Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Руска рубла лев - ето как да се облагодетелствате от курса...

Юни 26, 2018 17:24

руска рубла лев

Курсът руска рубла лев, или руска рубла - евро, е изключително актуална тема в момента, предвид на световното първенство по футбол, което се провежда в Русия и радва всички футболни запалянковци.

Добрата новина е, че за разлика от екзотичната турска лира, всички любители на руската рубла, могат лесно да придобият експозиция в някой регулиран брокер, като Admiral Markets върху руската национална валута.

Другата добра новина е, че експозиция в евро руска рубла, на практика дава на всички трейдъри експозиция в руска рубла лев, заради фиксирания курс на лева спрямо еврото.

отворете реална сметка за търговия

Търгувайте с валутната двойка евро руска рубла, или ако предпочитате долар руска рубла при най-конкурентни условия с брокер номер едно в Германия за 2018-та година.

История на руската рубла

Руската рубла, или само рубла, е националната валута на Руската Федерация, както и на двете частично признати републики Абкхазия и Южна Осетия, както и на двете непризнати републики Донецк и Луханск. Рублата е разделена на 100 единици, наричани копейки.

Рублата бе официалната валута на Руската Империя, както и на бившия Съветски Съюз, като при последния, националната валута бе известна още като Съветска Рубла. Всъщност рублата е втората най-стара и все още функционираща национална валута след британския паунд.

Към днешна дата, освен Русия, валута със същото наименувани – рубла, ползва още и Беларус.

Интересен е фактът, че рублата е първата валута в света, разделена на по-малки съставни части. Това се случва през 1704-та година, когато рублата става легално равнозначна на 100 копейки, според данни на Wikipedia.

През 1992-ра година съветската рубла, бе заменена от руската рубла при курс 1 към 1. През 1998-ма година, следствие на финансовата криза, руската рубла е била деноминирана, като една нова рубла се е приравнила на 1 000 рубли.

Всички съветски монети, издадени през периода 1961-1991 година, остават в сила до 31-ви декември 1998-ма година. През 1999-2001-ва година, те са били разменяни за руски рубли в съотношение 1000:1.

Как Ви засяга курса рубла лев?

Много е възможно да се интересувате от курса рубла лев, предвид на световното по футбол в Русия. Макар българския национален отбор да не е част от Мондиала през тази година, най-вероятно по трибуните в Русия ще има много българи.

В допълнение, Русия е основен партньор на България в търговския стокообмен. Това означава, че много български компании, внасящи или изнасящи стоки и услуги от и към страната, най-вероятно са зависими от движението на рублата към еврото на международните финансови пазари, съответно и към лева.

Според данни на НСИ през изминалата година двустранният търговски стокообмен между България и Русия е нараснал с над 40%, надхвърляйки 4,3 млрд. долара.

Според статистиката на НСИ стокообменът с Руската Федерация заема 6,7% дял от общия външнотърговски обмен на България. Износът на български стоки е нараснал с 87%, а вносът – с 34%. Експортът достига 810 млн. долара и относителен дял 2,7%, а импортът възлиза на 3,5 млрд. долара и относителен дял от 10%.

Тази статистика сама по себе си сочи, колко значими са търговските отношения между България и Русия. А Компаниите, които внасят стоки, или суровини от Русия, са повлиявани неблагоприятно при поскъпване на рублата спрямо лева и обратното - реализират положителни валутни разлики, когато рублата поевтинява.

В същото време, компаниите изнасящи стоки и услуги към Русия, печелят от по-високия курс на рублата и губят, когато тя поевтинява спрямо лева, защото стоките им стават по-слабо конкурентни на руския пазар.

безплатен обучителен пакет

Научете повече за валутния пазар и как да се превърнете от "аматьор в трейдър" с безплатния Обучителен Пакет на Admiral Markets.

Можете да се застраховате срещу неблагоприятно за Вас движение на рублата спрямо лева

Добрата новина за всички, чиито бизнес по някакъв начин е свързан с рублата е, че могат да се застраховат относително евтино срещу неблагоприятно за тях движение на рублата спрямо лева.

Например Ако настоящият курс на рублата спрямо лева, поради една, или друга причина Ви устройва напълно и искате да го запазите при настоящите му нива, то има един много лесен и не особено скъп начин да направите това.

Да кажем, че внасяте някакви стоки от Русия, които препродавате в България. В тази насока висок курс и поскъпване на рублата, спрямо еврото (съответно лева), ще е на практика риск за вашия бизнес, защото ще направи стоката ви по-скъпа, изразена в левове. А това, може да се отрази негативно, или върху търсенето, или върху маржина на реализираните от вас печалби.

Ако очаквате, да направите покупки, за примерно 1 000 000 рубли, през следващите три месеца, но се опасявате от повишение в курса на рублата, спрямо еврото, съответно лева, то можете да застраховате тази сума.

Тоест да си купите 1 000 000 рубли, продавайки евро срещу тях (13 594 евро при курс от 73.6 рубли за едно евро). По този начин, ако рублата поскъпва, спрямо еврото, вие ще печелите от сделката си, като печалбата ще неутрализира потенциалната загуба за бизнеса ви.

Ако рублата поевтинява пък, ще се облагодетелствате от това, че вашия бизнес ще може да си купи повече стоки, като ще губите от валутната си сделка. Тоест вие ще неутрализирате валутния риск от уравнението и промяната в курса на рублата спрямо лева, няма да Ви носи нито печалби, нито загуби за бизнеса Ви.

Добрата новина е, че благодарение на маржин търговията, на валутните пазари, няма да ви е нужно да блокирате цялата посочена сума от над 13 594 евро, за да неутрализирате валутния риск.

отворете реална сметка за търговия

Отворете реална сметка за търговия в Admiral Markets и неутрализирайте валутния риск, на вашия бизнес, като се възползвате от предимствата на маржин търговията.

Как изглежда курса рубла лев от техническа гледна точка?

Ако се интересувате от тенденциите при рублата спрямо лева, то би следвало да следите валутната двойка евро-руска рубла (EUR/RUB).

Причината - левът е фиксиран спрямо еврото, в условия на валутен борд, при ниво от 1.95583. Или казано по друг начин, движението на рублата спрямо лева, изцяло се предопределя от движението на рублата спрямо еврото.

От техническа гледна точка, валутната двойка EUR/RUB изглежда във възходящ тренд. Както се вижда от графиката по-долу, след като двойката намери своето дъно в началото на април на миналата година, трендът е нагоре. Добро потвърждение за това се случва през юли на миналата година, когато се наблюдава "златно пресичане", или преминаване на 50-дневната пълзяща средна над 200-дневната такава.

евро рубла

Графика: EUR/RUB, MT4 Supreme Edition, дневна, 50-SMA (червена линия), 200-SMA (синя линия)

Докато посоченото пресичане е в сила, или 50-дневната SMA е над 200-дневната, изглежда че трендът не е заплашен.

Първият тревожен сигнал за валутните трейдъри, залагащи на повишение на еврото спрямо рублата, би се появил при понижение на цената под 200-дневната пълзяща средна, която в момента е при нива от около 73 рубли за евро. Както се вижда, тази линия, на дневна графика, е ограничавала поевтиняването на единната валута спрямо руската национална такава, през последната една година.

Истинска промяна на възходящия тренд при двойката EUR/RUB, би се случил едва при потенциално "смъртоносно пресичане", или преминаването на 50-дневната пълзяща средна под 200-дневната такава.

Възможностите да се възползвате от курса евро рубла

Ако имате някаква идея и стратегия относно посоката на руската рубла спрямо еврото и лева, или пък просто искате да се застраховате от споменатите по-горе потенциално-негативни ефекти върху Вашия бизнес, то най-вероятно се интересувате как можете да направите това.

Първият и най-логичен начин е с директна CFD-търговия с валутните двойки EUR/RUB, или USD/RUB.

Разбира се, трябва да сте напълно наясно, че руската рубла е изключително волатилна валута, податлива на политически и икономически решения, които могат да са много неочаквани.

А голямата волатилност, може да е не само позитив, но и негатив за търговията с валутни двойки съдържащи рубла в себе си и за по-консервативни трейдъри. Големи ценови изменения свързани с рублата и следствие на непрогнозируеми фактори, често отблъскват трейдърите.

инсталирайте Supreme Edition безплатно

Защитете се от прекомерна волатилност, свързана с търговията с руска рубла с настройките за защита от волатилност на платформата за търговия Meta Trader 4 и Meta Trader 5 Supreme Edition, на Admiral Markets.

Корелацията на рублата с останалите активи

За разлика от други "екзотични валути", като например турската лира, които са силно корелирани - право, или обратно, с активи като EUR/USD, доларовия индекс, или дори технологичния Nasdaq, рублата се отличава с изключителна слаба корелация с останалите валути и основни активи.


* данни: myfxbook.com

Ето как изглежда корелацията на валутната двойка долар-руска рубла. Както виждаме, липсва корелираност от над 60% с който и да е друг продукт. На това, освен като недостатък обаче, би следвало да се гледа и като на предимство. Защото може да направи руската рубла, относително добро средство за диверсифициране на инвеститорските портфейли, но за всички, готови да поемат по-голяма волатилност!

Какви са другите ефекти от поскъпването на еврото (лева) спрямо рублата?

Освен гореописаните ефекти върху бизнеса, поскъпването на еврото, съответно лева спрямо рублата би имало още няколко ефекта върху България и българите.

Инвестиции в морски имоти и туризма

На първо място, по отношение на инвестициите в недвижими имоти, поскъпването на лева спрямо рублата ще има негативен ефект. То ще направи родните имоти, купувани от руски купувачи и предимно по Черномерието, относително по-скъпи изразени в рубли.

В допълнение, руските туристи, които традиционно са сред най-многобройните по родното Черномерие, също ще бъдат засегнати от поевтиняването на местната им валута спрямо еврото и лева. Това ще направи почивката им по-скъпа в България.

Няма как да не отбележим и факта, че поевтиняването на турската лира спрямо почти всички основни валути, както и спрямо еврото и лева, може да направи южната ни съседка по-предпочитана дестинация за лятото, от руските туристи.

Почивка в Русия

Иначе, за всички които са на Мондиала в Русия, евтината рубла е добра новина. Това прави престоя и разходите им там за хотели и билети, по-ниски изразени в евро и левове.

Ако сте пропуснали световното по футбол пък, но много искате да посетите красивата руска столица, то евтината рубла отново е на Ваша страна.

Вижте още:

По-добра ли е форекс търговията без ливъридж?

Най-добрите валутни двойки за търговия

Форекс търговия за начинаещи

Стратегии за форекс търговия

Форекс търговия без стопове за ограничаване на загубата


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.