Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Платината най-евтина спрямо златото

Септември 27, 2017 10:27

злато, платина


Има активи, чиито цени са обвързани (корелирани) и имат склонност да се движат в една и съща посока.

Една от възможните стратегии за търговия, на финансовите пазари, пред инвеститорите с такива активи, е така наречения безрисков арбитраж. Това включва едновременната покупка и продажба на два актива, отличаващи се с определена корелация, когато последната е била нарушена, поради една, или друга причина.

Сега ще разгледаме два такива актива - платината и златото!

Какви са приликите и разликите между златото и платината?

На първо място, платината е доста по-рядка от златото. По-точно тридесет пъти по-рядка. Близо 90% от предлагането на платина идва от Южна Африка и Русия, което прави метала отворен към потенциални кризи свързани с предлагането му.

Защо да изберете платината пред златото?

Добивът на платина е също така по-скъп от този на злато. Или казано по друг начин, цената за добив на унция платина е по-висока от тази на "жълтия метал".

В допълнение, платината се използва в много по-голяма степен в индустрията, освен в традиционния бижутериен бизнес, за разлика от златото. Платината е използвана при производството на близо 20% от потребителските стоки по света.

В обобщение, платината е много по-отворена към влиянието на икономическите цикли, съответно към ускоряване на ръста на икономиката.

Няма как да не отбележим и факта, че платината е доста по-волатилна от златото. Което също прави метала, по-добра възможност, за ориентираните към „повече екшън инвеститори".

Корелацията между платината и златото е сериозно нарушена

Може да се каже, че корелацията между двата метала в момента е сериозно нарушена, на база на съотношението при което се търгува платината, спрямо златото. Това съотношение (цената на платината разделена на тази на златото) в момента, е при ниво от 0.717, което е най-ниското за последните петдесет години.

Или казано по друг начин, цената на платината е исторически най-ниска, спрямо тази на златото.

Трябва да отбележим, че съотношението, което разглеждаме е било под 0.75 само веднъж в историята – през втората половина на 1982-ра година! А платината се е търгувала при съотношение под 0.85, спрямо златото, само в 4.9% от времето!

В допълнение, средното съотношение между цената на платината и златото, в дългосрочен план е 1.2. Тоест, традиционно платината е била по-скъпа от златото. А в момента съотношението, е с близо 40% под средното в историята си.

Как биха се облагодетелствали инвеститорите от потенциален арбитраж?

От казаното дотук, инвеститорите могат да решат да прибегнат към арбитраж между златото и платината (едновременната покупка на платина и продажба на злато). При подобна стратегия, последните, ще спечелят от тази стратегия, ако съотношението при което двата благородни метала се търгуват, се върне към средното в историята си.

Няколко са начините за това. На първо място, трябва или платината да поскъпва с по-ускорени темпове от златото, или да поевтинява с по-слаби темпове от жълтия метал. Има и вариант в който цената на платината не се променя, а тази на златото се понижава и вариант при която цената на платината се повишава, а тази на златото се запазва. Това отново би довело до печалби за следващите тази арбитражна стратегия.

регистрирай безплатна демо сметка


Ако искате да тествате този безрисков арбитраж, но без риск от загуба на реален капитал, можете да направите това с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

За да приложете на практика тази стратегия, можете да си откриете реална сметка за търговия.

Успешно инвестиране!

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.