Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Линии на подкрепа и съпротива и как да ги използвате при биткойна?

Август 10, 2017 12:25

Линиите на подкрепа и съпротива, са друг изключително важен и ползван от техническия анализ метод. Те се използват за определяне на нивата за влизане, или излизане от позиция.

Вижте още: Как да определите тренда при биткойна

Най-просто казано, линиите на съпротива и подкрепа това са предходни дъна и върхове, от които цената има свойството да се оттласва. Подкрепата е ниво, при което цената на една валута двойка, обикновено ограничава спада си. И обратното – съпротивата е ниво, което има свойството да спира, повишението на валутната двойка.

Тези нива действат, поради склонността на инвеститорите, да съдят за това дали един финансов инструмент е „скъп" или „евтин", съпоставен с предходни върхове и дъна. До голяма степен тези технически нива влизат в сила, именно поради факта, че всички очакват да влязат в сила. Това задейства и така нареченото „самореализиращо се пророчество".

Какво се случва, когато един актив доближи до предходно дъно? Купувачите се активизират и започват да купуват усилено. Това в среда в която продавачите не са особено склонни да продават, в очакване на доказателство, че поевтиняването ще продължи, тоест в очакване на пробив на подкрепата.

И обратното… Когато активът се доближи до връх, продавачите се активизират, а купувачите заемат изчаквателна позиция. Това води до отласване от посоченото ниво на съпротива.

Пълзящите средни величини, особено на по-дъглосрочни графики, са добър инструмент за определяне на тренда, но не особено добри в посочването на най-добрия момент за влизане в позиция. И тук на помощ идват линиите на съпротива и подкрепа.

Както се вижда нивото 2 550 долара за биткойн, където е разположена 50-дневната му проста пълзяща средна величина в момента, е доста далеч от нивата на търговия на криптовалутата, които са при над 3 200 долара в момента. По-точно на около 21%. Подобен стоп обаче, може да не е особено удачен за търгуващите с биткойн, особено ползващи маржин.

Затова отново поглеждаме към графиката, за да определим по-близко и удачно за ограничаване на загубата ниво, което не е отдалечено на над 20% от текущата цена.

Традиционно правило при линиите на съпротива и подкрепа е, че когато са силни и бъдат преодоляни, те се превръщат в притовоположното на това което са били – тоест съпротивите стават подкрепи, а подкрепите съпротиви.

Както видяхме, психологическата граница, дълго време бе непреодолимо ниво за биткойна. С пробива на това ниво обаче, през уикенда, освен че последва силно по-нататъшно повишение, това ниво вече се очаква да играе функцията на ключово ниво на подкрепа. Причината – всеки път, когато криптовалутата се доближи до него, се очаква да се появяват нови купувачи, които да подкрепят цената.

Или посочената на графиката линия, при ниво от 2 950 долара, която се превръща от съпротива, в подкрепа, вече може да се използва от трейдърите за поставяне на стоп за ограничаване на загубите, при заемане на дълги позиции.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.