79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.
Регулация CySEC fca

Как един професионален трейдър управлява успешно риска и психологията?

Август 05, 2019 11:37

Как един професионален трейдър управлява успешно риска и психологията?

Ако някога сте търгували на финансовите пазари вероятно сте разбрали, че най-голямата част от спечелването на тази игра е Вашето мислене. Трябва да разберете собствената си психология и как да работите с нея, за да станете печеливш трейдър в дългосрочен план.

В това интервю професионалният трейдър Пол Уолъс споделя своя опит в търговията и прозренията си за трейдинг психологията.

Пол е професионален финансов трейдър от повече от 27 години опит. През цялото това време той работи в конкурентна, ориентирана към резултатите и представянето среда. Пол винаги е бил хипнотизиран от успеха, постиженията и най-доброто представяне, независимо дали на бойното поле, спортния терен, заседателната зала или финансовите пазари.

Той води еволюционна практика за трейдъри, Tradingbeliefs, която помага да управляват и подобряват своето представяне. Пол Уолъс ще е и един от водещите на новата серия от уебинари Trading Spotlight.

В това интервю ще дискутираме допирните точки между армията и търговията на финансовите пазари, разработването на мислене за управление на риска и от колко капитал всъщност се нуждаете, за да започнете търговия.

Какво правихте преди станете трейдър?

Започнах като офицер в Кралските военновъздушни сили и работех в Управление на въздушните битки като Контролиращ изтребители за 6 години. Ако някога сте гледали тези стари военни филми, където има стая с голяма карта, на която са начертани въздушните нападения на врага, подобна бе и моята работа. От там трябваше да се свържа с всички самолети, за да се подредят във формация за битка.

Днес, разбира се, всичко се прави с компютри и се случва с хиляди мили в час, но концепцията все още е същата. Всичко е в гъвкавата психика, да можеш да вземаш бързи решения, да се чувстваш удобно под натиск и да можеш да намалиш загубите си.

Всъщност, когато през 30-те години тази система е била изградена за първи път, създателите и са опитвали да накарат учените да свършат работата. Но това, което откриха, беше, че учените искат да отделят време и да помислят за резултатите, така че вместо това трябваше да намерят хора, които се чувстват комфортно в много динамична среда.

Така по време на битката за Великобритания много от контролиращите изтребители всъщност са били борсови брокери от Лондонското Сити. По този начин започна връзката между управляващите битките и трейдърите, защото има наистина много подобни набори от умения.

След това, през 90-те години имаше банка в Сити, която се опитваше да привлече Мениджъри на битки и Контролиращи въздушния трафик на нейния банков под, тъй като имат много сходни умения с трейдърите. По онова време имах договор с Кралските военновъздушни сили, но тази възможност бързо предизвика интереса ми и знаех, че това е нещо, към което ще се насоча в бъдеще.

Как се заехте с търговия на финансовите пазари за първи път?

След договора ми с военновъздушните сили работех в Лондонското Сити в сферата на интернет и комуникациите в края на 90-те години, по време на дот-ком балона. Бях отегчен от работата си и започнах да търгувам в свободното си време като се фокусирах върху интернет компании, с които работех през деня.

Като част от работата ми аз имах достъп до компании и целите им, които искат да постигнат. И след като излизах от среща и обмислях това, което се опитваха да направят, поглеждах цената на акциите им и купувах.

Не бях страхотен трейдър, просто бях комарджия с късмет, който случайно бе на точното място в точното време със знания за правилната индустрия и ключова преценка за управление на риска изграден като Управляващ битки. Мисля, че армията ти дава вградено разбиране за управление на риска, кога да натиснете дадена позиция и кога да бягате.

Справих се добре и се насладих на цялото това предизвикателство. Тогава, няколко години по-късно получих възможността да използвам доброволно съкращение от корпоративната си работа и реших да премина към търговия на пълен работен ден.

Какво беше вдъхновението Ви в търговията?

С една дума: автономия. Сега мога да живея живота си по свои правила и изпитвам голямо удоволствие от това.

Как намирате време да търгувате?

Извършвам известна работа през уикенда, за да се подготвя за седмицата си и насочвам фокуса си към инструменти, в които трябва да се съсредоточа през тази седмица. Ще съм наясно с основните новинарски събития, които предстоят през следващата седмица. Аз също ще прегледам изцяло резултатите от търговията от предходната седмица и ще се уверя, че моите записки са актуални.

Тогава ще направя анализа си на Форекс пазара през следващата седмица, отбелязвайки силните страни и слабостите на валутния пазар. Този анализ ще оформи допълнително местата, към които ще насоча енергията през идната седмица.

След това моята работа ще е всяка сутрин да поставя поръчките си и да управлявам позициите си. Тогава, ако съм на бюрото си и не пътувам тази седмица, може да направя някои краткосрочни сделки в рамките на деня на опортюнистична база.

Кои са някои от ранните грешки, които сте направил?

Част от причините да имам късмет беше, че имах здравословно уважение към пазара и управлението на риска - то помогна изключително много. Една грешка, която направих, след като преминах към търговия на пълен работен ден е, че преживях успех и започнах да търгувам твърде много корелирани инструменти. Това е чудесно, когато пазарът върви във Вашата посока, но е болезнено, когато върви срещу вас!

Още веднъж, доброто управление на риска означаваше, че се научих от опита и преживях, за да продължа да се боря и на другия ден.

Кои са най-важните уроци, които сте научили?

  1. Винаги оцелявай, за да бориш и на другия ден.
  2. Никога не влизай в сделка, без да знаеш къде ще излезеш.
  3. Никога не преследвай сделка ако тя ви е изоставила, продължете напред.
  4. Не можете да контролирате пазара, но винаги можете да контролирате позицията си.
  5. Простотата и прецизността действат най-добре в моите модели.
  6. По-малко значи повече. Винаги.
  7. Винаги записвайте сделките си и описвайте търговските си сесии.
  8. Имайте живот извън търговията.
  9. Търговията е самотно начинание. Опитайте се да се обградите от други добри трейдъри.
  10. Имайте високи стандарти, но не се престаравайте. Винаги има и друга сделка.

Защо мислите, че мнозинството от новите трейдъри губят пари?

Ако съдя от моя опит, обикновено е смъртоносна смесица да прекалена самоувереност и недостатъчна подготовка, за да се справят с проблемите. Оптимистичните пристрастия издигат главата ни толкова високо, където се приема, че нещата ще работят добре, а това заедно с това да не си обучен, може да е много предизвикателно време за всеки един нов трейдър.

От друга страна, потвърждението и пристрастията, когато филтрираме историите, които чуваме за хора, които следват подобен на нашия стил на търговия или стратегия.

Така че прекалената самоувереност и недостатъчната подготовка e много опасна комбинация, защото не знаете от какво да се страхувате. Интересното е, че много трейдъри се представят добре в първите няколко сделки. Следователно този оптимизъм се превръща в увереност, която се превръща в еуфория, която пък от своя страна води до слаб риск мениджмънт и накрая идват и големите загуби.

Всичко това води до една спирала от търговия в търсене на реванш - те не искат да си загубят парите и смятат, че пазарът им дължи тези пари. След това започват да взимат лоши търговски решения базирани на емоции. За много трейдъри това е края на търговската кариера.

Ключът е да се помогне на трейдърите да се предпазят от това, което е естествено човешко състояние. Именно това е част от съдържанието, което Маркус, Йенс и аз ще покрием в нашите семинари.

От колко капитал се нуждаете, за да започнете търговия?

Една от грешките, които повечето нови търговци правят, е недостатъчната капитализация, така че те винаги се опитват да ударят „хоум рън" в своите сделки. Това рядко завършва добре.

Въпросът не трябва да е „колко капитал ви е необходим?", А „какъв вид възвръщаемост може да очаквате?". Очакванията на хората са поставени погрешно от редица търговски фирми за обучение, които твърдят, че можете да правите десетки хиляди годишно с 20 минути работа на ден.

Реалността е, че трябва да имате правилната капитализация за вашите цели. Много хора смятат, че могат да отворят сметка с 500 евро и да правят 5000 евро годишно, а това е нереалистично. Макар че е възможно, вероятността е изключително малка.

Ако започнете със сметка от 500 евро и успеете да удвоите този капитал през първата си година с търговия и управление на риска, това е великолепно представяне - цели 100% възвръщаемост.

Често виждам трейдъри, които правят страхотни резултати. Те могат да направят 20%, 30%, 40%, 50% или дори повече в тяхната сметка. Но те може да търгуват с 10 000 евро в сметката си. Така че дори и да генерират 50% възвръщаемост, това все още е само 5 000 евро, което не е достатъчно, за да живеете цяла година. Така че това, което се случва е, че се обезсърчават и след това започват да се опитват да направят своя удар

За повечето трейдъри акцентът трябва да е да търгуват добре с баланса по сметката, който притежават.

Какъв съвет имате за новите трейдъри?

Уверете се, че всеки ден управлявате риска в противен случай ще имате затруднения.

Бъдете много внимателни как дефинирате успеха във Вашата търговия. Много хора го определят като резултат от сделката и нарастващата печалба в сметката си. Но в действителност все още се обучавате да търгувате и затова Вашето определение за успех трябва да бъде: Планирайте сделките си. Търгувайте своя план. Управлявайте риска. Ако правите тези три неща, то тогава търговията е успех, независимо от резултатите от сделките.

Какви неща ще научат хората от Вашите уебинари?

Надявам се, че ще се научат на здравословно уважение към пазарите и винаги да управляват риска. Надявам се, че ще научат за важността на процеса, дисциплината и самосъзнанието в търговията си. Освен това, как е напълно възможно да имат много прост план за търговия, който всеки трейдър може лесно да изпълни.

Повишете своите знания и умения в търговията на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admiral Market. Вземете своя пакет безплатно като кликнете на банера отдолу.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Отказ от отговорност: Изразените тук становища са на анкетирания и не отразяват непременно възгледите на инвестиционните посредници на Admiral Markets. Търговията с финансови инструменти (CFD, акции, ETF), предлагани от Admiral Markets, носи високо ниво на риск, което не е подходящо за всички инвеститори поради сложния им характер. Преди да сключите клиентско споразумение или да извършите транзакция, моля, прочетете общите условия на нашата услуга. Ако е необходим консултирайте се със специалист, за да сте сигурни, че разбирате рисковете, свързани с търговията.


ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства поради ливъридж. 84% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как работят ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.


Admiral Markets Group се състои от следните компании:
Admiral Markets Pty Ltd
Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Admiral Markets Cyprus Ltd
Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ
Admiral Markets UK Ltd
Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).