Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Ливъридж до:
    1:30 за непрофесионални клиенти,
    1:500 за професионални клиенти
  • FSCS защита
  • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

​Загърбете лошите си навици и се придържайте към търговския си план

Юни 21, 2017 10:54

undefined

Скъпи трейдъри,

Случвало ли ви се е да осъзнаете, че не следвате оригиналния си търговски план, който е доказал своята ефективност?

За съжаление, винаги има разлика, между теорията и практиката. Добрата новина е, че дори най-малкото усилие към промяна в положителна насока, може да има сериозни положителни последствия.

Ключов аспект към промяната е, да наблюдавате постоянно и неспирно действията си и къде се отклонявате от правилата, които сами сте си наложили, за да започнете по-ефективно да спазвате плана си.

Критичност на Търговския план

Повечето трейдъри, осъзнават важността на търговския план, при това на „написания търговски план", а не на този, който е в главата им. Търговският план, трябва най-малкото да е кристално ясен и зададен с конкретни правила.

Сам по себе си, търговският план не гарантира успех в търговията. Нещо повече, много често, примамливо е за трейдърите, да не следват, или пък да заобикалят правилата, които сами са си създали, случайно, или целенасочено.

Инвеститорите често са склонни да загърбват критични за успеха фактори като „дисциплина" и „постоянство", когато трябва да вземат търговско решение.

Основният проблем е, че търговските планове, са предимно теоретични. Те звучат добре на хартия, но не могат да се конкурират с вътрешното усещане на инвеститорите за вземане на бързи и импулсивни решения, в лицето на по-сериозни пазарни движения и волатилност.

Ето защо, е необходим наръчник стъпка-по-стъпка, за изграждане на мост, между търговския план на теория и действията ви на практика.

Два са възможните подхода за изграждане на подобен мост:

Фокусиране върху грешните модели и тяхното преустановяване

Всеки трейдър, отговаря на определени търговски ситуации на пазара, по автоматичен начин, на база на историческия му опит и наблюдения, създали определени навици и стил на търговия. Това на практика е изграден навик, за да се избягва опасността от прекомерно обмисляне и изтърване на подходящия момент.

Част от това несъзнателно поведение обаче, може често да ни води до грешни решения.

Ето как да започнете:

1. Първата стъпка е да наблюдавате собствените си действия. Задача на трейдъра е, да наблюдава действията си и да си записва, кои модели въздействат на търговията му негативно.

2. На следващо място, опитайте се напълно да разберете, кои решения водят до нарушения в търговския ви план.

3. Последната стъпка е да прекратите подобен модел на поведение и да го замените с подходящи и правилни действия.

Например, ако грешките ви, често са свързани с нетърпение, да изчакате позицията си до развитие на пълния и печеливш потенциал, който сте определили първоначално, то можете да подходите по следния начин.

Следващия път, когато сте в подобна ситуация и сте изкушен да закриете позицията си, положете допълнителни усилия да не го правите. Ако добре сте изучили минали модели на неправилно поведение, то с много голяма сигурност, ще можете да определите, дали отново сте в подобна ситуация. Важно е да вземете конкретни мерки.

Простото добавяне на правило в търговския ви план – да не бързате със закриването на печелившите ви позиции, няма да е достатъчно. Защото изкушението, да нарушите отново правилата, пак ще е много силно, следващия път, когато сте в подобна ситуация.

example pattern.png

Графика: Admiral Markets MT4 SE - USD/JPY 60-минутна графика 15-22 май 2017

Ето и един пример. Да кажем, че сте продали валутната двойка USD/JPY, на отбелязаната с червената линия ниво. Вместо да изчакате до синия правоъгълник обаче, за да закриете позицията си, вие прибързвате и я закривате в лилавия. В следствие на това, се лишавате от сериозна допълнителна печалба, превишаваща тази, която сте реализирали.

Повече по темата, прочетете в нашата книга: 100% Forex

Създайте си конструктивни навици

Веднъж, след като сте загърбили лошите си навици, време е да ги замените с нови, които са конструктивни.

Това не е особено лесна задача, защото добрите намерения, са нещо съвсем различно от реалните действия, а старите навици, често се връщат, при това бързо.

За да „циментирате" новите си навици, важно е да ги упражнявате. Например в гореспоменатия случай, с избързване в закриването на печеливши позиции, можете да погледнете към пълзящи стопове за прибиране на печалбите. Създайте си навик да ги ползвате и това може да ви реши голяма част от проблема.

След като въведете пълзящ стоп, за прибиране на печалбата си на платформата MetaTrader 4, можете да я затворите за известно време (всеки сам решава за колко). По този начин ще избегнете изкушението да прибегнете към ръчно затваряне на позицията си.

С течение на времето, новия ви навик ще се настани трайно в начина ви на търговия и ще ви помага изключително много. В един момент, автоматично ще задавате пълзящи стопове и няма дори да ви хрумва да закривате печелившите си позиции преждевременно.

За повече възможности да тренирате новите си навици, обърнете се към платформата за търговия MetaTrader 4 Supreme Edition, предлагаща над 60 допълнителни плъгини. Можете да се възползвате и от възможностите ни за защита от волатилност, при това напълно безплатно.

Успешна търговия!


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.