Как да направите диверсификация на инвестиции в криптовалути?

Борис Петров

Вероятно много от Вас са чували поговорката: "Не слагайте всички яйца в една кошница". Това правило важи напълно и в света на финансите и различните инвестиции в криптовалути не правят изключение. Напротив, по-високата волатилност на пазара на криптовалути, изисква по-сериозно управление на риска, а диверсификация на портфейла определено може да помогне затова.

Искате да разберете повече? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е диверсификация?

На практика никой не знае какво точно ще се случи на пазарите в бъдеще и накъде ще насочи инвестицията му. Именно поради тази причина, почти всички, от фонд мениджъри и големи инвеститори до индивидуални инвеститори и трейдъри практикуват различни стратегии за диверсификация на портфейла си.

Ето и една кратка дефиниция за диверсификация:

Диверсификация e метод за управление на риска, чрез който наличният капитал за инвестиции се разпределя в различни активи по начин, който не позволява прекалено голяма експозиция само в един от тях.

Най-лесният начин за разбиране на това какво е диверсификация е поговорката, която споменахме "Не слагайте всички яйца в една кошница".

Много инвеститори се насочват към диверсификация на портфейл от инвестиции, тъй като смятат, че портфолио, което е изградено от различни активи ще понижи риска от задържането на само един актив или един вид активи. В същото време, в дългосрочен план може да даде и по-висока средна възвръщаемост.

Все пак е важно да запомните, че има разлика между диверсификация и разхвърляне. Портфолио от прекалено много активи може да стане трудно управляемо и да понижи потенциалните Ви печалби.

Защо се нуждаете от диверсифициране на риска?

В традиционния свят на финансите представянето на различните активи може да варира при различни пазарни условия. Например тръстовете за инвестиции в недвижими имоти (REIT) могат да превъзхождат общите акции на турбулентен пазар, а дефанзивните акции могат да разочароват инвеститорите, когато риск апетитът е висок.

Независимо дали става въпрос за криптовалути, валути или акции, влагането на пари в даден актив, без ясна стратегия, не е инвестиране, това се превръща по-скоро в хазарт. Точно тук се появява т.нар диверсификация на риска. Основната цел на експозицията в различни класове активи е балансиране на риска и възвръщаемостта в портфейл от активи.

В криптовалутното пространство диверсификацията може също да бъде един от начините за риск мениджмънт на експозицията. Някои обаче ще твърдят, че е невъзможно диверсифициране на портфолио криптовалути поради факта, че основните алткойни са силно свързани с Биткойн.

Въпреки това, с внимателно подбрана кошница от алткойни, инвеститорите биха могли да могат да се ориентират по-ефективно на крипто пазара и да управляват риска.

Видове диверсификация на портфейл

Съществуват множество различни стратегии на диверсификация, но може да отличим два основни подхода:

  1. Стратегия на диверсификация в един клас активи
  2. Стратегия на диверсификация в различни класове активи
  3. Стратегия за диверсификация на активите на географски принцип.

В повечето случаи една диверсификация на портфолио се смята за напълно завършена, когато включва различни класове активи. Това означава, че само инвестиции в портфейл криптовалути не са напълно подготвени за всички пазарни условия.

Може да се окаже добра идея трите подхода да бъдат комбинирани при изграждането на цялостна стратегия за управление на риска чрез диверсификация на портфейл.

Например на фондовите пазари едно често срещано портфолио може да включва 40% държавни облигации и 60% акции като акциите биват разпределени в различни сектори и географски региони, както и облигациите могат да бъдат на различни държави.

Насоки за диверсификация на портфолио

Сега ще получите и няколко насоки, които може да са Ви от полза в определени моменти:

  • Разпределете капитала си в различни активи и класове активи.
  • Обмислете инвестиции във фондове като борсово търгувани фондове например.
  • Продължавайте да изграждате Вашето портфолио в бъдеще.
  • Не купувайте даден актив просто за диверсификация на риска - дръжте на качеството.
  • Намерете точния момент да затворите дадена инвестиция.
  • Следете инвестиционните си разходи.

Важно е да запомните, че колкото и привлекателен да изглежда един актив, независимо дали става въпрос за акции, валути, суровини, криптовалути и тн, Вие не трябва да инвестирате целия си капитал само в него. Вече казахме за яйцата и кошницата.

Все пак не прекалявайте и не оставайте Вашия портфейл на автопилот. Добавяйте и премахвайте активи, но следете таксите и комисионните, тъй като в даден момент те могат да се натрупат и да изяждат печалбите Ви.

Тествайте възможностите за диверсификация на портфолио от активи без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Инвестиции в криптовалути

Криптовалутите са известни с това, че са издигнати в култ от инвеститорите, които насочват капитала си в тях. Търсещите риск и бързи печалби в дадени моменти изглежда смятат, че потенциала за покачване на цените е на цифровите валути е неограничен. Много често крипто инвеститорите са нетърпеливи и са готови да заложат всичко.

Освен това множеството разкази за Биткойн милионери за нула време често вдигат очакванията на крипто инвеститорите до небесата и те забравят за потенциалните рискове при своите инвестиции в криптовалути.

Очевидният проблем на не малка част от инвестиралите в портфейл криптовалути е, че те често се оказват със свръхинвестиция в един клас активи, а в някои случаи дори само в една дигитална валута. По този начин те рискуват прекалено много.

Риск или убежище?

Колкото и някои да се опитват да спорят, че Биткойн може да бъде актив убежище като златото например, то за момента подобни тенденции не се забелязват. Дори изглежда, че е по-скоро обратното - Биткойн и останалите криптовалути се държат по-скоро като високорискови активи като технологичните акции.

На графиката отдолу можете да видите високата корелация на Биткойн с технологичния индекс Nasdaq 100 в последната 1 година:

Източник: Koyfin.com

 

Следователно можем да направим заключение, че Биткойн е високорисков и високо волатилен актив, подобно на технологичните акции. Дори спокойно може да твърдим, че през повечето време цената на Биткойн е по-волатилна от повече технологични акции

Как да направите крипто диверсификация?

Диверсификация, диверсификация, диверсификация - това е мантрата, повтаряна постоянно от повечето инвестиционни съветници. И вероятно има защо!

Разпределението на капитала определено може да има съществено значение за инвестирането. Вече споменахме, че чрез диверсифициране на портфейла си можете да намалите рисковете като същевременно разглеждате възвръщаемостта на портфейла като цяло.

Диверсификацията на портфейл криптовалути е не само метод за хеджиране, но може също така да увеличи възвръщаемостта Ви, ако криптовалутите, в които сте инвестирали се изстрелят нагоре. В колкото повече криптовалути сте инвестирани, толкова по-големи са шансовете, че една от тях ще Ви предложи изключителна възвръщаемост.

На практика, инвестирането в повече от един проект увеличава вероятността ви да ударите джакпота, като същевременно сведете до минимум щетите, които могат да бъдат причинени от неуспешни проекти.

Имайки това предвид, къде крипто инвеститорите трябва да разпределят допълнителния си капитал?

Очевидният избор би трябвало да е първо крипто диверсификация (притежание на повече от една криптовалута) и второ традиционни активи като акции, облигации и суровини.

Начинът, по който ще направите диверсифициране на портфолио криптовалути обикновено зависи от повече от един фактор. Ето поне 3 фактора, които имат сериозна тежест при определяне на точните активи, които ще участват в портфолиото, както и броя им:

  1. Толерантност към риск
  2. Финансови цели
  3. Размер на инвестирания капитал
  4. Инвестиционен хоризонт.

Тук ще Ви предоставим някои прости стратегии за диверсификация, които може да са ви от полза при търговия с криптовалути, а Вие ще трябва да идентифицирате тази стратегия, който би работила най-добре при Вас.

Нисък риск

Ако сте от някоя страна, която е изпаднала в хиперинфлация например, то вероятно целта на Вашата търговия с криптовалути е да се защитите от инфлация. Тогава може би бихте искали да се насочите към по-стабилни финансови активи и да избегнете високата волатилност.

В този случаи може да изберете да насочите голяма част от Вашия капитал в активи убежища като злато, държавни облигации, швейцарски франк и японска йена, или дефанзивни акции. 

По-малката част от вашия капитал би трябвало да отиде към рискови активи като акции, петрол и още по-малка към най-стабилните криптовалути ако наистина държите на тези активи като част от Вашето портфолио.

Среден риск

Тази стратегия на диверсификация може да бъде разделена на две:

  • среден към нисък риск
  • среден към висок риск

При среден към нисък риск инвеститорът би насочил малко по-голяма част от капитала към споменатите горе активи убежища, но в същото време би увеличил дела на по-рисковите активи като акции и криптовалути, спрямо ниския риск. Тази стратегия може да се окаже подходящ за начинаещи инвеститори с интерес към търговия с криптовалути.

При среден към висок риск, то инвеститорът би потърсил по-голяма експозиция в рискови активи като акции и криптовалути например като може да се насочи към по-волатилни дигитални валути. В същото време по-малката част капитала ще отиде за активи убежища. Стратегията на диверсификация на среден към висок риск най-често се използва от малко по-опитни инвеститори.

Висок риск

Инвеститорите, които търсят повече силни усещания и по-големи потенциални печалби ще насочат основната част от инвестиционния си капитал в малко на брой високорискови активи като акции, петрол и криптовалути. По-малката част от средствата ако въобще останат такива ще бъдат насочени към нискорискови активи.

Подобен подход би трябвало да се използва от много уверени в знанията и уменията си инвеститори, които рядко бъркат в своите прогнози и анализи.

Пример за диверсификация в един клас активи - портфейл криптовалути:

Ако сте купили една единствена криптовалута, да кажем Даш (Dash), то представянето на цялото Ви портфолио ще зависи от само и единствено от този актив. Така, едно потенциално негативно развитие на ситуацията около Даш, може да доведе до сериозни загуби.

Междувременно, ако се направили инвестиции в няколко различни криптовалути, например Биткойн, Етер и Даш, то загубите от позициите Ви в Даш могат да бъдат компенсирани отчасти или напълно от позициите Ви в другите две цифрови валути. При позитивно развитие при Биткойн и Етер, Вашето портфолио дори може да се окаже на печалба.

Пример за диверсификация в различни класове активи:

Нека да вземем отново горния пример и Вие сте направили инвестиции в криптовалутата Даш, Биткойн и Етер. За да направите диверсификация на риска чрез други класове активи, то може да се насочите към към покупки на фондовия пазар

  • Акции
  • Облигации
  • Индекси
  • Борсово търгувани фондове (ETF-и)

Може да се насочите и към пазарите за суровини

  • Метали - злато, сребро, платина
  • Енергийни суровини - петрол, природен газ
  • Земеделски суровини - кафе, какао, захар и тн

Валутният пазар (Форекс) също може да е добра възможност за диверсификация и премахване на валутния риск от направените инвестиции.

Започнете търговия с ДЗР (договори за разлика) на 10 крос крипто двойки и 20+ крипто двойки с USD и EUR с Форекс брокер номер 1 в Испания за 2020 година. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу!

Търгувайте ДЗР на криптовалути

Търгувайте 30+ от най-добрите цифрови валутни двойки

 

Как да започнете диверсификация на портфейл криптовалути?

За да започнете диверсифициране на портфолио криптовалути, първо ще трябва да изберете оторизиран и регулиран брокер, който Ви предоставя достъп до търговия с много на брой активи при конкурентни условия.

Инвестиционните посредници на Admirals са оторизирани и регулирани от различни регулаторни органи като Орган за финансово поведение (FCA) на Обединеното кралство, Кипърска комисия за ценни книжа и борси (CySec) Кипър, Естонският орган за финансов надзор и решаване (EFSA) и Австралийска комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) и предоставя достъп до над 8000 финансови инструменти.

След това ще трябва да изтеглите платформа за търговия с множество активи като MetaTrader 5. Ето и как можете да направите това:

  1. Отворете сметка за търговия и инвестиции
  2. Изтеглете платформа
  3. Изберете прозорец "Нова поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с британски паунд с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използватфе безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Започнете да търгувате на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Вижте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Как да станете крипто трейдър?
Като традиционен трейдър на акции или на Форекс пазара може би сте се почувствали изоставени от процъфтяващата тема - търговия с криптовалути. Докато дигиталните валути се доближават до това да станат част от основния финансов свят, сега е чудесно време да определим стъпките, необходими, за да стане...
Какво е Биткойн ETF и как да го търгувате?
Беше само въпрос на време изключително динамичният и волатилен свят на криптовалутите да се слее със света на традиционните финанси. Е вече се случи - Биткойн ETF е вече на пазара и разкрива нови възможности за крипто трейдърите и инвеститорите. Имате много въпроси? Тогава сте на правилното място!...
Алткойни: Какво представляват и как да ги търгувате?
Светът на криптовалутите се разрасна драстично в последните години и вече далеч не е само доминантът Биткойн. Ето защо се появи и терминът алткойни, който да помага при комуникацията, свързана с криптопазара и да обобщава хиляди други криптовалути. И Вие искате да научите повече за алткойните? Тогав...
Виж Всички