Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
81% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 81% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

83% вероятност за Коледно рали. Как да търгуваме?

Декември 09, 2019 10:50

Коледно рали

Според актуални данни, има повече от 83% шанс Коледното рали на фондовия пазар да е истина. Никога не сте чували за този феномен? Не се притеснявайте. В днешната статия ще дискутираме какво всъщност е Коледното рали, какво го предизвиква и как да го търгуваме от сега?

Какво е Коледно рали?

Както подсказва името Коледното ралито е термин, използван за описване на тенденцията на фондовите пазари да отбелязват положителни резултати в периода около Коледа и Нова година. Макар че това не се случва всяка година, статистиката говори сама за себе си:

 • При американските борсови индекси като SP500 CFD ралито през последните 5 търговски дни на годината и първите два дни на януари носи средна доходност от 1,3% от 1950 година насам. След 1969 година, през този период широкия щатски индекс има позитивна възвръщаемост в 75% от случаите.
 • CFD-та върху FTSE100, който представлява британския фондов пазар, нарастват в 83,3% от случаите през декември. Средната му печалба през този период след 1987 година е 2,4%.

Независимо дали трейдърите и инвеститорите вярват в сезонната тенденция или не, не може да се пренебрегне, че вероятностите са изкривени в полза на нарастващия пазар в края на годината.

Какво предизвиква Коледното рали?

Няма ясно проучване за това, какво точно причинява тази сезонна тенденция в края на годината. Тук обаче ще споменем някои от най-популярните теории за това защо пазарите на акции са склонни да нарастват през декември:

 • Повече хора са във ваканция. Това означава, че късите продавачи ги няма, което оставя алгоритмите да натрупват дълги позиции за инвеститорските портфейли.
 • Инвеститорите купуват повече сезонни акции (продажби на дребно, авиокомпании и др) в очакване на Коледен ръст в приходите през следващото тримесечие.
 • Лов за евтини акции за портфейла за следващата година.
 • Мениджърите на фондове ребалансират своите инвестиции.
 • Често мениджърите ще изхвърлят акции, които не носят печалби, и ще реинвестират в акции, които работят за тях.
 • Инвестиране на коледните бонуси.

Разбира се, това може и да е просто самоизпълняващо се пророчество. Тъй като много хора знаят за Коледното рали, ако забележат, че пазарите се раздвижат нагоре, смятат, че то съществува и започват да купуват. Така че, всичко може да бъде ограничено до масовата психология на пазара.

Както знаем, има тенденция борсовите индекси да се покачват в края на годината, но за да бъдем по-сигурни е важно да използваме други инструменти, за да си помогнем при търговските решения. Тук може да се използват инструменти от технически анализ като стратегия за ценовото движение и нива на подкрепа и съпротива.

Според Stock Trader Alamanc, Коледното рали е довело до положителна възвръщаемост в 34 от 44 години в периода между 1969 и 2013 година. Феноменът обичайно се случва в последните 5 дни на годината и първите два дни на новата година.

Средната кумулативна възвръщаемост през тези дни е 1.6%, а възвръщаемостта е положителна във всеки от деветте дни на ралито, средно. Независимо от това, всяка година има поне един ден спадове.

Аз лично мисля, че това се случва поради така наречения януарски ефект, тъй като търговците на дребно обикновено се справят по-добре поради продажбите за Коледа и Нова година. Има още причини за това:

 • Ваканционен оптимизъм
 • Инфлация
 • Прибиране на печалби.

Ваканционен оптимизъм

Ваканционният оптимизъм е косвено свързан с безработицата. За да го разберем по-добре, трябва да направим паралел между равнището на безработица/участие в работната сила и потребителските разходи.

Най-общо казано увеличаването на процента на участие е добро за икономиката. Това означава повече работна сила. Коефициентът на участие е равен на процент от хора от трудоспособна възрастова група, които са активно заети или търсят работа.

Коледно рали - Участие в работната сила в САЩ

Източник: Tradingeconomics.com – US Bureau of Labor Statistics

Графиката по-горе ни показва, че участието е било стабилно през 2017 със сравнително малко колебания нагоре-надолу. По-високото участие се равнява на повече заети хора, което води до повече потребителски разходи.

Потребителските разходи са най-голямата част от съвкупното търсене на макроикономическо ниво и представляват придобиване на стоки и услуги от лица или семейства. Потребителските разходи обикновено се повишават през празничния сезон, тъй като хората са склонни да харчат повече, което също може да стимулира фондовите пазари.

Инфлация

Ръстът на фондовите пазари често се отразява в инфлацията. Може би се чудите защо се нуждаем от инфлация? Необходима е инфлация, за да може акциите да се изкачат още по-високо. По принцип инфлацията означава, че стоките и услугите се оскъпяват. И обратно, тяосигурява повече приходи за компаниите, но от обратната страна, това може да означава и повече разходи за компаниите.

Индексът на потребителските цени (CPI) е добър показател за инфлация, а американската инфлация отново се покачи след сезона на урагана, който повиши цените на газта. Индексът на потребителските цени се повиши през септември и октомври, като достигна най-високите си нива в последните няколко месеца.

Прибиране на печалби

Инвеститорите са склонни да приберат някаква печалба преди празничния сезон. Това означава, че фондовите пазари са подложени на сезонен ефект, при който те обикновено вземат печалбите си преди празничния сезон. Не забравяйте, че всяко затваряне на дадена позиция за продажба е автоматична покупка на пазара.

Ако по-голямата част от големите инвеститори изтеглят парите си от пазарите, това ще скочи нагоре. Не забравяйте, че цените на акциите често следват сезонна тенденция по едно и също време на седмицата, месеца или годината, тъй като определен брой трейдъри на пазарите намаляват и се увеличават. Освен това техническият анализ прави вероятно тези исторически модели да се повтарят и да се приведат в съответствие с настоящия момент.

Как можем да търгуваме Коледното рали?

Има много начини трейдърите да се възползват от тези сезонни тенденции. Нека разгледаме една от тези възможности свързана с британския FTSE100:

FTSE100

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition FTSE100 D1

Както можем да видим от графиката по-горе, индексът FTSE100 се движел настрани с големи отклонения нагоре надолу през по-голямата част от 2017 и 2018 година. Все пак, ние знаем, че имаме определени статистики, които можем да използваме, за да придобием предимство като например, че през декември пазарите нарастват в 83,3% от случаите. Това не е сигурно, но определено е насока.

Нека разгледаме отблизо движението на FTSE100 през декември 2017.

FTSE100 Dec 2017

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition FTSE100 D1

Можем да видим ралито на британския индекс през декември 2017 година. Трейдърите могат да използват прости ценови модели като "поглъщане". Този модел се е образувал на 15 декември 2017 и представлява две свещи в различни посоки като втората изцяло поглъща първата (търговския диапазон на първата свещ е изцяло рамките на втората).

FTSE100 Dec 2017 2

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition FTSE100 D1

Възможно ниво за вход е над максимума на модела "бичо поглъщане", на 7503, със стоп лос поръчка под минимума му 7431. Ако поръчката бъде задейства, а след това и стоп лоса, то ще претърпим загуба от 72 пункта, който при 10 лота ще е загуба от 720 паунда. Но ако сделката бъде затворена в края на месеца на нива от 7698, ще получим печалба от 195 пункта или 1950 паунда.

След като декември вече започна как ще търгувате акции и индекси през този месец! Как ще търгувате борсовите индекси през този месец? Инвестирайте в акции и ETF-и с първоначална сума от само €500 с новата инвестиционна сметка Invest.MT5.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets

Предоставените данни осигуряват допълнителна информация относно всички анализи, прогнози, оценки, предвиждания или други подобни преценки или информация (наричани по-нататък "Анализ"), публикувани на уеб сайта на Admiral Markets. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, обърнете внимание на следното:

 1. Анализът се публикува само за информационни цели и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка.
 2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки отделен клиент и Admiral Markets не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали се основава или не на анализа.
 3. Всеки от анализите се изготвя от независим анализатор (наричан по-долу "Автор") въз основа на личните оценки на автора.
 4. За да се гарантира, че интересите на клиентите ще бъдат защитени и обективността на анализа няма да бъде uвредена, Admiral Markets е установил подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.
 5. Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на анализа са надеждни и че цялата информация се представя, доколкото е възможно, по разбираем, своевременен, точен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността или пълнотата на информацията, съдържаща се в анализа. Представените цифри се позовават на това, че никой от предишните резултати не е надежден показател за бъдещите резултати.
 6. Съдържанието на анализа не трябва да се тълкува като изрично или скрито обещание, гаранция или намерение на Admiral Markets, че клиентът ще се възползва от стратегиите в него или че загубите във връзка с него могат да бъдат или ]e бъдат ограничени.
 7. Всяко предишно или оформено представяне на финансовите инструменти, посочени в публикацията, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намерение на Admiral Markets за бъдещо представяне. Стойността на финансовия инструмент може да се увеличи и намали и запазването на стойността на активите не е гарантирано.
 8. Прогнозите, включени в анализа, могат да бъдат предмет на допълнителни такси, данъци или други такси в зависимост от предмета на публикацията. Ценовата листа, приложима за услугите, предоставяни от Admiral Markets, е обществено достъпна на уеб сайта на Admiral Markets.
 9. Продуктите с ливъридж (включително договори за разлика) имат спекулативен характер и могат да доведат до загуби или печалби. Преди да започнете да търгувате, трябва да сте сигурни, че разбирате всички рискове.