Криптовалути: Пълно ръководство за търговия с крипто

Борис Петров

Криптовалутите проникват все по-дълбоко в традиционните финансови пазари и все повече начинаещи и професионални трейдъри, и инвеститори се решават да опитат (къде успешно, къде не) своя късмет в търговията с криптовалута. И Вие имате желание да направите инвестиции в Биткойн и компания, но се чудите откъде да започнете? Тогава тази статия е точно за Вас!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е криптовалута?

Криптовалута е цифрова валута или дигитална валута, която е обезпечена с криптография, което прави почти невъзможно фалшифицирането и двойното и харчене. Думата „криптовалута" произлиза от техниките за криптиране, които се използват за защита на мрежата на цифровите валути.

Популярните криптовалути са нова форма на дигитален актив, основан на мрежа, която се разпространява на голям брой компютри.

Определяща характеристика на повечето криптовалути е, че те обикновено не се емитират от нито един централен орган, което ги прави на практика имунизирани от държавна намеса или манипулация. Много криптовалути са децентрализирани мрежи, базирани на Блокчейн технология.

Голяма част от съществуващите криптовалути са системи, които позволяват защитени онлайн плащания. Цифровите валути са деноминирани във виртуални символи ("тоукъни"), записани във вътрешния код на системата.

Въпреки някои безспорни преимущества, употребата на криптовалута е изправена пред сериозни критики по редица причини, включително използването за незаконни дейности, волатилността на валутния курс и уязвимостта на инфраструктурата.

Кратка история на криптовалутите

  • Идеята за криптовалута се появява през 80-те години на миналия век. Тя включва валута, която може да се изпраща непроследимо и по начин, който не изисква централизирани субекти.
  • През 1995 американският криптограф Дейвид Чаум внедри анонимни криптографски електронни пари, наречени Digicash.
  • Bit Gold, често наричан директен предшественик на Биткойн, е проектиран през 1998 от Ник Сабо.
  • През 2009 година се появява първата криптовалута - Биткойн като за неин създател се смята човек с псевдоним Сатоши Накамото.
  • През май същата година е направена и първата покупка на Биткойн в света. Покупката е на пица за 10 000 Биткойна.
  • През октомври 2011 се появи Лайткойн, който се отделя от Биткойн и може да се каже, че поставя началото на т.нар. алткойни.

Тествайте търговията с ДЗР на Биткойн, Лайткойн и още над 20 криптовалути без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Какви са различните видове криптовалути?

Биткойн определено задава тенденциите на пазара на криптовалути и на практика се е превърнал в стандарт за цифровите валути, вдъхновявайки все повече последователи. Въпреки това, трябва да отбележим, че има и други видове криптовалути, част от които също могат да се похвалят със сериозна популярност.

Ето и основните видове криптовалути, които са три:

  • Биткойн - официално първата и най-голяма криптовалута.
  • Алткойни - Най-общото наименование на всички криптовалути извън Биткойн е алткойни. Почти всеки алткойн се опитва да се да се представи като модернизирана или подобрена версия на Биткойн. Макар и някои от тези валути да са по-лесни за копаене от Биткойн, има компромиси, включително по-голям риск, породен от по-ниската ликвидност, реалната употреба и запазване на стойността.
  • Тоукъни - те са уникални с това, че нямат своя Блокчейн технология. Те се използват от децентрализирани приложения, които са изградени на базата на чужд Блокчейн. Най-често се използва технологията на Етериум или Нео.

По-големите криптовалути (с по-голяма пазарна капитализация) традиционно са по-ликвидни и по-ниско рискови от по-малките си конкуренти.

На следващото изображение ще откриете графика на доминацията на Биткойн на криптопазара като процент в сравнение с останалите топ 10 криптовалути в момента:

Източник: CoinGecko.com. Изготвена на 30 септември 2023 г. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Как се копае криптовалута?

Вероятно първия път, когато сме чули фразата "добив на криптовалути", умът ни е започнал да си представя картина с кирки, лопати и усилена физическа работа, наподобяваща Златната треска в Дивия Запад. Все пак тази аналогия е много далечна.

Далеч по-малко бляскав, но пък също токова несигурен е добивът на цифрови валути, за който се използва термина "копаене на криптовалута". Този процес на копаене на криптовалута не се извършва с кирки и лопати, а с мощни компютри. Все пак усилената работа е общо качество, което свързва двете дейности.

  • При копаенето на криптовалута се проверяват транзакции между различните потребители и се добавят в публичната книга на Блокчейн технологията на дадената криптовалута.

Процесът по копаене на криптовалути включва откриване на нови монети от криптовалутата и това всъщност се случва като възнаграждение, икономически стимул, за копачите да продължат работа. По този начин те създават нови блокове с валидирани сделки и така допринасят за поддържането на мрежата.

Копаенето е отговорно за въвеждането на нови монети в съществуващата система за циркулация и е един от ключовите моменти, които позволяват на криптовалутите да работят като децентрализиране мрежа, базирана на отношението потребител към потребител (peer-to-peer).

В този случаи не е необходима трета страна, която да упражнява централна власт върху процеса.

Биткойн е най-популярният и утвърден пример за криптовалута, която се копае, но си струва да се отбележи, че не всички криптовалути са такива. Добиването на Биткойн се основава на консенсусен алгоритъм наречен „Доказателство за работа" (Proof of work). Работата е умишлено усложнена, за да се попречи на някой да се върне и да промени информацията в старите блокове.

Оригиналното предложение за Биткойн от Сатоши Накамото всъщност е въвело условията за копаене на криптовалути, като казва: Постоянното добавяне на постоянно количество нови монети е аналогично на златните миньори, които харчат ресурси, за да добавят злато в обръщение.

Печелившо ли копането на криптовалута?

Краткият отговор на този въпрос е: процесът по копаене на криптовалути става все по-малко изгоден. Протоколът на Биткойн и на много други криптовалути има за цел да осигури постоянен поток от символи (по един на всеки десет минути). От това следва, че колкото повече хора добиват, толкова по-голяма е трудността за успех.

Така, ако се върнем още в ранните дни на Биткойн, би било възможно за отделния копач да изкопае Биткойн изключително изгодно. Конкуренцията сега е толкова ожесточена, че изключително мощният, специален компютърен хардуер е необходимост и трябва да работи 24 часа в денонощието.

Както можете да си представите, това идва с необходимите разходи за електроенергия, които може да са значителни. Вместо да копаят криптовалути по отделно, хората обединяват ресурсите си, за да създадат цели ферми. Това са центрове за данни с хиляди машини, разположени в райони с ниски разходи за електроенергия.

Разбира се рентабилността на копаенето ще зависи и от цената на криптовалутата, която се копае. По-високата цена може да оправдае повечето разходи.

Тъй като копаенето става все по-малко икономически оправдано, за индивидуалните крипто трейдъри и инвеститори е много по-удобно да се търгува на цените на криптовалутите.

Научете повече за криптовалутите и много други финансови пазари от нашите безплатни уебинари на живо. Регистрирайте се сега и запазете Вашето място:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Защо да търгувате крипто?

Търговията с криптовалути набра изключителна популярност в последните няколко години и привлече редица начинаещи трейдъри и инвеститори, които искат да опитат да се възползват от криптореволюцията и високата волатилност на цените.

Освен начинаещите в търговията с криптовалути се включиха и някои големи институционални играчи, които са обикновено сме свикнали да ги виждаме на традиционните финансови пазари. Не закъсня и появата на първите деривати - фючърси на Биткойн, както и на Биткойн ETF.

Ето и някои от основните причини, които вкараха крипто търговията в заглавията:

  1. Инвестиции в иновациите като Блокчейн технологията.
  2. Възможности за високи капиталови печалби, поради високата волатилност.
  3. Възможности за търговия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
  4. Нарастващата ликвидност и понижаващите се разходи за търговия с криптовалути.
  5. Диверсификация на портфейл от активи.
  6. Възможности за ниска първоначална инвестиция.
  7. Ултра разхлабената парична политика а централните банки, която направи рисковите активи все по-привлекателни.

Всеки може да открие за себе си още редица причини, които могат да го накарат да започне търговия с криптовалути. Тук просто изброихме някои от най-често срещаните.

На следващата графика ще откриете актуалната цена на Биткойн:

Рискове при търговия с криптовалути

Както всяка една инвестиция и тази в криптовалути крие своите рискове, които включват:

  • Липсата на регулации. Това може би е един от най-големите рискове за крипто трейдърите. Липсата на регулации често води до измамни практики и липса на защита за трейдърите и инвеститорите на пазарите на криптовалути.
  • Високата волатилност. Тя често предизвиква резки промени в цените на криптовалутите и дори сериозни сривове с над 10-15% само в рамките на един ден.
  • Ниска ликвидност. Макар и ликвидността на криптопазара да се повишава с увеличаването на броя и размера на участниците, тя все още остава ниска в сравнение с останалите финансови пазари. Това прави и разходите за крипто търговия по-високи от тези на останалите пазари.
  • Хакерски атаки. Този риск засяга основно трейдърите, които използват услугите на борса за търговия с криптовалути. Защитата на дадената борса може да бъде пробита от хакери, които да доведе до кражба на криптовалути. Липсата на регулация допълнително влошава този проблем при търговията с криптовалути.

Все пак трябва да споменем, че има две основните възможности за търговия с криптовалути, които ще разгледаме в следващата част на статията.

Как да търгувате с криптовалута?

Трябва да запомните, че основните възможности за търговия с криптовалути са две:

  1. Търговия на криптоборса. В този случай можете да търгувате с криптовалути, които реално притежавате. Но както споменахме по-рано почти винаги тези борси за търговия с криптовалути са нерегулирани, което увеличава рисковете от измама. Освен това има риск от хакерска атака, която да засегне притежаваните от Вас криптовалути, а и таксите за търговия на криптоборса обикновено са високи.
  2. Търговия с договори за разлика на криптовалути. Тук няма да имате реално притежание, но ще избегнете споменатите по-горе рискове, тъй като може да търгувате ДЗР с регулиран брокер. Освен това ще получите възможности за употреба на ливъридж, както и за къси позиции. Разбира се ливъриджът може да увеличи както печалбите от вашите сделки, така и загубите.

Повече информация за ДЗР търговията с криптовалути може да получите от следващото видео:

 

Започнете ДЗР търговия с криптовалути с регулиран и награждаван брокер като Admirals още сега! Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу и да се регистрирате:

Търгувайте ДЗР на криптовалути

Търгувайте 30+ от най-добрите цифрови валутни двойки

 

Стратегии за търговия с ДЗР на криптовалути

Има множество видове техники и стратегии за търговия с крипто, от които един трейдър може да избира. Докато броят на стратегическите методи може да изглежда обезсърчително, той е и една от причините, поради които хората от всички сфери на живота участват на финансовите пазари. Обикновено има по нещо за всеки!

Независимо дали става дума за краткосрочна или дългосрочна търговия с крипто, повечето техники и методи ще попаднат в следните видове стратегии:

Така, независимо от Вашия профил и Вашият стил на търговия, ДЗР на криптовалути може да бъде добър избор за инструмент, който да добавите към портфолиото си, или да разнообразите и да участвате в движенията на тези високо волатилни дигитални активи.

Как да изберете най-добрата платформи за търговия с криптовалути?

За всички трейдъри избраната от тях платформа за търговия със сигурност са най-често употребявания инструмент. Именно тази платформа за търговия осигурява достъпа на трейдърите до финансовите пазари, следователно изборът на най-добрата платформа за търговия за Вас е много важен за бъдещите резултати на криптопазара.

MetaTrader 5 (MT5) е ново поколение платформа за търговия на финансовите пазари, която е наследник на популярната MetaTrader 4 (MT4). И MT5 и MT4 са създадени от MetaQuotes и дават на потребителите достъп до търговия със ДЗР на Биткойн и много други криптовалути.

Най-добрите платформи за търговия с криптовалути са лесни за употреба, което прави световните финансови пазари достъпни само с няколко клика. И търговията със ДЗР на Биткойн (BTCUSD), Биткойн Кеш (BCHUSD), Етериум (ETHUSD), Рипъл (XRPUSD) и много други криптовалути е изключително удобна и интуитивна.

По дефиниция платформите за търговия MetaTrader могат да поддържат много различни видове активи:

Освен това и всичките и всичките им еквиваленти в ДЗР.

С платформа за търговия с криптовалути като MetaTrader 5 получавате достъп от всяко устройство, свързано в глобалната интернет мрежа. Можете да търгувате с Биткойн и други криптовалути отвсякъде, в удобно за Вас време и място!

Ето и някои предимства на модерните платформи за търговия с криптовалути на MetaQuotes:

  • Лесен и бърз достъп до платформи за търговия с криптовалута
  • Съвместимост с основни софтуери като Windows, MacOS, Linux
  • Надеждна защита на данните
  • Всякакъв тип търговски поръчки и режими за изпълнение достъпни при платформи за търговия с криптовалута
  • Търговия с един клик
  • 30 индикатора и 24 графични обекта за технически анализ
  • 9 времеви рамки, от едноминутна до едномесечна графика
  • Котировки на криптовалутите в реално време в „Състояние на пазара"
  • Пълна история на търговските операции и сделки на платформата за търговия с криптовалути.

Започнете търговия с крипто платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MT5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да започнете търговия и инвестиции в криптовалути?

Вече знаете какво е криптовалута, какви са различните видове дигитални валути, защо да търгуват крипто и какви са рисковете от крипто търговия, как да търгувате криптовалути и как да изберете платформа за търговия. Следователно може би е дошло времето да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия с криптовалути.

Можете да започнете ДЗР търговия и инвестиции в криптовалути само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с крипто ДЗР
  2. Изтеглете платформа за ДЗР търговия с криптовалути
  3. Изберете инструмент и направете първата си сделка.

Да дадем един пример за ДЗР търговия с криптовалути с BTC/USD (Биткойн / долар).

Как да купите ДЗР на BTC/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете BTC/USD
  4. Кликнете с десния бутон на избраното от Вас крипто ДЗР и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в BTC/USD ДЗР вие очаквате цената на Биткойн да нарасне или долара да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете ДЗР на BTC/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете BTC/USD
  4. Кликнете с десния бутон на избраното от Вас крипто ДЗР и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в BTC/USD ДЗР вие очаквате Биткойн да поевтинее или долара да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Как да станете крипто трейдър?
Като традиционен трейдър на акции или на Форекс пазара може би сте се почувствали изоставени от процъфтяващата тема - търговия с криптовалути. Докато дигиталните валути се доближават до това да станат част от основния финансов свят, сега е чудесно време да определим стъпките, необходими, за да стане...
Какво е Биткойн ETF и как да го търгувате?
Беше само въпрос на време изключително динамичният и волатилен свят на криптовалутите да се слее със света на традиционните финанси. Е вече се случи - Биткойн ETF е вече на пазара и разкрива нови възможности за крипто трейдърите и инвеститорите. Имате много въпроси? Тогава сте на правилното място!...
Алткойни: Какво представляват и как да ги търгувате?
Светът на криптовалутите се разрасна драстично в последните години и вече далеч не е само доминантът Биткойн. Ето защо се появи и терминът алткойни, който да помага при комуникацията, свързана с криптопазара и да обобщава хиляди други криптовалути. И Вие искате да научите повече за алткойните? Тогав...
Виж Всички