Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Време е за арбитраж между златото и среброто?

Март 27, 2018 15:19

злато и среброто арбитраж

Инвеститорите, все по-често поглеждат към благородните метали и са напълно прави. Доларът поевтинява, въпреки, че САЩ се очаква да повиши нивата на лихвите най-вероятно четири пъти през тази и още четири пъти, през следващата година, докато повечето от търговските банки по света, все още поддържат политика на нулеви, или дори отрицателни лихви.

В допълнение, волатилността на финансовите пазари се върна с пълна сила, като вече видяхме сериозно понижение на щатските и европейските индекси, от техните рекордни стойности от началото на годината... Или, за инвеститорите, да насочват средства към благородните метали, им се вижда логично решение.

Златото, във все по-голяма степен започва да играе своята традиционна функция на „спасителен остров", в моменти на страх на пазарите.

Криптовалутите се сриват, което пораждан нови опасения и кара голяма част от инвестиращите в този род дигитални валути, да поглеждат все повече към инвестиции в метали. Биткойнът, вече не се спряга в такава степен за "заместител на златото".

търгувайте с биткойн

Търгувайте със злато и сребро при най-конкурентни условия с Admiral Markets.

Няма да разглеждам причините за спада на индексите, защото те са комплексни. От една страна, стоят очакванията за по-нататъшна политика на повишение на лихвите от страна на Фед, а от друга - свръхзавишените очаквания на инвеститорите, по отношение на печалбите за първото тримесечие, които могат и да не отговорят на завишените очаквания на анализаторите.

Или казано по друг начин - инвеститорите наистина имат много причини да харесват златото.

Та на въпроса за арбитраж между златото и среброто

При цена от 1 317 долара за златото и 16.38 долара за среброто, съотношението между двата метала е 80.4!!!

Последните три пъти, когато съотношението в което се е търгувало златото, спрямо среброто е достигало или приминавало границата от 80 и се е връщало впоследствие под нея, тази стратегия е работила много добре.

Впоследствие съотношението е продължавало да се понижава, както се вижда от графиката по-долу, предоставена от финансовото издание Bloomberg.

злато сребро съотношение

Източник: Bloomberg

Интересен до голяма степен е фактът, че според някои анализатори, степента в която златото е по-скъпо от среброто, може да предрича посоката на фондовите пазари.Лари Макдоналд, автор на бюлетина „Bear Traps Report" посочва, че съотношението между златото и среброто се понижи през 2011-та година, точно преди лятната корекция на индексите.

„Това съотношение наистина е обект на истински спекулации и едно от тези, които наблюдаваме за наличието на системен риск и предупреждение за пазарите", коментира Макдоналд.

Факти свързани със съотношението злато-сребро

Ето някои интересни факти, свързани с това съотношение, което, по своята същност ,посочва колко унции сребро се купуват с парите, необходими за една унция злато.

Съотношението е било при 12.5 – 323 години преди новата ера.

По време на Римската империя това съотношение е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на поскъпване на златото и среброто, това съотношение е било едва 17.

През 1991 година, когато среброто достига своето дъно, съотношението намира своя пик при 100.

През 2007 година съотношението е средно 51.

През април 2011 година съотношението се понижава до около 30, откогато започва трайно да се повишава, за да достигне стойности от над 76 към днешна дата.

Среброто с добри перспективи?

Среброто е един от активите, който се определя като изключително перспективен за 2018-та година, от много специалисти. До този извод стигнаха и експертите Радослав Вълов, професионален трейдъри и Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд, в първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят", което се проведе на 31-ви януари.

финансово токшоу "парите никога не спят"

Вижте какво мислят експертите, в специалната новина, посветена на финансовото токшоу.

„На големи времеви рамки, има вероятност среброто да е направило доста дългосрочно дъно. Което означава, че такива ниски стойности на метала, можем повече никога да не видим. По-бичо настроен съм за среброто, отколкото за златото. Но благородните метали вървят в корелация", коментира по време на форума Радослав Вълов. Тезата му за среброто, бе подкрепена и от други участник в панела – Явор Спасов.

Ако приемем, че сте решили да си купите CFD-та върху сребро, то може би въпроса, който ще възникне пред Вас е – „Как да изберете най-подходящия момент за това?".

Сега ще се опитаме, да дадем една гледна точка, която да Ви подпомогне, при вземане на инвестиционно решение.

И гледната точка е… на база на историческото представяне на цената на златото и японските свещи, на седмична база.

покупка на сребро, цена сребро, злато

Графика: MT 4 Supreme Edition, Admiral Markets, седмична, Сребро

Забелязвате ли нещо общо между кръгчетата отбелязани на графиката. Освен, че предхождат седмични свещи с повишения, и всеки път се случват след периоди на спад (корекция), най-ниската стойност на свещта, с която стартира повишението, е по-висока от най-ниската стойност на предходната свещ, когато все още е бил налице спад.

Всичко за японските свещи и най-важните формации свързани с тях, можете да научите от безплатния уебинар с "бащата на японските свещи" - Стив Нисън, направен специално за Admiral Markets.

гледай уебинара със Стив Нисън

И това може да залегне във вашата стратегия за избор на най-подходящ момент за заемане на дълга позиция. Или това е моментът в който след запълнена японска свещ (със седмично понижение в цената на среброто), следва положителна свещ, чиято най-ниска стойност не съумява да пробие най-ниската стойност от предходната седмица.

Задължителните условия са две – първо дъното от предходната седмица да остане в сила и второ, през следващата седмица да е налице известно стабилизиране и дори повишение в цената на среброто. При наличието на такава конфигурация може да потърсите и други сигнали за заемане на дълга позиция.

Още причини да предпочетете среброто?

Среброто, освен като средство за предпазване от инфлация и политически сътресения и производство на бижута (подобно на златото), се използва широко и в промишлеността. В тази насока, очакванията за възстановяване и ускоряване на ръста на световната икономика през следващите години могат в много по-голяма степен да окажат положителен ефект върху цената на метала.

За разлика от запасите на злато в световен мащаб, тези на среброто намаляват, което може да допринесе за недостиг в даден момент и поскъпване вследствие на спекулации. За сравнение, при златото тенденцията е противоположна. Към момента златото е около пет пъти по-разпространено от среброто въз основа на световните запаси на двата метала.

Може би най-сериозният недостатък при среброто е възможността цената му да се манипулира. Отдавна на пазарите съществуват съмнения, че няколко от големите играчи оказват съществено въздействие върху цената на метала.

Волатилността в цената на среброто е друг недостатък, особено за по-консервативните инвеститори. Освен недостатък обаче, волатилността може да се сочи и като предимство. Например за да достигне върха си от 2011 година, цената на среброто трябва да се увеличи близо 3 пъти.

За да направи същото, златото трябва да поскъпне „едва" с около 60%.

Според редица изследвания, най-добрият момент от годината за покупки на сребро, са първата седмица на януари и юни. Тогава цената на метала има склонност да регистрира дъна, което го прави идеален за покупки…

златно пресичане при среброто

Графика: MT 4 Supreme Edition, Admiral Markets, седмична, Сребро

От друга страна, среброто е изключително близо до ключови нива на съпротива и подкрепи. Спадът в цената на метала, не би следвало да се простре отвъд 15.5 долара, ниво, което вече ограничи поевтиняването на метала през ноември.

По-важното обаче е, че сме на крачка от „златно пресичане" при среброто, при това на седмична графика, както и на около половин долар от пробив на горната граница на очертания стесняващ се триъгълник. Какво е златно пресичане? Това е моментът, в който 50-дневната пълзяща средна, се повиши над 200-дневната такава. Това се приема, като сигнал за промяна на дългосрочния тренд, като възходящ.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.