Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Поскъпването на среброто тепърва започва?

Април 20, 2018 10:50

инвестиции в сребро

Среброто поскъпна сериозно в средата на април. Според много специалисти обаче, това може да е само началото на един по-дългосрочен ръст за благородния метал. Всъщност, спада на среброто през последната една година, до голяма степен се предопредели от няколко ключови фактора.

От една страна масираните къси позиции на големи институционални инвеститори в метала, а от друга - отлив на средства от базираните върху среброто и златото индексни фондове. Слабото представяне на златото, в среда на повишение на лихвите от страна на Фед, също не съдействаха особено за посоката на търговия на среброто.

Златото и среброто, бяха посочени и като "задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори и трейдъри", от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

„При по-голяма волатилност, златото ще е убежище. При сценарий за по-дълбока корекция, златото трябва да спечели (дългосрочните инвестиции в злато). От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли златото ще понесе много сериозни загуби. Тоест златото е един задължителен елемент за портфолиото на всеки инвеститор. Рейнджът, в който се търгува цената на златото, бе тестван за втори път. Моето очакване е, че при ръст над 1 350 долара, можем да видим много хубави възходящи движения в средносрочен план при търговията със злато, първоначално към 1 500 долара за унция" коментира Явор Спасов, по време на изданието „Парите никога не спят".

финансово токшоу парите никога не спят

Можете да получите пълен запис на шоуто, след като се регистрирате на този линк.

Рекордните къси позиции в сребро от страна на портфолио мениджъри последната година

Основна част от търговията с фючърси на сребро, се извършва на Commodity Mercantile Exchange (COMEX) в Ню Йорк. И за разлика от други суровинни борси, там регулацията е много строго, като са налице изисквания за оповестяване на позициите на инвеститорите на седмична база. Тази дата е публична и се публикува всеки петък, като е актуална за позициите към вторник на същата седмица.

При среброто, са били продадени над 600 милиона унции, през последните 12 месеца. В същото време, към средата на месец април, нетните къси позиции са достигнали исторически рекорд от -200 милиона унции. Тази статистика, е започната през 2006-та година.

В инвестирането има нещо, наречено "шорт скуиз", или буквален превод на български - "изтискване на късите позиции". Това е ситуацията, при един свръхпродаден актив, (каквото е среброто в момента, ако се вземат в предвид позициите на големите спекуланти), при която инвеститорите започват да закриват късите си позиции и това води до "избухване в цената".

А подобно закриване, става бързо и лавинообразно, обикновено заради промяна на низходящия тренд и преминаване към повишение, каквото се наблюдава при среброто през последната седмица да средата на април.

От техническа гледна точка, среброто стои много добре

Техническата картина при среброто е почти идеална. Почти..., защото трябва да станем свидетели на пробив на горната граница на възходящия триъгълник на дългосрочна седмична графика, преди да заключим, че предстои по-нататъшен ръст в цената на благородния метал.

Графика: Meta Trader Supreme Edition, Admiral Markets, седмична графика на сребро, синя - 200-дневна SMA, червена - 50-дневна SMA

Както видяхме, именно горната граница на този триъгълник, ограничава за момента по-нататъшното поскъпване на благородния метал. За да предполагат с по-голяма вероятност инвеститорите, че среброто разполага с по-нататъшен възходящ потенциал, то трябва да се случат две неща.

Първо посочената горна граница на триъгълника, разположена при нива от около 17.40 долара, да бъде преодоляна и да се превърне в непреодолимо ниво на подкрепа. И второ - синята линия, или 50-дневната SMA, да премине над червената линия - 200-дневната SMA.

При подобна конфигурация, можем да очакваме по-нататъшно силно и бързо поскъпване на суровината към следващата психологическа граница от 20 долара, а защо не и по-нагоре?!

технически анализ сребро

Графика: Meta Trader Supreme Edition, Admiral Markets, седмична графика на сребро, синя - 200-дневна SMA, червена - 50-дневна SMA

Както виждаме от графиката по-горе, през последните 16 години е имало около шест ясно изразени консолидации, продължавали между 1.5 и две времеви деления на графиката. Всеки път е следвало силно движение в посоката откъдето е влязло движението в рамките на консолидацията.За сравнение, последната консолидация вече е в границите на две деления на графиката, а посоката от която сме влезли в нея е нагоре. Или на база на историята, може да се очаква среброто да избие нагоре.

И накрая, но не последно място, от техническа гледна точка, имаме и добър индикатор като време, за колко време би могло да се очаква, да се развие поскъпването на среброто.

сребро технически анализ

Както виждаме от графиката, най-често повишението се случва за седем месеца. Или ако сметнем, че в момента сме в началото на подобен ръст, който да ни отведе до нива от над 25 долара, можем да очакваме това да се случи до края на октомври... (ако историята се повтаря, разбира се, което често не се случва).

започнете да търгувате CFD-та върху злато

Търгувайте със сребро, при най-конкурентни условия с Admiral Markets - брокер номер едно в Германия и Полша за 2018-та година.

Злато, или сребро?

Ако искате да инвестирате в благородни метали, то много е вероятно пред Вас да стои въпроса - злато, или сребро?

Разбира се на първо и основно място, като причина да изберете среброто пред златото - е степента, в която цената на златото превишава тази на среброто…

Златото се търгува при нива от 1 343 долара (към 20-ти април), а среброто – при ниво от 17.15 долара. Това прави съотношението злато-сребро от 78.3, или изключително близо до психологическото ниво от 80, което многократно го е оттласвало надолу в исторически план.

Последните три пъти, когато съотношението в което се е търгувало златото, спрямо среброто е достигало или преминавало границата от 80 и се е връщало впоследствие под нея, тази стратегия е работила много добре.

Впоследствие съотношението е продължавало да се понижава, както се вижда от графиката по-долу, предоставена от финансовото издание Bloomberg.

злато сребро съотношение

Факти свързани със съотношението злато-сребро

Ето някои интересни факти, свързани с това съотношение, което, по своята същност ,посочва колко унции сребро се купуват с парите, необходими за една унция злато.

Съотношението е било при 12.5 – 323 години преди новата ера.

По време на Римската империя това съотношение е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на поскъпване на златото и среброто, това съотношение е било едва 17.

През 1991 година, когато среброто достига своето дъно, съотношението намира своя пик при 100.

През 2007 година съотношението е средно 51.

През април 2011 година съотношението се понижава до около 30, откогато започва трайно да се повишава, за да достигне стойности от над 76 към днешна дата.

Още една причина да изберете среброто пред златото?

Среброто, освен като средство за предпазване от инфлация и политически сътресения и производство на бижута (подобно на златото), се използва широко и в промишлеността. В тази насока, очакванията за възстановяване и ускоряване на ръста на световната икономика през следващите години могат в много по-голяма степен да окажат положителен ефект върху цената на метала.

За разлика от запасите на злато в световен мащаб, тези на среброто намаляват, което може да допринесе за недостиг в даден момент и поскъпване вследствие на спекулации. За сравнение, при златото тенденцията е противоположна. Към момента златото е около пет пъти по-разпространено от среброто въз основа на световните запаси на двата метала.

Може би най-сериозният недостатък при среброто е възможността цената му да се манипулира. Отдавна на пазарите съществуват съмнения, че няколко от големите играчи оказват съществено въздействие върху цената на метала.

Волатилността в цената на среброто е друг недостатък, особено за по-консервативните инвеститори. Освен недостатък обаче, волатилността може да се сочи и като предимство. Например за да достигне върха си от 2011 година, цената на среброто трябва да се увеличи близо 3 пъти.

За да направи същото, златото трябва да поскъпне „едва" с около 60%.

Според редица изследвания, най-добрият момент от годината за покупки на сребро, са първата седмица на януари и юни. Тогава цената на метала има склонност да регистрира дъна, което го прави идеален за покупки…

търговия с демо сметка

Тествайте търговията със сребро, без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

От друга страна, среброто е изключително близо до ключови нива на съпротива и подкрепи. Спадът в цената на метала, не би следвало да се простре отвъд 15.5 долара, ниво, което вече ограничи поевтиняването на метала през ноември.

Няколко фундаментални причини защо да инвестирате в сребро?

Няколко са причините, поради които предлагаме среброто, като първа и основна позиция в портфейла. Тях ще ги разделим в две категории – фундаментални и технически.

Фундаментални причини за покупка на сребро:

  • Среброто е благороден метал, който е силно обвързан с индустрията. В тази насока възстановяването на световната икономика, безспорно ще се отрази благоприятно на търсенето на метала.
  • Пазарът на сребро е малък и това е свързано с волатилност. И докато това означава по-голям спад от цените на останалите благородни метали, при „мечи пазари", означава също и по-голям ръст при „бичи пазари". От дъното през 1970-та до върха на бичия пазар през 1980-та среброто е поскъпнало с 3 105% при ръст от 2 328% за златото. От дъното през 2008-ма до върха през 2011-та, златото поскъпна с 166%, при ръст за среброто от 448%.
  • Всъщност, за да достигне върха си от 2011-та година при нива от над 50 долара, среброто трябва да поскъпне с близо 200% от текущите си нива. За да достигне върха си, златото трябва да поскъпне едва с 50%.
  • Запасите на сребро намаляват. В миналото централните банки и големите институционални инвеститори държаха запаси на сребро. Те обаче намаляха сериозно от 1996-та насам – по точно със 73% до 2015-та година.
  • Индустриалното потребление на среброто расте. Като най-сериозен проводник на електричество, среброто се използва в почти всяка индустрия – от производството на електроника, до медицинско оборудване. Бумът при индустриите, на практика направи така, че към днешна дата, близо половината от потреблението на сребро, да се пада на тях.
  • Предлагането на среброто от водещите производители намалява. Драстичният спад в цената на среброто през последните две години, направи така, че много от основните производители трябваше да намалят разходите и производството си, за да останат в бизнеса. Това доведе до намаляване на предлагането. Предлагането обаче, веднъж съкратило мощности, ще може да реагира много по-трудно на растящото търсене. През последните три години, предлагането на сребро намалява, което се случва за пръв път от периода 1991-1993-та година.
  • В същото време търсенето на сребро нараства, особено по направление на Индия и Китай. Докато търсенето на златни бижута в Индия се запазва постоянно от 2006-та година насам, това на сребърни нараства 3 пъти до 2012-та година, след което започва да расте експоненциално, за да се повиши близо 7.5 пъти, през 2016-та година, спрямо десет години по-рано.
  • И накрая, но не последна място, среброто е инструмент за защита от инфлация, каквато е напълно възможно да видим през тази година, предвид на силното поскъпване на суровини като петрола и другите енергийни ресурси. Среброто, като благороден метал се приема и за хеджиращ инструмент срещу политически и финансови кризи.

Още по темата:

Как да инвестирате в сребро?

Как да си купите злато?

Как да си купите платина? И защо да я изберете пред златото?


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.