Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Парламентарни избори Великобритания 2017: Вероятното им въздействие на финансовите пазари

Юни 09, 2017 14:25

Уважаеми трейдъри,

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания, протекоха абсолютно неочаквано. Според мен, този път обаче, важното събитие, бе много по-лесно да се изтъргува от Brexit. Определено, можем да кажем, че бъдещето на британския министър-председател Тереза Мей е несигурно, след като хазартния й залог да свика предсрочни избори, не доведе до желания ефект.

Предварителните резултати от изборите бяха шокиращи. Според данни на ВВС, изнесени около 21:00 BST, те изглеждаха така:


Източник: BBC от името на Gfk/Ipsos Mori

Консерватори: 314
(малко под необходимия мажоритарен дял и понижение с 14 места отреди свикването на нови избори)

Либерали: 266

SNP: 34

Либерал Демократи: 14

UKIP: 0

Ако предварителните данни бяха верни, то при вариант на липса на партия с мажоритарен дял в парламента, това означава спад за паунда.

Подобно на всички предварителни резултати и тук основния въпрос бе следния: достоверни ли са тези резултати? Знаех, че това ще е дълга нощ за Великобритания, но като трейдър, наистина се радвах на данните и ето защо:

Предварителните резултати се извършват съвместно от всички британски медии, под наблюдението на Джон Къртис, виден политически учен и Професор по политика в Strathclyde University. Трейдърите бяха шокирани, но както вече предупредих, че паунда, може да бъде сериозно разпродаден, по време на моя уебинар на живо, който проведох в понеделник , точно това се случи.


Източник: GBP/USD H1 AM MT4 графика, начално време 19:00 BST+3 (моя лайф уебинар 6 юни)

Бурна нощ за GBP

23:02 BST+2 – Първо оповестяване на резултатите: Либералите печелят Newcastle Central

Либералът Чи Онурах запази мястото си в Newcastle-upon-Tyne Central.

Онурах печели мажоритарен дял от 14,937 (40.27%) – спрямо 12,673 (36.12%) от гласовете през 2015-та година. Това бе повишение от 2% за Либералите, спрямо Консерваторите. Или смятано, за сигурно запазване на мястото събитие.

01:00 BST +2

Либералите държат Newcastle East

Резултати:

Либ: 67.6% (+18.1)

Конс: 21.3% (+3.7)

ЛДем: 6.2% (-4.9)

UKIP: 3.2% (-9.4)

Зелени: 1.8% (-6.9)

Консерваторите държат Swindon North

Резултати:

Кон: 53.6% (+3.3)

Либ: 38.4% (+10.6)

ЛДем: 3.6% (+0.3)

UKIP: 2.8% (-12.5)

Зелени: 1.6% (-1.7)

Либералите сериозно изпреварваха прогнозите. Избирателите на UKIP се очакваше да подкрепят Консерваторите, но изглежда те не направиха това. Те преминаваха към либералната партия, при това сериозно.

1:30 BST+2

Kettering също бе спечелен от Консерваторите

Проблемът бе, че моделът бе грешен. Либералите просто отново се представяха по-добре от очакванията.

В този момент, реших да пуснa Tweet и пост във Facebook:


Източник: Twitter

Според моите анализи, очаквах също сила на йената, затова скъсих валутната двойка USD/JPY.


Източник: USD/JPY M1 AM MT4 Графика 1:49 AM BST+3, 9 Юни

По време на нощта, резултатите продължиха да идват. На сайта www.Forexlive.com стана ясно, че Консерваторите са спечелили Broxbourne, Basildon & Billericay, докато либералите - Middlesbrough, Workington, Stockton North и Leigh. Голямата изненада бе, че либералите спечелиха в Darlington, като прогнозите бяха, че там ще спечелят Консерваторите. Още една изненада бе Birkenhead където Либералите спечелиха с много по-голям дял от очакванията (67%).


Изводът бе следния – либералите сериозно превишаваха прогнозните модели. Според медиите, в 7:15 AM BST Консерваторите държаха 42.4% от гласовете, докато либералите 40.1%. Съвсем малка преднина и далеч под очакванията.


За нас като трейдъри, смятам, че бе интересно да се търгува с йената (за предпочитане GBP/JPY), предимно след изборите, но също така и с валутната двойка EUR/GBP.

Защо йената поскъпва по време на важни събития?

Много японски институционални инвеститори, имат склонността да избягват риска, във връзка с геополитически кризи, като обикновено това води до поскъпване на йената, следствие на мигриране на капитали към японската валута. В подобни ситуации:

  1. 100% изключване на риска
  2. Златото поскъпва
  3. Суровините поевтиняват
  4. Акциите падат
  5. Йената поскъпва в следствие на това

Японците могат да получават евтини кредити, така че те често инвестират сериозно на международните пазари. Когато нещата станат рискове обаче, те имат склонността да връщат капитала си обратно, създавайки силно търсене на йени и обратното. Когато фондовите пазари растат и настроенията са бичи, те насочва своите средства отново в чужбина, което води до слабост на йената, следствие на продажбата й спрямо други валути.

Важността на GBP/JPY в търговията

Може би ще попитате, защо валутната двойка GBP/JPY е толкова волатилна, дори още по-волатилна по време на рискови събития като изборите във Великобритания? Моят отговор би бил, че британската икономика е ориентирана предимно към услуги – около 78% от БВП на Великобритания се генерира от сектора на услугите. Може да се проследи, какво внася и изнася Великобритания, както и кои са основните търговски партньори. В състава на FTSE, с много голямо тегло са компаниите добиващи суровини, както и компаниите в сферата на услугите. Ето защо паундът, би бил подложен на силно въздействие от капиталовите потоци свързани с потенциалното напускане на Великобритания. Така че, потвърждение на „труден Brexit", би било негативно за паунда. От друга страна йената се приема като „спасителен остров".

Японците извършват масиран кери трейд, заемайки евтин капитал и инвестирайки го на международните финансови пазари, по време на моменти, в които инвеститорите са в настроение за поемане на риск. По време на моменти за изключване на риска обаче и когато пазарите започнат да падат, те продават рисковите си активи в чужбина и връщат капитала си в японски йени, създавайки силно търсене и поскъпване на японската йена. Те също така плащат и кредитите си в йени. Това създава среда на намалено предлагане на йени, което от своя страна, допълнително оскъпява йената.

Това е една от причините, поради които може да се насочите към търговия с GBP/JPY, като мен.

Анализ на GBP/JPY

Предвид на настоящата среда на включване на риска, въпреки парламентарните избори във Великобритания и резултатите от тях, низходящият потенциал при валутната двойка, донякъде е ограничен. Резултатите от изборите, до голяма степен са негативни за паунда, спрямо йената, но индексите DAX и FTSE, отвориха на положителна територия тази сутрин, което ограничи до голяма степен негативния ефект върху двойката. И все пак, търгувайте внимателно, предвид на факта, че резултатите бяха негативни за Тереза Мей, а несигурността е сериозна.

Инвеститорите, трябва да са внимателни и с бъдещите планове на Тереза Мей, предвид на това, че тя може да реши да подаде оставка, като лидер на Консервативната партия и като министър-председател. Пазарът ще трябва да отрази и подобно потенциално събитие.

Технически, виждаме търговски гап, станал реалност непосредствено след оповестяването на първоначалните резултати, показан в началото на тази статия. Гапът, не е затворен, в момента на писането на тази статия. Основният тренд при

GBP/JPY е бичи, така че възможно е да видим потенциалното му затваряне при нива от 142.50, при което ниво може да видим и по-сериозна съпротива. Ако двойката обаче, се понижи под зоната отбелязана с „X cross", при ниво от 139.08 йени за паунд, можем да станем свидетели на по-нататъшното й понижение, с цел 137.28, както и 136.00.

Source: Daily GBP/JPY AM MT4 Chart, Jun 9

Важността на двойката EUR/GBP

Валутната двойка EUR/GBP наистина зависи от развитието свързано с напускането на Великобритания от границите на ЕС, което да бъде последвано и от други страни членки на съюза. Наистина трябва да разберем, дали бизнесът в действителност ще напусне Великобритания и ако това се случи в резултат на Brexit, какви ще са търговските споразумения между Великобритания и ЕС, които са ключови търговски партньори. Ако отношенията се влошат, а излизането е „трудно", то това може да има негативни последствия за британската икономика и да доведе до свиване на икономическата активност в страната. Всъщност ефектът за ЕС, може да е положителен, следствие на факта, че милиарди дълг на еврозоната, може да бъде отписан. Вижда се също така, че фондовете преминават все повече към щатските финансови пазари, поради рисковете свързани с Европа и Brexit.

Моите прогнози в статиите преди изборите (които могат да бъдат открити на нашата специална страница за изборите), се сбъдна: EUR/GBP се повиши силно. Това, което можем да очакваме през следващата седмица, е потенциалната покупка на двойката, при нейни спадове. Мога да обясня по-подробно тези очаквания в моя лайв трейдинг уебинар. Регистрирайте се, той е безплатен.


Източник: EUR/GBP H1 AM MT4 Графика 7 AM BST, 9 Юни

Индексът Dax

След данните за липса на ясно мнозинство в новия парламент, много средства се насочиха към индексът на сините чипове Dax30 Index, който се повиши силно при отварянето си. Индексът е при критичното ниво от 12 800 пункта и наближава исторически връх. Важно ще е да видим, дали тази кръгла психологическа стойност ще издържи този следобяд. Ако това се случи, очаквайте ръстът на индекса да продължи. Развоят във Великобритания, като цяло е негативен за еврото, а това е добре за компаниите износителки, особено за тази в Германия. Възможно е да станем свидетели на нов исторически връх за Dax при нива от 12 881 пункта. В низходяща посока, подкрепата за индексът е при ниво от 12 575 пункта.


Източник: DAX30 AM MT4 Дневна График, 9 Юни

Заключение:

Светът наистина се умори от статуквото и популярно схващане е, че всички клонят към крайно-десен популизъм. В крайна сметка обаче, това увличане ще се промени. Явно светът, просто се опитва да се оттласне от средата.

Светът не иска „силни ръце" и стари политики, просто иска нови идеи. Дали това идва от ляво, или от дясно, като че ли няма значение.

С не особено убедителните политики на Тръмп в САЩ, като че ли лявото става по-привлекателно за гласоподавателите в момента.

Едно е сигурно, ще останем тук и ще търгуваме, каквото ни подава пазара.

За да видите как ще се развият събитията от тук нататък и какво ще е въздействието им върху пазара, продължавайте да следите специалната ни страница, посветена на изборите във Великобритания.

Поздрави и успешно инвестиране,

Ненад


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.