Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Има над 83% вероятност Коледното рали да съществува. Как да търгуваме?

Декември 05, 2018 12:50

Коледно рали

Според последните данни, има повече от 83% шанс Коледното рали на фондовия пазар да е истина. Никога не сте чували за този феномен? Не се притеснявайте. В днешната статия ще дискутираме какво всъщност е Коледното рали, какво го предизвиква и как да го търгуваме от сега?

Какво е Коледно рали?

Както подсказва името Коледното ралито е термин, използван за описване на тенденцията фондовите пазари да отбелязват положителни резултати в периода около Коледа и Нова година. Макар че това не се случва всяка година, статистиката говори сама за себе си:

 • При CFD-та върху американските борсови индекси като SP500 ралито през последните 5 търговски дни на годината и първите два дни на януари носи средна доходност от 1,3% от 1950 година насам. След 1969 година, през този период широкия щатски индекс има позитивна възвръщаемост в 75% от случаите.
 • CFD-та върху FTSE100, който представлява британския фондов пазар, нарастват в 83,3% от случаите през декември. Средната му печалба през този период след 1987 година е 2,4%.

Независимо дали трейдърите и инвеститорите вярват в сезонната тенденция или не, не може да се пренебрегне, че вероятностите са изкривени в полза на нарастващия пазар в края на годината.

Какво предизвиква Коледното рали?

Няма ясно проучване за това, какво точно причинява тази сезонна тенденция в края на годината. Тук обаче ще споменем някои от най-популярните теории за това защо пазарите са склонни да нарастват през декември:

 • Повече хора са във ваканция. Това означава, че късите продавачи ги няма, което оставя алгоритмите да натрупват дълги позиции за инвеститорските портфолиа.
 • Инвеститорите купуват повече сезонни акции (продажби на дребно, авиокомпании и др) в очакване на Коледен ръст в приходите през следващото тримесечие.
 • Лов за евтини акции за портфейла за следващата година.
 • Мениджърите на фондове ребалансират своите инвестиции.
 • Често мениджърите ще изхвърлят акции, които не носят печалби, и ще реинвестират в акции, които работят за тях.
 • Инвестиране на коледните бонуси.


Разбира се, това може и да е просто самоизпълняващо се пророчество. Тъй като много хора знаят за Коледното рали, ако забележат, че пазарите се раздвижат нагоре, смятат, че то съществува и започват да купуват. Така че, всичко може да бъде ограничено до масовата психология на пазара.

Както знаем, има тенденция борсовите индекси да се покачват в края на годината, но за да бъдем по-сигурни е важно да използваме други инструменти, за да си помогнем при търговските решения. Тук може да се използват инструменти от технически анализ като стратегия за ценовото движение и нива на подкрепа и съпротива.

Как можем да търгуваме Коледното рали?

Има много начини трейдърите да се възползват от тези сезонни тенденции. Нека разгледаме една от тези възможности свързана с британския FTSE100:

FTSE100

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition FTSE100 D1

Както можем да видим от графиката по-горе, индексът FTSE100 се движел настрани с големи отклонения нагоре надолу през по-голямата част от 2017 и 2018 година. Все пак, ние знаем, че имаме определени статистики, които можем да използваме, за да придобием предимство като например, че през декември пазарите нарастват в 83,3% от случаите. Това не е сигурно, но определено е насока.

Нека разгледаме отблизо движението на FTSE100 през декември 2017.

FTSE100 Dec 2017

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition FTSE100 D1

Можем да видим ралито на британския индекс през декември 2017 година. Трейдърите могат да използват прости ценови модели като "поглъщане". Този модел се е образувал на 15 декември 2017 и представлява две свещи в различни посоки като втората изцяло поглъща първата (търговския диапазон на първата свещ е изцяло рамките на втората).

FTSE100 Dec 2017 2

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition FTSE100 D1

Възможно ниво за вход е над максимума на модела "бичо поглъщане", на 7503, със стоп лос поръчка под минимума му 7431. Ако поръчката бъде задейства, а след това и стоп лоса, то ще претърпим загуба от 72 пункта, който при 10 лота ще е загуба от 720 паунда. Но ако сделката бъде затворена в края на месеца на нива от 7698, ще получим печалба от 195 пункта или 1950 паунда.

Декември вече започна! Как ще търгувате борсовите индекси през този месец? Инвестирайте в акции и ETF-и с първоначална сума от само €500 с новата инвестиционна сметка Admiral.Invest.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets

Предоставените данни осигуряват допълнителна информация относно всички анализи, прогнози, оценки, предвиждания или други подобни преценки или информация (наричани по-нататък "Анализ"), публикувани на уеб сайта на Admiral Markets. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, обърнете внимание на следното:

 1. Анализът се публикува само за информационни цели и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка.
 2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки отделен клиент и Admiral Markets не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали се основава или не на анализа.
 3. Всеки от анализите се изготвя от независим анализатор (наричан по-долу "Автор") въз основа на личните оценки на автора.
 4. За да се гарантира, че интересите на клиентите ще бъдат защитени и обективността на анализа няма да бъде uвредена, Admiral Markets е установил подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.
 5. Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на анализа са надеждни и че цялата информация се представя, доколкото е възможно, по разбираем, своевременен, точен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността или пълнотата на информацията, съдържаща се в анализа. Представените цифри се позовават на това, че никой от предишните резултати не е надежден показател за бъдещите резултати.
 6. Съдържанието на анализа не трябва да се тълкува като изрично или скрито обещание, гаранция или намерение на Admiral Markets, че клиентът ще се възползва от стратегиите в него или че загубите във връзка с него могат да бъдат или ]e бъдат ограничени.
 7. Всяко предишно или оформено представяне на финансовите инструменти, посочени в публикацията, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намерение на Admiral Markets за бъдещо представяне. Стойността на финансовия инструмент може да се увеличи и намали и запазването на стойността на активите не е гарантирано.
 8. Прогнозите, включени в анализа, могат да бъдат предмет на допълнителни такси, данъци или други такси в зависимост от предмета на публикацията. Ценовата листа, приложима за услугите, предоставяни от Admiral Markets, е обществено достъпна на уеб сайта на Admiral Markets.
 9. Продуктите с ливъридж (включително договори за разлика) имат спекулативен характер и могат да доведат до загуби или печалби. Преди да започнете да търгувате, трябва да сте сигурни, че разбирате всички рискове.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.