Какво е Монеро и как да търгувате с тази криптовалута?

Борис Петров

Повечето от Вас знаят, че в последните години броят на криптовалутите се увеличи експоненциално, но някои от старите и доказани проекти като Биткойн и Етериум остават на пазара. Същото важи за Монеро (XMR), което създадена през вече далечната (за времето, от което съществува този пазар) 204 година. И Вие искате да научите повече за Монеро? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е Монеро?

Монеро е криптовалута, която предлага високо ниво на анонимност за потребителите и техните трансакции. Подобно на Биткойн, Монеро е децентрализирана криптовалута работеща на принципа потребител към потребител, но е ориентирана към поверителността. Симовлът на криптовалуата Монеро е XMR.

Монеро се появи на бял свят през 2014-та година и оперира въз основа на отворения-код на Блокчейн технологията. Отворен-код означава, че технологията и софтуера са създадени с възможност да бъдат тествани и подобряване от всички потребители. Според данни на самата Монеро, над 240 разработчици, са допринесли за проекта, като 30 от тях биват определяни, като „основната група".

Откъде се появява Монеро?

Монеро е създадена като разклонение (англ. fork) на Bytecoin.

Разлики между Монеро и Биткойн

Monero се характеризира като по-анонимни или ориентирани към поверителността цифрови пари. Но тук някой ще каже нали и Биткойн е на практика същото?

Ето сега ще видим какви са приликите и разликите между Биткойн и Монеро.

Монеро срещу Биткойн
  Монеро Биткойн
Основател Група от 7 разработчици Сатоши Накамото
Дата на създаване 18 арпил 2014 9 януари 2008
Общо предлагане на монети 18.4 милиона XMR - 0,3 XMR / минута 21 милиона
Блокчейн протокол Proof of work Proof of work
Поверителност Непроследима По-лесно проследима от Монеро
Време за изкопаване на блок 120 секунди Поне 10 минути

Ключовата теза тук е, че адресите не са напълно частни, въпреки Биткойн използва фалшиви имена и адреси. Защо? Просто защото Биткойн адресите и транзакциите се записват в блокчейна, което ги прави публично достъпни и проследими. На практика, това означава, че има доста добър шанс, транзакциите потенциално да са свързани с реалната персонална идентичност.

Монеро, предлага далеч повече поверителност от Биткойн, като транзакциите са криптирани, което защитава адресите и трансферираните суми. Това на практика, защитава анонимността на потребителите на тази криптовалута.

Как Монеро постига защита на личните данни?

Монеро се базира на така наречените „ring signatures" и прозрачни адреси, които позволяват да се прикрiят личните данни на изпращачите и получателите, както и по отношение на сумата. На практика се прави микс от потребителските ключове с публичните ключове достъпни в блокчейна на Монеро.

Монеро миксира всички монети, при всяка транзакция, което е нещо, което повечето другите криптовалути не правят. Например Даш (Dash) комбинира транзакции за да намали шнасовете за разкриване на идентичността на участниците в транзакциите. Зеткеш пък, предлага избор за запазване на идентичността, като не споменава стойността на транзакцията.

Основаната разлика със Зеткеш е, че при последната валута, опцията за анонимност е по желание, докато при Монеро, тя е задължителна. Другите криптовалути, също не се размесват по презумпция.

Тествайте търговия с ДЗР Монеро и още 21 от най-големите криптовалути в света без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Как се копае Монеро?

Създаването на нова монета Монеро се прави, чрез процеса на „копаене", който е традиционен за добиването на криптовалути. Или, обработващите блоковете, или миньорите се награждават с монети. Времето за завършване на обработването на един Монеро блок е около две минути.

Монеро предлага също така и възможността да се добиват нови монети, като процеса на „копаене" не изисква специфичен софтуер и може да се прави на всяка платформа, включително Windows, Android, Linux, и macOS.3

Монеро използва алгоритъм „proof-of-work" (PoW), който е предназначен за широк набор от процеси. Това означава, че добиването на монеро е достъпно за всякакъв род участници, а не само за големи добиващи пулове.

И това е едно от основните предимства на Монеро, когато се съпоставя с останалите алткойни: процесът на добиване, може да се прави на стандартен компютър, вместо на такива, изискващи големи ресурси.

Каква е наградата за копаене на Монероа?

Миньорите получават минимално 0.3 XMR за обработен блок. 

 Защо да инвестирате в Монеро?

Търговията с Монеро набра изключителна популярност в последните няколко години и привлече редица начинаещи трейдъри и инвеститори, които искат да опитат да се възползват от криптореволюцията и високата волатилност на цените.

Освен начинаещите в търговията с криптовалути се включиха и някои големи институционални играчи, които обикновено сме свикнали да виждаме на традиционните финансови пазари. 

Ето и някои от основните причини, които могат да Ви накарат да започнете вашата търговия с Биткойн:

  1. Инвестиции в иновациите като Блокчейн технологията.
  2. Анонимност на транзакциите.
  3. Възможности за високи капиталови печалби, поради високата волатилност.
  4. Възможности за търговия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
  5. Нарастващата ликвидност и понижаващите се разходи за търговия с криптовалути.
  6. Диверсификация на портфейл от активи.
  7. Възможности за ниска първоначална инвестиция.

Всеки може да открие за себе си още редица причини, които могат да го накарат да започне търговия с криптовалути. Тук просто изброихме някои от най-често срещаните.

Търгувайте ДЗР на криптовалути

Търгувайте 30+ от най-добрите цифрови валутни двойки

 

Рискове при инвестиция в Монеро

Както всяка една инвестиция и тази в Монеро крие своите рискове, които включват:

  • Липсата на регулации. Това може би е един от най-големите рискове за крипто трейдърите. Липсата на регулации често води до измамни практики и липса на защита за трейдърите и инвеститорите на пазарите на криптовалути.
  • Високата волатилност. Тя често предизвиква резки промени в цената на Монеро и дори сериозни сривове с повече от 10-15% само в рамките на един ден.
  • Ниска ликвидност. Макар и ликвидността на Монеро да се повишава с увеличаването на броя и размера на участниците, тя все още остава ниска в сравнение с останалите финансови пазари. Това прави и разходите за търговия с Монеро по-високи от тези на останалите пазари.
  • Хакерски атаки. Този риск засяга основно трейдърите и инвеститорите, които използват услугите на криптоборса. Защитата на дадената борса може да бъде пробита от хакери, които да доведе до кражба на криптовалути. Липсата на регулация допълнително влошава този проблем при търговията с Биткойн.

Все пак трябва да споменем, че има различни възможности за търговия с криптовалути, които могат да намалят или дори да премахнат част от описаните рискове като например чрез успешен план за управление на риска.

Как да търгувате с Монеро?

Ето и основните възможности за търговия с Монеро , които са налични пред повечето крипто трейдъри и инвеститори:

  1. Търговия с Монеро на криптоборса. В този случай можете да търгувате с криптовалути, които реално притежавате. Но тези борси за търговия с криптовалути най-често са нерегулирани, което увеличава рисковете от измама. Освен това има риск от хакерска атака, която да засегне притежаваните от Вас криптовалути, а и таксите за търговия на криптоборса обикновено са високи.
  2. Търговия с договори за разлика на Монеро . Тук няма да имате реално притежание, но ще избегнете споменатите по-горе рискове, тъй като може да търгувате ДЗР с регулиран брокер. Освен това ще получите възможности за употреба на ливъридж, както и за къси позиции. Разбира се ливъриджът може да увеличи както печалбите от вашите сделки, така и загубите.

Повече за ДЗР търговията с криптовалута можете да разберете във видеото:

Как да анализирате Монеро?

На финансовите пазари съществуват два основни вида анализ 

  • Фундаментален анализ, който се основава на интерпретацията на различните икономически и политически новини, които да Ви подскажат посоката на следващата тенденция на цената на Монеро.
  • Технически анализ е проучването на исторически ценови модели на цената на даден финансов актив с цел да бъде прогнозирано бъдещото движение. Има много инструменти, с които може да се направи това

Добре е да комбинирате и двата вида анализ, за да получите по-ясна представа за пълната картина около Монеро.

Стратегии за търговия с Монеро

Има множество видове техники и стратегии за търговия с Монеро, от които един трейдър може да избира. Докато броят на стратегическите методи може да изглежда обезсърчително, той е и една от причините, поради които хората от всички сфери на живота участват на финансовите пазари. Обикновено има по нещо за всеки!

Независимо дали става дума за краткосрочна или дългосрочна търговия с Монеро, повечето техники и методи ще попаднат в следните видове трейдинг стратегии:

  • Високочестотна търговия с период от няколко секунди до няколко минути. Обикновено е автоматизирана и се осъществява чрез различни експертни съветници (роботи).
  • Скалпиране с период от няколко минути до няколко часа.
  • Търговия в рамките на деня. Независимо дали искате да скалпирате или да търгувате в рамките на деня с Монеро, Вие вероятно обичате да действате активно и търсите бързи резултати от своите сделки. 
  • Суинг търговия с период от няколко дни до няколко седмици. Този търговски стил е често е предпочитан от хора, които имат друга основна дейност и се опитват да използват търговията с Монеро, като втори източник на доход.
  • Позиционна търговия с период от няколко седмици до месеци. По-дългосрочен подход от суинг търговията.
  • Инвестиране с период от години. 

Така, независимо от Вашия профил и Вашият стил на търговия, Монеро ДЗР може да бъде добър избор за инструмент, който да добавите към портфолиото си, или да разнообразите и да участвате в движенията на този основен индекс на фондовите пазари.

Как да започнете търговия с ДЗР на Монеро?

След като вече знаете какво е Монеро, как работи, защо да търгувате с Монеро, какви са рисковете при инвестиране в Монеро, как да търгувате с тази криптовалута и познавате основните видове стратегии за търговия, то може би е дошло времето да преминете към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия с Монеро.

Можете да започнете търговия и инвестиции в ДЗР на Монеро само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с Монеро.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия с Монеро.
  3. Отворете прозорец "Нова поръчка" и направете първата си сделка!

А сега да дадем отговори и на въпроси като как да купите Монеро и как да продадете тази криптовалута. За примера ще използваме ДЗР на Биткойн долар (XMRUSD)

Как да купя ДЗР на Монеро долар?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете двойката XMRUSD (Биткойн долар)
  4. Кликнете с десния бутон на двойката и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле "Обем", както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в XMRUSD Вие очаквате поскъпване на Монеро срещу щатския долар, за да може да извлечете потенциална печалба от вашата сделка.

Как да продадете ДЗР на Монеро долар?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете двойката XMRUSD (Биткойн долар)
  4. Кликнете с десния бутон на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле "Обем", както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в XMRUSD Вие очаквате поевтиняване на Монеро срещу щатския долар, за да може да извлечете печалба от вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Как да станете крипто трейдър?
Като традиционен трейдър на акции или на Форекс пазара може би сте се почувствали изоставени от процъфтяващата тема - търговия с криптовалути. Докато дигиталните валути се доближават до това да станат част от основния финансов свят, сега е чудесно време да определим стъпките, необходими, за да стане...
Какво е Биткойн ETF и как да го търгувате?
Беше само въпрос на време изключително динамичният и волатилен свят на криптовалутите да се слее със света на традиционните финанси. Е вече се случи - Биткойн ETF е вече на пазара и разкрива нови възможности за крипто трейдърите и инвеститорите. Имате много въпроси? Тогава сте на правилното място!...
Алткойни: Какво представляват и как да ги търгувате?
Светът на криптовалутите се разрасна драстично в последните години и вече далеч не е само доминантът Биткойн. Ето защо се появи и терминът алткойни, който да помага при комуникацията, свързана с криптопазара и да обобщава хиляди други криптовалути. И Вие искате да научите повече за алткойните? Тогав...
Виж Всички