Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да започнем ETF инвестиции с 1000 лева през 2019?

В тази статия ще представим всичко, което трябва да знаете, за да започнете ETF инвестиции, какво е ETF и защо тези борсово търгувани фондове са толкова популярни сред инвеститорите. Освен това ще разберете какви са различните видове ETF фондове, особености и стратегии за търговия с борсово търгувани фондове. Ще научите и как да идентифицирате най-добре представящите се ETF фондове и накрая как да започнете ETF инвестиции само с €1000.

Как да започнем ETF инвестиции с €1000? - Admiral Markets

Вероятно сте чували фразата "Трябва да инвестирате за бъдещето". Независимо дали става дума за семейство или приятели, или за богати финансови гурута като Уорън Бъфет или Тони Робинс, научаването как да инвестирате е високо в списъка. Все пак, както повечето хора, може би сте разочаровани от текущия лихвен процент на спестовните сметки, който можете да получите в местната банка.

Може би сте обмисляли инвестиции на фондовия пазар, за да опитате да намерите следващия Amazon. В края на краищата, ако сте направили инвестиция от 1000 долара, когато Amazon за първи път става публична за търговия през май 1997, то през септември 2018 година щяхте да имате около $ 1,362,000.

Въпреки това, намирането на новия Amazon и инвестирането в точното време не е най-лесното нещо. Но има ли решение, което може да помогне на инвеститорите да получат достъп до по-добра възвръщаемост от тази в банките? И то без намирането на точната компания за инвестиции да отнеме цялото Ви време.

Отговорът на този въпрос е да и той се нарича ETF или борсово търгуван фонд. Но нека хвърлим бърз поглед към потенциалните възможности ако започнем да инвестираме с €1000.

Инвестиции в банка срещу ETF инвестиции

Когато имате за цел да инвестирате за бъдещето може да ви бъде от полза да разгледате евентуалната възвращаемост при различните инвестиционни сценарии. В този случай ще разгледаме инвестирането в спестовна сметка в сравнение с инвестирането на фондовия пазар, което включва и ETF инвестиции.

 • Лихвен процент на банката при единична инвестиция: Представете си, че сте вложили 1000 лева в обикновена спестовна сметка, която Ви плаща 3% годишна лихва (максималната лихва по банкови депозити в България е под 1%). Ако оставите парите си банката за 40 години, колко ще имате? Вашите спестявания ще нараснат до 3262.04 лева . Тази доходност едва ли може да промени живота Ви. Нека погледнем дали можем да увеличим тази доходност при втория сценарии:

Инвестиции в банка срещу инвестиции на фондовия пазар (ETF инвестиции)

Източник: The Calculator Site: €1000 инвестиция, при 3% лихвен проценти за 40 годишен период.

 • Лихвен процент на банката при редовни инвестиции: Представете си, ако сте успели да спестите още 100 лева месечно. Със същата първоначална сума от 1 000 лева и със същия 3% лихвен процент, за 40 години същата банкова сметка ще има 95,207.23 лева. Така баланса по сметка започва да изглежда малко по-добре. Но може ли още по-добре?

Инвестиции в банка срещу инвестиции на фондовия пазар (ETF инвестиции) 1

Източник: The Calculator Site: €1000 първоначална инвестиция със спестявания от €100 на месец, при 3% лихвен проценти за 40 годишен период.

 • Възвръщаемост на фондовите пазари с редовни инвестиции: Вече знаем, че редовното инвестиране натрупва уникална инвестиция, както се вижда от горните два сценария. Сега да кажем, че сме се насочили към фондовия пазар, за да се опитаме да увеличим годишната процентна печалба.

Индексът S&P 500, който проследява най-големите 500 компании, регистрирани на Нюйоркската фондова борса, е реализирал годишна възвращаемост от приблизително 10% между 1928 и 2017 година. При първоначална инвестиция от 1 000 лева, с редовни 100 лева месечни инвестиции и 10% лихвен процент, след 40 години сега ще имате 604 720.00 лева.

Annualised Stock Market Returns

Източник: The Calculator Site: Сценарий 2 с годишна възвръщаемост на фондовия пазар от 10%

Разбира се, това е просто хипотетичен пример и възвръщаемостта ще се различава, тъй като предишните резултати не винаги са показателни за бъдещи такива. Все пак е съвсем ясно, защо милиардери като Уорън Бъфет инвестират на фондовия пазар.

Как може да започнем да инвестираме печелившо на фондови пазар? Admiral Markets може да Ви помогне да отговорите на този въпрос с безплатен Обучителен пакет.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Търговия с ETF базиран на индекса S&P 500

Уорън Бъфет, наречен "Оракула на Омаха", е един от най-добрите инвеститори на всички времена. На събранието на акционерите на Berkshire Hathaway през 2004 година, милиардерът инвеститор бе попитан от един инвеститор дали да купи акции на Berkshire Hathaway, да инвестира в ETF фонд или да наеме мениджър, който да го направи.

Това беше част от отговора на Бъфет: "Просто изберете широк борсов индекс като S&P 500. Не поставяйте парите си наведнъж, направете го за известно време. Vanguard. Надеждни, с ниска цена."

Е, от гледна точна на различната възвръщаемост в сценарий едно и две, които разгледахме преди, това има много смисъл. Но какво има предвид като казва за търговия с ETF Vanguard и S&P 500? Това се отнася за един от най-популярните ETF фондове наречен Vanguard S&P 500.

Сега нека разгледаме всъщност какво е ETF или борсово търгуван фонд)?

Какво е ETF и защо тези фондове са толкова популярни?

Когато се каже ETF се разбира борсово търгуван фонд. Първият ETF е създаден през 1990 година в Канада. Най-разбираемото ETF значение е обединено инвестиране. По същество повечето ETF фондове имат за цел да проследяват представянето на конкретен индекс. Например Vanguard S&P 500 UCITS ETF има за цел да проследи представянето на индекса S&P 500, който е кошница с 500 от най-големите американски акции.

Все пак, много инвеститори използват инвестициите в ETF фондове, за да се възползват от възможностите им за диверсификация. Например, може да сте чули наскоро за растежа на изкуствен интелект (Artificial Intelligence).

Въпреки това, може да не се чувствате комфортно в намирането на правилната компания, в която да инвестирате или да търгувате, тъй като това все още е нова област. В този случай един инвеститор би могъл да се обърне към инвестиции и търговия с ETF наречен Global X Robotics & Artificial Intelligence.

Този конкретен тип ETF фондове се стремят да инвестират в компании, които ще се възползват от навлизането на роботиката и изкуствения интелект. Пазарът на борсово търгувани фондове нарасна значително и през 2017 година и възлиза на 3,4 трилиона долара. Преди финансовата криза тази цифра бе под 700 милиарда.

Как можете да започнете инвестиции и търговия с ETF? Можете да използвате популярната сметка на Admiral Markets - Admiral.Invest като имате възможност да започнете само с €500

Инвестирайте в акции и ETF с Admiral Markets

Инвестиране в ETF с Admiral.Invest

Брокер номер 1 в Германия и Испания за 2018 година - Admiral Markets предлага различни видове сметки за инвестиции и търговия. Admiral.Invest позволява да започнете инвестиране в ETF от 15 най-големите фондови борси в света. Освен това имате достъп до:

 • Безплатни пазарни данни в реално време
 • Допълнителни пазарни актуализации с високо качество
 • Обширно пазарно покритие
 • Ниски комисионни за транзакции и без такса за поддръжка на сметка
 • Изплащане на дивиденти
 • Най-модерните платформи за търговия.

Сметката е достъпна за всички клиенти и можете да започнете онлайн инвестиране в ETF и акции с минимален депозит от €500. Е, сега вече знаете как да започнете ETF инвестиции, следователно нека разгледаме как да идентифицирате най-добрите ETF-и за търговия и инвестиции.

Как да изберем най-добрите ETF-и?

Докато много инвеститори ще се радват на 10% средна годишна възвращаемост, която се предлага от индекса S&P 500, някои ще предпочетат да диверсифицират портфолиото си в опит да намерят други пазари, които биха могли да повишат общата им възвращаемост. Някои инвеститори също биха искали да инвестират в нещо, за което знаят повече, като технологични акции например.

Индексът Nasdaq100, който проследява представянето на първите 100 технологични акции на борсата Nasdaq, постигна годишна доходност от 28.24% само за 2017 година. Ето защо все повече и повече инвеститори се учат на инвестиране в ETF и търсят най-добре представящите се борсово търгувани фондове за техните инвестиции. В края на крайщата, намирането на подходящ ETF на Nasdaq, или ETF на Nasdaq Index, може да направи голямата разлика.

Как можехте да инвестирате в този конкретен индекс?

Има много борсово търгувани фондове, които проследяват ефективността на индекса Nasdaq 100. Например, First Trust Nasdaq100 Technology index Fund ETF (QTEC). Той дава на инвеститорите експозиция към широка гама от технологични акции като Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google, под формата на ETF. Има обаче други области и сектори, които професионалните трейдъри трябва да обмислят.

Видове борсово търгувани фондове

Има голямо разнообразие от видове ETF фондове и всеки вид има своите ETF особености. Да погледнем и някои основни видове борсово търгувани фондове:

 • Специфичен ETF за определена държава - можете да получите достъп до фондовите пазари по цял свят, но всеки от тях си има своите ETF особености. Например, ако смятате, че фондовата борса на Тайван ще се движи нагоре, бихте могли да търгувате с iShares MSCI Taiwan ETF.
 • Специфични ETF за определен сектор - ако смятате, че имотния сектор в Обединеното кралство може да изпитва затруднения, можете да търгувате със iShares UK Property PKITS ETF. И тъй като е CFD, можете да търгувате и къса, и дълга позиция т.е. да печелите и при ръст и при спад на цената.
 • Специфични ETF за суровини - чрез ETF CFD-та като SPDR S&P Metals & Mining ETF, можете да получите експозиция на глобалния пазар за метали и минни суровини, вместо да се опитвате да намерите правилния метал за търговия или правилната минна компания за инвестиция.
 • Индексен ETF - както вече дискутирахме индексен ETF върху S&P 500 чрез Vanguard S&P 500 ETF.

Има много други видове ETF, които можете да търгувате, които може да покриват пазари на облигации, валути, нови растящи сектори като биотехнологии, изкуствен интелект и много други.

Инвестиране в ETF от технологичния сектор

Повече от 20% от 25 трилиона пазарна капитализация (през април 2019) на S&P 500 се пада на технологичния сектор. Това го прави най-голямата група в общия индекс.

Традиционно инвеститорите често се придържа към по-широките пазарни индекси като S&P 500. Въпреки това, с променящите се пазари и нови продукти, които стават достъпни както за инвеститорите, така и за трейдърите, те могат да се възползват от движенията в рамките на тези ниши. Нека да разгледаме някои примери:

 • Ако сте инвестирали $10 000 във Vanguard 500 Index (който проследява S&P 500) на 28 февруари 1997, 20 години по-късно стойността на инвестицията Ви ще е нараснала до $42 650.
 • Ако сте инвестирали $10 000 в Apple на 30 декември 1980 година, на 28 февруари 2017 вече ще имате $2 709 248, предоставяйки годишна възвръщаемост от 16,75%.
 • Ако сте инвестирали $1 000, когато Amazon за първи път стана публична компания през май 1997, то през септември 2018 година инвестицията Ви ще е нараснала до $1 362 000.

Сега можете да разберете защо инвеститорите и трейдърите се стремят да намерят най-добрите технологични акции и най-добрите технологични ETF-и за инвестиране.

ETF стратегии за инвестиции в технологичния сектор

Има голяма разнообразие от ETF стратегии, от които да избирате, когато става въпрос за инвестиции в технологичния сектор. Нека погледнем и някои от най-интересните ETF-и в тази индустрия.

Technology Select SPDR Fund ETF (#XLK)

Този широк технологичен ETF е един от най-популярните начини за инвестиции в технологичния сектор. В него се съдържат 75 акции, включително големи компании в бранша като Apple, Microsoft и Facebook. Въпреки това, тъй като Apple има тегло в този ETF - цели 16%, то той често ще има затруднения, когато акциите на Apple се затрудняват. Ето една ETF графика за това как се представял #XLK през последните години.

Technology Select SPDR Fund ETF

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #XLK, Седмична графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Technology Select SPDR Fund ETF прекара по-голямата част от 2015 и 2016 година в търговски диапазон. Това е вид пазарна ситуация, при която цените се съдържат между две ценови равнища, тъй като нито купувачите, нито продавачите могат да поемат контрол.

Но откъде знаем това? Използвайки индикатори за търговия. Двете линии на графиката по-горе са индикатори наречени пълзящи средни. Те помагат да определим дали пазарът е в тренд или не. По същество те изчисляват на потребителя определена сума от предишните цени на затваряне, за да намерят "средната" цена за този период. Тогава това се начертава върху Вашата ETF графика по начина, който е показан по-горе.

Синята линия е проста пълзяща средна за 20 периода, а червената е 50-периодна пълзяща средна. Като цяло тези линии са очертали средната цена през последните двадесет и петдесет свещи.

Най-интересен за трейдърите е периода, в който пълзящите средни се движат постепенно нагоре, това демонстрира силна тенденция, която продължава. В периода на търговия в диапазон през 2015 и 2016 можете да видите, че средните са се движели настрани. Това е само един от полезните индикатори, които можете да намерите в платформата за търговия MetaTrader 5.

iShares PHLX Semiconductor ETF (#SOXX)

iShares PHLX Semiconductor ETF (#SOXX)

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #SOXX седмична графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Докато подобните на предходната ETF стратегии включват инвестиции в по-широк диапазон от технологични компании, то този ETF е много по-конкретен. Както се посочва в частта "полупроводник" в заглавието, този ETF се фокусира върху хардуера на всички останали софтуерни и интернет акции. iShares PHLX Semiconductor ETF съдържа някои от най-големите хардуерни компании в сектора като Nvidia и Intel.

Чрез използването на нива на подкрепа и съпротива, трейдърите могат да определят, че този на тази конкретна ETF графика се формира модел симетричен триъгълник през 2017 и 2018. Това е модел на консолидация, който предполага, че нито купувачи, нито продавачи притежават контролира на този пазар и че предстои пробив. В този конкретен случаи пазарът пробива надолу.

Има ли риск при вложение в ETF фондове?

Винаги съществуват рискове, свързани с инвестирането. Съществуват обаче някои специфични рискове, свързани с всяко вложение в ETF, които е добре да се познават.

 • Пазарен риск: ETF-ите са създадени, за да следват кошницата от активи, суровина или дериват (като фючърси например). Ето защо, вие трупате печалби в добри времена, но също така може да натрупате загуби, когато пазарът падне. Тъй като не можете да промените структурата на борсово търгуваните фондове, при търговия с ETF, нямате друг избор, освен да следвате представянето на избрания от Вас ETF фонд, независимо дали е в добро или в лошо, или поне докато не решите да затворите Вашите инвестиции.
 • Твърде голям избор: Тъй като броя борсово търгувани фондове продължава да нараства трябва да бъде направен нелекия избор на конкретен ETF. Например, вложение в ETF от сектора за биотехнологиите може да е лесно. Въпреки това, разликата между най-добре представящия и на зле представящия се ETF в този сектор е повече от 18% през годините. Това е така, защото различните ETF, инвестират в различни компании от съответната индустрия, в случая биотехнологии.

Индексен ETF фонд, подобно на S&P 500 index ETF, е най-обичайната форма на инвестиция в ETF индустрията. Това е така защото тези фондове предлагат най-добрата ликвидност и може би са най-доброто място за начало на инвестирането.

ETF инвестиции - Заключение

Видяхте, че инвестирането на 1 000 лева може да има значителна разлика, особено в дългосрочен план. Видяхте как може да се ускори печалбата чрез добавяне на допълнителни средства на месечна база, при условие, че годишната Ви възвръщаемост остава положителна. Разбира се, ключът към всичко от гледна точка на инвестирането е коефициентът на възвръщаемост.

Ето защо много от инвеститорите участват в фондовия пазар - да се опитат да получат по-добра възвръщаемост в сравнение с това, което предлага обикновената спестовна сметка в банка.

Все по-популярното инвестиране в ETF позволява по-голяма диверсификация в различни сектори и пазари. Например, можете да намерите най-добрия технологичен ETF или да потърсите отще по-специализиран борсово търгуван фонд, фокусиран върху хардуер или киберсигурността. Admiral.Invest ви позволява да инвестирате в акции и ETF от петнадесет от най-големите фондови борси в света. като използват платформата MetaTrader 5, инвеститорите имат достъп до ETF графики и индикатори, които се използват за технически анализ.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Инвестирайте и търгувайте с валути, суровини, индекси, акции и ETF-и чрез платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена безплатно от Admiral Markets.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.