Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
81% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 81% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Хонг Конг навлиза в първата си рецесия от десетилетие. Как да търгуваме?

Ноември 28, 2019 11:09

Хонг Конг е наричан "портата към Китай" и е един от най-важните финансови центрове в Азия. Въпреки това, настоящите агресивни улични протести и търговската война между САЩ и Китай изпратиха автономната област в дълбока рецесия, която може да застраши този му статут. Много анализатори и икономисти вече прогнозират още по-лоши времена за икономиката на Хонг Конг през следващата 2020 година.

В тази статия ще разгледаме ситуацията в Хонг Конг и възможностите за търговия около първата рецесия, пред която е изправен градът от повече от десетилетие. Да започваме!

Хонг Конг навлиза в първата си рецесия от десетилетие. Как да търгуваме?

Защо има протести в Хонг Конг?

Хонг Конг бе британска колония до 1997 година. След това територията стана част от Китай под формата на уникален модел "Една страна, две системи". При този модел хората в Хонг Конг имат някои свободи, с които населението на континентален Китай не разполага, както и висока степен на автономия от властите в Пекин.

Настоящите агресивни улични протести, които започнаха още през юни са насочени срещу опитите на правителството на Хонг Конг да гласува закон, който ще позволи екстрадирането на заподозрени в континентален Китай. Много хора се притесняват, че подобен законопроект може да нарани независимостта на града.

Макар че законопроектът изглежда бе изтеглен, протестите преминаха в по-широко недоволство от това как властите в Пекин управляват Хонг Конг. По време на агресивните улични протести се стигна до смъртта на цивилни и полицейски служители.

Как се отразиха протестите на икономиката на Хонг Конг?

Туризмът бе много сериозно засегнат. През август пристигналите в Хонг Конг бяха бяха на най-ниските нива от 2003 година насам, когато бе кризата с тежкия остър респираторен синдром (SARS).

Луксозната модна верига Burberry заяви, че продажбите й в страната са паднали с повече от 10%. Хонгконгската авиокомпания Cathay Pacific намали насоките си за печалби, като заяви, че гражданските вълнения са повлияли сериозно на търсенето и операциите на бизнеса и.

Официалните данни показват, че икономиката се е свила с 3,2% през периода юли до септември. Това означава, че свиването на икономиката е продължило в две поредни тримесечия, което е техническото определение за рецесия. Като се има предвид, че икономистите, които бяха анкетирани в проучване на Bloomberg, очакваха спад от само 0,6% през този период, това е много неприятен сигнал.

Всъщност икономистът Ирис Панг от инвестиционната банка ING прогнозира, че икономиката ще се свие и през четирите тримесечия през следващата година. И така, какви са потенциалните възможности за търговия около тази ситуация?

Хонгконгски долар срещу индексът Hang Seng 50

Трейдърите имат две възможности да придобият експозиция в икономическата ситуация в Хонг Конг - чрез валутата на града или чрез фондовия пазар. Все пак експозицията в икономиката на Хонг Конг по-лесно може да бъде постигната чрез търговия с местния индекс Hang Seng 50 (HSI50), отколкото с валутата на града - Хонгконгски долар (HKD).

Може би основната причина затова е, че курсът на хонгконгския долар е обвързан с този на американския долар още от 1983 година. Хонконгският монетарен орган (HKMA), централната банка на страната, поддържа търговията с валута спрямо щатския долар в зададен диапазон или ценови диапазон, около HKD 8,8 за щатски долар.

Това води до много променливи и бурни ценови движения, както показва дневната графика на валутния курс на USD/HKD:

Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, USD/HKD, Седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, USD/HKD, Седмична графика с диапазон 17 април 2011-18 ноември 2019. Изготвена на 18 ноември 2019 година в 11:45. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Все пак индексът Hang Seng 50 показва цялостното представяне на 50-те най-големи базирани в Китай компании, регистрирани на фондовата борса в Хонг Конг, което позволява различен тип експозиция в икономиката на автономната територия.

Как да търгувате индекса Hang Seng 50?

С Admiral Markets получавате възможност да спекулирате индекса на фондовата борса в Хонг Конг - Hang Seng 50 чрез продукт наречен ДЗР или договор за разлика. Всъщност ДЗР позволява на трейдърите и инвеститорите да влязат в дълги или къси позиции в индекса като по този начин могат да печелят и при ръст и при спад на HSI50, просто трябва да познаят посоката на цената.

Отдолу можете да видите дългосрочната седмична графика на Hang Seng 50 ДЗР:

Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, HSI50, Седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, HSI50, Седмична графика с диапазон 11 септември 2016 -18 ноември 2019. Изготвена на 18 ноември 2019 година в 11:45. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Тази графика изглежда доста по-чиста и гладка от ценовото движение при USD/HKD. Всъщност има ясни пазарни условия и графични модели, видими на историческата графика на цената на ДЗР върху индекса Hang Seng 50, както е показано по-долу.

Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, HSI50, Дневна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, HSI50, Седмична графика с диапазон 11 септември 2016 -18 ноември 2019. Изготвена на 18 ноември 2019 година в 11:45. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Това са моделите видими на седмична графика. Още модели могат да бъдат намерени ако промените времевата рамка. Нека да погледнем и към дневната времева рамка на Hang Seng 50 ДЗР:

Hong Kong protests Timeframes

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, HSI50, Дневна графика с диапазон 15 януари 2019 -18 ноември 2019. Изготвена на 18 ноември 2019 година в 12:05. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

На горната графика на Hang Seng 50 ДЗР лесно може да се види слабостта, която обхвана фондовия пазар след началото на протестите в Хонг Конг на 31 март. Въпреки че цената се понижава сега изглежда се намира в модел на задържане, познат като канал, маркиран от линиите на канала, показани по-долу.

Hang Seng 50 Index

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE, HSI50, Дневна графика с диапазон 15 януари 2019 -18 ноември 2019. Изготвена на 18 ноември 2019 година в 12:10. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Каналът представлява консолидация на цената. Това има смисъл след скорошната разпродажба и след като, за да се избегне продължителна рецесия централната банка на Хонконг намали лихвения процент до 2%. Това е с цел да се направят заемите по-евтини, за да се подпомогне стимулирането на икономиката чрез бизнес инвестиции и потребителски разходи.

Правителството също намали данъците и облекчи правилата за ипотека за купувачите за първи път. Въпреки че разполагат с повече от 140 милиарда долара фискални резерви, за да помогнат за стимулирането на икономиката, която централните банкери досега се въздържат от широкомащабна програма за стимулиране.

Според икономистката на ING г-жа Панг, "лихвените проценти вече нямат значение за тази икономика. Когато има насилие по улиците, хората не искат да излизат да пазаруват или да излизат на вечеря."

В такъв случай може да има допълнителен натиск върху икономиката, който ще се отрази на печалбите на компаниите и на чуждестранните инвестиции, като по този начин ще се претегли индексът Hang Seng 50. От гледна точка на графиката, ако цената успее да пробие под сините канални линии на горната графика, има голяма вероятност от по-нататъшна вълна от продажба.

Как ще търгувате?

Ако се чувствате вдъхновени да започнете да търгувате или тази статия е предоставила допълнителна информация към вече съществуващите познания за търговията, може да се радвате да разберете, че имате възможност да изтеглите платформата за търговия MetaTrader 5, предоставена от Admiral Markets, напълно безплатно и да получите достъп до множество класове активи и разширени функции за търговия като повече времеви рамки, видове графики и индикатори! Кликнете на банера отдолу, за да изтеглите безплатно MT5!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Джитан Соланки, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.