Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е Договор за разлика (CFD) и какви са предимствата и недостатъците му?

cfd търговия, договори за разлика, cfd брокер

Финансовата индустрия се промени сериозно през последните няколко десетилетия. Търговията на финансовите пазари, вече не е същата. Платформите за търговия, станаха изключително професионални, достъпът до тях и откриването на сметки, е по-лесно от всякога, а инвеститорите са подпомагани по-всякакъв начин от брокерите – с безплатни обучения, анализи, търговски идеи и т.н.

Откакто договорите за разлика (CFD) се появиха, като инструмент на финансовите пазари, преди вече блилзо две десетилетия, трейдърите продължават да се питат, дали те са по-добър финансов инструмент от акциите?

Преди да си отговорите на въпроса договор за разлика (CFD) или реални акции, нека да погледнем какво са договорите за разлика?

Договорът за разлика е фючърсно споразумение между две страни – брокер и клиент, при което те се съгласяват разликата в цената на актива, върху които са базирани CFD-та, да бъде изплащана под формата на кешови плащания, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическото доставяне на акции на сетълмент.

Договирте за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства от това да инвестират в акции, но без реално да ги притежават.

Разликата между цената, при която един инвеститор е влязъл в договор за разлика (CFD), върху определен актив, (бил той валута, суровини, акции, индекси, криптовалути, или др.) и цената, при която той приключва споразумението, формира печалбата, или загубата на инвеститорите.

На практика CFD-та са достъпни за търговия инструменти, които отразяват движението в цената на актива, върху който са базирани. Той позволява, инвеститорите да печелят, когато цената на избрания от тях актив, се движи в желаната от тях посока. В същото време, трейдърите регистрират загуби, ако цената на актива се движи, в противоположна на тяхната посока.

За да изчистим неяснотите, трябва още веднъж да наблегнем на факта, че с договорите за разлика всъщност вие не притежавате реални дялове (акции, или други финансови активи).

Така че, ако държите да гласувате на ежегодното събрание на акционерите на компанията, просто се придържайте към търговията с обикновени акции.

търгувайте със CFD-та при най-конкурентни условия

Търгувайте със CFD-та с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets. Възползвайте се от политиката за негативен баланс.

Как работи Договорът за Разлика? (CFD)

Ако акциите на една компания се котират по цена продава от 25.50 долара и купите 100 акции по тази цена, то стойността на транзакция ще е 2 550 долара (без отчитане на таксите и комисионите).

При традиционната покупка на акции, с ползване на 50% маржин (50 процента гаранционна сума), то брокера Ви, ще изисква да имате по сметката си 1 275 долара за тази сделка.

С ползване на услугите на CFD брокер, където често ще Ви бъде изискван маржин от 10%, или по-малко, то изисквания разполагаем капитал (при вариант от 10%), ще бъде едва 255 долара.

Трябва да имате в предвид, че когато влезете в сделка, с договор за разлика (CFD), веднага ще видите отрицателен резултат от това, еквивалентен на платения от Вас спред. Спредът, е разликата между цената купува и продава. Обикновено, спредът е комисионата, която CFD брокера прибира за предлаганите си посреднически услуги. Много често CFD брокерите, не нелагат други такси различни от спреда.

Например ако спредът по купената от вас с договор за разлика (CFD) акция, е 5 цента и сте купили 100 акции на цена продава от 25.50 долара за брой, на стойност 2 550, то във Вашия баланс ще видите отрицателен резултат по позицията си от 5 долара. Защото офертата купува, ще е по-ниска с 5 цента. Тоест 100 акции по пет цента спред – 5 долара.

Имайте в предвид, че често таксите и комисионите за покупка на реални акции, са далеч по-високи, като почти винаги има минимална комисиона при тях. В допълнение, при покупката на реални акции имате и допълнителни разходи, свързани с превода на средства.

Много е важно, когато избирате CFD брокер, да имате представа за реалните нива на спреда и качеството на изпълнение на поръчките, включително и в моменти на по-сериозна волатилност на пазара, каквито неизменно ще видите, в историята си, акто трейдър.

Докато сме на темата за разходите, трябва да имате в предвид, че освен спреда, CFD-брокерите, налагат още една такса. Тя се нарича суап и е обвързана с размера на средтсвата и заемния капитал, с които сте отворили поръчките си. За разлика от спреда, който е такса при влизане и излизане в позиция, суапа се начислява на дневна база.

Много е важно да се запознаете с нивата на суапа, на CFD брокера, който сте избрали за търговия със CFD, преди да пристъпите към реална търговия в съответния брокер.

Какви са предимствата и недостатъците на договорите за разлика (CFD)

Финансовия ливъридж позволява на търговците да правят поръчки, които са значително по-високи от действителния им депозит - това може да се разглежда като кредит, предоставен от брокера. Този инструмент позволява на валутните търговци да търгуват с много повече, отколкото те всъщност имат и да постигат потенциално по-високи печалби на пазара. Разбира се, същото се отнася и за загубите - търговеца рискува да загуби депозита си много по-бързо, когато използва ливъридж. Нека разгледаме един пример за финансов ливъридж на форекс пазара:

Трейдър депозира 10,000 EUR. Неговия брокер предлага ливъридж 1 към 100. Знаейки това, може лесно да се оцени най-големия размер позиция, която трейдъра може да отвори. Просто умножаваме трейдърския баланс с коефицента на ливъридж. В този случай трейдъра може да отвори позиция с обем 1000 000 евро (10 000 *100).

Предимствата на Форекс и CFD търговията без ливъридж и с ливърижд

Най-голямото предимство на използването на финансов ливъридж е способността да търгувате по-голям размер позиции. Много стокови и фючърсни трейдъри търгуват с повече отколкото тяхния депозит им позволява.

Има много трейдъри, които търсят инвеститор да финансира техните търговски стратегии, но с ливърижд е възможно да се търгуват големи позиции без да се налага да имате значителен капитал.

Ливъриджа е също доста атрактивен за тези, които искат да започнат да търгуват без да депозират голяма сума пари. За по-голяма част от хората, 1000 USD е прилична сума, за стартиране, но има и трейдъри, които не са склонни да сложат такава сума в тяхната търговска сметка, особено ако сега стартират. И без това трейдърът няма да има възможност да отвори позиция, ако не използва ливъридж. Обаче, дори с нисък ливъридж 10:1, трейдър с 100 USD ще има способност да отвори 0.01 лота позиция (1000 щатски долара).

Най-голямото предимство на ливъриджа е,че дава възможност на трейдърите да засилят размера на сделките си.

Когато става дума за предимствата на форекс търговия без ливъридж, те са много ясни. Трейдър, който участва в пазара без ливъридж е много по-малко изложен на риск. Печалбата или загубата на трейдъра е равна точно на промяната в цената на актива. С други думи, ако трейдъра купи 1000 USD за 800 EUR и тогава цената на USD падне с 50% ( това разбира се е само хипотетично), трейдърът ще загуби само 400 EUR. Обаче, ако търговеца използва ливъридж 100:1, той ще загуби всичките си средства, при промяна в цената с 1%. Разбира се, позициите му, най-вероятно ще бъдат закрити доста преди това, като целта ще бъде да се предпази от това да излезе на негативен баланс.

А като говорим за негативен баланс, трябва също така да имате в предвид, че при гапове, или отваряне на цената на актива със съществено изменение, спрямо цената на затваряне и при ползване на ливъридж, трейдърите са изложени на опасността от негативен баланс, или да дължат средства на брокера си. Ето защо, е много важно да търсите брокер, който предлага "политика за защита от негативен баланс".

Трябва да имате в предвид, че ливъриджа, когато се ползва неразумно, носи сериозни рискове и опасности за трейдърите. И все пак, трябва да се каже също така и за рисковете свързани с търговия без ливъридж. Може да отнесем тези рискове като алтернативни разходи.

Ако просто търгуваме, използвайки собствените си пари, и ако приемем, че имате депозит в размер на 10,000 USD и постигнете възръщаемост от 5% всеки месец, можем да приемем, че 500 USD всеки месец може да не е достатъчно, за да ви направи доволни. Затова ще бъде по-добре, просто ако работите от 9 до 17.00, без да рискувате собствения си капитал. С ползване на "разумно ниво на ливъридж" обаче, тези пет процента, вече могат да се превърнат в повече!

Търговията със CFD-та е без тежка регулация, забрани за скъсяване, маржин изисквания!

Повечето CFD брокери, предлагат на своите клиенти, посредством платформите си - огромен брой CFD-та върху най-различни класове активи. Това означава, че трейдърите могат лесно да отварят и затварят позиции с договори за разлика, с почти всякакъв род активи, който ги интересува.

Най-важното е, че трейдърите не трябва да спазват, понякога големите и тежки регулации на борсите, във връзка със заемането на къси позиции в някои активи. Обикновено при CFD-търговията липсват правила, забраняващи късите продажби. Всеки избран инструмент, може да се скъсява, във всеки един момент.

В допълнение, някои борси и пазари имат допълнителни капиталови изисквания, за да разрешат на инвеститорите да купуват и продават едни и същи активи в рамките на деня. А това, може да е сериозна пречка, пред търговията на много инвеститори и техните доказани с времето стратегии за търговия!

"Безкраен" брой CFD-та върху търгувани активи от една професионална платформа

Няма как да не отделим специално внимание и да посочим и професионалните платформи, разработени от по-големите брокери, целящи да облекчат по всякакъв начин работата на трейдърите.

изтеглете безплатно MT Supreme Edition

MetaTrader Supreme Edition, например е специално приложение, разработено Admiral Markets за търговската платформа Metatrader (MT) – MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Благодарение на приложението Supreme Edition ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартната платформата MT.

Добрата новина е, че плъгинът SE е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът Supreme Edition, предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MT. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

  1. Global Opinion показва сентимента сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
  2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
  3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
  4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
  5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
  6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
  7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
  8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.

Източник: YouTube видео относно Supreme Edition

Както виждате MetaTrader Supreme Edition, предлага много ползи за трейдърите. Защо да не се възползвате още сега. То е достъпно, както за реални, така и за демо сметки!

Какви са недостатъците на CFD търговията?

Всяка монета има две страни. Търговията с договори за разлика си има и своите недостатъци. И най-големите такива, отвъд факта, че не притежавате реално активите, което Ви лишава от част от имуществените права (като ликвидационен дял и право да гласуват в общото събрание), са свързани с регулацията.

Проблемът е, че CFD-търговията е далеч по-слабо регулирана от търговията с реални акции. И това привлича към нея много нерегулирани CFD брокери, или брокери с ниско ниво на регулация, както и дори изцяло измамни брокерси схеми.

Ето защо, ако решите да търгувате с договори за разлика, приоритет номер едно, трябва да Ви е да проверите брокера, който предлага тези услуги. Ако не се отличава с най-високо ниво на регулация, то "обръщайте се и бягайте в протитовоположна посока".

Регулацията на форекс брокера – ключовия момент за разкриване на измамни схеми и брокери измамници

Един от най-добрите начини за разкриване на мошеннически инвестиционни схеми, фалшиви, или измамни форекс брокери и др., е като проверите регулацията на форекс брокера, който Ви търси.

Задължително, тази регулация, трябва да е оповестена на сайта на форекс брокера, който се свързва с Вас.

Ако имате съмнения, относно достоверността на тази информация, то задължително проверете страницата на официалния регулатор и списъка с попадащите под неговата регулация компании.

Ето какво да гледате по отношение на регулацията:

На първо място, брокерът, който избирате, трябва да отговаря на изискването за сериозна регулация, най-добре на страна членка на ЕС. Пазете се от брокери, които са регулирани в офшорни зони, или страни със слаба регулация.

Не бива да бъркате следното – това, че един брокер е чуждестранен, не означава, че е добре регулиран. Бъдете сигурни, че сте проверили на сайта на всеки брокер къде е неговата регулация. Това обикновено, може да направите в долната част на избрания от вас брокер.

Другото, което не бива ди ви заблуждава е следното. Ако един брокер има двойна регистрация, например в Кипър и във Великобритания, трябва да сте сигурни, че сключвате договор с дружеството, регулирано във Великобритания. Защото, ако не погледнете добре договора си, може да се окаже, че сте го сключили с регулираното в Кипър дружество.

регулацията на форекс брокерите, форекс измамници

Повод за спокойствие, ще ви дава и факта, че освен в страната в която е регулиран брокера, неговия местен клон, ще попада и под още една регулация – тази на КФН (това ще е още една защита срещу форекс измамниците).

Бъдете скептични към брокери, които дават непълна информация на сайта си по отношение на своята история, регулация, или условия за търговия. Прозрачността, е цел и привилегия за форекс брокерите, които не се опитват да скрият нищо от Вас и целят да правят дългосрочен форекс бизнес.

Добре е да проверявате мненията за един брокер в интернет, но също така да проверявате и източниците на тези мнения. За да не бъдете заблудени от фалшиви, или подвеждащи мнения. Добре е източниците на тези мнения, да са престижни и смятани за достоверни.

Форекс измамниците, често ще се свържат с Вас, за да ви убеждават да инвестирате. Това е част от тяхната практика за продажби, при което обучени и опитни продавачи, ще се опитат да въздействат върху Вашата психика. Много е вероятно, тези продавачи да се опитат да Ви накарат веднага да преведете пари към тях.

Също така, е възможно да Ви поискат лични данни и информация като например: пълните Ви имена; телефонен номер; домашен адрес и др.

Никога и при никакви обстоятелства, не давайте подобни детайли на непознати, колкото и убедителни и искрени да Ви звучат!

безплатен образователен курс

И накрая, но не последно място. Форекс измамниците не искат да Ви образоват. Или в сайтовете им, няма да откриете почти никакви безплатни обучителни материали, или анализи. Защото те са наясно, че колкото по-образовани са фората, по отношение на валутната търговия, толкова по-трудно стават техни жертви.

Как да избягвате измамните форекс и CFD-схеми?

Най-добрият начин за предпазване от това да не станете жертва на понзи-схема (форекс измамниците), е като отделите време и усилия да направите проверка. Не бързайте и не вземайте емоционални решения на момента, както най-вероятно ще Ви накарат да направите.

На първо място направете проверка в Google на името на брокера. След това, проверете сайта и регулацията на брокера. Не вярвайте само на тези данни обаче, а влезте в официалните сайтове на регулаторите и проверете наистина ли има подобна регистрация.

Попитайте приятели и познати, които търгуват, потърсете мнения на трейдъри в големи инвестиционни форуми.

Четете целия текст от договорите с брокера, преди да го подпишете. Гледайте за „дребен шрифт", аномалии, или различия с условията, които сте прочели в сайта.

Тествайте с малки суми. Ако все пак сте решили да отворите сметка в определен форекс брокер, пробвайте го с по-малка сума, от първоначалните Ви планове. Опитайте се да изтеглите парите си, за да видите, дали ще Ви бъдат изплатени. Едва тогава, можете да направите по-голям депозит.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията с безплатна демо сметка. Почти всеки форекс брокер ще Ви предложи демо сметка. И тук обаче, трябва да имате едно наум. Понякога търговията с реална сметка, може да се различава като условия от демо сметката. И това също трябва да задейства „червената лампа" във Вас.

И накрая, тествайте как работи брокера в решаване на технически проблеми и техническата поддръжка, още преди да Ви се наложи и да изникне проблем.

В заключение, намирането на доверен форекс и CFD-брокер не е лесна задача, която изисква доста усилия и време от страна на потенциалните инвеститори. Ако разчитате на „лесното" обаче и се доверявате прекомерно, без да сте особено запознати, можете да се превърнете в „жертва" на измамна брокерска схема.

Вижте още:

Форекс стратегии за търговия

Топ 10 причини защо Форекс пазара е най-добрия пазар в света

Форекс търговия за напреднали и начинаещи

Кои са най-добрите валути за търговия?

Каква е реалистичната доходност, която трейдърите трябва да очакват от Forex и CFD- пазарите

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 85% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.