Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Курс швейцарски франк лев - какво трябва да знаете?

Юни 20, 2018 17:13

eur/chf, евро швейцарски франк

Швейцарският франк - остров на спасение в моменти на несигурност?

Валутният пазар (Forex) е най-големия и ликвиден финансов пазар в света с дневен оборот от близо 5.1 трилиона долара. На него оперират, както големи институционални инвеститори, така и малки непрофесионални трейдъри.

Милиони инвеститори са избрали да тъгуват на форекс пазара, след като са решили, че валутният пазар е един от най-добрите финансови пазари за търговия.

отворете реална сметка за търговия с Адмирал Маркетс

Можете да търгувате на най-големия и ликвиден финансов пазар в света с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Волатилността е неизбежен фактор на валутните пазари. Тя обаче, не е задължително нещо лошо за инвеститорите. Много форекс трейдъри, са избрали да търгуват на форекс пазара, именно заради голямата волатилност.

За съжаление, волатилността на валутния пазар, често върви ръка за ръка с несигурност. И докато инвеститори и трейдъри могат да приветстват волатилността, определено несигурността е нещо, което никой не харесва...

А поводи за несигурност има много...

Като започнем от потенциалната търговска война, която се очертава между САЩ и Китай; повишението на лихвите от страна на Фед (свидетели сме вече на шест повишения на лихвите от декември 2015-та година до средата на юни, от които две бяха през тази година); политическата несигурност в някои страни, като Италия; потенциалният БРЕКЗИТ и мн. др.

Често инвеститорите търсят "острови на спасение" в подобна несигурна обстановка. И освен традиционните инвестиции в злато, които се смятат за подобно спасение, някои от валутите, търгувани на форекс пазара, също се смята, че имат подобен статут.

И една подобна валута е швейцарския франк...

История на швейцарския франк

Швейцарският франк е официалната валута ползвана в Швейцария и Лихтенщайн. Много често, наричана накратко "швейцареца", в най-ранна форма, валутата се появява през далечната вече 1798 първата форма на швейцарския франк се появява на бял свят през 1798 г.

При появата си, един швейцарски франк се е равнявал на един и половина френски франка, или шест цяло и три четвърти грама сребро.

До голяма степен появата на швейцарския франк, се е предопределила от факта, че преди него, в обръщение в страната са били над 850 различни монети, на различни страни, както и стотици банкноти. Това, е затруднявало изключително много разплащателната система в страната.

безплатен обучителен пакет

Научете всичко, което трябва да знаете за търговията на финансовите пазари с някое от безплатните обученияна Admiral Makets.

Франкът продължава да съществува и след 1 800 г., но е само малка част от парите в обръщение. Основна част от използваните пари в страната, продължават да са предимно чужди. Някои от банките в страната, дори издават свои собствени банкноти.

За да се намери решение на тази сложна обстановка, правителството на страната взема решение, че то ще е единствената институция в Швейцария, която ще емитира пари.

Основните характеристики на швейцарския франк

Една от най-съществените черти на швейцарския франк е, че по подобие на йената, той се приема от инвеститорите като „остров на спасение". Това означава, че търсенете му е силно в моменти на политическа и икономическа несигурност, геополитически сътресения, или войни.

Трябва да се отбележи факта, че в дългосрочен план, инфлацията в Швейцария е изключително ниска. По-точно, за периода между 1920 г. до 2000 г. инфлацията в Швейцария е на почти нула процента на годишна база, според данни на Wikipedia. Също така, трябва да се има предвид, че около 40% от франковете в обръщение са били обезпечени със злато. Това е правело швейцареца крайно предпочитана валута.

Нещата търпят известни промени след 2000-та година. По-точно - обезпечеността на швейцарския франк със златото е прекратена. След активни продажби, през 2005 г., швейцарската централна банка, държи вече само около 1 290 тона злато, или 20% от активите си.

безплатен обучителен пакет

Научете всичко за търговията на валутния пазар с безплатния Обучителен Пакет на Admiral Markets.

Швейцарският франк - заложник на политиката на централната банка на Швейцария

Другата най-съществена черта на швейцарския, отвъд това да е "спасителен остров" в моменти на несигурност, е факта, че той е изключително податлив на политиката на централната банка на Швейцария. А последната, както всички форекс трейдъри знаят, може да е изключително непредвидима..

Можем да посочим и един пример от близката история. През март 2011 г. швейцарският франк се повиши над границата от 1.10 долара. През юни на същата година, той вече се търгува при нива от над 1.20. Инвеститорите са купували швейцарския франк, в търсене на спасение, срещу вихрещата се в Гърция дългова криза.

Това кара швейцарската банка да се намеси, за да обезцени силно поскъпналата си валута, което наранява износа и икономиката на страната. На 6 септември 2011 г., при ниво на търговия на франка от 1.0950, банката поставя референтен курс на франка при ниво от 1.20. Тогава само в рамките на по-малко от четвърт час, швейцарският франк поевтинява до 1.22 спрямо еврото, или загуба от 9%минути франкът поевтинява до 1.22 спрямо еврото и с 9% спрямо щатската валута.

Защитете се от прекомерната волатилност на швейцарския франк, с ексклузивните настройки за защита от волатилност, налични в платформата MetaTrader Supreme Edition, разработена специално за Admiral Markets.

До средата на януари 2015 г. търговията с швейцарски франк бе в границите на посочения диапазон, макар и той да е бил на няколко пъти минимално нарушаван.

На 15 януари 2015 г. швейцарската централна банка се отказва от обвързаността на франка към еврото и това инициира поевтиняване на еврото с близо 30% спрямо швейцарската национална валута. Когато денят приключва, еврото завършва с понижение от 23%, спрямо франка, а доларът - с 21%.

Със сигурност всички валутни трейдъри си спомнят този ден. Движението на франка само за 15-ти януари е по-голямо от сумарната му дневна промяна през над 1000 от предходните борсови сесии.

Изненадващото решение на банката, носи огромни загуби на много трейдъри. То води и до приключване на дейността от страна на някои от най-големите европейски брокери, като например - брокерската компанията Alpari - руска компания за спред бетинг залози и седалище във Великобритания. В следствие на голямата волатилност, фалит обявява и новозеландския форекс брокер Global Brokerz.

Много индивидуални инвеститори не само, че губят целия си капитал за търговия с валута, но се налага да връщат допълнителни средства на своите брокери, вследствие на изключително силното поскъпване на франка.

отворете реална сметка за търговия

Още една причина да се възползвате от политиката за „защита от негативен баланс" на Admiral Markets.

Много трейдъри, избират валутния франк, освен като „остров на спасението" в моменти на несигурност и кризи, но и заради отрицателната корелация на франка с други волатилни и популярни валути, като канадския и австралийския долар.

И все пак всички, които търгуват с швейцареца, винаги имат едно наум, че могат да бъдат изненадани приятно или неприятно от централната банка на страната.

Как стоят нещата от техническа гледна точка при курса швейцарски франк лев

В среда на валутен борд, левът е обвързан с еврото, при официален курс 1.95583. Тоест, представянето на швейцарския франк спрямо лева, изцяло се предопределя от представянето му спрямо еврото.

Когато еврото поскъпва спрямо швейцарския франк, поскъпва и левът и обратното - поевтиняването на еврото към франка, води до поевтиняване на лева спрямо франка.

А истината е, че еврото, съответно левът, са във възходящ тренд спрямо швейцарския франк през последната една година. От техническа гледна точка, картината изглежда доста ясна при валутната двойка, към края на юни.

Графика: MT4 Supreme Edition, Admiral Markets, EUR/CHF, дневна

Както може да се види от графиката по-горе, след "златното пресичане" при EUR/CHF (евро швейцарски франк), или ситуацията при която 50-дневната пълзяща средна величина се повиши над 200-дневната, следва силно поскъпване.

Докато това златно пресичане е в сила, то инвеститорите могат да са спокойни, че възходящият тренд все още е в сила.

Разбира се има някои неща, които би следвало да притеснява хората залагащи на еврото, съответно лева, спрямо швейцарския франк. На първо място е фактът, че след силната корекция на валутната двойка EUR/CHF от май, довела до понижение от близо 3%, нивото на двойката се понижи под 200-дневната SMA (отбелязана със синя линия на графиката).

Другият фактор, от техническа гледна точка, който би следвало да тревожи форекс трейдърите е доближаването на двете средни линии на графиката.

Търгуващите на валутния пазар, трябва да следят и за потенциален пробив на дъното от 1.1380, дъното от началото на юни, което може да е последвано от по-нататъшни сериозни загуби на валутната двойка евро-швейцарски франк (EUR/CHF), съответно лев-швейцарски франк.

Картината от техническа гледна точка обаче, все още не е твърде лоша. Може да се говори и за форма на разширяващ се триъгълник, близо до долната граница на който е напълно възможно да се намираме в момента (към края на юни), при нива от 1.1530 франка за едно евро.

Ако тази фигура е в сила, за което потвърждение би било запазване на "златното пресичане", то валутните трейдъри могат да очакват насочване на EUR/CHF нагоре, за тест на върха от 1.1980, дори за пробив на посоченото ниво.

Защо много хора се вълнуват от курса лев швейцарски франк?

Традиционно по-ниските лихви, поддържани от швейцарската централна банка, направи така, че кредити в швейцарски франкове, да се отличават с по-ниски лихви. Само че, голяма част от потребителите не разбираха напълно тези продукти и факта, че този род кредити са свързани с един много сериозен риск - валутен риск.

Или опасността от поскъпване на швейцарския франк, спрямо лева, което да оскъпи кредитите им, изразени в местна валута.

И един пример... Да кажем, че сте взели кредит в швейцарски франк - през далечната вече 2007-ма година, привлечени от по-ниските лихви при този род фанансови продукти. Въз основа на курса швейцарски франк лев, през тази година, изтеглен кредит от 100 000 швейцарски франка, се е равнявал на сумата от 120 000 лева (при курс на франка от 1.20 лева).

При текущите нива на курса швейцарски франк лев обаче, тези 100 000 франка, се равняват на над 169 000 лева към днешна дата. Или кредитът Ви би станал по-скъп с 69%, изразен в местна валута, заради валутната разлика, която в този случай е била негативна за Вас.

Разбира се, трябва да имате в предвид, че валутните разлики, могат да са не само във Ваша вреда, както е в посочения случай, но и във Ваша полза. Трябва обаче, да сте напълно наясно с валутния риск, който поемате, за да не изпаднете в неприятна ситуация да плащате нещо много по-скъпо, само защото валутната разлика е била неблагоприятна за Вас, а Вие не сте я взели предвид.

Добрата новина за получателите на кредити в швейцарски франкове е, че през 2016-та година, комисията за защита на потребителите в България достигна споразумение с повечето от банките издавали подобен род кредити, за поемане на 80% от негативната валутна разлика от страна на финансовата институция и само 20% от нея да е за сметка на кредитополучателите.

И все пак курса лев швейцарския франк предоставя възможности за спекулиране

Спекулирането не е задължително нещо лошо. И всеки запознат с валутните рискове и рисковете свързани с валутните пазари и маржин търговията, би могъл да се опита да се възползва от това, под една, или друга форма.

А курсът швейцарски франк лев, предоставя няколко възможности да направите това, ако разбира се сте добре подготвен за потенциални изненади от страна на швейцарската централна банка и напълно осъзнавате рисковете на валутните пазари.

Ако смятате, че еврото, съответно левът ще продължат да поскъпват спрямо швейцарския франк, по подобие на случилото се през последната една година, то първия и най-директен начин да се облагодетелствате от това е, чрез търговия със CFD-та на валутната двойка EUR/CHF на валутния пазар.

Вторият начин е с кредитна експозиция в швейцарски франк, ако разбира се намерите институция, която предлага подебен продукт (банките вече не са склонни да отпускат подобни кредити, след като трябваше да поемат основна част от загубата от валутни курсове, за което вече споменахме). По този начин, ще се облагодетелствате от връщане на по-малка сума, изразена в местна валута (лев), при по-нататъшно поскъпване на еврото и лева спрямо швейцарския франк.

Добре е хората, които спестяват в швейцарски франкове или имат бизнес свързан с валутата на Швейцария, също да следят представянето на валутата на страната. Защото потенциално по-нататъшно поскъпване на еврото и лева спрямо швейцарския франк, ще доведе до обезценка на техните спестявания във франкове.

Добрата новина е, че независимо накъде ще се движи курса швейцарски франк лев, има много начини да се облагодателствате от това, или пък да се хеджирате срещу неблагоприятни за бизнеса Ви ефекти.

При това, благодарение на CFD-търговията и ползването на ливъридж, можете да направите това със сравнително не голям капитал.

безплатни уебинари и търговски идеи

Вижте как търгуват професионалните трейдъри и почерпете опит и търговски идеи от тях, в безплатните уебинари, организирани от Admiral Markets "Ежедневни търговски идеи".

Още по темата:

По-добра ли е форекс търговията без ливъридж?

Най-добрите валутни двойки за търговия

Форекс търговия за начинаещи

Стратегии за форекс търговия

Форекс търговия без стопове за ограничаване на загубатаПредупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.