Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Загърбете лошите си навици и се придържайте към търговския си план

Юни 21, 2017 10:54

undefined

Скъпи трейдъри,

Случвало ли ви се е да осъзнаете, че не следвате оригиналния си търговски план, който е доказал своята ефективност?

За съжаление, винаги има разлика, между теорията и практиката. Добрата новина е, че дори най-малкото усилие към промяна в положителна насока, може да има сериозни положителни последствия.

Ключов аспект към промяната е, да наблюдавате постоянно и неспирно действията си и къде се отклонявате от правилата, които сами сте си наложили, за да започнете по-ефективно да спазвате плана си.

Критичност на Търговския план

Повечето трейдъри, осъзнават важността на търговския план, при това на „написания търговски план", а не на този, който е в главата им. Търговският план, трябва най-малкото да е кристално ясен и зададен с конкретни правила.

Сам по себе си, търговският план не гарантира успех в търговията. Нещо повече, много често, примамливо е за трейдърите, да не следват, или пък да заобикалят правилата, които сами са си създали, случайно, или целенасочено.

Инвеститорите често са склонни да загърбват критични за успеха фактори като „дисциплина" и „постоянство", когато трябва да вземат търговско решение.

Основният проблем е, че търговските планове, са предимно теоретични. Те звучат добре на хартия, но не могат да се конкурират с вътрешното усещане на инвеститорите за вземане на бързи и импулсивни решения, в лицето на по-сериозни пазарни движения и волатилност.

Ето защо, е необходим наръчник стъпка-по-стъпка, за изграждане на мост, между търговския план на теория и действията ви на практика.

Два са възможните подхода за изграждане на подобен мост:

Фокусиране върху грешните модели и тяхното преустановяване

Всеки трейдър, отговаря на определени търговски ситуации на пазара, по автоматичен начин, на база на историческия му опит и наблюдения, създали определени навици и стил на търговия. Това на практика е изграден навик, за да се избягва опасността от прекомерно обмисляне и изтърване на подходящия момент.

Част от това несъзнателно поведение обаче, може често да ни води до грешни решения.

Ето как да започнете:

1. Първата стъпка е да наблюдавате собствените си действия. Задача на трейдъра е, да наблюдава действията си и да си записва, кои модели въздействат на търговията му негативно.

2. На следващо място, опитайте се напълно да разберете, кои решения водят до нарушения в търговския ви план.

3. Последната стъпка е да прекратите подобен модел на поведение и да го замените с подходящи и правилни действия.

Например, ако грешките ви, често са свързани с нетърпение, да изчакате позицията си до развитие на пълния и печеливш потенциал, който сте определили първоначално, то можете да подходите по следния начин.

Следващия път, когато сте в подобна ситуация и сте изкушен да закриете позицията си, положете допълнителни усилия да не го правите. Ако добре сте изучили минали модели на неправилно поведение, то с много голяма сигурност, ще можете да определите, дали отново сте в подобна ситуация. Важно е да вземете конкретни мерки.

Простото добавяне на правило в търговския ви план – да не бързате със закриването на печелившите ви позиции, няма да е достатъчно. Защото изкушението, да нарушите отново правилата, пак ще е много силно, следващия път, когато сте в подобна ситуация.

example pattern.png

Графика: Admiral Markets MT4 SE - USD/JPY 60-минутна графика 15-22 май 2017

Ето и един пример. Да кажем, че сте продали валутната двойка USD/JPY, на отбелязаната с червената линия ниво. Вместо да изчакате до синия правоъгълник обаче, за да закриете позицията си, вие прибързвате и я закривате в лилавия. В следствие на това, се лишавате от сериозна допълнителна печалба, превишаваща тази, която сте реализирали.

Повече по темата, прочетете в нашата книга: 100% Forex

Създайте си конструктивни навици

Веднъж, след като сте загърбили лошите си навици, време е да ги замените с нови, които са конструктивни.

Това не е особено лесна задача, защото добрите намерения, са нещо съвсем различно от реалните действия, а старите навици, често се връщат, при това бързо.

За да „циментирате" новите си навици, важно е да ги упражнявате. Например в гореспоменатия случай, с избързване в закриването на печеливши позиции, можете да погледнете към пълзящи стопове за прибиране на печалбите. Създайте си навик да ги ползвате и това може да ви реши голяма част от проблема.

След като въведете пълзящ стоп, за прибиране на печалбата си на платформата MetaTrader 4, можете да я затворите за известно време (всеки сам решава за колко). По този начин ще избегнете изкушението да прибегнете към ръчно затваряне на позицията си.

С течение на времето, новия ви навик ще се настани трайно в начина ви на търговия и ще ви помага изключително много. В един момент, автоматично ще задавате пълзящи стопове и няма дори да ви хрумва да закривате печелившите си позиции преждевременно.

За повече възможности да тренирате новите си навици, обърнете се към платформата за търговия MetaTrader 4 Supreme Edition, предлагаща над 60 допълнителни плъгини. Можете да се възползвате и от възможностите ни за защита от волатилност, при това напълно безплатно.

Успешна търговия!


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.