Форекс роботи: Какво представляват и работят ли наистина?

Борис Петров

Ако скоро сте започнали да търгувате на финансовите пазари може вече да сте чули за автоматизирана търговия с Форекс роботи, която може да Ви улесни. Всеки иска да разбере дали може да печели пари с автоматизиран, безплатен или платен Форекс робот. С натрупването на опит ще разберете, че търговските операции са много гъвкави поради различните стилове, стратегии и системи за договаряне, които могат да се използват. На Форекс пазара има трейдъри от всякакви нива и всеки от тях има различен метод на работа.

В тази статия ще се спрем на няколко аспекта на набиращата все повече популярност търговия с Форекс роботи. Ще говорим и за алгоритмична търговия, включително измами с бинарни опции и високо честотна търговия, която е възможна само благодарение Форекс роботи. Но нека първо да видим какво е Форекс робот?

Какво е Форекс робот за автоматизирана търговия?

На Форекс пазара може да се намерят много различни видове трейдъри от големи институционални участници, които оперират с милиони или дори милиарди долари, до индивидуални трейдъри, които имат в своите сметки няколко стотин или няколко хиляди долара, Една от характеристиките на валутния пазар е разделението между трейдърите, които искат да търгуват ръчно и такива, които искат да използват Форекс роботи за автоматизирана търговия.

Седенето и оставянето на даден трейдинг софтуер да върши работата вместо Вас може да бъде изкушение. И тук влиза в играта влизат автоматизираните Форекс роботи. Все пак трябва да сте напълно наясно, че този род търговия, изисква много усилия, проучвания и изследвания, за да намерите правилния за Вас софтуер, който да отговаря не само на инвестиционните Ви цели, но и толерантността към риск и наличния капитал.

Форекс робот е компютърна програма, базирана на набор от сигнали за валутна търговия, която Ви помага да определите дали да купувате или продавате определена валутна двойка в даден момент. Това е автоматизиран софтуер за търговия, който поставя поръчки на пазара, в съответствие с програмния код, който му е зададен.

Роботите за автоматизирана търговия са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в зависимост от стратегията, написана в техния изходен код. Те могат да бъдат закупени онлайн или да се използват безплатни такива.

Все пак не забравяйте, че няма свещен граал на системите за търговия, независимо от вида, към който принадлежат. Всека система има своите положителни и отрицателни страни.

Работят ли Форекс роботите?

Въпросът, който много търговци на финансовите пазари се задават е наистина ли работят Форекс роботите или пък са поредната измама свързана с търговията? Една от основните цели на тази статия е да отговори на този въпрос.

Форекс трейдърите искат да използват автоматизирани Форекс роботи за търговия само защото очакват да получат лесни пари от пазара, без това да им отнема прекалено много от личното време или да работят ръчно. Тези, които използват роботи, трябва да намерят добра валутна двойка и перфектната времева рамка, за да увеличат максимално печалбите си.

Някои автоматизирани Форекс роботи са способни да сканират множество графики по начин, който хората физически не могат да си го позволят. В допълнение, роботите се развиват с конкретни параметри, необходими за вземане на търговски решения. С внедрените сигнали за търговия те определят кога е подходящо да търгуват или да изчакат.

Най-добрите роботи за Форекс пазара предлагат решения за намиране на печеливш бизнес дори на високо волатилни пазари, когато настоящата пазарна тенденция е неясна.Автоматизираните Форекс роботи ще следват най-добрата тенденция за увеличаване на печалбите и може намалят сериозно шансовете за прекалено големи загуби.

Търговията срещу тенденцията може да доведе до загуба след загуба. От друга страна, търговията по тренда може да увеличи приходи Ви, независимо от Вашата стратегия или автоматизираната търговия с Форекс роботи, която използвате.

Тествайте търговията с Форекс роботи без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Форекс роботи - как функционират?

Автоматизираният Форекс робот може лесно да изпълнява редовете с код, които програмистът е вмъкнал в експертния съветник. Както всяка компютърна програма, един високочестотен робот за Форекс търговия се основава на кодове, написани под формата на специфичен език за програмиране.

Например, ако търговец наеме програмист, който да създаде персонализиран робот за търговия на базата на:

  • Позиционна търговия с две пресичания на краткосрочни пълзящи средни стойности
  • Трендови филтър с обикновена дългосрочна пълзяща средна стойност

Енкодерът ще запише следните условия в кода на робота MT4:

  1. Потърси сигнал за покупка, ако цената е над простата дългосрочна пълзяща средна стойност.
  2. Отвори позиция за покупка, ако първото условие е изпълнено и двете краткосрочни пълзящи се средни се кръстосат.
  3. Потърси сигнал за продажба, ако цената е под обикновената дългосрочна пълзяща средна стойност.
  4. Отворете къса позиция, ако е изпълнено третото условие и двете краткосрочни пълзящи средни се пресичат.

Много хора искат да използват автоматизирани роботи за Форекс търговия, тъй като очакват да правят пари бързо и лесно на валутния пазар.

Трябва обаче да се разбере, че Форекс роботите са разработени с конкретни параметри, необходими за бързо вземане на търговски решения. Използвайки прецизни сигнали за търговия, те определят кога е подходящо да влязат на пазара или не. Това означава, че ако условията се променят, роботът, който отговаря за интерпретацията на пазара по определени индикатори, вероятно ще има повече трудности да бъде печеливш и това не е незначително.

Както вече разбрахте, важно е да имате предвид, че всички Форекс роботи работят в определена пазарна конфигурация и изпитват затруднения при адаптирането към промените в тенденциите. Така че можем да намерим роботи, които работят много добре на пазар в тренд, но те ще губят пари в при търговия в диапазон и обратно. Роботи, които печелят по време на търговия в диапазон, ще губят. когато пазара е в тренд.

Най-модерните търговски роботи са базирани на механизми за изкуствен интелект и се опитват да се адаптират към пазарните условия. Този вид Форекс роботи обаче все още са много скъпи и се намират доста трудно.

Най-добрите роботи за Форекс търговия трябва да спрат да търгуват при високо волатилни пазари и когато тренда не е много ясен. Повечето Форекс роботи следват тенденцията, за да увеличат печалбите си. Но не трябва да забравяте, че търговията срещу тренда може да доведе до много загуби.

В MetaTrader 4 и MetaTrader 5 достъпните Форекс роботи за автоматизирана търговия се наричат експертен съветник или експертни съветници (EAs).

Експертните съветници се нуждаят от активиране на платформата MetaTrader, за да започнат да работят. Така може да се наложи на трейдърите да подсигурят стабилна и непрекъсната интернет връзка, както и постоянна работа на компютъра, за да може Форекс роботът да работи постоянно.

Тези неудобства обаче могат да бъдат премахнати чрез покупка на Частен виртуален сървър (VPS), за да инсталират софтуера за търговия на него. VPS е виртуален сървър, който винаги е включен и по този начин автоматичната програма за търговия може да работи през цялото време. VPS вече са сравнително евтини и може да намерите такива за около 10-15 долара на месец. Предимството на търговията чрез VPS е, че платформите MT4 и MT5 остават непрекъснато включени и следователно автоматичният софтуер може да проследява пазарите без да спира.

Сега знаем точно какво е автоматизиран Форекс робот за търговия и как работи, но как можете да изберете най-добрия робот за работа?

Как да изберем най-добрия Форекс робот?

Най-често използваните роботи са MetaTrader експертни съветници. Роботите в MetaTrader подават операционни сигнали и изпълняват поръчки на пазара автоматично.

Има много компании, които създават и продават Форекс роботи. Ако искате да си купите робот, бъдете внимателни. На пазара има много "чудодейни" роботи с гарантирана доходност и сайтовете, които ги продават, изчезват след известно време, след като са продали голямо количество от този софтуер.

Предпоставка за избор на EA (експертен съветник), което е името на търговските роботи, присъстващи на платформите MT4 и MT5, е да имате стабилни познания за операциите и поведението на финансовия пазар, на който искате да спекулирате или инвестирате ,

Ето 5 критерия, на които трябва да отговаря даден Форекс робот за автоматизирана търговия:

  1. Притежава усъвършенствани знания за търговия.
  2. Имайте предвид опасността от прекомерна оптимизация (избягвайте параметрите на търговския робот да са твърде оптимизирани за много специфичен период от време).
  3. Знайте точните подробности за работата и стратегията на автоматичния робот.
  4. Да може да му се направи бектестване.
  5. Бъдете в състояние да тествате Форекс робота на демо сметка, която е възможно най-близко до реалните пазарни условия.

Във втора стъпка може да е полезно да поставите няколко ЕА един до друг, за да направите по-добри сравнения на различни Форекс роботи. За това е необходимо да знаете как да оцените стойността на автоматизиран робот за Форекс търговия.

Как да оценим търговията с Форекс роботи?

Както знаете, в интернет има много роботи за Форекс търговия, платени и безплатни. Намирането на подходящия робот не е лесна задача! Ето защо е необходимо да се знаят възможните и подходящи точки за сравнение, за да се оцени стойността на Форекс робот в сравнение с друг.

За да отговорим на този проблем по прост и прецизен начин, трябва да отделим два случая:

  • Закупуване на Форекс робот за автоматизирана търговия

В този случай, за съжаление, можете да вземете само за справка отзивите на други потребители на експертния съветник и да приемете, че коментарите в мрежата са истински коментари от други реални трейдъри. А това не винаги ще е така.

Това е причината закупуването на експертен съветник да е по-сложно, с изключение на случаите, когато е възможно да се тества роботът преди покупката. В този случай начинът за оценка на робота ще бъде същият като при тестване на безплатни експертни съветници, изтеглени от Интернет.

  • Изтеглете безплатен Форекс робот за автоматизирана търговия.

Изтеглянето на безплатен робот за Форекс по дефиниция е по-лесна и по-привлекателна опция, но е важно да се знае, че много експертни съветници в интернет са прекалено оптимизирани, за да дадат добри резултати за добре определен период от време, за да оправдаят високата цена.

Макар да изглежда много привлекателно да използвате безплатен Форекс робот, тъй като няма да влагате средства в покупката му, трябва да си припомните, че ще му поверите да управлява Вашите средства. Ако не сте сигурни, че този безплатен Форекс робот наистина работи, просто не го правете. Може да Ви излезе по-скъпо, отколкото да закупите платен Форекс робот.

Статистики на Форекс роботи

В тази част ще видим основната информация, която трябва да вземем предвид, когато сравняваме различните търговски роботи, които ви интересуват:

  • Броят на операциите

В случай, че вашият брокер има комисионни при влизане и излизане от позиции в договори за разлика, броят на операциите, извършени с помощта на Форекс робот, е важен, тъй като колкото повече сделки отваря, толкова повече комисионни ще трябва да плащате.

Във Форекс брокер като Admirals това не е така. Автоматичният робот за търговия може да отвори толкова много сделки, колкото и сигнали, които открива, без да има проблем с комисионите, които трябва да бъдат платени, тъй като в Admirals се таксува само спреда, няма комисиони за влизане или излизане от позиция.

  • Последователни печалби и загуби

Важно е да знаете колко последователни потенциални загуби може да натрупа Форекс роботът, но също и колко печеливши позиции е възможно да генерирате. По този начин ще знаете какво да очаквате като цяло с експертния съветник. Напомняме, че историческите данни не са надежден индикатор за бъдещи резултати и миналите печалби или загуби могат да се ползват само и единствено за ориентир.

  • Средна загуба и средна печалба

Осъзнаването на средната стойност на печалбата и загубата ви позволява да изчислите потенциалното съотношение риск/печалба на позиция при голям брой операции. За предпочитане това съотношение трябва да бъде по-голямо от 1.

  • Максимална загуба и максимална печалба

Осъзнаването на максималния размер на печалбата и загубата ви позволява да гарантирате, че рискът, който сте готови да поемете за всяка транзакция, се спазва.

  • Степен на успех

Тези данни ще ви информират незабавно, ако роботът, с който търгувате Форекс и ДЗР, има повече печеливши позиции, отколкото губещи.

Коефициентът за успех над 50% е добро начало, така че е необходимо да се гарантира, че съотношението риск-печалба на позиция е в съответствие с процента на успех.

Ето 3 примера за печеливша статистика за Форекс робот:

  1. 70% добри позиции, но съотношение 0,8
  2. 50% добри позиции, но съотношение 1,5
  3. 30% добри позиции, но съотношение 4

В тези 3 конфигурации Форекс роботът прави пари, като единствената разлика ще бъде личността и психологията на собственика на този автоматичен робот за търговия.

Един автоматизиран софтуер за Форекс търговия, може да има по-добри резултати, от друг. Важното обаче е, с каква волатилност е бил постигнат този резултат. Например, една автоматизирана стратегия за валутна търговия, може да е носила 100% доходност за последната една година, но да е имала спад в размер на 40%. Ако Вашата толерантност към риск е в размер на 20%, то тази автоматизирана Форекс стратегия, отпада незабавно, защото не отговаря на рисковия Ви профил.

За сметка на това, друг Форекс робот, може да е носил доходност от 60%, но да го е постигнал с 10% максимален спад. Тази стратегия, може да отговаря в по-голяма степен на Вашата толерантност към риск и съответно да е по-подходяща за търговските Ви цели. Не забравяйте, че търговските цели, трябва да са свързани не само с бъдещата потенциална доходност, но и с риска, който поемате за реализирането на тази доходност!

Важно е също така, да наблюдавате представянето на всички Форекс роботи за автоматизирано търговия в реално време. Нерядко, се налага известна промяна в параметрите на една стратегия, ако тя започне да се отклонява от историческото си представяне. Предвид на това, че инвеститорите често нямат възможност да правят малки промени на зададените критерии за влизане и излизане в позиции, при повечето автоматизирани софтуери, те все пак имат възможност да контролират размера на средствата, с които оперира съответната автоматизирана стратегия за валутна търговия.

Повишете Вашите знания умения в търговията с безплатни уебинари на живо. Кликнете на банера отдолу и се регистрирайте:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Критерии при избор на Форекс Роботи

Ще ви предоставим четири внимателно подбрани фактора, които могат да се окажат решаващи при избора на най-добрите автоматизирани стратегии на Форекс търговия.

Те са: описание, входно-изходните сигнали, изпълнение и ливъридж. Все пак искаме да подчертаем, че този списък не гарантира 100% успех или че тези стратегии не осигуряват гаранции да бъдат печеливши. Всички знаем за непредсказуемия характер на пазара и не би било разумно да го игнорирате.

Основната цел на тези четири крайно необходими елементи е да се идентифицират и приложат на практика автоматизирани стратегии с използването на подходящ ливъридж. Също така ще се научите как да сведете до минимум емоциите и останете дисциплиниран в търговията. Освен това, ще бъдете по-далновиден, така че да можете да планирате вашите сделки възможно най-добре. Помнете, че нещата не винаги ще се получават както искате и загубите са част от бизнеса.

Описание

Първото нещо, което трябва да разгледаме е описанието на автоматизираната търговия. Трябва да разберете какво означава стратегията и каква е основната и логика.

Под внимание се вземат следните параметри: целевата печалба, риск и ниво за ограничаване на загубата, инерция, тренд. Трябва внимателно да четете описанието на различните стратегии. Също така, никога не подценявайте пазарните условия, които определят използването на дадена стратегия. Често, стратегиите са създадени да работят добре само в определена среда и е трудно или дори невъзможно да се намерят стратегии, които работят добре при всякакви пазарни условия.

За да може даден Форекс робот да оправдае Ви, трябва да отчетете и средата, в която стратегията работи най-добре.

Сигнали и за вход и изход

Голяма част от търговците прекарват много от времето си за определяне на сигналите за вход и изход в автоматизирана стратегия. Важно е да разберете общата логика на стратегията. Интересуват ни поредицата от сделки (възможно най-дълга), а не отделна сделка.

Трябва да поставите всичките си печеливши, както и губещи сделки в отделни таблици. Изчислете каква е средната печалба и средната загуба и търсете стратегии с по-високи средна печалба от средната загуба. Вижте, също така, какъв е процента на печелившите сделки, към общите такива.

Прегледайте изпълнението на най-малко 10 сделки и си отговорете на въпроса – добавя ли автоматизираната стратегията нетна печалба? Изводът е, че трябва да се търсят стратегии, които без никакъв проблем да добавят пипсове в сметката за определен брой сделки.

Изпълнение

Можете да търсите за стратегии, които отговарят добре на пазарните условия. За съжаление, търговците често пропускат тази стъпка. Най-общо казано, има два вида пазарни условия- трендови и нетрендови пазари.

Тези две условия са взаимно изключващи се. При възходящ тренд ще има по-високи върхове и по-високи дъна, а при низходящ тренд серия от по-ниски върхове и дъна. От друга страна, когато пазарът е в диапазон пазара се движи странично. Трябва да търсите автоматизирана търговия, която е адекватна за съответните пазарни условия.

Ливъридж

Ще разгледаме последния елемент в нашия списък - ливъридж. Това е още една област, често пропускана от автоматизираните системи. Търговците очакват твърде много от автоматизираните стратегии за търговия, което може да ги накара да употребяват твърде много ливъридж. Това обикновено се дължи на факта, че трейдърите са склонни да гледат само позитивите на стратегията и да не обръщат внимание на потенциалните загуби. Ако искате да избегнете тези рискове, тогава трябва да бъдете внимателни затова какво ниво на ливъридж използвате.

На начинаещите трейдъри е препоръчително да не използват ливъридж повече от 1:30. В случай че сте консервативен начинаещ търговец можете да помислите за използване на ливъридж от 1:10 или дори по-малък. Причината? Ще рискувате много по-малка част от капитала си в отделните сделки, което може да Ви спести главоболия в бъдеще.

Надяваме се, че този списък ще ви помогне по пътя към успеха в автоматизираната търговия. Преди да изберете даден Форекс робот разберете точно какво представлява, при какви пазарни условия работи. Прегледайте резултатите му (брой сделки, печалби, загуби) и определете правилното ниво на ливъридж за Вашата стратегия и толерантност към риск.

Как да създадете своя автоматичен робот за търговия?

Индустрията на финансовите пазари набира много програмисти, тъй като операциите с роботи за търговия се извършват много по-бързо от трейдърите.

Има два начина:

  • Създайте и програмирайте свой собствен експертен съветник
  • Използвайте професионален енкодер

Ако изберете първата опция, трябва да имате предвид, че ще ви трябва:

  • Да научите компютърния език на платформата за търговия, която използвате

Някои търговски интерфейси имат по-прост и лесен за научаване код на програмиране от други платформи. Езикът в MT4 е един от онези сравнително лесни за изучаване с много материали в мрежата, за да ви помогне да успеете да програмирате своите експертни съветници.

Уебсайтът на MQL5 е пълен с много полезна информация.

  • Вземете много тестове и практически изпити

След като кодът е регистриран в платформата, можете да го изпробвате:

  • С исторически данни в MetaTrader чрез бектестера на платформата.
  • В безплатен демо акаунт, за да видите как роботът за автоматична търговия реагира в реални условия и в безопасна среда.

Само като се потвърди, че работата на експертния съветник е идентична в историческите данни и при данните в реално време, може да се гарантира, че той функционира правилно.

Как да програмирате Форекс робот?

Езиците за програмиране са разнообразни:

  • MQL4
  • MQL5
  • C ++
  • И много други

За да създадете робот за търговия, е по-добре да познавате добре програмирането. Ако не знаете как да програмирате, можете да използвате компании или програмисти, специализирани в програмирането на високоефективни роботи. Можете също да намерите:

  • Форуми за роботи за търговия, където можете да задавате вашите въпроси
  • Сравнение между търговски роботи
  • Безплатен софтуер за Форекс робот, за да го изпробвате

Не всички програмисти задължително са запознати с финансите, затова е интересно да потърсите високоефективен автоматизиран Форекс робот за търговия, направен от хора, които имат познания и във финансите и в автоматизираната онлайн търговия.

Можете също да закупите Форекс робот или да го изтеглите от уебсайта Metaquotes. Имате възможност да намерите всякакъв вид търговски робот с Ichimoku, подвижни средни стойности, RSI или всякакъв друг технически индикатор или комбинация от технически индикатори.

Ако се замислите логично ще видите, че най-добрите Форекс роботи може да са трудни за намиране, надежден Форекс робот за автоматизирана търговия може да не е наличен за продажба. Дори може да зададете следния въпрос: "Ако роботът е толкова добър, защо да го продават?"

Ако роботът е добър, тогава потенциално може да прави пари. Това не означава, че роботът за безплатна търговия е задължително измама, но така или иначе трябва да се обмислим и този подход.

Кои брокери позволяват търговия с Форекс роботи?

Трябва да се отбележи, че не всички Форекс и ДЗР брокери позволяват използването на автоматизиран софтуер за търговия. Това не е така при Admirals, където можете да използвате безплатния или платен софтуер за търговия с Форекс роботи по ваш избор.

В Admirals можете да го изпробвате в следните акаунти:

  • Стандартна сметка за търговия с ДЗР , Trade.MT4 или Trade.MT5
  • Invest.MT5 сметка за търговия с акции и ETF
  • Сметка за Форекс търговия Zero.MT4

Освен че позволява и улеснява използването на търговски роботи, Admirals предлага идеални условия за експертни съветници. Например, без комисионни за влизане и излизане от всяка позиция като се начислява само спреда.

По този начин можете да търгувате с помощта на Форекс робот и да осигурите правилното му функциониране, независимо от финансовия пазар, от който се интересувате.

Започнете автоматизирана търговия с Форекс роботи с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете вашата MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Видове Форекс роботи за автоматизирана търговия

Роботите за Форекс търговия могат да бъдат класифицирани в няколко категории:

В зависимост от пазара:

  • Форекс робот за търговия
  • Робот за търговия с бинарни опции
  • Робот за търговия с ДЗР

В зависимост от платформата за търговия:

  • Експертни съветници на MetaTrader
  • Други платформи

В зависимост от инвестиционния хоризонт:

  • Роботи за скалпиране на Форекс пазара
  • Дългосрочни търговски роботи
  • Роботи с бинарни опции

В зависимост от анализа на софтуера за автоматична търговия:

Предимства на търговия с Форекс роботи

Въпреки, че ние няма да Ви препоръчаме конкретни Форекс роботи, важно е да сте запознати с предимствата на подобни програми. Основно предимство, на този род софтуери за автоматизирана търговия, както вече споменахме е – премахването на човешкия и съответно емоционалния фактор от търговията.

Автоматизираната валутна търговия, прави търговските решения постоянни, базирани на определени зададени критерии и напълно лишени от емоции. Всичко е предварително зададено и не се променя с течение на времето – от условията за влизане, до целите за печалби и ограничаване на потенциалните загуби.

Много често, неопитните, а дори и опитните трейдъри, правят грешки в търговията, които се предизвикани от емоции. При автоматизираната валутна търговия, това се избягва напълно.

В допълнение, автоматизираните софтуери за валутна търговия, дават възможност на трейдърите да управляват едновременно няколко различни търговски сметки, базирани на различни търговски стратегии, като по този начин диверсифицират до голяма степен портфейлите си. За форекс трейдъри, които имат и други интереси, професионални занимания, или задължения, автоматизираните стратегии за търговия, на практика пестят много време, усилия и им освобождават „безценно време".

Предимството на автоматизираната търговия в MetaTrader е, че MT4 и MT5 разполагат с огромна база от експертни съветници, достъпни безплатно и доставчици, които продават своите роботи.

Автоматизираните Форекс роботи в MT4 и MT5 са експертни съветници, разработени на езика за програмиране mql4 или mql5 със следните предимства:

  • Бързо изпълнение
  • Безпристрастност, без колебание при вземане на решения
  • Гъвкави часове за търговия, Форекс роботът няма да се умори след много часове активност на пазара, за разлика от трейдър.

Предимството на автоматизираната търговия е, че зад пазарните порчъки не стои човек и цялата му психология. Форекс робот не съжалява, след като затвори поръчка или когато има загуби. А психологията на един трейдър може да му изиграе лоша шега, например при поредица от загубени или спечелени сделки.

Печелившите роботи са програми, които се учат от грешките си и търсят конкретни сигнали на пазара. Големите банки и инвестиционни фондове разполагат с армии от програмисти, които работят по цял ден върху този тип автоматизирани инструменти.

Още едно предимство от търговията

Недостатъци на търговия с Форекс роботи

Както всяко друго нещо автоматизираните Форекс роботи освен предимства имат и своите недостатъци. Трябва да запомните, че на финансовите пазари миналото изпълнение не гарантира бъдеща възвръщаемост.

  • Ако изпробвате търговски робот за определен период от време и той се представя добре на трендови пазар, ще бъдете много доволни от неговите резултати.
  • Ако пазарът стане малко по-неопределен и започне да се търгува с диапазон, вашият експертен съветник ще започне да трупа загуби.

Понастоящем повечето Форекс роботи за автоматизирана търговия не разполагат с изкуствен интелект, за да се адаптират към пазарните условия, особено софтуера, който ще закупите за 100-200 долара в интернет.

Роботите не могат да заменят разсъжденията на човек. Вярно е, че изчисленията са по-лесни с автоматичен софтуер за търговия, но никоя програма не може да замени човешката интуиция.

Имайте в предвид, че някои автоматизирани системи за валутна търговия, начисляват допълнителни такси и комисиони върху постигнатите резултати, така че вземете ги в предвид, когато планирате своята доходност.

Измамите с Форекс роботи

Както сами може да прецените от написаното дотук, много Форекс роботи за автоматизирана търговия няма да се представят добре в дългосрочен план, особено роботите за бинарни опции, които много често са просто измамни схеми.

Ако онлайн брокер на бинарни опции ви предложи да инсталирате робот, който да работи за вас, бъдете внимателни, защото най-вероятно е измама, която има за цел да ликвидира вашия акаунт.

Тези онлайн брокери не са регулирани и не им е позволено да дават финансови инвестиционни съвети, така че ако сте тръгнали да правите супер печеливши инвестиции, не попадайте в този капан и винаги оперирайте с регулиран брокер!

Мнения за автоматизираните системи за търговия

Въпреки че роботите за Форекс търговия обещават да се представят благоприятно, не всеки експертен съветник за автоматизирана търговия може да постигне резултатите, които трейдърът очаква.

Има много трейдъри, които смятат роботите за измама. Следователно няма вероятност да намерите статия във Forbes, Wall Street Journal или друг уважаван източник на новини, който да ги популяризира. Освен това федералното правителство в САЩ счита, че повечето от тях са просто измами. Затова е малко вероятно да намерите някакви материали в тяхна полза.

Открити са много неверни изявления на хора, които твърдят, че са направили много пари от търговия с Форекс роботи. Но истината е, че много инвеститори и трейдъри са загубили много пари, използвайки безплатни или евтини системи за автоматизирана търговия. Поради тази причина ви съветваме, че ако искате да знаете ефективността на даден робот прегледайте коментари и отзиви, разрешения и сертификати.

Също така, не забравяйте, че най-доброто нещо, което можете да направите, е да опитате робот за търговия за себе си и да не вярвате на всички реклами, налични в Интернет. Вярно е, че във финансите не може да бъдат гарантирани бъдещи резултати въз основа на минало представяне, но поне можем да тестваме системи за автоматизирана търговия, преди да ги приложим на реална сметка.

Сериозните доставчици на софтуер за Форекс роботи могат да ви предложат демо версия на вашия робот. Погледнете внимателно форумите за роботи, но не забравяйте, че има всякакви хора, които имат икономически интереси, за да ви накарат да повярвате, че този или онзи робот генерира много пари.

Голяма част от интернет потребителите смятат, че ако беше толкова лесно да печелите пари, използвайки валутни роботи, никой няма да отиде на работа. Това в крайна сметка е абсолютно вярно. Възможно е обаче Форекс роботите да печелят пари за ограничен период от време. Те също могат да започнат да губят и парите, спечелени от този „най-добър робот за Форекс търговия" и могат да изчезнат също толкова лесно и бързо.

В допълнение, трябва да се отбележи, че немалка част от автоматизираните роботи за Форекс търговия правят печалби от само няколко пипса на сделка и влизат и излизат много често от пазара. По този начин рисковете се увеличават (особено ако роботът не поставя автоматично стоп лос), както и разходите. Честото влизане и излизане от сделки води до многократно плащане на спредове и комисионни.

Следователно шансовете един трейдър оцеляване с такава стратегия са доста ограничени, тъй като често Форекс роботите ще работя при негативно съотношение риск/печалба.

Търговия с Форекс роботи на MetaTrader 5

Компютърният език MQL5, присъстващ в новото поколение търговски платформи, прави автоматизираната търговия достъпна на MetaTrader 5. MT5 е най-новата версия на MetaTrader, поради което в този момент ще намерите по-малко съдържание в мрежата за MT5, отколкото MT4 търговски роботи.

Въпреки това, в бъдеще ще се появяват повече съдържание и повече видове експертни съветници, което ще ви позволи да намерите автоматизиран робот за търговия, с който можете да извършвате полуавтоматични операции.

Това, което е сигурно, е, че частта от MT5 на „Strategy Tester" е подобрена версия на MT4. Последната версия е:

  • по-бърза
  • По-пълна
  • По-професионална

Не се колебайте да я проверите сами. Изтеглянето на MetaTrader 5 е напълно безплатно и е достъпно на уеб сайта на admiralmarkets.bg.

Автоматизирани Форекс роботи - Заключение

Надяваме се, че с тази статия сме Ви помогнали сами да се отговорите на въпроса "Трябва да ли да използвам Форекс робот във Форекс търговията"?

Нашето заключение е, че вместо да харчите парите си за робот, по-добре използвайте времето и парите си, за да тренирате търговията и да повишавате своите знания и умения. С течение на времето можете да станете професионален трейдър, който разчита на своите знания и опит, а не на алгоритми и компютърни кодове на някой, който не е Форекс трейдър.

Но в крайна сметка само вие можете да отговорите на въпроса дали автоматизираната търговия с роботи наистина работи. Трупането на печалби в търговията се основава на знания, умения и дисциплина, но също така и на търпение.

При проучване на автоматизирани роботи за Форекс търговия е очевидно, че в по-голямата си част те не могат да функционират правилно и автономно. Пазарните условия са склонни да се променят непрекъснато и само опитен трейдър може да различи кога да влезе на пазара или да стои далеч.

Ако искате да опитате търговия с роботи, можете да го направите на платформата MetaTrader 4 или MetaTrader 5, за да формирате собствено мнение.

И накрая, оставяме Ви съвет, който трябва да помислите:

Търговията с автоматизирани Форекс роботи може да бъде печеливша за определен период от време. Нищо не може да работи успешно в 100% от времето на финансовите пазари, които преминават от тренд в определени търговски сесии, след което да се върне към търговия в диапазон в следващата сесия.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете първокласната приставка MetaTrader 5 Supreme Edition предоставена от Admirals. Кликнете на банера отдолу и получете MT5SE напълно безплатно

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admirals. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals AS (Admirals) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Търговия с копиране на сделки: Всичко, което трябва да знаете за нея
С навлизането на онлайн търговията на финансовите пазари те станаха достъпни за всеки трейдър и инвеститор, навсякъде и по всяко време на деня. Въпреки това, пътят към успеха в търговията и инвестициите не е лесен и отнема време. Не всеки има времето и ресурсите да го измине. Именно тук се появява р...
Виж Всички