Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Линии на подкрепа и съпротива и как да ги използвате при биткойна?

Август 10, 2017 12:25

Линиите на подкрепа и съпротива, са друг изключително важен и ползван от техническия анализ метод. Те се използват за определяне на нивата за влизане, или излизане от позиция.

Вижте още: Как да определите тренда при биткойна

Най-просто казано, линиите на съпротива и подкрепа това са предходни дъна и върхове, от които цената има свойството да се оттласва. Подкрепата е ниво, при което цената на една валута двойка, обикновено ограничава спада си. И обратното – съпротивата е ниво, което има свойството да спира, повишението на валутната двойка.

Тези нива действат, поради склонността на инвеститорите, да съдят за това дали един финансов инструмент е „скъп" или „евтин", съпоставен с предходни върхове и дъна. До голяма степен тези технически нива влизат в сила, именно поради факта, че всички очакват да влязат в сила. Това задейства и така нареченото „самореализиращо се пророчество".

Какво се случва, когато един актив доближи до предходно дъно? Купувачите се активизират и започват да купуват усилено. Това в среда в която продавачите не са особено склонни да продават, в очакване на доказателство, че поевтиняването ще продължи, тоест в очакване на пробив на подкрепата.

И обратното… Когато активът се доближи до връх, продавачите се активизират, а купувачите заемат изчаквателна позиция. Това води до отласване от посоченото ниво на съпротива.

Пълзящите средни величини, особено на по-дъглосрочни графики, са добър инструмент за определяне на тренда, но не особено добри в посочването на най-добрия момент за влизане в позиция. И тук на помощ идват линиите на съпротива и подкрепа.

Както се вижда нивото 2 550 долара за биткойн, където е разположена 50-дневната му проста пълзяща средна величина в момента, е доста далеч от нивата на търговия на криптовалутата, които са при над 3 200 долара в момента. По-точно на около 21%. Подобен стоп обаче, може да не е особено удачен за търгуващите с биткойн, особено ползващи маржин.

Затова отново поглеждаме към графиката, за да определим по-близко и удачно за ограничаване на загубата ниво, което не е отдалечено на над 20% от текущата цена.

Традиционно правило при линиите на съпротива и подкрепа е, че когато са силни и бъдат преодоляни, те се превръщат в притовоположното на това което са били – тоест съпротивите стават подкрепи, а подкрепите съпротиви.

Както видяхме, психологическата граница, дълго време бе непреодолимо ниво за биткойна. С пробива на това ниво обаче, през уикенда, освен че последва силно по-нататъшно повишение, това ниво вече се очаква да играе функцията на ключово ниво на подкрепа. Причината – всеки път, когато криптовалутата се доближи до него, се очаква да се появяват нови купувачи, които да подкрепят цената.

Или посочената на графиката линия, при ниво от 2 950 долара, която се превръща от съпротива, в подкрепа, вече може да се използва от трейдърите за поставяне на стоп за ограничаване на загубите, при заемане на дълги позиции.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.