Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​BTC/USD vs. ETH/USD: Кой инструмент е по-добър за търговия?

Пазарът на криптовалутите се появи през далечната вече 2009-та година, с един малък проект - наречен Биткойн. С него, бе стартирана и изцяло нова финансова концепция. От тогава, минаха много години и се появиха много нови участници на пазара на криптовалути, които създадоха свои дигигални валути и свои собствени блокчейни.

Някои от най-известните от тях, включват имената на Лайткойн, Рипъл и Етер.

Растящият брой на криптовалутите, може на практика да обърква трейдърите. Ето защо, в този материал ще сравним търговията със CFD-та върху две от най-големите криптовалути – Биткойн/US Dollar и Етериум/US Dollar. Ще зададем ключовия въпрос – кой от двата инструмента е по-добър за търговия?

Преди да започнем, ще Ви попитаме, тествахте ли платформите MetaTrader 4, или MetaTrader 5 Supreme Edition? Нашият ексклузивен плъгин, Ви дава възможност да ползвате над 60 допълнителни и ексклузивни възможности и индикатори, които ще Ви подпомагат в търговските Ви решения.

Тествайте софтуера и го инсталирайте безплатно

инсталирай безплатно

А сега, обратно към въпроса… По-надолу, ще разгледаме пет фактора, които да предопределят отговора на въпроса, кой от двата посочени инструмента е по-добър за търговия.

Фактор 1: Дългосрочен потенциал за цената

Възходящото движение на биткойна през изминалата година, бе съпътствано от голяма волатилност. Поскъпването на биткойна обаче, бе почти през цялата година

  • Биткойнът стартира изминалата година при ниво от 740 долара.
  • Върхът на Биткойна през 2017 г. бе при ниво от 19 000 долара.

Може и да Ви изненадаме, като Ви кажем, че Етерът също се отличи с изключително силно повишение, което дори превишава това на биткойна. Инструментът ETH/USD стартира годината при ниво от около 7.65 долара, като достигна най-висока стойност до края на годината от близо 1 200 долара.

Кое е било по-добре? Зависи от начина, по който измервате нещата:

  • В абсолютна стойност поскъпването при CFD-та на BTC/USD е било по-голямо – от над 14 000 долара.
  • Като процент обаче, валутната двойка ETH/USD печели с повишение от над 150 пъти, спрямо около 25 пъти за BTC/USD.

Кой ще спечели надпреварата през 2018-та година?

Това е много трудно да се определи. Водещата позиция на Биткойна, сред криптовалутите обаче, може да инициира по-нататъшен добър момент за криптовалутата. Нива на Биткойна от 25 000 долара, 50 000, или дори 100 000 долара, вече не изглеждат така недостижими и нереалистични. Най-високата цена на биткойна, която е възможно да видим, най-вероятно все още не е отбелязана…

Биткойнът 15 000 долара, а сега накъде?

От тази гледна точка, биткойнът има известна преднина, по отношение на графиката си. Това е и любимата на пазарните участници дигитална валута. И макар, поскъпването на Етера, да бе по-голямо в процентно изменение през изминалата година, историята на бичи пазар при криптовалутата е по-къса.

Трябва да имате в предвид, че и двата инструмента, вече поскъпнаха сериозно и трябва да сте запознати с потенциалните пазарни рискове и възможни резки корекции, следствие на изненадващи новини. Не могат да се изключват обаче и рисковете за „избухване" на цените на тези активи, предвид изключителната им волатилност.

По-долу, можете да видите графиката на цената на Биткойна, спрямо щатския долар през втората половина на 2017-та година.

Графика: BTC/USD MT4 дневна графика от 6 Юни до 7 Декември 2017

Фактор 2: Ролята на Лидер

Биткойнът остава най-добре познатата и популярна криптовалута и на този етап няма заплаха пред нея, за тази позиция. Ето защо, шансовете биткойнът да запази водещия си статус, сред криптовалутите и през 2018-та година е сериозен.

Ползите от водещата функция на биткойна са, че могат да привлекат повече инвеститори. Криптовалутите и особено Биткойнът, стават все по-привлекателни за големите институционални инвеститори. В тази насока, Етерът може да привлече по-малко от инвеститорския интерес, през 2018-та година.

Фактор 3: Разликите между Криптовалутите

Всяка криптовалута има различен метод и цели на съществуване, дистрибуция и сигурност за инвеститорите. Важно е, инвеститорите да се чувстват комфортно, по отношение на параметрите и целите на една криптовалута.

Как работи биткойнът? Биткойнът набляга на децентрализирана система за разплащане от „потребител-до-потребител", като все още се добива с „копаене". Можете да научите още относно това „Какво е Биткойна?", от нашата статия по тази тема.

Как работи Етерът?

Етерът е нещо повече от просто система за разплащане. Етериумът, е децентрализирана платформа, базирана на така наречените „умни контракти" – приложения, които работят без възможност за цензора, измама, или намеса на трети страни. Ако искате да научите повече за Етера, вижте нашата статия „Какво е Етер?".

  • Предлагането на биткойна е фиксирано при ниво от 21 милиона, докато ръстът на Етерът е ограничен до определен размер всяка година.
  • Биткойнът бе създаден през 2009-та година, като времето за обработване на блок е около 10 минути, докато това при Етерът е около 14 секунди2.

Да търгувате инструмент, който харесвате, не е задължително. Много по-лесно за трейдърите обаче е, когато имат вяра в дългосрочното бъдеще на един актив. Така, те в много по-голяма степен имат склонност да го държат при по-големи суинг-движения, или корекции.

Графика: Bitcoin графика, ETH/USD MT4 дневна графика от 26 Май до 7 Декември 2017

Фактор 4: Случващото се при криптовалутите

Да разполагате с достатъчна информация, за случващото се при криптовалутите, също е от много голяма значение. Например, „трудната вилица" при Биткойна, довела до появата на Биткойн Кеш, инициира и сериозна моментна волатилност при криптовалутата.

От тази гледна точка, Етерът изглежда малко по-стабилен, спрямо Биткойна, ако се вземат в предвид наскорошните сплитове. Няма да е лошо, да продължавате да следите, очакваните новини, свързани с двете криптовалути.

Фактор 5: Ценова Волатилност

Търговията на финансовите пазари, вече не се свежда само до фундаментални фактори, или дългосрочен потенциал. Често, ценовото движение е много важен и определящ фактор, при криптовалутите. Защо?

Как да търгувате с Биткойн и Етер с ползването на технически анализ?

Бавно движещите се финансови инструменти, често не предлагат особено добри възможности за инвеститорите. Защото не е толкова лесно, да се идентифицират добри възможности за вход и изход от позиция, в рамките на сравнително кратки срокове.

Волатилността, често е ключов фактор за инвеститорите, като тя се наблюдава в сериозна степен и при криптовалутите.

регистрирай безплатна демо сметка

Добре е да разгледате графиките на Етера и Биткойна и да се запознаете с тях, преди да вземете решения с кой инструмент да започнете да търгувате. Добре е, преди да се впуснете в реална търговия, да тествате стратегията си без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка от Адмирал Маркетс.

Заключение - Биткойн, или Етер, кой е по-добър за търговия?

Кой инструмент е по-добър за търговия?

Като цяло и двата! Биткойнът и Етерът предлагат сериозна волатилност и големи потенциални движения и в двете посоки. Всеки трейдър, трябва сам за себе си да определи, коя криптовалута му е по-изгодна за търговия и в по-голяма степен отговаря на неговите лични характеристики и толерантност към риск.

започнете да търгувате

И накрая, не забравяйте, че криптовалутите не са единствените финансови инструменти, на разположение на трейдърите. Admiral Markets предлага търговия с Forex и CFD-та на акции, индекси, суровини и облигации!

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.