Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Всичко за индекса Dow Jones 30 и как да търгувате с него

Май 21, 2018 15:52

Индексът на сините чипове Dow Jones 30 (на английски: Dow Jones Industrial Average), известен още като "индексът на сините чипове", защото следи представянето на най-големите щатски индустриални компании, е един от няколкото индекса създадени от Чарлз Дау, бивш редактор на The Wall Street Journal и основател на компанията Dow Jones & Company.

Показателят е сред най-старите щатски индекси и следи представянето на 30 от най-големите и стабилни публично търгувани щатски компании. Често се счита за индикатор за състоянието на американската икономика.

За първи път индексът е публикуван на 26 май 1896 г., като стойността му е била 40.94 пункта. Това изглежда доста скромно, на фона на последните му нива, близки до исторически най-високите, от близо 25 000 пункта. Или за последните над 120 години, индексът е повишил стойността си над 600 пъти. Тоест, инвестирани, тогава 1 000 долара, биха се превърнали в главозамайващите 600 000 долара, към днешна дата.

търгувайте със CFD-та върху Dow Jones

Ако искате да започнете търговия с Dow Jones 30, директно със CFD-та върху индекса, или пък с индексен фонд базиран върху него, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година.

История и еволюция на индекса на сините чипове Dow Jones 30

При създаването си, индексът Дау Джоунс 30, се е представлявал средноаритметична стойност на цените на акциите на 12 американски промишлени компании. От тези дванадесет компании, към днешна дата, в състава му са единствено акциите на General Electric присъства в съвременната версия на индекса.

Индексът, е среднопретеглен ценови индекс, базиран на капитализацията на 30-те най-стабилни индустриални компании в най-голямата световна икономика. Фактът, че показателят е ценово-претеглен означава, че компаниите с по-високи цени на акциите, се отличават с по-голямо тегло в показателя. Това е и един от основните недостатъци на Dow Jones (Дау Джоунс 30), сочен от анализаторите.

Именно този негов недостатък кара инвеститорите по-често да предпочитат и неговия основен конкурент - в лицето на S&P 500, който се смята за далеч по-представителен.

През 80-те и особено през 90-те години на миналия век, станахме свидетели на изключително сериозен ръст на индекса. Той преминава за пръв път границата от 5 000 пункта на 21-ви ноември 1995-та година, а само четири години по-късно, вече преминава и следващата психологическа граница - от 10 000 пункта на 29-ти март 1999-та година.

Моментен исторически връх, достига показателя на 14-ти януари, преди пукането на "интернет балона" в началото на този век. Тогава най-високата стойност на Dow Jones 30 (Дау Джоунс 30) е 11 722.98 пункта.

Следва нов исторически рекорд на 11-ти октомври 2007-ма година, преди следващата голяма финансова криза и при ниво от 14 013.7 пункта.

На 6 май 2010 г., индексът на сините чипове Dow Jones 30 (Дау Джоунс 30) регистрира най-голямото си интрадневно движение от близо 1000 (998,5) пункта, когато вследствие на софтуерна грешка и последвалата паника индексът за 8 минути пада с над 600 пункта.

На 4 януари 2018 Dow Jones преминава 25 000 пункта, за пръв път в историята си. Близо до тази граница се търгува показателят и в средата на май.

Към днешна дата, индексът е съставен от следните компании, участващи със следните тегла в него:


* данни: indexarb.com, 18-ти май 2018-та година

Както виждаме, в момента с най-голяма тежест в индекса е компанията Boeing. А причината за това, са цената на акциите на компанията, които струват над 350 долара. И макар пазарната капитализация на авиокомпанията е далеч под тази на Apple, виждаме, че тя е с най-голяма тежест в индикатора, с такава в размер на 9.8%. За сравнение Apple, която е с пазарна капитализаиця от 915 милиарда долара и най-голямата по капитализация компания в света, е с дял от едва 5.19%, което я поставя на шеста позиция по тегло.

Този факт, сам по себе си обяснява до голяма степен, защо индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average (Дау Джоунс 30), до голяма степен се пренебрегва от портфолио мениджърите.

Десетте най-големи по тежест компании съставляват над половината от теглото на индикатора.

безплатен обучителен пакет

Повишете знанията си за пазарите с някое от безплатните обучения на Admiral Markets.

Пет неща, които най-вероятно не знаете за индекса на сините чипове Dow Jones:

1. Индексът Dow загуби 14.3% от средата на 9-те хиляди до дъно от 8 000 пункта на 11 септември 2001 г., след терористичните атентати в САЩ. Борсата бе затворена между 11 и 17 септември.

2. От създаването си на 26 май 1986 г. до момента компонентите на индекса са променяни над 50 пъти.

3. Сред 12-те оригинални членове на индекса, General Electric е единственият компонент, който продължава да е в състава му.

4. Стойността на индекса Dow на практика не е средна стойност от компонентите му. Той на практика е сумата от цените на компонентите му, разделен с делител, който се променя всеки път, когато една от компаниите осъществи сплит или разпредели дивидент.

5. Представянето на индекса се влияе не само от икономическите данни, но също така и от политическите събития или природни катаклизми със сериозен ефект.

Търгувайте с индекса Dow Jones при едни от най-конкурентните условия на пазара, като откриете сметка за реална търговия в Admiral Markets.

Прилики и разлики между Dow Jones Industrial Average (DJIA) и Standard and Poor's 500

Вече загатнахме за някои от различията между Dow Jones 30 и широкия щатски индекс S&P 500. Сега обаче, ще влезем малко по-навътре в детайли.

Основната разлика между двата основни щатски индекса - Dow Jones Industrial Average (Дау Джоунс 30) и Standard and Poor's 500 е, че първият е ценово-претеглен индекс на база 30 основни компании, докато вторият е претеглен по пазарна капитализация, на база 500 компонента.

Критериите за влизане в състава на индекса Dow не особено ясно зададени – от тях се изисква да са лидери в сектора и индустрията си; и да са големи.

Компонентите на индекса DJIA не се менят много често, като е необходима съществена промяна при една компания, за да бъде премахната от индекса. В случай, че предстои преразглеждане на компонентите на индекса, обикновено комитетът, често заменя повече от една компания.

Междувременно, индексът S&P 500 е съставен от 500-те най-големи щатски компании, от широк набор от индустрии, подбрани на база на далеч по конкретни критерии. Те включват:

1. Пазарна капитализация от над 5.3 милиарда долара

2. Печалбите от последните четири тримесечия трябва да е положителна, както и от последното тримесечие

3. Адекватна ликвидност на база на цената и търгувания обем (съотношението годишен обем на търговия, към пазарна капитализация, трябва да е по-голямо, или равно на 1)

4. Поне 50% от акциите да са в ръцете на широката инвестиционна общност

И двата индекса, се ползват от инвеститорите, за да се определи посоката на щатския пазар. Широкият индекс S&P 500 обаче, е по-представителен, предвид на факта, че в него се застъпват по-голям брой компании от повече сектори.

При търговията с Dow Jones 30 трябва да сте търпеливи и дисциплинирани

Както вече загатнахме по-горе, при търговията с индекса на сините чипове Dow Jones е трябвало да сте търпеливи в дългосрочен план и сте щели да се облагодетелствате от силния ръст на показателя.

Всъщност, въпреки рекордно високите му стойности, тази стратегия, би следвало да работи и от тук нататък. Поне, според гениалния инвеститор Уорън Бъфет, който е убеден, че щатската икономика ще продължава да е много силна и в бъдеще и това ще се отразява благоприятно на най-големите щатски компании.

По-рано през годината, Уорън Бъфет за пореден път обясни „магията на сложната лихва", като посоки как 114 долара, биха се превърнали в 400 000 долара. За всичко това, просто инвеститорите е трябвало да инвестират тази сума в широкия щатски индекси и да чакат 76 години!

Индексът Dow Jones, не е много по-различен от широкия S&P 500, защото с него, инвеститорите биха се облагодетелствали от бъдещото добро представяне на щатската икономика. Той напълно отговаря на възприятията и съветите на Бъфет към инвеститорите - "Moят cъвeт ĸъм инвecтитopитe нe мoжe дa e пo-пpocт. Дpъжтe 10% oт aĸтивитe cи в ĸpaтĸocpoчни пpaвитeлcтвeни oблигaции и ocтaнaлитe 90% в ниcĸopaзxoдeн индeĸceн фoнд бaзиpaн нa щатски индекс...", пишe Бъфeт в гoдишнoтo cи пиcмo ĸъм aĸциoнepитe нa Веrkѕhіrе Наthаwау пpeз 2014-тa гoдинa.

Разбира се, пътят между 1942-ра и 2018-та година, не е бил никак гладък и лесен за фондовите пазари. Водещите щатски индекси, включително и Дау Джоунс 30, регистрираха срив през 1987-ма година, инвеститорите преживяват дългогодишен мечи пазар през 70-те години на миналия век, както и пукане на технологичния балон през 2000-та година. И разбира се финансовата криза от 2008-ма година.

ежедневни безплатни търговски идеи

Вижте как търгуват професионалните трейдъри, в ежедневните безплатни уебинари, провеждани от Admiral Markets.

И въпреки всичко това, инвеститорите, които са били търпеливи и са чакали, са можели да се облагодетелстват изключително, като търпението им е било възнаградено.

„Пазарът се е понижавал много пъти, между 1942-ра година и днес", коментира Бъфет. „Хората, много пъти са се паникьосвали през този период. Налице са били ужасни заклавия в новините. Но Америка е мощна икономическа машина, която от 1776-та година работи много добре и ще продължи да работи", коментира Бъфет в едно от многобройните си интервюта.

Ако сте дългосрочен инвеститор, то не бива да се страхувате от волатилност, съветва Бъфет. А волатилност, е имало и най-вероятно, ще продължи да има и в бъдеще. Това обаче, не бива да Ви спира...

Защото въпреки волатилността, индексът на големите щатски компании, в лицето на широкия Dow Jones, е носил на инвеститорите средна годишна възвръщаемост в размер на над 10%. А ключът да не се страхувате от пазара, е да се придържате към него, смята още Бъфет.

Според прости изчисления, годишна доходност на Dow Jones от 10% през следващите 40 години, биха превърнали 266 долара инвестирани днес, в щатския индекс Dow Jones (Дау Джоунс) в сумата от 12 000 долара. И това, благодарение именно на феномена сложна лихва.

„Не искате да купите и да държите за година. Не искате да купите с идеята, че можете да продадете след две, или три години и да изкарате пари. Ако мислите така, можете да загубите пари. Но ако купите и просто продължите да купувате... и забравите за всички небивалици, които Ви се предлагат... то това ще Ви донесе много по-добри печалби от тези, за които ви говоря...", коментира още Бъфет, в наскорошно интервю.

Как можете да инвестирате в Dow Jones 30 и да се облагодетелствате от промяната му?

Ако сте решили да инвестирате в индекса на щатските "сини чипове", то алтернативите пред Вас са няколко, като сега ще разгледаме основните от тях:

Със CFD-та върху широкия щатски индекс Dow Jones (Дау Джоунс)

Договорът за разлика е фючърсно споразумение между две страни – брокер и клиент, при което те се съгласяват разликата в цената на актива, върху които са базирани CFD-та, да бъде изплащана под формата на кешови плащания, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическото доставяне на акции, или индекси на сетълмент.

Договирте за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства от това да инвестират в акции, или индекси, но без реално да ги притежават.

Разликата между цената, при която един инвеститор е влязъл в договор за разлика (CFD), върху определен актив, (бил той валута, суровини, акции, индекси, криптовалути, или др.) и цената, при която той приключва споразумението, формира печалбата, или загубата на инвеститорите.

На практика CFD-та са достъпни за търговия инструменти, които отразяват движението в цената на актива, върху който са базирани. Той позволява, инвеститорите да печелят, когато цената на избрания от тях актив, се движи в желаната от тях посока. В същото време, трейдърите регистрират загуби, ако цената на актива се движи, в противоположна на тяхната посока.

търгувайте с брокер номер едно в Германия Адмирал Маркетс

Търгувайте със CFD-та върху индекса на сините чипове Dow Jones 30 (Дау Джоунс 30), с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets. Възползвайте се от политиката за негативен баланс.

Най-голямото предимство, на този род инструменти, е продастявенето на финансов ливъридж. Или дава Ви се възможност да търгувате с капитал, превишаващ многократно вашия собствен. Например, ако искате да постигнете доходност от 15% на година, при ползване на ливъридж от два пъти, размера на вашия собствен капитал, активът който сте купили трябва да поскъпне със 7.5%.

Но внимавайте! Ползването на прекомерен ливъридж може да ви провали. Често инвеститорите ползват ливъридж от 50, 100, или дори повече пъти, което превръща търговията с акции в „чист хазарт". Както казва Уорън Бъфет – „…виждал съм повече хора да се провалят заради алкохол и ливъридж…".

Добрата новина при CFD-търговията с щатския индекси Dow Jones 30 е, че по-дългосрочните инвеститори, ще могат да си получават дивидента, начисляван от индекса. Другата добра новина е, че ще можете да печелите не само при повишение на индекса Dow Jones 30 (Дау Джоунс 30),

С покупка на CFD-та върху ETF на Dow Jones

Ако решите да следвате съвсем буквално съвета на Уорън Бъфет, то най-вероятно е добре да се обърнете към някои от най-големите ETF-и, или борсово търгувани индексни фондове, които са базирани на широкия щатски индекс.

изтеглете професионалната платформа за Meta Trader

Инвестициите на финансовите пазари и по-конкретно инвестициите в акции и CFD-та върху акции, са доказали, че в дългосрочен план са най-добрия защитник на спестяванията срещу инфлация.

Ключвота дума тук баче, отново трябва да я повторим – „дългосрочно" инвестиране в акции!

Tpябвa дa глeдaтe нe ĸъм мoмeнтнoтo пpeдcтaвянe нa пaзapитe, a ĸъм дългocpoчнoтo. Зaщoтo aĸo cлeдвaтe cтpaтeгиятa нa "дoлapoвo или лeвoвo ycpeднявaнe", тoecт дa нe инвecтиpaтe вcичĸo нaвeднъж, то намалявате шансовете си да уцелите възможно най-лошия момент за инвестиране в акции, или съответно индекси.

Πo тoзи нaчин, дopи и дa стартирате в тeopeтичнo нaй-лoшия мoмeнт зa инвecтиции нa пaзapитe, тoвa нямa дa e фaтaлнo, зaщoтo щe пpoдължитe пepиoдичнo дa нacoчвaтe cpeдcтвa ĸъм пaзapa, и пo тoзи нaчин дa "ocpeднявaтe" цeнaтa.

Haпpимep, дa ĸaжeм cтe инвecтиpaли в щaтcĸи aĸции пpeз 2008-мa гoдинa. B дaдeн мoмeнт, cтe щeли дa изгyбитe пoлoвинaтa cи пapи. Aĸo инвecтиpaтe в нaй-xyбaвaтa гoдинa oт вcичĸи, тo нaй-вepoятнo cтe мoжeли дa изĸapaтe 40%.

Aĸo yвeличитe пepиoдa обаче - нaпpимep 20 гoдини, тo вeчe зaпoчвaтe дa миcлитe дългocpoчнo. Oĸaзвa ce, чe ĸoгaтo миcлитe дългocpoчнo, бeз знaчeниe ĸoй мoмeнт щe xвaнeтe cлyчaйнo, щe oтĸpиeтe, чe нaй-лoшитe 20 гoдини ca нocили възвpaщaeмocт oт близo 8% вcяĸa гoдинa! А това е далеч над доходността по депозитите, дори и да вземете в предвид периода в България с най-високи лихви.

Haй-дoбpитe 20 гoдини, ĸoитo eдвa ли щe имaтe ĸъcмeт дa yцeлитe, биxa ви дoнecли cpeднa гoдишнa дoxoднocт oт 18%. Caми cи дaвaтe cмeтĸa, чe пpи пo-гoлям пepиoд, шaнcът дa cбъpĸaтe намалява сериозно.

И все пак, не бива да забравяте, че историческото представяне на един актив, или класове активи, като акциите, не бива да се прехвърля автоматично и за в бъдеще. Търговията с акции и CFD-та върху акции и индекси, е рисково начинание и преди да подходите към пазарите, трябва да сте напълно запознати с всички рискове, свързани с тази търговия! В допълнение, правилното управление на риска, е критичен критерий, за дългосрочния Ви успех на финансовите пазари.

Още по темата:

Инфлация и рекордно ниски лихви по депозитите - причини да инвестирате в акции

Какво е ETF и защо да инвестирате в индексен фонд?

Как инвестира гениалният Уорън Бъфет

Тримата най-велики валутни трейдъри в историята

* Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.