Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Пет начина Тръмп да отслаби долара

Август 22, 2018 11:48

Пет начина Тръмп да отслаби долара - Admiral Markets

Ще засили ли Тръмп натиска върху долара?

Спекулациите, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да инструктира американското министерство на финансите да се намеси на валутния пазар, за да отслаби долара, нарастват. Само преди 12 месеца това беше абсурдно, но все повече изглежда, че белия дом се нуждае от слаб долар, за да запази линията на търговската си политика.

Докато щатското правителство налагаше значителни мита на основните си търговски партньори през 2018, след април доларът навлезе в силна серия и така надделя над несигурността от политиката на Доналд Тръмп. Неотдавнашната сила на щатския долар, особено срещу китайския юан (CNY), вероятно ще привлече вниманието на американската администрация, тъй като е несъвместима със сегашната си политическа програма.

Както видяхме през последните седмици, президентът ускори словесния натиск върху силния долар и по-високите лихви в САЩ, тъй като валутата се засили. Това предполага, че сегашната сила на щатския долар може би е в горната граница на толерантността на Белия дом.

Търгувайте щатския долар срещу всичките му основни конкуренти, както и повече от над 7000 инструмента с регулиран брокер като Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets


Възможностите на Доналд Тръмп да отслаби долара

Като се има предвид желанието на Вашингтон да се справи с търговския дефицит на САЩ и да повиши конкурентоспособността на страната, смятаме, че сега има смисъл да се обмислят инструментите, които президентът Тръмп има на свое разположение, за да лимитира силата на долара. Основните варианти пред управляващите в САЩ са 5:

1. Валутна интервенция

Най-директният начин, по който администрацията на Тръмп би могла да се стреми да отслаби долара, би бил да разпореди на Министерството на финансите на САЩ (чрез ФЕД в Ню Йорк) да извърши валутна интервенция. Това ще включва продажбата на долари и купуването на чуждестранна валута, най-вероятно чрез Exchange Stabilization Fund (ESF), който позволява на министърa на финансите, след одобрението на президента, да "търгува със злато, валута и други кредитни инструменти и ценни книжа".

Все пак, вероятността за валутна интервенция е малка, тъй като ефектът от нея би бил лимитиран. Освен това, самото устройство на ESF затруднява интервенцията. Фондът, за да закупи други активи трябва да продаде долари, а на 31 юли 2018 той разполагаше само с $22,4 милиарда.

2. Промяна на правилата за ФЕД

Като се има предвид, че сегашната разхлабена фискална и затегната валутна политика на САЩ не съответства на по-слабия долар, администрацията на САЩ може да намери по-голям успех ако се справи с една от основните причини за скоростта на долара - по-високите лихви в САЩ. Всъщност по-ефективен начин да се отслаби щатският долар в сегашната среда би бил да се променят правилата на играта за ФЕД по начин, който да принуди централните банкери да възприемат по-бавен път на затягане.

Но тук има много законодателни пречки. За Конгресът ще е трудно да приеме, каквито и да било промени в мандата на ФЕД, които ефективно ще накарат централната банка да приеме по-висока инфлационна цел. Именно поради това вероятността администрацията на Тръмп да прибегне към този вариант е малка, въпреки че ефекта би бил сериозен.

3. Продължаващ словесен натиск върху долара

Предвид законодателните трудности при налагането на активна политика за отслабване на щатския долар, най-вероятното нещо, което ще видим от президента Тръмп е да продължава да говори за долара и американските лихвени проценти. Ефективността от това е смесена и преобладаващите пазарни условия имат значение за това дали въздействието ще се запази.

Например при едни силни нискорискови пазарни настроения, негативните коментари на Тръмп относно долара ще бъдат неглижирани и може да не видим дори краткосрочен ефект. Освен това, рано или късно на пазарите ще им писне да ги слушат.

Екстремното дълго позициониране прави щатския долар уязвим към словесния натиск на Доналд Тръмп

USD Позиции

Източник: ING Economics

4. Притискане на основните търговски партньори да засилят валутите си

Един прост и все пак ефективен политически подход, който администрацията на Доналд Тръмп би могъл да предприеме, за да отслаби долара е активно да насърчава основните търговски партньори да укрепват своите национални валути. Вече видяхме как Белия дом обвързва валутните клаузи с всички нови търговски сделки. Актуализираното търговско споразумение между САЩ и Южна Корея (KORUS) добър пример.

Всъщност това може да е и тактика, която президентът Тръмп понастоящем прилага с Китай за предстоящото търговско споразумение. Вашингтон може да окаже натиск върху Пекин да "вдигне" юана като част от предстоящите преговори. Ефективността тук не трябва да се подценява, тъй като въздействието от по-стабилен и по-скъп юан би било предадено на други тясно свързани валути.

5. Създаване на Държавен инвестиционен фонд

Една крайна и много лесна идея да се отслаби доларът или поне да се постави капак върху доларовата сила ще е президента Тръмп да създаде Държавен инвестиционен фонд (Sovereign Wealth Fund). Обикновено тези фондове се създават от държави, които имат огромни излишъци по текущата сметка, до голяма степен поради износа на природни ресурси и са избрали да спестят тези приходи от износ за бъдещите поколения.

Типичната позиция на нетен длъжник по текущата сметка не би направила САЩ конвенционален кандидат за Държавен инвестиционен фонд, поради това вероятността това да се случи е малка.

Заключение

Като цяло по-активните стъпки от страна на Белия дом за отслабване на долара биха могли да бъдат отхвърлени от пазарите и да поставят началото на възникващата бича тенденция при долара. Въпреки това, такива активни действия изпращат силен сигнал за текущата политика на Белия дом относно долара и не бива да бъдат пренебрегвани.

Увеличете знанията уменията си за търговията на финансовите пазари с новия безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets,

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral MarketsПредупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.