Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е ETF и как да търгуваме с ETF фондове през 2019?

Време за четене: 6 минути

Тази статия ще предостави на професионалните трейдъри информация какво е ETF, какво представляват популярните ETF инвестиции и как да изградите печеливша търговия с ETF. Тази статия също ще разгледа защо ETF-ите са толкова привлекателни за индивидуалните инвеститори и какви са техните предимства и недостатъци.

Какво са ETF фондове и как да ги търгуваме през 2019?

Какво е ETF?

ETF означава "exchange traded fund" на английски или в превод на български - борсово търгуван фонд. ETF-ите са ценни книжа, които можете да купувате и продавате на съответните фондови борси чрез финансов посредник (брокер). Тези ETF фондове могат да предлагат различни класове активи - от традиционни регистрирани на борсата компании до валути и суровини.

Освен това, тяхната структура позволява на трейдърите и инвеститорите да правят къси продажби, да използват ливъридж и да избегнат данъците върху капиталовите печалби в някои държави и юрисдикции.

Борсово търгуваните фондове са един от най-популярните финансови продукти. Те бяха създадени наскоро в помощ на по-дребните инвеститори, а и не само. ETF-ите предлагат широка гама от предимства и, ако бъдат подбрани внимателно, могат да бъдат отличен начин за постигане на инвестиционните цели.

Като продукт, първия ETF стартира през 1993 година, а основната му форма е широко известния символ (тикър) SPY или Spiders. Той се превърна в ETF-ът с най-големи обеми в историята. Само на американските фондови пазари има близо 1000 различни ETF фондове с капитализация около 1 трилион долара.

Admiral Markets предлага възможност за търговия на хиляди акции и ETF-и, както и CFD-та върху акции и стотици ETF-и от 15-те от най-големите фондови борси в света.

Инвестирайте и търгувайте с акции и ETF-и с Admiral.Invest

Как да печелим от търговия с ETF?

Точно както акциите на компаниите регистрирани на борсите, всеки ETF фонд може да бъде закупен и продаден по време на работното време на съответната борса, на която се търгува. Също, както регистрираните акции, всеки ETF има своя символ (тикър) и цени в рамките на деня.

Една от разликите с акциите на компании е, че наличните акции на ETF-а може да се променят ежедневно, в резултат на създаване на нови акции и обратно изкупуване на съществуващи акции.

Пазарната цена на всички ETF фондове обикновено се поддържа в съответствие с базовите активи, въз основа на способността на фонда да емитира и изкупува обратно своите акции. Тъй като ETF-те са създадени за индивидуални инвеститори, институционалните инвеститори все още поддържат ликвидността и проследяват целостта на борсово търгуваните фондове чрез покупка и продажба на дялове.

Тъй като цената на всеки ETF фонд се отклонява от стойността на базовия си актив, институциите използват арбитражна система, като създават дялове, за да приведат цената на ETF-а в съответствие с основната му стойност.

Като цяло, борсово търгуваните фондове са изключителен инвестиционен избор. Те могат да се купуват и продават в реално време, точно като акции, и имат по-ниски такси за управление. Именно по този начин може да печелите от търговия с ETF фондове. ETF-ите също започват да заменят взаимните фондове като избор за инвестиция.

ETF инвестиции

В последните години време, повечето ETF инвестиции стават все по привлекателни за индивидуалните инвеститори, което е съвсем разбираемо поради ред причини. Ето и основните от тях:

 • Данъчна ефективност: Инвеститорите могат да имат по-добър контрол върху плащането на данък върху печалбата при инвестиции в ETF.
 • По-ниски такси: Тъй като не може да има натоварване при продажбите, при ETF инвестиции се прилагат само брокерски комисионни.
 • Продавайте и купувайте по всяко време на деня: Плащанията по взаимните фондове могат да се уреждат само след затваряне на пазара, докато при инвестиране в ETF, това може да се случи през цялото работно време на борсата.
 • Търговски сделки: Тъй като ETF-ите могат да се търгуват като акции, инвеститорите могат да поставят различни поръчки (лимит поръчки, поръчки за стоп лос поръчки, поръчки за покупка на маржин и т.н.), които не са налични при взаимните фондове.
 • По-нисък риск: Освен това при инвестиране в ETF има по-нисък инвестиционен риск, известен като бета риск, или рискът при вашите ETF инвестиции се разпределя върху няколко базови активи, а не върху една акция.

Недостатъци при инвестиции в ETF

Въпреки че повечето инвестиции в ETF имат доста предимства, те все пак имат и своите недостатъци:

 • Закъснения в сетълмента: Продажбите на ETF-и може да не бъдат уредени до два дни след сделката, което означава, че средствата на продавача технически могат да не бъдат налични за реинвестиране до изтичането на двата дни.
 • Ниска ликвидност: Някои ETF-и с по-ниски търговски обеми може да имат широки спредове (разлика между цена купува и цена продава), което означава, че разходите по сделките ще бъдат по-високи. Все пак, същото може да се каже и за по-слабо търгуваните компании на борсата.
 • Арбитражни несъответствия: Докато цените на ETF-ите проследяват основния им клас активи, може да има несъответствия.
 • Търговски разходи: В някои случаи може да се окаже, че някои ETF инвестиции имат по-високи търговски разходи, отколкото инвестициите в определен клас активи.

Инвестиране в ETF с ливъридж

Според Investopedia основната дефиниция за „Leveraged ETF" е фонд, който използва финансови деривати и дълг, за да засили доходността на базовия индекс. Тези фондове имат за цел да поддържат постоянно количество на ливъридж по време на инвестиционния период, като съотношение 2: 1 или 3:1.

При инвестиране в ETF с ливъридж ще бъдат използвани финансови деривати и дългови инструменти за последователно увеличаване на доходността на базисния индекс.

Не забравяйте, че задържането за прекалено дълго време на ETF инвестиции с ливъридж може да доведе до нежелани резултати. Поради математическия характер на тези фондове, дългосрочното представяне не е задължително да съвпада с индекса, който следи дадения ETF. Това е особеност най-вече на онези ETF фондове, които са предназначени да действат обратно на капиталовия индекс.

Когато започнете търговия с ETF, опитайте се да запазите загубите си малки във всяка сделка, която правите. Напълно нормално е да се правят грешки, тъй като дори и най-добрите професионални трейдъри правят грешки от време на време. Поддържането на загубите под контрол, чрез ефективна система за управление на риска е от изключителна важност.

По-голямата част от успешните ETF трейдъри имат силна ментална дисциплина, за да дадат най-доброто от себе си да оставят най-печелившите си сделки да се развиват. В същото време, никога не позволяват на загубите им да надвишат определен процент от капитала (например 2%, 5% или 10%), особено ако пазарите са колебливи.

Съществуват различни системи за търговия с ETF и ETF инвестиции. Непрофесионалните трейдъри и дългосрочните инвеститори определено използват различни подходи:

 • Суинг търговия
 • Разпределение на активите
 • Хеждиране
 • Осредняване на разходите в долари.

Запомнете, че преди да започнете да търговия с ETF трябва да изберете доверен брокер, който предлага ниски комисионни като Admiral Markets например.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Още по темата:

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.