

Защо се случва това? Тъй като трябва да затворите Вашата позиция с поръчка за продажба на цена бид, която, както вече знаем винаги е по-ниска от цена аск.

Важно е да се помни, че всички поръчки за покупка се отварят по цена аск и в последствие се затварят по цена бид на съответния инструмент. Обратно, всички поръчки за продажба (къси позиции) се отварят по цена бид и се затварят по цена аск. Струва си да имаме предвид, че въпреки, че на графиката на цената може да показват и двете ценови линии, бид и аск, за дадената валутна двойка, то графиката е изградена върху цена бид.

Валутни котировки в реално време

Благодарение на взаимната свързаност на всички трейдъри, валутните котировки представляват най-добрата цена налична на пазара във всеки един момент. Ето защо Форекс пазара е много популярен сред инвеститорите, все пак той е най-ликвидния пазар в света. С изключение на периодите на сериозна пазарна турболенция, всяка значителна разлика във валутните котировки в реално време моментално се анулира от автоматичен арбитраж.

Това също означава, че всяка котировка е валидна само за много кратък период (често по-малко от секунда). По време на големи пазарни сътресения, ценовите котировки може да се променят по-бързо от настоящите валутни котировки в реално време. За да може да разбирате по-добре актуалните котировки в реално време, те трябва да се поставят в контекста на графиката на цената. Тази графика не е нищо по-различно от поглед от високо на историята на валутните котировки за избран интервал от време.

Преди години трейдърите трябваше да си заплащат, за да получат валутни котировки в реално време. За щастие днес това не е така. Вашите валутни котировки са безплатни, както и графиките на цените и достъпът до валутен пазар в реално време. Вашият брокер гарантира това, поне докато използвате услугите му.

Сега, когато знаете какво представляват валутните котировки и можете да ги четете, вече сте на една крачка по-близо до това да станете професионален трейдър.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.