Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Nasdaq 100 - какво е и как да търгувате с него?

Юни 28, 2018 11:42

всичко за Nasdaq 100

Какво представлява и как е създаден технологичният индекс Nasdaq 100?

Технологичният индекс NASDAQ 100 е един от най-следените от инвеститорите индекси в света. Въпреки името си, той е съставен от акциите на 103-те най-големи технологични компании. Индексът по своята същност е базиран на пазарната капитализация на компонентите му, при следване на определени правила за тегло на най-големите компании. Той не съдържа финансови компании в себе си.

Или казано по друг начин, теглото на една компания в индекса, се определя до голяма степен от нейната големина и пазарна капитализация. Поради тази причина, не е особено голяма изненада, че най-големите технологични компании, съставляват основна част от теглото на Nasdaq 100.

Напълно логично, компанията с най-голяма тежест в индекса, е и най-голямата по пазарна капитализация компания в света – в лицето на Apple. Apple е с тегло в индекса в размер на цели 14.6%, по последни данни. За сравнение, втората най-тежка в индекса компания – Microsoft, е с тегло наполовина – в размер на 7.4%. Липсват други компании, освен Apple и Maicrosoft с тегло от над 5% в показателя.

отворете реална сметка и търгувайте с Nasdaq 100

Търгувайте с акциите на Apple, или с технологичния Nasdaq 100 при най-конкурентни условия, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Кои са най-големите компоненти на индекса?

Към края на миналата година, сред компаниите от NASDAQ 100, единствените акции на чуждестранни компоненти са:

Baidu, JD.com, Ctrip, NetEase – Каймански Острови

Seagate Technology – Ирландия

Check Point – Израел

ASML Holding, Mylan N.V. - Холандия

Liberty Global, Vodafone – Великобритания

Shire - Джърси

В допълнение индексът NASDAQ 100, е единствения сред трите водещи щатски индекси, който прави всяка година, през декември, преизчисление на акциите си, за да се види, дали компонентите му са най-големите от Nasdaq.

От създаването си, през 1985-та година, до декември на миналата година, през индекса са минали 461 компании, в определени години. Сред тях единствено четири акции – Apple, Costco (чрез сливането на компанията през 1993-та година с Price Club), Intel и PACCAR, са били неизменни членове на индекса.

Три, други технологични акции - KLA-Tencor, Micron Technology и Seagate, които влизат в състава му в момента, също са били негови членове при създаването му, макар и да са отпадали от индекса периодично, поради различни причини.

А ето и кои са 10-те компании с най-голямо тегло в състава на индекса:

1. Apple (AAPL) – 14.60%

2. Microsoft (MSFT) – 7.40%

3. Amazon (AMZN) – 3.84%

4. Google (GOOG) Class C – 3.50%

5. Facebook (FB) – 3.41%

6. Gilead Sciences (GILD) – 3.22%

7. Intel (INTC) – 3.14%

8. Google (GOOGL) Class A – 3.01%

Интересен е фактът, че осемте компании с най-голямо тегло в индекса, заемат над 40% от теглото на целия индекс.

отворете сметка за реална търговия

Знаете ли, че можете да търгувате с почти всички компоненти на Nasdaq с Admiral Markets, след въвеждането на новите условия от началото на май? Можете да търгувате със CFD-та, или реално с акциите на почти всички компании от технологичния индекс Nasdaq 100! При това с най-новата платформа за търговия - Meta Trader 5, както и мощното приложение към нея Supreme Edition.

Историята на индекса Nasdaq 100

Показателят NASDAQ 100 е въведен на 31-ви януари 1985-та година, от борсата NASDAQ, в следствие на усилията й да излезе от „сянката" на по-голямата и популярна тогава борса - New York Stock Exchange. Първоначалната му стойност е била 250 пункта.

NASDAQ 100, често е с абриатура NDX, на деривативните пазари. Той не рядко се бърка с широкия Nasdaq Composite Index, в който обаче влизат всички листнати на NASDAQ компании (над 3 000).

Първата промяна в базата на изчисление на индекса е направена през 1993-та година. Чуждестранни компании, за пръв път се включват в състава на индикатора през януари 1998-ма година, но към тях са били поставени по-високи от оригиналните изисквания, за да бъдат включени в състава му.

Тези стандарти са били изравнени през 2002 година, след завишаването им към щатските компании и вследствие на „пукането на технологичния балон" от 2000-та година.

След близо петгодишно възстановяване, индексът достига най-висока стойност от 2 239.51 пункта на 31 октомври 2007-ма година, или най-високото му от 16-ти февруари 2001-ва година.

Индексът коригира под психологическото ниво от 2000 пункта в началото на 2008 година, в следствие на рецесията и пукането на „ипотечния балон", довел до световна финансова криза. Показателя NASDAQ 100, достига 6-годишно дъно при ниво от 1 018 пункта на 20-ти ноември 2008-ма година.

Следва сериозно възстановяване и затваряне при нива от над 3 000 пункта на 15-ти май 2013-та година, за пръв път от 15-ти ноември 2000-та година. До октомври на същата година, когато акциите на Google, преминават нивото от 1000 долара за пръв път в историята си, индексът приключва вече при 3 353.88 пункта. Ръстът продължава, за да завърши 2015-та година при ниво от 4 593.27 пункта.

В началото на месец март тази година, показателят достигна нов исторически в историята си рекорд - при нива от около 7 185 пункта.

Технология на изчисление на индекса Nasdaq 100

Трябва да Технологията на изчисляване на индекса, макар и базирана на теглото на компаниите е видоизменена. Това позволява да се намалява теглото на най-големите му компоненти и да се постигне по-голяма диверсификация.

През май 2011-та година, се прави сериозна промяна в методологията му за изчисляване, което го доближава в по-голяма степен до изцяло претеглен по капитализация индекс.

Условията за ребалансиране на индекса включват:

  1. Ако една компания е с тегло по-голямо от 24% от индекса.
  2. Компаниите с капитализация от 4.5%, или повече от теглото на индекса, съставляват 48% от него.

безплатен обучителен пакет

Повишете търговските си знания, и се превърнете от „Аматьор в Трейдър", с безплатния обучителен пакет на Admiral Markets. Или пък се възползвайте от някое от нашите безплатни обучения.

Как да се облагодетелствате от търговията с Nasdaq 100?

Със CFD-та върху Nasdaq 100

Имате няколко възможности за експозиции към технологичния индекс Nasdaq 100. Първият и най-популярен начин за експозиция към индекса е със CFD-та върху самия индекс.

Договорът за разлика е фючърсно споразумение между две страни – брокер и клиент, при което те се съгласяват разликата в цената на актива, върху които са базирани CFD-та, да бъде изплащана под формата на кешови плащания, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическото доставяне на акции на сетълмент.

Договирте за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства от това да инвестират в технологичния индекс, но без реално да го притежават.

Разликата между цената, при която един инвеститор е влязъл в договор за разлика (CFD), върху Nasdaq 100 и цената, при която той приключва споразумението, формира печалбата, или загубата на инвеститорите.

На практика CFD-та са достъпни за търговия инструменти, които отразяват движението в цената на актива, върху който са базирани, в разглеждания от нас случай върху технологичния Nasdaq 100. Той позволява, инвеститорите да печелят, когато цената на избрания от тях актив, се движи в желаната от тях посока. В същото време, трейдърите регистрират загуби, ако цената на актива се движи, в противоположна на тяхната посока.

За да изчистим неяснотите, трябва още веднъж да наблегнем на факта, че с договорите за разлика всъщност вие не притежавате реални дялове в технологичния Nasdaq.

Иначе, най-голямото предимство на договорите за разлика е ливъриджа, който те предоставят. Това е заемен капитал, който ползвате от своя брокер и благодарение на който имате възможност да откривате позиции, многократно превишаващи размера на Въашия собствен капитал.

Да кажем, че разполагате с 1 000 долара в търговската си сметка. Благодарение на предоставяния от Admiral Markets ливъридж при търговията с индекси до 1:500, имате възможност да откривате позиции, в размер на до 500 000 долара. Разбира се ползването на подобен ливъридж, едва ли е най-доброто решение за инвеститорите, защото той освен че увеличава размера на печалбите, също така увеличава и размера на загубите! Така че, трябва да сте наясно напълно с всички рискове, преди да прибегнете до търговия на маржин с ползавне на ливъридж.

Другата добра новина за инвеститорите е, че търгувайки CFD-та върху индекса Nasdaq 100, могат да се облагодетелстват не само при повишението му, но и при спада му, като заемат къси позиции.

С акции на ETF-фонд базиран върху Nasdaq 100

Друг начин да придобиете експозиция към индекса е, като закупите акции на борсово търгувани индексни фондове, базирани върху Nasdaq 100.

Eднo oт ocнoвнитe пpeдимcтвa и нeдocтaтъци нa тoзи poд фoндoвe e, чe тe пacивнo cлeдвaт пpeдcтaвянeтo нa oпpeдeлeн aĸтив, или ĸлacoвe oт aĸтиви.

Πpeдимcтвo e зaщoтo, инвecтитopитe ca нaпълнo нaяcнo в ĸaĸвo ce нacoчвaт cpeдcтвaтa им, зa paзлиĸa oт aĸтивнитe инвecтициoнни фoндoвe, a нeдocтaтъĸ, зaщoтo инвecтитopът тpябвa дa e дoняĸъдe "мeниджъpът", ĸoйтo дa избepe пpaвилния индeĸceн фoнд, или миĸc oт индeĸcни фoндoвe.

Или казано по друг начин, инвеститорите, които искат да имат експозиция в технологичния Nasdaq 100, могат да си купят акции на борсово търгуван индексен фонд, базиран на него.

И най-големият подобен фонд е PowerShares QQQ Trust (QQQ). А добрата новина е, че благодарение на CFD-та върху акциите на този фонд, имате възможност за ползавне на ливъридж при търговията с фонда, макар и в размер на 1:20. Ако сте дългосрочен инвеститор, едва ли имате нужда от по-голям ливъридж.

И тук може да печелите не само от повишението на индекса, но и от неговия спад, като скъсявате акциите на QQQ.

С експозиция върху най-големите компоненти на инднекса Nasdaq 100

Както вече отбелязахме, осемте компании с най-голямо тегло в индекса Nasdaq 100, съставляват около 40% от неговото тегло. Или ако заемете позиции в тези компании, на практика ще имате една сериозна експозиция в индекса.

Предимството е, че по този начин, инвеститорите ще насочат своя фокус към малко на брой компании, чиито развитие могат да следят. Друго преимущество е, че те биха могли да съставят свой собствен портфейл, в зависимост от предпочитанията си, като инвесторат малко повече в един от компонентите на Nasdaq 100, за сметка на друг, който не харесват.

Тук фантазията на инвеститорите може да се разгърне сериозно, а в Admiral Markets, те ще имат достъп, както вече споменахме, до почти всички от компонените на инндекса.

Само ще припомним, че експозиция на инвеститорите в акции на Apple, ги прави ориентирани към близо 15% от теглото на целия индекс Nasdaq 100. Голямото тегло на Apple в целия индекс обаче, е не само предимство, но и недостатък. Или представянето в акциите на Apple, може да направи целия индекс податлив на посоката на търговия (тоест към посоката на движение на една единствена позиция - Apple).

как търгуват професионалистите

Вижте как търгуват професионалните трейдъри, в нашите ежедневни безплатни уебинари.

Как да скалпирате Nasdaq 100?

Важно е да не забравяте следните две неща:

  1. Forex пазарът е силно свързан с пазара на акции; и
  2. Пазарът на акции и форекс пазарът са свързани по много различни начини.

Икономиките на страни със силен промишлен и износен сектор (като Япония и Германия), могат да претърпяват валутна сила и/или валутни слабости.

Първо, инвестиционните предпочитания на инвеститорите до голяма степен са насочени към по-дългосрочна позиционна търговия, обикновено свързана с държане на активи, поне за една година.

По отношение на по-краткосрочната интрадневна, или интраседмична търговия, най-търгуваните индекси са Hang Seng, Nikkei, FTSE, Dax, Dow Jones, Nasdaq 100 и SP500. Това се предопределя основно от високата им ликвидност, и достатъчно информация, която позволява на трейдърите да вземат информирани търговски решения.

Индексът Nasdaq 100, е един от най-популярните, сред инвеститорите, индекси за прилагането на „скалпиращи стратегии". Имайте в предвид обаче, че условията на брокерите, които предлагат търговия с индекса не са еднакви и трябва много внимателно да подбирате, през кой брокер ще търгувате с индекса. Бъдете сигурни, че винаги проверявате условията на търговия, преди да подходите към скалпирането.

Какво представлява стратегията за скалпиране?

Когато става въпрос за търговия на финансовите пазари, стратегията за скалпиране, традиционно се свързва с голям брой сделки, с големи обеми на и търсене на малки печалби от тях.

Трейдърите, които следват стратегията за форекс скалпиране, обикновено търсят печалба в рамките на между 5 и 10 пипса. Сделките се правят с големи обеми, за което помага ливъриджа. Финансовият лост, увеличава не само размера на потенциалните позиции, но също така и на потенциалните печалби и загуби. Ето защо, ползването на значителен по размер ливъридж, трябва да се прави изключително внимателно.

Подходяща ли е стратегията за скалпиране за Вас?

За да дадете отговор на този въпрос – а именно подходяща ли е стратегията за скалпиране за вас, трябва да си отговорите на въпроса, колко време можете да отделяте на търговията. Каква е толерантността Ви към риск, както и каква е емоционалната Ви същност.

Скалпирането, изисква постоянно наблюдение на пазара и поставянето на голям брой поръчки на пазара. Или, преди да решите да следвате подобна стратегия за търговия, трябва да сте сигурни, че можете да се занимавате целодневно с търговия на финансовите пазари.

След като сте решили въпроса, за наличност на свободно време, следва въпроса – достатъчно гъвкав ли сте, при вземане на търговски решения. За успех при форекс скалпирането, е необходимо да мислите и вземате решения „в движение". Понякога става въпрос за секунди…

регистрирай безплатна демо сметка

Ако за пръв път се запознавате със скалпирането, като техника за търговия, то може би е по-добра идея да тествате уменията си без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка.

Имайте в предвид, че скалпирането, като техника за търговия, до голяма степен се обосновава на „психологията на тълпата".

Скалпираща стратегия на Nasdaq 100

Времева рамка: 5 or 15 минути

Индикатори:

MACD (12,26,1)

Stochastic (14,3,3) с 50 ниво

6 SMMA (изгладени) настроени на HLCC/4 (червена)

4 EMA настроени на цена на затваряне (синя)

Admiral Pivots: Настроени на дневна графика (за по-високи и дългосрочни таргети) или на H1 (конкретно за скалпиране на DAX)

Източник: Admiral Markets MT4

Източник: Admiral Markets MT4

Източник: Admiral Markets MT4

Източник: Admiral Markets MT4

Правила за влизане в позиция при скалпирането на Nasdaq 100

Дълги позиции:

Stochastic > 50

Синя MA > Червена MA (4 EMA > 6 SMMA)

MACD >0

Таргетите на дългите позиции са Admiral Пивот Точките. Стопът за ограничаване на загубата се поставя с 5-10 пипса под последното суинг-дъно.

Къси Позиции:

Stochastic < 50

Синя MA < Червена MA (4 EMA > 6 SMMA)

MACD < 0

Таргетите при късите позиции са Admiral Пивот Точките. Стопът за ограничаване на загубата се поставя 5-10 пипса над последния суинг връх.`

Понеже прилагаме Nasdaq скалпираща стратегия, ако видите, че цената не прогресира към поставения от Вас стоп за прибиране на печалбите, то може да закриете позицията и преди да бъдат достигнати пивот точките.

Имайте в предвид, че тази скалпираща стратегия на Nasdaq, може да е изключително волатилна в определени моменти, така че бъдете сигурни, че сте защитили печалбите си от подобна волатилност. Не забравяйте, първо да тествате тази стратегия за скалпиране, в демо-среда, за да се запознаете по-отблизо с нея. Добре е да използвате платформи за търговия като MT4 и MT5 Supreme Edition, която разполага с всички посочени индикатори, които ще са ви необходими, включително и специално разработения от Admiral Markets индикатор - Admiral Pivot Points.

инсталирайте Supreme Edition безплатно

Инструментите, които ние от Admiral Markets ще Ви предоставим, са всичко, което ще Ви е необходими в търговията на финансовите пазари, за да имате предимство пред останалите трейдъри.

Надяваме се, че тази стратегия Ви е помогнала, за да станете по-добри в търговията и скалпирането на щатския технологичен индекс Nasdaq 100.

Продължавайте да четете нашата обучителна секция, в която може да откриете и много други стратегии, включително и популярната стратегия за скалпиране на 1-минутна графика, която също можете да приложите към щатския индекс.

Още по темата:

Предимства и недостатъци на CFD-та пред покупката на реални акции

Как да инвестирате в акции?

Стъпки към успешното съставяне на търговски план

* Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.