Защо да изберем чужд брокер с клон в България?

Юли 04, 2017 10:14


Изборът на подходящ брокер е първата и до голяма степен критична крачка, за успех на финансовите пазари. Сега ще разгледаме как да изберете подходящ брокер и защо изборът на международен брокер, попадащ под сериозна регулация, но с клон в България, може да е изключително подходящ вариант за всички български трейдъри.На първо място ще погледнем към това какво трябва да гледате, когато избирате своя брокер:

Къде е седалището на брокера и каква е регулацията му?

Това е първият въпрос, с който трябва да започнете и който до голяма степен би следвало да предопредели избора ви. Добре е да гравитирате към брокери с централи в държава от ЕС. И тук обаче, не всички страни членки на ЕС, са с еднакво висока регулация и трябва да сте изключително внимателни. Проверете какъв е размера на гаранциите, при фалит на брокер, в съответната страна.

Трябва да сте особено мнителни, когато даден брокер е ситуиран в офшорна зона, или друга страна извън границите на ЕС. В такъв случай, трябва задължително първо да проучите законодателството и регулацията в тази страна, и какъв е размерът на гарантираните средства при фалит, преди да пратите средствата си за захранване на сметката. Ако не можете да направите това сами, препоръчително е да се консултирате с адвокат.

STP/ECN, или маркет мейкър

Важно е да проверите какъв е вашия брокер – STP/ECN, или маркет-мейкър?

STP брокерите, или брокерите без дилинг-деск, просто свързват клиентите с провайдърите на ликвидност. От друга страна ECN-брокерите, ви предоставят директен достъп до валутните пазари. Този род брокери, обикновено таксуват клиентите си с комисиона за своите услуги, като спредовете им, са променливи.

За разлика от тях маркет-мейкърите, застават на практика като насрещна страна, срещу своите клиенти, което може да е сериозен негатив. Предимството на тези брокери е, че те много често предлагат фиксирани спредове, което ги прави удобни за трейдърите, които скалпират. Недостатък обаче е, че те често са регистрирани в страни с много слаба регулация и защита на капитала на инвеститорите.

Възможностите на платформата за търговия

Това е друг значим фактор, при избор на брокер, с който да търгувате.

Какъв е интерфейсът, какви са графичните и аналитичните възможности, притокът на новини и връзка със социални мрежи за търговия, може ли да се пускат автономни системи за търговия и др. Това са само част от въпросите, които могат да предопределят избора ви.

изтеглете безплатно платформата MT4 Supreme Edition

Платформата за търговия MT4 Supreme Edition, предлага над 60 допълнителни индикатори, които ще ви подпомогнат в търговията. Включително и Защита от Волатилност.

Разбира се, преди да се доверите на една платформа, задължително я тествайте. Почти всички брокери дават възможност да направите това с регистриране на безплатна демо сметка.

Таксите и комисионите, и условията на търговия

Един от ключовите критерии при избор на валутен брокер, са таксите и комисионите, които те събират при сключване на сделки. В свят на изключителна конкуренция между участниците на пазара, може да се каже, че повечето от брокерите предлагат много конкурентни и сходни предложения по отношение на такси и комисиони. Винаги обаче, един брокер може да е „по-евтин от друг".

регистрирай безплатна демо сметка

Пробвайте възможностите на платформата и условията на търговия без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Какви са допълнителните предимства и отзивите за брокера

Някои брокери са по-добри от други, не само заради своя имидж и регулация. Те, често предлагат допълнителни бонуси и услуги за своите клиенти.

Например, от критично значение за инвеститорите, може да е дали, брокерът който разглеждат, предлага „политика за защита от негативен баланс"? Това е ситуацията, при която при неблагоприятно стечение на обстоятелствата за трейдърите, те не могат да загубят повече от капитала си. Имайте в предвид, че повечето брокери нямат такива условия и може да изпаднете в неприятната ситуация, при която да дължите пари, ако загубата превиши размера на вашите средства.

запиши се за безплатния онлайн обучителен курс

Важно е и какви обучителни материали и анализи ще получите от своя брокер, ще имате ли достъп до безплатни семинари и уебинари и т.н. Сериозните брокери, ще се опитат по всякакъв начин да повишат инвеститорските знания и умения на своите клиенти.

Друго нещо, което можете да направите, е да проучите мнението на останалите трейдъри за брокера на който сте се спрели. Направете това онлайн (в специализирани форекс сайтове и блогове) и офлайн (сред приятели и познати трейдъри). Разбира се винаги имайте едно наум. Това което е добре за един трейдър, не е задължително да е най-доброто и за вас.

Защо да изберете чуждестранен брокер с клон в България:

1. Попада под сериозна регулация

На първо място, брокерът, който избирате, трябва да отговаря на изискването за сериозна регулация.

Не бива да бъркате следното – това, че един брокер е чуждестранен, не означава, че е добре регулиран. Бъдете сигурни, че сте проверили на сайта на всеки брокер къде е неговата регулация. Това обикновено, може да направите в долната част на избрания от вас брокер.

Другото, което не бива ди ви заблуждава е следното. Ако един брокер има двойна регистрация, например в Кипър и във Великобритания, трябва да сте сигурни, че сключвате договор с дружеството, регулирано във Великобритания. Защото, ако не погледнете добре договора си, може да се окаже, че сте го сключили с регулирано в Кипър дружество.

Повод за спокойствие, ще ви дава и факта, че освен в страната в която е регулиран брокера, неговия местен клон, ще попада и под още една регулация – тази на КФН.

Admiral Markets се отличава с най-високо ниво на регулация.

2. Предимства свързани с гъвкавостта, времето и таксите при трансферирането на средства

Местния клон на чуждестранен брокер, ви гарантира максимално бързото трансфериране на средства, към и от търговската ви сметка. При това на изключително ниска цена. При осъществяване на банков превод, това става в рамките на ден, ако превеждате към друга банка, или незабавно, ако превеждате от същата банка, в която е и вашият избран брокер.

За сравнение, директен банков трансфер, към чуждестранен брокер, ще е свързан със сериозни такси към и от търговската ви сметка. В допълнение, този трансфер, ще изисква и време, или може да доведе до изпускане на инвестиционни възможности.

3. Ще имате поддръжка на вашия роден език

Когато си отворите сметка в международен брокер с местен клон, качеството на услугите по поддържане и връзка с клиентите, обикновено е на много по-високо. Най-малкото ще е на вашия роден език.

Ще можете да се обаждате и да получавате помощ при технически проблеми, свързани с платформата, или други въпроси.

открий реална сметка за търговия


Най-вероятно ще можете да посетите клона на брокера и да се видите „лице в лице" с този, при който сте поверили средствата си. Ще можете да се информирате по всякакъв род въпроси – като кога ще бъдат захранени средствата ви, какви са промените по маржина, или какви нови инструменти са добевени в търговската платформа и т.н.

Най-вероятно брокерът ще има сайт на български език, от които ще се информирате за всички актуални новини и събития, ще можете да ползвате анализи, обучителни курсове и т.н.