76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Пълно ръководство за търговия и инвестиции в акции през 2020?

Мнозинството от Вас са чували по медиите за търговия с акции или инвестиране в акции, но много малка част от тях се осмеляват да започнат. Тези от Вас, които искат да научат повече за инвестициите на фондовите пазари са на правилното място. В тази статия ще обясним какво е акция, как да започнете инвестиции в акции, да изберете най-добрата платформа за търговия с акции и някои популярни стратегии за търговия с акции. На практика това ръководство е ще ви даде всичко за днешната търговия с акции за начинаещи и напреднали. Да започваме!

Пълно ръководство за търговия и инвестиции в акции през 2019?

Търговия с акции за начинаещи

Историята е доказала, че един от най-постижимите начини за трупане на капитал в дългосрочен е чрез търговия с акции. С няколко изключения почти всеки член на списъка с най-богатите хора на Forbes 400 е достигнал дотам, защото притежава голям брой акции в публични или частни компании. Въпреки че началото може да е скромно, при избор на правилна стратегия за търговия с акции резултатите рано или късно ще дойдат.

Какво е акция?

Акцията е ценни книга с променлива доходност, която Ви дават възможност да притежавате дял от определена компания. Една акция е единица от собствеността на една компания. Повечето компании емитират и продават акции с цел да наберат по-голям капитал, за да финансират дейностите си.

Търговията с акции се извършва на фондови борси, които пък изграждат регионалните и глобалните фондови пазари. Докато и двата термина - фондови пазари и фондови борси, се използват взаимозаменяемо, последният обикновено е по-скоро част от първия. Ако някой каже, че търгува на фондов пазар, това означава, че той извършва продаване и купуване на акции на една (или повече) фондова борса, която е част от общите фондови пазари.

Американският фондов пазар са най-големите в света, а най-големите фондови борси в САЩ са New York Stock Exchange (NYSE) и Nasdaq.

Тествайте търговията на NYSE, NASDAQ и 15 от най-големите фондови борси в света без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Как работят световните пазари на акции?

Световните пазари на акции се наричат фондови пазари и служат като платформа, където многобройни купувачи и продавачи се срещат, взаимодействат и сключват сделки. Тъй като броят на участниците на пазара е огромен, се гарантира справедлива цена. Например, ако в целия град има само един продавач на коледни елхи, то той ще има свободата да определи цена, която му харесва, тъй като купувачите няма да имат възможност да отидат Ако броят на продавачите на дървета е голям в общия пазар, те ще трябва да се конкурират помежду си, за да привлекат купувачи.

Повечето фондови пазари работят по подобен начин. На тях се търгува с различни видове ценни книжа в контролирана, сигурна и управлявана среда. Тъй като фондовата борса обединява стотици хиляди участници на пазара, които желаят да купуват и продават акции, това гарантира справедливи цени и прозрачност на транзакциите. Докато по-рано пазарите използваха издаване и раздаване на хартиени сертификати за физическо притежание на акции, на съвременните фондови пазари всичко това се случва по електронен път.

Фондовата борса често създава и поддържа различни пазарни и специфични за сектор показатели, като индексите S&P 500 и Nasdaq 100 например, които предоставят мярка за проследяване на движението на целия пазар. Повечето фондови борси също поддържат новини за компаниите регистрирани на тях, съобщения и финансови отчети, които обикновено са достъпни на официалните им уебсайтове.

Борсите също подкрепят различни други дейности, свързани с корпоративни сделки. Например, печеливши компании могат да възнаграждават инвеститорите си чрез изплащане на дивиденти, които обикновено идват от част от печалбата на компанията.

Все пак преди да се регистрират на борсата и да станат достъпни за мнозинството инвеститори, компаниите, които искат да станат публични трябва да организират първично публично предлагане или т.нар. IPO.

Какво е първично предлагане на акции?

Първият въпрос, който изниква в съзнанието на начинаещият инвеститор, когато става въпрос регистриране на компании на борсата е какво е IPO? IPO (от английски Initial Public Offering) означава първично публично предлагане на акции на дадена компания, която иска да започне да се търгува на борсата.

Компаниите, които организират IPO често са сравнително млади или с по-малка пазарна капитализация и с излизането на си борсата се стремят да натрупат капитал чрез продажбата на акции, за да финансират потенциален бъдещ растеж. Разбира се това не винаги е така. Не всички компании, които провеждат IPO са малки. Някои може да бъдат огромни, какъвто бе случая с китайския гигант за онлайн продажби Alibaba.

Защо трябва да се насочим към търговия с акции?

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не трябва просто да стоят и да се девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там? Смятате ли, че те просто пазят или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те извършват активна търговия с акции.

Вероятно много хора са чували, че най-сигурното място за техните пари е в банков депозит. Все пак, това не е точно така, особено, когато става въпрос за периоди на ниски лихви, какъвто е сегашният. След глобалната финансова криза повечето централни банки предприеха политика на ниски лихвени проценти и монетарни стимули. Тези мерки свалиха лихвите по банковите депозити почти до нула.

Така става ясно, че едва ли ще успеете да спестите много от банкови депозити. Напротив, инфлацията често е много висока от лихвите по банковите депозити. Така на практика се оказва, че от банковите депозити не само няма да спечелите, но и ще претърпите загуби, които ще бъдат причинени от инфлацията. А все още не сме коментирали банковите такси.

На последната си среща за монетарната политика Българска народна банка остави основния лихвен процент в страната непроменен - 0,0%. Това са най-ниските лихвени нива в историята на българската централна банка, а те се запазват на такива от февруари 2016 година. Отдолу можете да видите и графиката на движението на лихвените проценти в България, на която ясно се вижда низходящата тенденция в последните години:

Инвестиции в акции или лихви по депозити

Източник: Българска народна банка

БНБ бе повлияна от Европейската централна банка и глобалния цикъл по разхлабване на монетарната политика започнал в периода след световната финансова криза от 2008 година. Все пак лихвите в България не успяха да падна до негативни за разлика от еврозоната, където моментните лихви по депозити на Европейската централна банка са отрицателните -0,4%.

Нулевият основен лихвен процент на БНБ накара и местните търговски банки да свалят своите лихви по депозити близо до тези нива. Почти всички лихви по депозити 2019 варират между 0,05% и 0,80% на година. През 2019 година няма нито една от големите банки, която да предлага на 1% годишна доходност по спестовните сметки. Много от големи банки предлагат дори лихви по депозити по-ниски от 0,1% на година.

Когато смятате Вашата годишна доходност от инвестиции или лихви по депозити на банките задължително трябва да имате предвид и годишната инфлация в България. Официалната инфлация в България се измерва от Национален статистически институт, който използва индекс на потребителските цени, за да определи размера на инфлацията.

Последните данни на НСИ показват, че годишната инфлация в България през юни 2019 година, спрямо юни 2018 е 2,8%. В същото време средногодишната инфлация за периода юли 2018 - юни 2019 година е 3,3%.

Инфлация и инвестиции в акции

Източник: НСИ

След като знаете, че средногодишната инфлация в България е 3,3%, а максималните годишни лихви по депозити едва достигат 0,8%, лесно можете да сметете, че годишната загуба от спестовна сметка в банка е 2,5% (3,3% - 0,8%=2,5%). И този резултат е при максималните лихви по депозити в България. При това тук не са включени банковите такси, данък лихви по депозити, както и наказателните такси при евентуален пропуск на падежа за теглене на средства.

Освен това, е добре да знаем, че данните от официалната статистика не винаги отговарят напълно на пазарната ситуация и реалната инфлация в България вероятно е над тези споменати стойности. Ръстът на потребителските цени дори спокойно може да достигне 5-6%, което при лихви по банкови депозити под 0,8% е направо убийствено за спестителите.

Точно това се явява и основния проблем по отношение на лихвите по депозитите. Изоставяйки сериозно зад нивото на инфлацията, всъщност Вашите спестявания постоянно ще се обезценяват. Или казано по друг начин – „благодарение" на инфлацията, ще си купувате по-малко стоки и услуги, с вашите вложени в банков депозит средства, с течение на времето.

След като не можете да разчитате да спечелите от депозити, тогава къде трябва да насочите средствата си? Отговорът на този въпрос е лесен към инвестиции и една от най-добрите алтернативи в таи посока са финансовите пазари. Някои по-известни инструменти, които можете да изберете на пазарите са валути, суровини, борсови индекси, облигации и тн, но може би най-популярни са акции на компании.

Трябва да отбележим, че при търговия с акции има може да получите още много предимства като висока възвръщаемост, възможност за диверсификация, висока ликвидност, използване на ливъридж, лесен и бърз достъп, са само част от тях.

Реални акции срещу CFD върху акции

При търговия с акции, в която се използва ливъридж (финансов лост) се търгуват CFD-та (Договори за разлика) върху акции. Друга възможност е търговия с реални акции, където обаче няма да можете да използвате финансов лост.

Търговията със CFD-та имитира търговия с акции, с изключение на това, че при договор за разлика, в действителност не притежавате базовия актив, за разлика от търговия реални акции, където го притежавате. Това, което практикувате по същество при CFD търговията с акции е закупуването на договор между вас и доставчика на CFD, който в зависимост от позицията ви (покупка или продажба) ще предостави входна и изходна цена при влизане и излизане от сделка с еднаква противоположна позиция.

Една от ключовите разлики между CFD търговия с акции и търговия с реални акции е използването на ливъридж. Договорите за разлика се търгуват на маржин, което означава, че не е необходимо да платите пълната пазарна стойност на сделката. Това също позволява на търговците на финансовите пазари да отварят по-големи позиции, отколкото би позволил капиталът им.

Например в Admiral Markets професионален трейдър, който търгува с акции може да отвори позиция 10 пъти по-голяма от неговия капитал (ливъридж 1:10).

Чрез използването на ливъридж трейдърите могат да увеличат многократно, както печалбите си от търговия с акции, така и загубите. Именно затова финансовият лост трябва да се употребява умерено.

Друга основана разлика между CFD търговия с акции и търговия с реални акции е, че договорите за разлика Ви позволяват да отваряте и дълга и къса позиция. Следователно ще можете да трупате печалби и при покачване и при спад на цените. В същото време, при реалните акции имате възможност само на купуване на акции (дълга позиция).

Търговията с договори за разлика си има и своите недостатъци. И най-големите такива, отвъд факта, че не притежавате реални акции, което Ви лишава от част от имуществените права като ликвидационен дял и право на глас на общо събрание. Проблемът е, че CFD търговията с акции е далеч по-слабо регулирана от търговия с реални акции. И това привлича към нея много нерегулирани CFD брокери, или брокери с ниско ниво на регулация, както и дори изцяло брокери измамници.

Ето защо, когато решите да практикувате CFD търговия или търговия с реални акции трябва да се насочите към брокер регулиран от най-стриктните регулаторни органи в света като Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите, за да започнете търговия на реалните финансови пазари е да кликнете на банера отдолу!

Търговия с ДЗР върху акции с Admiral Markets

Стратегии за търговия с акции

Критичен момент за всеки трейдър е изграждане на печеливша стратегия за търговия с акции подходяща за него самия и неговата толерантност към риск. Повечето стратегии за търговия с акции съдържат някакъв метод за анализ, независимо дали фундаментален или технически, който помага на трейдърите да вземат решение за вход и изход от сделка. Всяка стратегия за търговия с акции трябва да включва и точни и ясни правила за управление на риска.

Голяма част от разработващите ефективна стратегия търговия с акции, могат да разчитат, на вече съществуващи и доказали ефективността си с времето, търговски стратегии. При всички положения обаче, тяхното тестване е задължително. Можете да направите това, с възможно най-добрия софтуер за бектестване на стратегии.

Ето преглед на задачите, които професионалните трейдъри трябва да изпълнят:

 • Модели за влизане в сделка
 • Модели за излизане от сделка
 • Лесно управление
 • Възможности за анализ на графиките
 • Използване на индикатори
 • Промяна и добавяне на инструменти за търговия
 • Употреба на експертни съветници
 • Възможност за тестване на стратегии
 • Мониторинг на новините
 • Възможност за проследяване на отворени и затворени сделки
 • Бързо преминаване към различни сметки
 • Използване на няколко профила за различни видове анализ

Един съвет за успешна търговия с акции е да намерите страна, в която се повишават както акциите, така и местната валута. За да идентифицирате подобен ръст, е добре да използвате седмични и месечни графики на основните активи от последните години, приложени едновременно върху индексите и валутите.

Важно е, също така, трейдърите да имат в предвид, че сложните стратегии за търговия с акции не са особено лесни за следване и изпълнения. Тук важи правилото – колкото по-проста е една стратегия за търговия с акции, толкова по-добре. Когато следват лесни за разбиране и прилагане принципи, трейдърите на практика повишават шансовете си за успех на Форекс и CFD-пазарите. Освен това, един по-опростен метод ще има и по-дълъг живот на изключително динамичните пазари на акции.

Един добър начин за тестване на стратегията е демо търговия с акции. С Admiral markets практикуването на демо търговия с акции не носи рискове за Вашия капитал и е безплатно.

Онлайн търговия с акции

Преди навлизането на интернет технологията, трейдърите и инвеститорите трябваше да се погрижат за всички транзакции и заявки по пощата, телефон или факс. Най-често трейдърите взимаха решение за продажба или купуване на акции чрез телефон с техния брокер. Процесът беше бавен, тъй като брокерите трябваше да потвърдят подробностите за транзакцията, като цена, количество, вид на сделката, продължителност на сделката, цена на излизане, спецификация на сметката и др.

Днешната онлайн търговия с акции е свързана с търговия на фондовите пазари през интернет чрез платформа за онлайн трейдинг.

Онлайн търговия с акции в кратка версия: първо идентифицирате валутите, които искате да са представени във вашия портфейл; след това определяте в какъв процент ще е представена всяка от тях; и накрая избирате индивидуални акции (купуване на акции, или индекси) в предварително зададения обем. Явно, ще трябва да прецените качеството на „акциите които купувате", или индексите, спрямо избраната валута.

Но цифровата ера повлия сериозно върху търговията с акции. Разликата между миналото и днес, с новата електронна търговия с акции може да става и по-голяма. Ето защо:

 • Транзакционните разходи са значително по-ниски при онлайн търговия с акции от тези по телефона.
 • Скоростта на транзакцията е много по-високи и ефективна.
 • Достъп до повече финансови инструменти.
 • Платформата за търговия винаги може да изпълни Вашите търговски решения, докато имате връзка с интернет.
 • Трейдърите имат достъп до широк набор от инструменти и други помощни средства.
 • Почти няма нужда от ръчна работа, всички инструменти могат да бъдат калкулирани автоматично и на момента.
 • Дори тренд линиите са полуавтоматизирани, в смисъл, че трейдърите могат да начертаят линия върху графиката само с два клика.
 • Преместването, премахването и добавянето на линии, инструменти и индикатори може да бъде завършено в рамките на секунди.
 • По-достъпни онлайн услуги за търговия, обучение, анализи, курсове за търговия и онлайн сайтове за търговия.

Както виждате, не само лекотата на днешната електронна търговия с акции е значително подобрена, но и простотата и качеството на инструментите, индикаторите и методите за анализ. В миналото трейдърите трябваше да съставят графика на хартия, а дори и когато компютрите станаха по-достъпни, трябваше да изчислят ръчно много от нивата и стойностите на индикаторите.

Сега на най-добрите платформи за търговия позволяват и широк спектър от поръчки, които могат да бъдат създадени на момента, чрез избрания от Вас брокер. Голямото разнообразие на видове поръчки е сериозно предимство, тъй като позволява на трейдърите да изготвят точен план за търговия.

Платформи за търговия с акции

При търговия с акции за начинаещи има доста въпроси, които изискват отговор. Един от тях е изборът на платформа за търговия с акции. Има много различни платформи за търговия с акции и избора коя от тях да се използва трябва да е основен фактор при избора на брокер. Повечето сериозни брокери предлагат платформите на Metaquotes - MetaTrader 4 и MetaTrader 5 .

MT4 и MT5 са и най-известните платформи за търговия с акции. Те свързват клиентите на брокерите с финансовите пазари. Тези два платформи за търговия с акции предлагат и богат набор от други финансови инструменти като Форекс, CFD-та върху борсови индекси, суровини, облигации, ETF-и и криптовалути.

MetaTrader 4 и MetaTrader 5 са много стабилни и лесни за работа. Поради огромната си популярност много брокери, които са създали свои собствени платформи за търговия, ги предлагат допълнително на своите клиенти. Така MT4 и MT5 ще ви помогнат лесно и гладко да преминете от един брокер в друг, без да има нужда да прекарвате няколко седмици в тестване и разучаване на нов за вас софтуер.

Освен това, двете платформи за търговия с акции, MetaTrader 4 и Metatrader 5, са изключително удобни за ползване, с интерфейс, който дава възможност на нови и опитни трейдъри да търгуват този сложен и волатилен пазар с лекота и комфорт. Трейдърите от всички нива намират тези платформи за търговия за лесни за използване. Мобилните приложения ви предлагат достъп до вашата платформа за търговия с акции, където и да се намирате. Можете да изтеглите MT4 и MT5 за вашия домашен компютър, таблет и телефон.

Потребителите на MetaTrader 4 и MetaTrader 5 може да получат достъп до платформите и до всички данни на собствения си език. Налице е много широка гама от езици. В допълнение тези две платформи за търговия с акции позволяват на трейдърите да персонализират графиките като променят цветовете и стиловете на графиките, да зареждате предварително зададени шаблони и профили.

Най-големите брокери за търговия с акции създават и допълнителни приложения към MetaTrader 4 и MetaTrader 5, които да помагат на трейдърите да вземат по-информирани решения. Един от най-добрите примери за такива приставки към платформи за търговия с акции е MetaTrader Supreme Edition (MTSE) на Admiral Markets.

Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения. Вземете Вашия MetaTrader Supreme Edition безплатно като кликнете на банера отдолу.

MetaTrader 5 Supreme Edition

Инвестиране в акции

Акциите представляват дял от собствеността на публично търгувана компания. Компаниите емитират акции, за да стимулират инвестициите в бизнеса си. Акциите представляват право на част от печалбите и активите на определената компания и се търгуват на официални борси или извънборсови пазари.

Има два начина за потенциална печалба от инвестиране в акции. Единият е, когато инвеститорите закупят акции на определена компания на по-ниска цена и ги продадат на по-висока, така ще генерират печалби. Те са известни като капиталови печалби. За целта инвеститорите се опитват да идентифицират бързо развиващи се компании, акциите, на които са привлекателни както за трейдърите, така и за купувачите.

Другият начин да печелите от инвестиране в акции е чрез изплащане на дивиденти. Когато купувате акции на компания, имате право на дял от генерираните от тази компания печалби. Това е известно като дивидент, който може да осигури постоянен поток от доходи за инвеститорите.

Най-много инвестиции в акции привличат компании, които са лидери в своята индустрия. Някои от тях са:

Още една насока за избор на акции, в които да инвестирате са са компаниите, които познавате като потребител. Непрекъснатият поток от данни, заедно с движенията на пазара в реално време, може да ви завладеят първоначално, така че запазете процеса опростен, докато търсите компании, които искате да притежавате.

Един от най-великите инвеститори на всички времена Уорън Бъфет бе споделил преди време: "Купувайте компания, защото искате да я притежавате, а не защото акциите и ще поскъпнат". Започнете с годишния доклад на компанията. Годишното писмо на ръководството на акционерите може да осигури прилично общо описание за това, как компанията се представя и какви са бъдещите му планове.

Освен това, аналитичните инструменти, които са Ви нужни да оцените бизнеса, ще бъдат достъпни на уебсайта на Вашия брокер, като например скорошни новини, преписи на конферентни разговори, тримесечни актуализации на приходите и всички компании, подадени в регулатора.

Борсовите индекси също са популярна възможност за инвестиции. Тези индекси проследяват представянето на определени групи от акции. В NASDAQ 100 например са включени акциите на 100-те най-големи публично търгувани технологични компании. Ако изберете да направите Вашите инвестиции в S&P 500 например, то вие ще инвестирате в 500-те най-големи компании в САЩ. Други големи борсови индекси са:

Преди да започнете да правите инвестиции в S&P 500 или други финансови инструменти се убедете, че брокера, който сте избрали е регулиран от най-строгите регулаторни органи като Financial Conduct Authority (FCA) например.

Какво да имаме предвид като правим инвестиции в акции?

В днешно време можете да чуете много съвети за инвестиции в акции, които насочват към определени региони или индивидуални компании. Въпреки това в много от тях не се взима предвид валутния риск т.е. движенията в курса на валутата, в която са деноминирани тези акции.

И макар инвестиции в акции в различни региони да носи известна диверсификация, не се взема в предвид, дали е направена добра валутна диверсификация. Тоест, дали сте инвестирали във валута, по-добра, от тази която притежавате вече в момента. Целта на диверсификацията в други валути е да направите най-добрия избор за Вашите инвестиции в акции с цел дългосрочно поскъпване на купените активи.

Трябва да имате предвид, че добра инвестиция в акции, деноминирана в лоша валута, може да се превърне в лоша инвестиция и обратното.

Например, вземете за пример инвестиции в БФБ (Българска фондова борса). Макар и портфейлите на инвеститорите на БФБ, да се представят изключително добре през последната година, то това може да не изглежда толкова добре, ако се вземе в предвид изменението в цените на основните валути и суровините, като например долара и деноминираните в долари суровини.

Предвид на това, че повечето потребители използват вносни стоки, покупателната способност се топи, ако активите на инвеститорите са в поевтиняващи валути, както в последно време еврото (към което е фиксиран и българският лев). За да се защитят инвеститорите, от негативно въздействие от валутни разлики, то е необходимо максимален обем от техните инвестиции, да са насочени в активи, деноминирани във валути с потенциал за поскъпване.

Как да инвестираме в акции?

Може би един от най-актуалните въпроси, който си задава начинаещ инвеститор е "как да инвестираме в акции". Вероятно ако попитате 100 различни инвеститора, ще получите и толкова различни отговора, но все пак нека се опитам да очертаем някои съвети, които може да е добре да следвате, когато правите своите инвестиции в акции.

1. Първо идентифицирайте правилната валута

Изучавайте „валутния пазар" на седмични, или месечни графики, или съответните валутни индекси за определен период от време. Ако планирате да „купите и държите" акциите, в продължение на месеци, или дори години, то добре е да се обърнете към трендовете за последните няколко години.

Например, ако възнамерявате да се насочите към инвестиции на БФБ ще е добре да погледнете към представянето на еврото спрямо долара, паунда, или японската йена през последните няколко години.

 • Идентифицирайте валутите, с най-здравословен възходящ тренд за този период.
 • Проверете, дали икономическия фундамент, поддържа тренда с добър ръст, или най-малкото ниски нива на задлъжнялост и фискална дисциплина, и бюджетен дефицит, в границите на нормалното, който не расте твърде много.
 • Ако използвате популярната платформа MetaTrader 4 за Windows или MetaTrader за MAC, можете да запазите някои от най-популярните и ползвани от вас уебсайтове, или други предпочитани източници на информация, които да захранват платформата ви за търговия с акции, актуални новини в реално време.

2. Насочете процент от вашия портфейл във всяка от избраните валути:

Насочете дял от вашия портфейл, в генериращи доход инструменти, деноминирани в някоя от избраните валути, които е най-вероятно да поскъпнат в дългосрочен план. Ако търсите отговор на въпроса – „Как да инвестираме в акции?", вече имате един приличен отговор.

3. Изберете индивидуални акции, в зависимост от избраната пропорция.

След като сте предприели, посочените стъпки по-горе, огледайте се за конкретни активи, които предпочитате. Техният процент от портфолито Ви е добре да е в съответствие с избрания процент на деноминираните валути. Така ще имате правилното количество от определен актив, в правилната валута.

Този подход, можете да прилагате по същия начин, независимо за какъв род активи става въпрос – акции, облигации, суровини и т.н. Единствената разлика е, че когато търсите подходящи активи, вие правите това в страни, чиито валути сте избрали, да заемат определен процент от вашия портфейл.

Тук вече идва ред на Вашата стратегия за инвестиции в акции, която ще определи какъв процент от капитала си да насочите към акции с по-висок риск, съответно и по-висока доходност, както и дялът от средствата, който ще бъде изложен на по-малък пазарен риск.

Формулата за успех при инвестиране в акции е да намерите регионален фондов пазар, чийто акции поскъпват, заедно с местната валута. За да идентифицирате подобен ръст, е добре да използвате седмични и месечни графики на основните активи от последните години, приложени едновременно върху индексите и валутите.

Да сте направили правилните инвестиции в акции, но в грешна валута, е като да плувате срещу течението. Независимо, колко си мислете, че напредвате, течението продължава да ви дърпа назад, и да „изяжда част от Вашата доходност, независимо от доброто представяне на борсовите ви инвестиции.

И обратното, да сте в правилните инвестиции в акции и в правилната валута, е като да плувате по течението. Вашият прогрес ще е много по-бърз и по-голям ако инвестицията ви се представя добре. Дори и да не го прави толкова добре обаче, това до голяма степен може да се компенсира от доброто представяне на валутата, на съответната страна.

Обучение и книги за търговия с акции

Трудно ще достигнете близо до целта си за възвръщаемост на инвестицията, ако не положите съществени усилия за вашето обучение за търговия с акции. Ще трябва да научите как да използвате водещи инструменти за търговия, които професионалистите използват. За да бъдете успешен трейдър на финансовите трябва да преминете серия от обучения и да прочете някои книги за търговия с акции.

Както и да търгувате, важно е да знаете, че постоянното обучение за търговия с акции и усъвършенстване, ще води до по-добри резултати след себе си.

В днешно време технологиите предоставят множество възможности за обучение за търговия с акции. Повечето сериозни брокери също предлагат различни обучителни пакети, статии, видеа, уебинари, семинари и книги за търговия с акции. Всички тези материали могат да от полза, особено, когато става въпрос за начинаещ трейдър.

Например, Admiral Markets предлагат на клиентите си безплатни обучителни пакети "От аматьор до трейдър" и "Обучителен Пакет 2018". Освен това от брокер номер 1 в Германия и Испания за 2018 предоставя статии и уроци, семинари, уебинари и YouTube канал. Вземете безплатно своя Обучителен пакет просто като кликнете на банера отдолу.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Как да започнем инвестиции в акции?

Този ясен и кратък наръчни по инвестиране в акции, ще представи различни важни теми, свързани с инвестирането на фондовите пазари. Научете как да отворите инвестиционна сметка, как да избирате най-добрите акции и инвестиции, които да работят за вас, как да извършвате пазарни поръчки, как да изпълнявате лимит поръчки и още много други!

 1. Отворете търговска сметка в Admiral Markets
 2. За MetaTrader 4 (MT4): Изберете Admira.lMarkets
 3. За MetaTrader 5 (MT5): Изберете Admiral.MT5 или Admiral.Invest
 4. Изберете Вашите акции
 5. Търсете компании със сериозен дългосрочен потенциал за ръст
 6. Решете колко акции да купите. Базирайте това на бюджета си и желаното разпределение
 7. Изберете Вашия вид поръчка. Използвайте пазарна или лимит поръчка, в повечето случаи.

Моля, имайте предвид, че инвестиране в реални активи с Admiral Markets е налично само чрез сметка MT5 Admiral.Invest, всички други търговски сметки на Admiral Markets предлагат само CFD търговия. Започнете да инвестирате в реални акции и ETF-и с най-новата сметка на Admiral Markets - Admiral.Invest.

Изберете предпочитаните от Вас акции

След като регистрирате и захраните сметката си във Вашия брокер ще започнете процеса по избиране на акциите, в които ще инвестирате. Добра отправна точка са компаниите, които познавате като потребител. Непрекъснатият поток от данни, заедно с движенията на пазара в реално време, може да ви завладеят първоначално, така че запазете процеса опростен, докато търсите компании, които искате да притежавате.

Един от най-великите инвеститори на всички времена Уорън Бъфет бе споделил преди време: "Купувайте компания, защото искате да я притежавате, а не защото акциите и ще поскъпнат". Започнете с годишния доклад на компанията. Годишното писмо на ръководството на акционерите може да осигури прилично общо описание за това, как компанията се представя и какви са бъдещите му планове.

Освен това, аналитичните инструменти, които са Ви нужни да оцените бизнеса, ще бъдат достъпни на уебсайта на Вашия брокер, като например скорошни новини, преписи на конферентни разговори, тримесечни актуализации на приходите и всички компании, подадени в регулатора.

Добре е да започнете търговия с акции с малки инвестиции, може би дори да започнете с малка покупка, за да почувствате притежанието на акции. Това ще ви помогне да разберете дали имате търпение или не, да приемете малки загуби за дългосрочни печалби.

Пазарни и лимит поръчки при инвестиране в акции

Когато влизате на пазара Вие купувате или продавате акции на следващата най-добра пазарна цена. Тъй като пазарната поръчка не съдържа определени ценови параметри, поръчката ви ще бъде изпълнена незабавно. Освен ако не се опитвате да купите голям количество акции, например акции на стойност милиони долари.

С пазарни поръчки цената, която плащате или получавате, ако продавате, може да не е същата, която се е котирала само секунди преди това. Това се случва, тъй като бид и аск цените се колебаят постоянно в рамките на деня. Пазарните поръчки се използват най-добре при покупката или продажбата на акции, които не изпитват големи колебания на цените в рамките на деня - например за големите сини чипове, а не за по-волатилните компании.

Съвети:

 • Пазарната поръчка е най-подходяща за инвеститори, които купуват и държат своите акции, тъй като те не се интересуват от малки разлики в цените, а по-скоро от гарантираното пълно изпълнение на сделката.
 • Поставянето на пазарна поръчка, когато пазарите са затворени за деня означава, че вашата поръчка ще бъде задействана на следващата цена, когато борсите отворят.
 • Проверката на отказа от отговорност на брокера Ви е добра идея. Някои нискотарифни брокери обединяват всички заявки за търговия на клиенти с преобладаваща цена, независимо дали в края на деня за търговия, или в определен час или ден от седмицата.

Ако предпочитате повече контрол над цената при търговия, тогава използването на лимит поръчки е препоръчително. Да предположим например, че Apple се търгува на цена от 100 долара на акция, но мислите, че 95 долара за акция са повече в съответствие с оценката ви. Вашата лимит поръчка казва на брокера Ви да изчака и да изпълни ордера, когато цената падне до това ниво.

В същото време, лимит поръчка за продажба (sell limit) казва на Вашия брокер, че искате да търгувате акции, когато цената им се повиши до определено от Вас ниво. Лимит поръчките могат да бъдат много полезни за инвеститорите, които търгуват акции на по-малки компании, тъй като при тях спредовете са по-широки в зависимост от активността на инвеститорите.

Лимит поръчките са полезни и при краткосрочна волатилност на фондовите пазари или когато цената на акциите е по-важна от изпълнението.

Други условия, които влияят на лимит поръчките са:

 • AON - AON (всички или нищо) поръчка може да изпълнена само ако целия брой акции, който сте решили да търгувате е наличен на определената цена.
 • GFD - GDF( добра за деня) поръчката в повечето случаи изтича в края на търговския ден, дори ако ордера не е изпълнен
 • GTC - GTC (добра докато не бъде отменена) поръчка ще остане в играта, докато трейдърът не я отмени или докато ордера не изтече.

Лимит поръчките гарантират на трейдърите, че ще получат цената, която искат, въпреки че има възможност поръчката да не бъде изпълнена. Те обикновено се поставят на база FC-FS (първи дошъл - първи обслужен) и само след като се изпълнят пазарните поръчки. Освен това акцията трябва да остане в рамките на предварително определените параметри, които сте задали, достатъчно дълго, за да може вашият брокер да изпълни тази конкретна сделка. Лимит поръчките могат да струват на трейдърите и инвеститорите комисионни.

Комисионната, която се заплаща при инвестиране в акции с лимит поръчки, може да е по-голяма от тази при пазарни поръчки. Имайте предвид, че лимит поръчка, която не може да бъде изпълнена едновременно или по време на един работен ден, може да бъде запълнена в течение на следващите дни. Транзакционните разходи обикновено се таксуват във всеки ден, в който има сделка. Ако акциите никога не достигнат определеното лимит ниво до изтичането на срока, сделката няма да бъде изпълнена.

Admiral Markets дава възможност на трейдърите и инвеститорите да се възползват от различните видове поръчки чрез платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.