76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Какво е CFD търговия?

CFD или договор за разлика е един от най-използваните продукти в търговията на финансовите пазари. В тази статия ще обясним какво е CFD, как работи популярната CFD търговия и какви са приликите и разликите и с търговия с реални акции. Също така ще разберем основните причини, поради които трейдърите избират CFD пред търговия с реални акции и други активи, както и какви са рисковете свързани с договорите за разлика.

Какво е CFD търговия?

Финансовата индустрия претърпя сериозни промени в последните десетилетия и търговията на финансовите пазари вече не е същата. Днешната онлайн търговия позволява на трейдърите могат да купуват и продават широк набор от финансови инструменти само с един клик на мишката.

Всъщност, модерните платформи за онлайн търговия на финансовите пазари буквално предлага безброй възможности, тъй като трейдърите имат достъп до международните финансови пазари от личния компютър, смартфон или таблет.

Какво е CFD?

CFD (англ. Contract for Difference) означава договор за разлика, който се сключва между трейдър и брокер за размяна на разликата в цената на даден актив. Този договор е активен докато не бъде затворен от трейдъра, а плащанията по него са в кеш, вместо реално доставка на търгувания актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическата доставка.

Договорите за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства на реалната инвестиция във финансови инструменти, но без реално да ги притежават. Въпреки, че не притежават даден актив, CFD позволява на инвеститорите да се възползват от промените в цените

Технически това е така, защото договор за разлика е т.нар. дериватен продукт, което означава, че неговата стойност се формира върху базовия актив. Като правило един CFD контракт, отговаря на една акция.

Как работи днешната CFD търговия?

При CFD търговия трейдърът може да се възползва и от повишаването, и от понижаването на цената на даден актив. Ако смятате, че цената на един актив ще се повиши, тогава ще отворите позиция за покупка, която често се нарича „дълга позиция". Обратно, ако мислите, че цената на актива ще падне, ще отворите позиция за продажба, която се нарича „къса позиция".

Например ако смятате, че цената на акциите на Apple ще се повиши, Вие ще трябва да предприемете покупка на CFD на акции на Apple. След това, печалбата от Вашата позиция ще нараства толкова, колкото поскъпнат акциите на производителя на iPhone. В същото време, ще губите ако цената се понижава.

Обратното също е валидно т.е. ако смятате, че цената на Apple ще се понижи, трябва да продадете (къса позиция) CFD на акции на Apple. В тази ситуация печалбата Ви ще се увеличава, докато цената на акциите пада. А ще губите ако цената на акциите на Apple нараства.

Разликата между цената, при която един инвеститор е влязъл в договор за разлика (CFD), върху определен актив и цената, при която той приключва споразумението, формира печалбата, или загубата на инвеститорите.

Не е тайна, че много различни брокери предлагат възможности за CFD търговия на много финансови пазари като валути, акции, индекси, суровини, криптовалути и др. Например търговия със CFD на акции е много подобна на търговията с реални акции, но има някои предимства по отношение на разходите и удобството.

Освен това, можете да практикувате CFD търговия с индекси на фондови пазари, които не са достъпни директно. Все пак, трябва да имате предвид, че договор за разлика е продукт с ливъридж и може да доведе до загуби, които надхвърлят първоначалния Ви депозит. Въпреки това, Admiral Markets предлага политика за защита от негативен баланс.

Можете да тествате CFD търговията с валути, суровини, акции, индекси, облигации, ETF-и и криптовалути без риск за Вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Изтича ли договор за разлика?

Повечето договори за разлика не изтичат. Ако искате да затворите своята позиция, трябва да го направите като поставите поръчка за търговия на същия финансов инструмент със същия обем, но просто в обратната посока.

Нека използваме отново CFD на акции на Apple за пример. Представете си, че сте купили 100 CFD на акции и цената започва да се понижава и Вие решавате, че е по-добре да затворите тази позиция, за да не губите повече. За да го направите просто трябва да наредите продажба на 100 CFD на акции на Apple.

Разбира се има и изключения. Някои брокери могат да предлагат форуърдни контракти на различни суровини, които изтичат на определена дата в бъдеще. Все пак не е нужно да чакате да изтечете срока на договора, тъй като можете да търгувате по всяко време.

Разходи при търговия с договори за разлика?

Трябва да имате в предвид, че когато влезете в сделка, с договор за разлика (CFD), веднага ще видите отрицателен резултат от това, еквивалентен на платения от Вас спред. Спредът, е разликата между цената купува и продава. Обикновено, спредът е комисионата, която CFD брокера прибира за предлаганите си посреднически услуги. Много често CFD брокерите, не налагат други такси различни от спреда.

Например ако спредът по купения от вас с договор за разлика (CFD) акция, е 5 цента и сте купили 100 акции на цена продава от 25.50 долара за брой, на стойност 2 550, то във Вашия баланс ще видите отрицателен резултат по позицията си от 5 долара. Защото офертата купува, ще е по-ниска с 5 цента. Тоест 100 акции по пет цента спред – 5 долара.

Много е важно, когато избирате CFD брокер, да имате представа за реалните нива на спреда и качеството на изпълнение на поръчките, включително и в моменти на по-сериозна волатилност на пазара, каквито неизменно ще видите, в историята си като трейдър.

Докато сме на темата за разходите, трябва да имате в предвид, че освен спреда, CFD-брокерите, налагат още една такса. Тя се нарича суап и е обвързана с размера на средствата и финансовия лост (ливъридж), които сте използвали при отваряне на поръчките си. За разлика от спреда, който се таксува при влизане и излизане в позиция, суап се начислява на дневна база.

Много е важно да се запознаете с нивата на суап на брокера, който сте избрали за CFD търговия, преди да започнете реални взаимоотношения с дадения финансов посредник.

Тук трябва да се добави, че търговията със CFD е освободена от 0,5% данък във Великобритания, въпреки че печалбата подлежи на данък върху печалбата.

Какво е ливъридж при CFD търговия?

Ливъриджът Ви дава възможност да влияете върху търговската среда по начин, който умножава резултата от вашите усилия, без да увеличавате ресурсите си. Това Ви дава предимството да получите по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция. Все пак, важно е да се отбележи, че трейдърите могат да бъдат изложени на риск от по-големи загуби при използване на ливъридж.

В сферата на финансите, благодарение на финансовия лост Вие заемате пари, инвестирате и правите повече пари поради увеличената си покупателна способност. След като върнете това, което сте взели назаем, все още оставате с повече пари, отколкото ако току-що сте инвестирали собствен капитал.

Когато практикувате търговия с ливъридж можете да контролирате много повече средства със сравнително малък депозит във вашата сметка. Търговията с финансов лост също е позната като маржин търговия. Можете да отворите малка сметка с финансов брокер, след което да заемете пари от брокера, за да отворите голяма позиция. Това позволява на трейдърите да увеличат печалбите си. Не забравяйте обаче, че по този начин можете да увеличите и загубите си.

Ливъридж на фондовия пазар означава, че можете да търгувате акции само с малка част от Вашия капитал. Същото е и при използването на финансов лост на Форекс пазара, където трейдърите могат да отварят по-големи позиции във валутни двойки, отколкото им позволява баланса по сметката.

Ето и един пример: Ако акциите на една компания се котират по цена продава от 25.50 долара и купите 100 акции по тази цена, то стойността на транзакция ще е 2 550 долара (без отчитане на таксите и комисионите). При традиционната покупка на акции, с ползване на ливъридж 1:10, то брокера Ви, ще изисква да имате по сметката си 255 долара за тази сделка.

Трябва да запомните, че използването на ливъридж не променя потенциала за печалба на сделката, просто намалява размера на собствения капитал, който използвате. Търговията с ливъридж също се смята за нож с две остриета, тъй като сметките с голям ливъридж са уязвими към големи колебания на цените.

Финансовият лост може да доведе до по-големи печалби, когато пазарът тръгне във Вашата посока. Но също така има риск да увеличи загубите ако позицията се задвижи срещу Вас.

Научете как да използвате ливъридж и повишете Вашите знания и умения в търговията на финансовите пазари с безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Реални акции срещу CFD

Търговията със CFD имитира реалната търговия с акции, с изключение на това, че при договорите за разлика, в действителност не притежавате базовия актив, за разлика от реалните акции на компанията, когато го правите. Това, което наричаме CFD търговия на фондовите пазари определено е чудесна алтернатива на известната търговия с реални акции.

Разбира се има и някои ключови разлики между покупка на реални акции и

 • CFD на акции може да се търгуват с дълги или къси позиции и от Вас не се изисква да предоставяте базовия актив при къса продажба
 • CFD-та са освободени от 0,5% данък във Великобритания, въпреки че печалбата подлежи на данък върху печалбата
 • Инвеститорът не притежава базовия актив, върху който се основава договора за разлика, а вместо това сключва контракт със CFD брокера, за да размени разликата в цената между началните и крайните цени на договора
 • За разлика от притежаването на базовия актив CFD се търгува на маржин, което означава, че първоначалния депозит блокиран от CFD брокера, позволява на инвеститора да купува и продава брой CFD-та, който се определя според маржин изчисленията.Това от своя страна предлага търговия с по-голям обем CFD-та.

Търговия с реални акции или търговия със CFD на акции?

Една от основните разлики между търговия с реални акции и търговия със CFD на акции e, че договорите за разлика Ви дават възможност да отваряте къси позиции. Следователно при CFD търговия можете да печелите и при ръст и при спад на пазарите.

Освен това, отварянето на къса позиция Ви дава възможност да хеджирате своята експозиция в даден финансов актив. Това още едно сериозни предимство на CFD търговията пред покупка на реален актив.

Още една от ключовите разлики между CFD търговия с акции и търговия с реални акции е използването на ливъридж. Договорите за разлика се търгуват на маржин, което означава, че не е необходимо да платите пълната пазарна стойност на сделката. Това също позволява на трейдърите и инвеститорите на финансовите пазари да отварят по-големи позиции, отколкото би позволил капиталът им.

Чрез използването на ливъридж трейдърите могат да увеличат многократно, както печалбите си от търговия с акции, така и загубите. Именно затова финансовият лост трябва да се употребява умерено.

Търговията с договори за разлика си има и своите недостатъци. Един от тях, че не притежавате реални акции, което Ви лишава от част от имуществените права като ликвидационен дял и право на глас на общо събрание.

Например, ако търгувате CFD-та върху акции на Microsoft или Volkswagen, всъщност търгувате разликата между входната цена и изходната цена. Тъй като не притежавате акции на Microsoft или Volkswagen, само спекулирате с цената, която се движи в определена посока. CFD се отнасят само за движението на цените, нищо друго, а договорът е между вас и вашия CFD брокер.

По-сериозният проблем обаче е, че CFD търговията с акции е далеч по-слабо регулирана от днешната търговия с реални акции. И това привлича към нея много нерегулирани CFD брокери, или брокери с ниско ниво на регулация, както и дори изцяло измамни брокери.

Ето защо, когато решите да практикувате CFD търговия или търговия с реални акции трябва да се насочите към брокер регулиран от най-стриктните регулаторни органи в света като Admiral Markets. Admiral Markets е носител на множество международни награди включително: най-добър CFD брокер в Германия за 2019 и най-безпристрастен CFD брокер за настоящата година.

CFD търговия и регулации

Едно от първите неща, които трябва да направите при избор на CFD брокер е да проверите неговите регулации. Те често са обявени на неговия сайт. Ако имате съмнения, относно достоверността на тази информация, то задължително проверете страницата на официалния регулатор и списъка с попадащите под неговата регулация компании.

Ето за какво да следите по отношение на регулациите:

 1. Насочете се към брокер, който е лицензиран и регулиран страна членка на ЕС.
 2. Избягвайте брокери регулирани в офшорни зони или страни със слаби регулации.
 3. Ако търгувате в България е добре изберете брокер, който има регистрация в КФН.
 4. Ако брокерът има различни регулации като FCA (Великобритания) и CySec (Кипър) се уверете, че сключвате договор с по-строгия регулатор, в случая FCA.

Освен гореописаните правила, трябва да имате предвид, че на 1 август 2018 година влязоха в сила регулации на Европейския орган за ценни книжа и пазари, които забраниха търговията с бинарни опции и намалиха максималния възможен ливъридж (1:500 за Професионални и 1:30 за Непрофесионални клиенти). Повече информация за двата вида клиенти можете да намерите тук.

Всеки един брокер, който работи с европейски клиенти трябва се придържа към тези регулации и ако не го прави е добре да проверите неговите лицензи, а най-добре да го избягвате.

Платформи за CFD търговия

За всички трейдъри избраните от тях платформи за търговия със сигурност са най-често употребяваните инструменти. Именно тези платформи за търговия осигуряват достъпа на трейдърите до финансовите пазари, следователно изборът на най-добрата платформа за търговия е много важен за бъдещите резултати. В тази статия ще намерите пълна информация за това какво трябва да имате предвид, когато избирате платформа за онлайн търговия.

Изборът на платформа за онлайн търговия винаги е важна стъпка за всеки инвеститор или трейдър. Той ще трябва да прекарва часове използвайки го често, в някои случай дори ежедневно. Въпреки това, има доста различни видове платформи за онлайн търговия и това може да затрудни избора, особено на начинаещите пазарни участници. Все пак тази стъпка може да се окаже ключова за бъдещото представяне на трейдъра.

Платформа за CFD търговия - MetaTrader 5

От гледна точка на безплатните платформа за търговия с акции и валути, MetaTrader 5 е най-новата версия на MetaTrader. Тази нова платформа за търговия завършва започнатото от предшественика си MetaTrader 4 и решава някои проблеми, изведени от инвеститорите.

Всъщност основният дефект на платформата MT4, ако можем да наречем това дефект, е, че тя не бе достатъчно добре настроена за инвеститорите, които правят първите си стъпки на фондовите пазари. По-скоро повечето платформи за търговия с акции, валути и други финансови инструменти бяха ориентирани към професионалните инвеститори.

За да отговори на нарастващото търсене на непрофесионални инвеститори, MetaQuotes реши да пусне нова версия с подобен дизайн, но по-актуална и преди всичко много по-лесна за употреба. MetaTrader 5 предлага много инструменти за технически анализ и запазва способността на инвеститорите да разработват свои собствени инструменти за анализ.

Следователно е трудно да определим, коя е най-добрата платформа за търговия - MetaTrader 4 или MetaTrader 5, тъй като двата софтуера имат различни предимства. В същото време, MT5 бързо се утвърди на финансовите пазари и особено при начинаещите трейдъри.

Новата платформа позволява хеджирането на позиции. За разлика от стандартната система при повечето платформи за онлайн търговия, на нетиране на позициите, хеджирането позволява на трейдърите да държат насрещни позиции по един и същ инструмент.

Въпреки това, брокерите, които предлагат платформа за търговия MetaTrader 5 не са много. Admiral Markets е един от малкото финансови посредници, които предлагат възможност за търговия с MT4 и MT5 едновременно.

Най-добрата платформа за CFD търговия

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари далеч не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на платформи за търговия. По-долу ще Ви представим едно изключително приложение за най-популярните платформи за търговия в света MT4 и MT5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено от Admiral Markets за платформите за онлайн търговия Metatrader. Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът MTSE предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MetaTrader. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

 1. Global Opinion показва настроенията сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
 2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
 3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
 4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
 5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
 6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
 7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
 8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.
 9. Correlation Matrix Ви позволява да определите корелацията между различните валутни двойки, което ще Ви помогне при взимането на решения и управление на риска.

На първо място, както вече споменахме със своите над 60 допълнителни възможности, е много възможно MetaTrader Supreme Edition да подобри търговията Ви и да направи търговските Ви решения по-добре обосновани. Инструментите, които ще се ползват от трейдърите, разбира се варират в зависимост от личните предпочитания на всеки – неговият рисков профил и толерантност към риск.

Някои трейдъри, могат да отдадат най-голяма стойност на тиковите графики; или пък на търговския симулатор; а защо пък не на пакета от индикатори…

Най-добрият начин да разберете кои възможности и индикатори, в най-голяма степен ще отговарят на Вашите предпочитания е да тествате платформата. Инструменти и индикатори, като Admiral Markets Pivot Points, Keltner Channel и Mini Terminal много често могат да бъдат от полза ако присъстват на графиките Ви.

Определено е препоръчително за всички трейдъри да погледнат по-отблизо MetaTrader Supreme Edition, защото възможности като Mini Terminal например, могат да предложат изключително лесно управление на цялата търговска сметка, наблюдение на позициите, бързо влизане и излизане от позиции, когато това се налага!

Както виждате приложението MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets, предлага много ползи за трейдърите. Защо да не се възползвате още сега. То е безплатно, както за реални, така и за демо сметки!

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.