Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
81% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 81% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

55% от най-големите инвеститори в света очакват срив на фондовите пазари през 2020

Ноември 19, 2019 04:58

55% от най-големите инвеститори в света очакват срив на фондовите пазари през 2020

Мнозинството от най-богатите инвеститори в света очакват голяма разпродажба на акциите през 2020 година, според последното проучване на UBS Wealth Management.

Публикувано на 12 ноември 2019 година, в проучването са включени мненията на над 3400 инвеститори с поне $1 милион в инвестирани активи. 55% от участници са заявили, че очакват "значителен спад на пазарите" през 2020 година.

"Инвеститорите виждат причини да бъдат предпазливи през новата година", заявиха от клиентския офис на UBS Wealth Management. "Двама от трима глобални инвеститори смятат, че понастоящем пазарите са водени повече от геополитически събития, отколкото от бизнес фундаменти като печалби, доходи и потенциал за ръст."

И така, какво установи проучването? И какви са търговските възможности за останалата част от 2019 и 2020 година? Продължавайте да четете и ще разберете!

Близо 80% от инвеститорите очакват повече волатилност

Заедно с изгледите на инвеститорите за 2020 г., проучването на UBS също ги попита за техните мнения за волатилността, сигурността на инвестициите и други въпроси.

Те откриха, че 79% от инвеститорите с висока нетна стойност очакват по-висока волатилност на пазара, а почти 3 на 4 инвеститори смятат, че инвестиционната среда е по-предизвикателна, отколкото преди пет години. 58% от инвеститорите чувстват, че имат по-малко в контрол върху представянето на своите портфейли, отколкото преди.

Всичко това накара 52% от инвеститорите да съобщят, че не са сигурни дали сега е подходящ момент за инвестиране.

Следователно анкетираните разкриха, че в момента притежават 25% от портфейла си в брой, което е много по-високо от 5%, които UBS препоръчва, а 60% обмислят да увеличат допълнително парите си в брой.

Във времена на волатилност на пазарите, разполагането с пари в брой често се разглежда като по-безопасен вариант. Заможните инвеститори, които държат толкова много от своите портфейли в брой, когато фондовите пазари исторически е осигурила много по-висока доходност, е сериозна червена лампа.

Икономическите проблеми са геополитически

Какво предизвиква такава загриженост сред най-богатите в света? Според UBS двама от трима инвеститори смятат, че пазарите сега се ръководят повече от геополитически събития, отколкото от бизнес фундаменти като печалби, доходи и потенциал за растеж.

Следователно настоящите геополитически събития карат повече инвеститори да следват ниско рискови стратегии за инвестиции. Най-важните проблеми са:

  • Продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай (44% от инвеститорите вярват, че това ще се отрази на техните портфейли през 2020 г.)
  • Местната им политическа среда (41% очакват, че това ще се отрази на представянето на техните портфейли)
  • Изборите за президент на САЩ през 2020 г. (37% от инвеститорите вярват, че това ще има влияние)

Проучването идва след най-високите стойности на пазарите

За тези, които не са сред най-заможните в света, тази прогноза може да дойде като изненада, тъй като както Dow Jones Industrial Average, така и S&P 500 са над 3% през последния месец, а S&P 500 удари нови най-високи стойности в историята на 12 ноември.

Печалбите бяха водени от силно представяне в акциите на Disney и Facebook. Акциите на Disney нараснаха с над 1% след старта на услугата си за стрийминг Disney +, докато Facebook повиши 2,6% след обявяването на новия си инструмент за разплащане.

Тези печалби бяха допълнително подкрепени от коментари на президента Доналд Тръмп, който намекна за ентусиазъм относно търговска сделка с Китай.

Източник: Admiral Markets MT5 SP500 CFD, Дневна графика между 2 октомври 2018 и 13 ноември 2019 година. Изготвена на: 13 ноември 2019 в 15:00. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Как може да има притеснения за срив, когато пазарите достигат нови максимуми?

Може да се дължи на периода на проучването на UBS, което бе проведено между август 2019 г. и октомври 2019 г., когато пазарът имаше много по-високи нива на волатилност. Някои анализатори обаче смятат, че това е просто върхът преди голяма корекция.

Подготвят ли се пазарите за 25% корекция?

Според журналистиката на Fortune Shawn Tully, цените на американските акции с голяма пазарна капитализация са най-високите си стойности, също и печалбите.

В исторически план този модел е притеснителен, тъй като, когато за последен път видяхме това бе през второто тримесечие на 2007 година. Печалбите от S&P 500 достигнаха тогава най-високото ниво от 84,92 USD и след това се сринаха по време на финансовата криза. Индексът не успя да възстанови тези нива до началото на 2013 г. и достигна нов пик през септември 2014 година.

2019 година демонстрира началото на подобен модел. S&P 500 достигна $ 135.27 през второто тримесечие, като прогнозите за третото тримесечие бяха $ 133.95. От четвъртото тримесечие на 2014 до третото на 2019 печалбата на печалбите на акция на S&P 500 се увеличава с 2,7% годишно (коригирани спрямо инфлацията), като победи общата икономика с марж от 19%.

Тази година печалбите от S&P от оперативна дейност са средно 11,3% - най-доброто им представяне за десетилетие и 1,8% над средното ниво от 9,5% от 2010 г. Корпоративните печалби представляват 9,8% от БВП, което е значително по-високо от нормата от 7,5%. Всичко това не сочи модел на по-високи върхове и по-високи ниски нива - това показва изключително висок връх.

В същото време стойността на S&P индекса е нараснала много по-бързо от печалбите от акция, съдържащи се в него. При върха на печалбите през 2007 година инвеститорите получават възвръщаемост от 5,60 долара за всеки 100 долара, които са изразходвали за индекс на S&P акции. В пика си през 2014 г. те получиха възвръщаемост от 5,40 долара. Днес съотношението цена / печалби на S&P е 23, което означава, че инвеститорите получават възвръщаемост от $ 4,30 на всеки 100 инвестирани долара.

Това е с 23% по-малко в сравнение с върха на печалбите през 2007 година и с 20% под върха от преди пет години.

Опасността е, че инвеститорите ще започнат да изискват повече, а вероятността за експлозия на печалба през 2020 г. при тези изисквания е ниска, като се има предвид, че печалбите вече са в изключително високи стойности. Това оставя малко място за растеж и много място за падане - подобно на това, което видяхме през 2007 и 2008 година.

Има ли добри новини?

За щастие, не всички новини са отрицателни.

Първото нещо, което трябва да имат предвид умните трейдъри е, че волатилността създава възможности. Инструменти като SP500 CFD и DJI30 CFD Ви дават възможност да търгувате както дълги, така и къси позиции, следователно е възможно да печелите както на нарастващи, така и на падащи пазари. В крайна сметка, само защото пазарът се срива, това не означава, че вашето портфолио трябва да се срине също. Тайната се крие в това как търгувате.

Въпреки че волатилността създава възможности за трейдърите, все пак е важно да се има предвид, че тя води и до по-висок риск, така че е важно внимателно да управлявате риска.

Освен това, докато по-голямата част от инвеститорите на UBS смятат, че има рискове пред пазара през следващите месеци, 70% от инвеститорите се чувстват положително по отношение на възвръщаемостта на портфейла си през следващото десетилетие.

Те видели редица „мега-тенденции", които оказват влияние върху пазара, което може да доведе до нови възможности, особено в технологичния, здравния и енергийния сектор. 88% от инвеститорите съобщиха, че са заинтересовани да приведат своите портфейли в съответствие с тези тенденции.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Джитан Соланки, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.