79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.
Регулация CySEC fca

Какво е ETF и как да направим ETF инвестиции през 2020?

Време за четене: 6 минути

ETF-и или борсово търгувани фондове са едни от най-значимите инвестиционни продукти създадени за индивидуални инвеститори в последните години. Тези ETF фондове предлагат много предимства и ако се използват разумно са отлично средство за постигане на инвестиционните цели. В тази статия ще дискутираме какво е ETF, как да направим ETF инвестиции и какво прави днешните борсово търгувани фондове толкова популярни.

Какво са ETF фондове и как да ги търгуваме през 2019?

Какво е ETF?

ETF означава "exchange traded fund" на английски или в превод на български - борсово търгуван фонд. ETF-ите са ценни книжа, които можете да купувате и продавате на съответните фондови борси чрез финансов посредник (брокер). Тези ETF фондове могат да проследяват представянето на различни класове активи - от традиционни регистрирани на борсата компании до валути и суровини.

Освен това, тяхната структура позволява на трейдърите и инвеститорите да правят къси продажби, да използват ливъридж и да избегнат данъците върху капиталовите печалби в някои държави и юрисдикции.

Борсово търгуваните фондове са един от най-популярните финансови продукти. Те бяха създадени наскоро в помощ на по-дребните инвеститори, а и не само. Днешните ETF фондове имат широка гама от предимства и, ако бъдат подбрани внимателно, могат да предложат отлични възможности за постигане на инвестиционните цели на инвеститорите.

Като продукт, първия ETF в САЩ стартира през 1993 година, а основната му форма е широко известния символ (тикър) SPY или Spiders. Той се превърна в ETF-ът с най-големи обеми в историята. Само на американските фондови пазари има близо 1000 различни ETF фондове с капитализация около 1 трилион долара.

Видове борсово търгувани фондове

Има голямо разнообразие от видове ETF фондове и всеки вид има своите ETF особености. Да погледнем и някои основни видове борсово търгувани фондове:

 • Специфичен ETF за определена държава - можете да получите достъп до фондовите пазари по цял свят, но всеки от тях си има своите ETF особености. Например, ако смятате, че фондовата борса на Тайван ще се движи нагоре, бихте могли да търгувате с iShares MSCI Taiwan ETF.
 • Специфични ETF за определен сектор - ако смятате, че имотния сектор в Обединеното кралство може да изпитва затруднения, можете да търгувате със iShares UK Property PKITS ETF. И тъй като е CFD, можете да търгувате и къса, и дълга позиция т.е. да печелите и при ръст и при спад на цената.
 • Специфични ETF за суровини - чрез ETF CFD-та като SPDR S&P Metals & Mining ETF, можете да получите експозиция на глобалния пазар за метали и минни суровини, вместо да се опитвате да намерите правилния метал за търговия или правилната минна компания за инвестиция.
 • Индексен ETF - както вече дискутирахме индексен ETF върху S&P 500 чрез Vanguard S&P 500 ETF.

Има много други видове ETF, които можете да търгувате, които може да покриват пазари на облигации, валути, нови растящи сектори като биотехнологии, изкуствен интелект и много други.

Тествайте търговията с ETF фондове без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като клинкнете на банера отдолу.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Как да печелим от търговия с ETF?

Точно както акции на компании регистрирани на борсите, всеки ETF фонд може да бъде закупен и продаден по време на работното време на съответната борса, на която се търгува. Също, както регистрираните акции, всеки ETF има своя символ (тикър) и цени в рамките на деня.

Една от разликите с акциите на компании е, че наличните акции на ETF може да се променят ежедневно, в резултат на създаване на нови акции и обратно изкупуване на съществуващи акции.

Пазарната цена на всички ETF фондове обикновено се поддържа в съответствие с базовите активи, въз основа на способността на фонда да емитира и изкупува обратно своите акции. Тъй като ETF-ите са създадени за индивидуални инвеститори, институционалните инвеститори все още поддържат ликвидността и проследяват целостта на тези борсово търгувани фондове чрез покупка и продажба на дялове.

Тъй като цената на всеки ETF фонд се отклонява от стойността на базовия актив, институциите използват арбитражна система, като създават дялове, за да приведат цената на ETF-а в съответствие със стойността на актива, чийто представяне проследява.

Като цяло, борсово търгуваните фондове са изключителен инвестиционен избор. Те могат да се купуват и продават в реално време, точно като акции, и имат по-ниски такси за управление. Именно по този начин може да печелите от инвестиции и търговия с ETF фондове. Освен това все повече ETF фондове започват да заменят взаимните фондове като избор за инвестиция.

ETF инвестиции

Вероятно сте чували фразата "Трябва да инвестирате за бъдещето". Независимо дали става дума за семейство или приятели, или за богати финансови гурута като Уорън Бъфет или Тони Робинс, научаването как да инвестирате е високо в списъка. Все пак, както повечето хора, може би сте разочаровани от текущия лихвен процент на спестовните сметки, който можете да получите в местната банка.

Може би сте обмисляли инвестиции на фондовия пазар, за да опитате да намерите следващия Amazon. В края на краищата, ако сте направили инвестиция от 1000 долара, когато Amazon за първи път става публична за търговия през май 1997, то през септември 2018 година щяхте да имате около $ 1,362,000. Въпреки това, намирането на новия Amazon и инвестирането в точното време не е най-лесното нещо.

В последните години време, повечето ETF инвестиции стават все по привлекателни за индивидуалните инвеститори, което е съвсем разбираемо поради ред причини. Ето и основните от тях:

 • Данъчна ефективност: Инвеститорите могат да имат по-добър контрол върху плащането на данък върху печалбата при инвестиране в ETF.
 • По-ниски такси: При ETF инвестиции се прилагат само брокерски комисионни.
 • Продавате и купувате по всяко време на деня: Плащанията по взаимните фондове могат да се уреждат само след затваряне на пазара, докато при инвестиране в ETF, това може да се случи през цялото работно време на борсата.
 • Търговия с ETF: Тъй като ETF-ите могат да се търгуват като акции, инвеститорите могат да поставят различни поръчки (лимит поръчки, стоп лос поръчки, тейк профит поръчки и т.н.), които не са налични при взаимните фондове.
 • По-нисък риск: Освен това при инвестиране в ETF има по-нисък инвестиционен риск, известен като бета риск, или рискът при вашите ETF инвестиции се разпределя върху няколко базови активи, а не върху една акция (т.нар. диверсификация).

Повишете Вашите знания и умения в инвестициите и търговия с ETF-и с Обучителен пакет от Admiral Markets. Вземете Вашия Обучителен пакет напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Недостатъци при инвестиции в ETF

Въпреки че повечето инвестиции в ETF имат доста предимства, те все пак имат и своите недостатъци:

 • Закъснения в сетълмента: Продажбите на ETF-и може да не бъдат уредени до два дни след сделката, което означава, че средствата на продавача технически могат да не бъдат налични за реинвестиране до изтичането на двата дни.
 • Ниска ликвидност: Някои ETF-и с по-ниски търговски обеми може да имат широки спредове (разлика между цена купува и цена продава), което означава, че разходите по сделките ще бъдат по-високи. Все пак, същото може да се каже и за по-слабо търгуваните компании на борсата.
 • Арбитражни несъответствия: Докато цените на ETF-ите проследяват основния им клас активи, може да има несъответствия.
 • Търговски разходи: В някои случаи може да се окаже, че някои ETF инвестиции имат по-високи търговски разходи, отколкото инвестициите в друг клас активи.

Инвестиране в ETF с ливъридж

Според Investopedia основната дефиниция за „Leveraged ETF" е фонд, който използва финансови деривати и дълг, за да засили доходността на базовия индекс. Тези фондове имат за цел да поддържат постоянно количество на ливъридж по време на инвестиционния период, като например съотношение 2:1 или 3:1.

При инвестиране в ETF с ливъридж ще бъдат използвани финансови деривати и дългови инструменти за последователно увеличаване на доходността на базовия актив, проследяван от фонда.

Не забравяйте, че задържането за прекалено дълго време на ETF инвестиции с ливъридж може да доведе до нежелани резултати. Поради математическия характер на тези фондове, дългосрочното представяне не е задължително да съвпада с индекса, който следи дадения ETF. Това е особеност най-вече на онези ETF фондове, които са предназначени да печелят при спад в цената на базовия актив (обърнат ETF).

Когато започнете търговия с ETF, опитайте се да запазите загубите си малки във всяка сделка, която правите. Напълно нормално е да се правят грешки, тъй като дори и най-добрите професионални трейдъри правят грешки от време на време. Поддържането на загубите под контрол, чрез ефективна система за риск мениджмънт е от изключителна важност.

По-голямата част от успешните ETF трейдъри имат силна ментална дисциплина, за да дадат най-доброто от себе си да оставят най-печелившите си сделки да се развиват. В същото време, никога не позволяват на загубите им да надвишат определен процент от капитала (например 2%, 5% или 10%), особено ако пазарите са високо волатилни.

Съществуват различни системи за търговия с ETF и ETF инвестиции. Непрофесионалните трейдъри и дългосрочните инвеститори определено използват различни подходи:

 • Суинг търговия
 • Разпределение на активите
 • Хеждиране
 • Осредняване на разходите в долари.

Запомнете, че преди да започнете да търговия с ETF трябва да изберете доверен брокер, който предлага ниски комисионни като Admiral Markets например. Единственото, което трябва да направите, за да излезете на реалните пазари е да кликнете на банера отдолу.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Банкови депозити срещу ETF инвестиции

Когато имате за цел да инвестирате за бъдещето може да ви бъде от полза да разгледате евентуалната възвращаемост при различните инвестиционни сценарии. В този случай ще разгледаме инвестирането в спестовна сметка в сравнение с инвестирането на фондовия пазар, което включва и ETF инвестиции.

 • Лихвен процент на банката при единична инвестиция: Представете си, че сте вложили 1000 лева в обикновена спестовна сметка. Според последните данни на БНБ (юни 2019 година) средните лихви по банкови депозити в България са 0.15%. Тогава ако оставите парите си банката за 40 години, колко ще имате? Вашите спестявания ще нараснат до 1061,79 лева. Тази доходност едва ли може да промени живота Ви.

ETF инвестиции или инвестиции в банков депозит


Източник: The Calculator Site: 1000 лева инвестиция, при 0.15% лихвен проценти за 40 годишен период.

Нека погледнем дали можем да увеличим тази доходност при втория сценарии:

 • Лихвен процент на банката при редовни инвестиции: Представете си, ако сте успели да спестите още 100 лева месечно. Със същата първоначална сума от 1 000 лева и със същия лихвен процент от 0.15%, за 40 години същата банкова сметка ще има 50 532,99 лева. Така баланса по сметка започва да изглежда малко по-добре. Но може ли още по-добре?

ETF инвестиции или инвестиции в банков депозит

Източник: The Calculator Site: 1000 лева първоначална инвестиция със спестявания от 100 лева на месец, при 0.15% лихвен проценти за 40 годишен период.

 • Възвръщаемост на фондовите пазари с редовни инвестиции: Вече знаем, че редовното инвестиране натрупва уникална инвестиция, както се вижда от горните два сценария. Сега да кажем, че сме се насочили към фондовия пазар, за да се опитаме да увеличим годишната процентна печалба.

Индексът S&P 500, който проследява най-големите 500 компании, регистрирани на Нюйоркската фондова борса, е реализирал годишна възвращаемост от приблизително 10% между 1928 и 2018 година. При първоначална инвестиция от 1 000 лева, с редовни 100 лева месечни инвестиции и 10% лихвен процент, след 40 години сега ще имате 604 720.00 лева.

Annualised Stock Market Returns

Източник: The Calculator Site: Сценарий 2 с годишна възвръщаемост на фондовия пазар от 10%

Разбира се, това е просто хипотетичен пример и възвръщаемостта ще се различава, тъй като предишните резултати не винаги са показателни за бъдещо представяне. Все пак е съвсем ясно, защо милиардери като Уорън Бъфет инвестират на фондовия пазар.

Какво са индексни фондове?

Известните индексни фондове са фондове, които представляват теоретичен сегмент на пазара. Това могат да бъдат големи компании, малки компании или компании, разделени по отрасли, сред много възможности. Това е пасивна форма на инвестиране, която определя правила, по които се включват акциите, след което проследява движението на цените на акциите, без да се опитва да ги победи.

Първият индексен фонд е фондът SPDR S&P 500 ETF, основан от State Street Global Advisors през 1993 година с активи от едва 6.3 милиона долара. Същият този фонд през септември 2019 година управлява нетни активи на стойност от над 262 милиарда долара или над 40 000 пъти повече.

Има два типа индексни фондове. От една страна, това са традиционните взаимни индексни фондове, като например Vanguard 500 Index (базиран на S&P 500), от друга са така наречените ETF фондове или търгувани на борсата индексни фондове.

Повечето индексни фондове имат известни разлики с разгледаните борсово търгувани фондове. Първо, ETF се считат за по-гъвкави и по-удобни от повечето взаимни фондове. ETF-ите могат да се търгуват по-лесно от индексни фондове и традиционните взаимни фондове, като наподобяват обикновените акции и се търгуват на фондова борса.

В допълнение, инвеститорите могат също така да купуват ETF в по-малки размери и с по-малко препятствия от взаимните фондове. Купувайки ETF, инвеститорите могат да избегнат специалните сметки и документация, необходими за взаимен фонд, например.

Други разлики между взаимни фондове и ETF са свързани с разходите, свързани с всеки един от тях. Обикновено няма разходи за транзакции на акционери за взаимни фондове. Разходите като данъци и такси за управление обаче са по-ниски за ETF-и.

Защо днешните ETF инвестиции са толкова популярни?

Когато се каже ETF се разбира борсово търгуван фонд. Първият ETF е създаден през 1990 година в Канада. Най-разбираемото ETF значение е обединено инвестиране. По същество повечето ETF фондове имат за цел да проследяват представянето на конкретен индекс. Например Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA) има за цел да проследи представянето на индекса S&P 500, който е кошница с 500 от най-големите американски акции.

Все пак, много инвеститори използват инвестициите в ETF фондове, за да се възползват от възможностите им за диверсификация. Например, може да сте чули наскоро за растежа на изкуствен интелект (Artificial Intelligence).

Въпреки това, може да не се чувствате комфортно в намирането на правилната компания, в която да инвестирате или да търгувате, тъй като това все още е нова област. В този случай един инвеститор би могъл да се обърне към инвестиции и търговия с ETF наречен Global X Robotics & Artificial Intelligence.

Този конкретен тип ETF фондове се стремят да инвестират в компании, които ще се възползват от навлизането на роботиката и изкуствения интелект. Пазарът на борсово търгувани фондове нарасна значително и през 2017 година и възлиза на 3,4 трилиона долара. Преди финансовата криза тази цифра бе под 700 милиарда.

Как можете да започнете инвестиции и търговия с ETF? Брокер номер 1 в Германия за 2019 година - Admiral Markets предлага различни видове сметки за инвестиции и търговия. Една от тях Invest.MT5 позволява да започнете инвестиране в ETF от 15 най-големите фондови борси в света. Освен това имате достъп до:

 • Безплатни пазарни данни в реално време
 • Допълнителни пазарни актуализации с високо качество
 • Обширно пазарно покритие
 • Ниски комисионни за транзакции и без такса за поддръжка на сметка
 • Изплащане на дивиденти
 • Най-модерните платформи за търговия.

Сметката е достъпна за всички клиенти и можете да започнете онлайн инвестиране в ETF-и и акции с минимален депозит от €1. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера по-долу.

Инвестирайте в акции и ETF с Admiral Markets

Търговия с ETF базиран на индекса S&P 500

Уорън Бъфет, наречен "Оракула на Омаха", е един от най-добрите инвеститори на всички времена. На събранието на акционерите на Berkshire Hathaway през 2004 година, милиардерът инвеститор бе попитан от един инвеститор дали да купи акции на Berkshire Hathaway, да инвестира в ETF фонд или да наеме мениджър, който да го направи.

Това беше част от отговора на Бъфет: "Просто изберете широк борсов индекс като S&P 500. Не поставяйте парите си наведнъж, направете го за известно време. Vanguard. Надеждни, с ниска цена."

Е, от гледна точна на различната възвръщаемост в сценарий едно и две, които разгледахме преди, това има много смисъл. Но какво има предвид като казва за търговия с ETF Vanguard и S&P 500? Това се отнася за един от най-популярните ETF фондове наречен Vanguard S&P 500.

Сега нека разгледаме всъщност какво е ETF или борсово търгуван фонд)?

Как да изберем най-добрите ETF инвестиции?

Докато много инвеститори ще се радват на 10% средна годишна възвращаемост, която се предлага от индекса S&P 500, някои ще предпочетат да диверсифицират портфолиото си в опит да намерят други пазари, които биха могли да повишат общата им възвращаемост. Някои инвеститори също биха искали да инвестират в нещо, за което знаят повече, като технологични акции например.

Индексът Nasdaq100, който проследява представянето на първите 100 технологични акции на борсата Nasdaq, постигна годишна доходност от 28.24% само за 2017 година. Ето защо все повече и повече инвеститори се учат на инвестиране в ETF и търсят най-добре представящите се борсово търгувани фондове за техните инвестиции. В края на крайщата, намирането на подходящ ETF на Nasdaq, или ETF на Nasdaq Index, може да направи голямата разлика.

Как можехте да инвестирате в този конкретен индекс?

Има много борсово търгувани фондове, които проследяват ефективността на индекса Nasdaq 100. Например, First Trust Nasdaq100 Technology index Fund ETF (QTEC). Той дава на инвеститорите експозиция към широка гама от технологични акции като Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google, под формата на ETF. Има обаче други области и сектори, които професионалните трейдъри трябва да обмислят.

Когато избират най-подходящия за инвестиционните си цели и толерантност към риск ETF е добре инвеститорите да следват определени правила. Ето и някои от тях, които могат да бъдат от полза при избор на ETF инвестиции:

 1. Диверсификация: Eднo oт нaй-вaжнитe ycлoвия e фoндa, ĸoйтo избиpaтe дa e дoбpe дивepcифициpaн. B пpoтивeн cлyчaй, тoй нямa дa e гoлямa aлтepнaтивa нa избopa нa индивидyaлни aĸции, cтpaтeгия дoĸaзaлa, чe чecтo пoдвeждa дopи нaй-oпитнитe инвecтитopи. Шиpoĸa дивepcифиĸaция ce пocтигa бъpзo, лecнo и eвтинo, ĸaтo пoглeднeтe ĸъм индeĸcнитe фoндoвe бaзиpaни нa вoдeщи cвeтoвни бopcoви индeĸcи.
 2. Ниски разходи: Дpyг ĸpитичeн фaĸтop пpи избopa нa индeĸceн фoнд ca paзxoдитe пpи влизaнe и излизaнe oт нeгo. Toвa нa пpъв пoглeд мoжe дa ви ce cтpyвa нe ocoбeнo знaчим фaĸтop, нo нa пpaĸтиĸa e.
 3. Висока корелация с базовия актив: Toвa нa пpъв пoглeд би тpябвaлo дa ce пoдpaзбиpa. Чecтo oбaчe, фoндoвeтe cи ocтaвят вpaтичĸи дa мoгaт дa инвecтиpaт чacт oт cpeдcтвaтa cи и в дpyги aĸтиви. Πocлeднoтo пoняĸoгa пpaви тaĸa, чe дoxoднocттa им cepиoзнo ce oтличaвa oт aĸтивa, ĸoйтo cлeдвaт. Haпpaвeтe cи тpyдa дa пpoвepитe нaличиeтo нa ĸopeлaция в иcтopичecĸи плaн, пpeди дa пoceгнeтe ĸъм инвecтиции в oпpeдeлeн индeĸceн фoнд.
 4. Рисков профил: Трябва да имате реалистични очаквания, както и подбраният ETF да отговаря на Вашия рисков профил. Cтaтиcтиĸaтa coчи, чe ĸaтo peaлиcтични oчaĸвaния зa дoxoднocт тpябвa дa ce пpиeмa тaзи нa шиpoĸия индeĸc Ѕ&Р 500, плюc 4.5 пpoцeнтни пyнĸтa. Помнете, че по-високата доходност върху в поемане на по-голям риск, както и, че нисък риск обикновено води до по-малки печалби.

Инвестиране в ETF от технологичния сектор

Повече от 20% от 25 трилиона пазарна капитализация (през април 2019) на S&P 500 се пада на технологичния сектор. Това го прави най-голямата група в общия индекс.

Традиционно инвеститорите често се придържа към по-широките пазарни индекси като S&P 500. Въпреки това, с променящите се пазари и нови продукти, които стават достъпни както за инвеститорите, така и за трейдърите, те могат да се възползват от движенията в рамките на тези ниши. Нека да разгледаме някои примери:

 • Ако сте инвестирали $10 000 във Vanguard 500 Index (който проследява S&P 500) на 28 февруари 1997, 20 години по-късно стойността на инвестицията Ви ще е нараснала до $42 650.
 • Ако сте инвестирали $10 000 в Apple на 30 декември 1980 година, на 28 февруари 2017 вече ще имате $2 709 248, предоставяйки годишна възвръщаемост от 16,75%.
 • Ако сте инвестирали $1 000, когато Amazon за първи път стана публична компания през май 1997, то през септември 2018 година инвестицията Ви ще е нараснала до $1 362 000.

Сега можете да разберете защо инвеститорите и трейдърите се стремят да намерят най-добрите технологични акции и най-добрите технологични ETF-и за инвестиране.

ETF стратегии за инвестиции в технологичния сектор

Има голямo разнообразие от ETF стратегии, от които да избирате, когато става въпрос за инвестиции в технологичния сектор. Нека погледнем и някои от най-интересните ETF-и в тази индустрия.

Technology Select SPDR Fund ETF (#XLK)

Този широк технологичен ETF е един от най-популярните начини за инвестиции в технологичния сектор. В него се съдържат 75 акции, включително големи компании в бранша като Apple, Microsoft и Facebook. Въпреки това, тъй като Apple има тегло в този ETF - цели 16%, то той често ще изпитва затруднения, когато цената на акциите на Apple не успява да нарастват. Ето една ETF графика за това как се представял #XLK през последните години.

ETF инвестиции - Admiral Markets MetaTrader 5, #XLK, Седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #XLK, Седмична графика с диапазон на данните 1 април 2012 - 30 септември 2019 година. Изготвена на 30 септември 2019 в 09:40ч. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне. (Червената линия е 200 седмичната проста пълзяща средна)

Technology Select SPDR Fund ETF прекара по-голямата част от 2015 и 2016 година в търговски диапазон. Това е вид пазарна ситуация, при която цените се задържат между две ценови равнища, тъй като нито купувачите, нито продавачите могат да поемат контрол на пазара. В псоледствие обаче следва стръмен възходящ тренд, който е в сила до ден днешен.

Но откъде знаем това? Използвайки индикатори за търговия. Червената линия на графиката е 200 седмична пълзяща средна. Пълзящите средни стойности помагат да определим дали пазарът е в тренд или не. По същество те изчисляват на потребителя определена сума от предишните цени на затваряне, за да намерят "средната" цена за този период. Тогава това се начертава върху Вашата ETF графика по начина, който е показан по-горе.

Правилото гласи, че щом цената се намира над пълзящата средна значи тенденцията е възходяща, ако цената се движи под средната, то имаме низходящ тренд на пазара. Пълзящите средни стойности са само един от полезните индикатори, които можете да намерите в платформата за търговия MetaTrader 5.

iShares PHLX Semiconductor ETF (#SOXX)

ETF инвестиции - Admiral Markets MetaTrader 5, #SOXX, Седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #SOXX, Седмична графика с диапазон на данните 4 март 2012 - 30 септември 2019 година. Изготвена на 30 септември 2019 в 09:40ч. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне. (Червената линия е 200 седмичната проста пълзяща средна)

Въпреки че по-горе споменахме, че повечето ETF стратегии включват инвестиции в по-широк диапазон от технологични компании, то този ETF е много по-конкретен. Както се посочва в частта "полупроводник" в заглавието, този ETF се фокусира върху хардуера на всички останали софтуерни и интернет акции. iShares PHLX Semiconductor ETF съдържа някои от най-големите хардуерни компании в сектора като Nvidia и Intel.

Има ли риск при инвестиране в ETF фондове?

Когато става въпрос за каквито и да било инвестиции, няма начин те да не носят известни рискове и дискутираните ETF инвестиции не са изключение. Съществуват обаче някои специфични рискове, свързани с всички ETF стратегии за инвестиции, които е добре да се познават.

 • Пазарен риск: Популярните борсово търгувани фондове са създадени, за да следват кошницата от активи, суровина или дериват (като фючърси например). Ето защо, вие трупате печалби в добри времена, но също така може да натрупате загуби, когато пазарът се понижи. Тъй като не можете да промените структурата на борсово търгуваните фондове, при търговия с ETF, нямате друг избор, освен да следвате представянето на избраните от Вас ETF фондове, независимо дали е в добро или в лошо, или поне докато не решите да затворите Вашите инвестиции.
 • Твърде голям избор: Тъй като броя борсово търгувани фондове продължава да нараства трябва да бъде направен нелекия избор и да се спрете на конкретен ETF. Например, вложение в ETF от сектора за биотехнологиите може да е лесно. Въпреки това, разликата между най-добре представящия и на зле представящия се ETF в този сектор е повече от 18% през годините. Това е така, защото различните ETF фондове, инвестират в различни компании от съответната индустрия, в случая биотехнологии.

Индексните борсово търгувани фондове, подобно на S&P 500 index ETF, са най-обичайната форма на инвестиция в ETF индустрията. Това е така защото тези фондове предлагат най-добрата ликвидност и може би са най-доброто място за начало на инвестирането. Освен това не изискват много задълбочено проучване.

ETF инвестиции - Заключение

Видяхте, че при инвестирането на 1 000 лева може да има значителна разлика, особено в дългосрочен план. Видяхте как може да се ускори печалбата чрез добавяне на допълнителни средства на месечна база, при условие, че годишната Ви възвръщаемост остава положителна. Разбира се, ключът към всичко , когато става въпрос за инвестиране е коефициентът на възвръщаемост.

Ето защо много от инвеститорите участват на фондовия пазар, за да се опитат да получат по-добра възвръщаемост в сравнение с това, което предлага обикновената спестовна сметка в банка.

Все по-популярното инвестиране в ETF позволява по-голяма диверсификация в различни сектори и пазари. Например, можете да намерите най-добрия технологичен ETF или да потърсите още по-специализирани борсово търгувани фондове, фокусиран върху хардуер или киберсигурността. Invest.MT5 ви позволява да инвестирате в акции и ETF от петнадесет от най-големите фондови борси в света. Като използват платформата MetaTrader 5, инвеститорите имат достъп до ETF графики и индикатори, които се използват за технически анализ на пазара.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Търгувайте над 300 ETF CFD и още над 8000 финансови инструмента и с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Вземете Вашата MetaTrader 5 безплатно като климнете на банера отдолу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:
Admiral Markets Pty Ltd
Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Admiral Markets Cyprus Ltd
Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ
Admiral Markets UK Ltd
Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).