Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Защо китайският юан поевтинява?

Юни 27, 2018 12:55

Търговска война между САЩ и Китай

Китайският юан падна до седем месечно дъно

Днес централната банка на Китай определи среден/референтен курс на китайски юан (ренминби) от 6,5569 - най-ниският от декември 2017. Тази новина изстреля курса долар юан до най-високата му стойност от 19 декември миналата година 6,6145, което е с 5,5% над дъното за 2018 г.

Китайският юан поевтинява и защото централната банка на Китай се въздържа от повишаване на лихвените проценти след като ФЕД вдигна лихвите с 25 базисни пункта.

Освен това, в неделя Китайската централна банка намали съотношението на задължителните резерви за някои банки. В резултат на това увеличаващият се лихвен диференциал в полза на щатския долар доведе до поевтиняване на китайския юан сериозно ръст във валутната двойка USD/CNH (долар китайски юан).

Централната банка на Китай съобщи в неделя, че намалява размерът на задължителните резерви. Това движение се разглежда като вливане на 100 милиарда долара в икономиката, за да и помогне да се справи с натиска от търговска война със САЩ.

Изглежда, че централната банка ще предпочете да банкира с по-слаб китайски юан (ренминби), в отговор на тактиките за търговска война на президентът на САЩ Доналд Тръмп. Слабият китайски юан би помогнал на икономиката да абсорбира шоковете от търговска война със САЩ.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Търгувай долар юан и много други валутни двойки, ацкии, суровини и ETF-и с брокер номер едно в Германия за 2018 година.

Китайският юан поевтинява при търговска война

Всичко това се случва малко след като Bloomberg съобщи, че Китай се подготвя за мащабна търговска война и щатската държавна хазна може да не е имунизирана срещу престрелката.

Президентът Си Дзинпин председателства заседание на най-висшия орган за взимане на решения в Китай за първи път, за да обсъди отношенията между Китай и САЩ. На последвалата двудневна среща Си прекара повече от два часа в разговор за отношенията между Съединените Щати и Китай и призова всички провинции и министерства да се подготвят за мащабна търговска война със САЩ.

Китайските официални лица са стигнали до заключението, че изглежда неизбежно, че САЩ ще наложат мита на китайски стоки на стойност 34 милиарда щатски долара на 6 юли и ще реагират със собствени тарифи. Противно на информациите от миналата седмица, разговори между представители на двете най-големи икономики в света не е имало. В краткосрочен план служителите очакват китайския юан да поевтинее поради проблеми, свързани с търговията.

Освен това, Китайската централна банка ще се въздържи от увеличаване на притежаваните от нея американски държавни облигации и дори ще се стреми да намали размера им. Засега американските държавни облигации остават без сериозна промяна, докато китайският юан поевтиня, но това може да се промени много бързо. Засега Китай носи безпокойството на глобалните финансови пазари.

.

безплатно обучение

Увеличете вашите знания и умения с най-новия безплатен Обучителен пакет 2018 на Admiral Markets.

Кратка история на китайски юан (ренминби)

Китайската валута официално се нарича ренминби, което означава "народна валута" на мандарин, а юанът всъщност е монетарната единица. За първи път валутата е издадена от Китайската народна банка през 1949 година и двата термина се използват взаимозаменяемо. Връзката е подобна на тази на стерлинга и паунда във Великобритания.

Още в дните, преди Китай да е индустриалният и икономическият гигант, който е днес, китайската икономика е сравнително затворена и размяната на международна валута е силно ограничена. Китайското правителство иска да се увери, че контролира парите в икономиката и ограничава размера на валутата и богатството, които могат да изтекат от страната.

В последствие нещата се променят и се появиха две разновидности китайски юан (ренминби).

Защо има два вида китайски юан?

Един от първите въпроси, които възникват, когато говорим за китайския юан е защо китайската валута има две разновидности и каква е разликата между тях?

В миналото валутните ограничения, въведени от китайските власти, означават, че китайския юан може да бъде използван само в континентален Китай. В резултат на това пазарът на ренминби съществува само на континентален Китай.

След като Китай започна да отваря икономиката си, той поиска юанът да бъде използвана на международните пазари за уреждане на финансови и търговски транзакции, обаче без напълно да отваря икономиката си.

Хонг Конг, който служи като международен финансов център за континентален Китай се оказа перфектното място за пазара на офшорния китайски юан (CNH). Оттогава Сингапур, Тайван и Лондон развиват свои собствени пазари на офшорния юан.

Ключовата разлика при офшорния китайски юан (CNH) е, че той не се колебае само в тесен диапазон като континенталния си събрат CNY и е освободен от контрола на властите в Пекин.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Започнете да търгувате валути, суровини, акции и ETF-и с регулиран брокер.

Какво е всъщност офшорен юан?

След финансовата криза, която разтърси икономиката на Китай през 2008 година, Китайската народна република пое инициативата да гарантира, че китайският юан е признат на международно равнище и е използван в цял свят. Основният мотив зад този ход е властите в Пекин да се уверят, че китайският юан ще е приемана от всички валута. Друга причина е да улесни конвертирането на юана в други валути.

През юли 2009 г. китайските властите вдигнаха ограниченията върху търговските споразумения между Китай и Хонг. Това бе първият път, в който китайският юан бе използван за уреждане на търговски сметки между Китай и Хонд Конг. През следващите години китайските власти постепенно облекчиха регулациите, което доведе до развитието на пазара на офшорен юан в Хонг Конг и на други места.

Тези пазари съществуват заедно с пазара на китайския юан на континентален Китай, където все още има ограничения върху покупките и продажбите. В резултат на това сега съществуват два ренминби пазара. Тези два пазара се различават в регулациите и пазарните участници и по този начин всеки пазар има свой собствен обменен курс.

Възможност за арбитраж при китайски юан

При уреждането на търговията с китайски юан (ренминби), много компании приемат плащания в CNY от китайски вносители и ги обръщат в долари по по-атрактивния курс на офшорния юан. И разходите по заемите са много по-ниски на пазара на облигации на CNH, отколкото в континентален Китай. Много арбитражни фирми правят печалби от разликата в курсовете в офшорния (CNH) и континенталния (CNY) китайски юан.

По подобен начин, за инвестициите в злато, инвеститорите биха могли да спечелят арбитражни печалби, като купуват по-евтиния китайски юан и продават по-скъпата му версия.

Прогнози за китайския юан

В началото на годината анализаторите на британската банка HSBC споделиха мнението си относно представянето на китайският юан през тази година като смятат, че може да поскъпне още срещу американския долар.

„Подобрените перспективи за растежа на Китай и разумната парична политика ще подкрепят различията в доходността и ще държат изтичанията на капитал от гражданите под контрол. Вместо това би трябвало да има потоци от продажби на щатски долари от хеджирали износители.

От британската банка очакват също структурното увеличение на чуждестранните инвеститори в китайски акции и облигации да ускори темпа си тази година.

Освен това, възможно е властите в Китай може да толерират по-скъп китайски юан (по-висок курс USD/CNH), за да предотвратят потенциални търговски търкания с щатския долар, смятат от HSBC. За Пекин ще е по-лесно да реформира китайския юан и да либерализира капиталовата сметка от позицията на силата, а не от тази на слабостта.

"Ние все още сме на мнение, че властите не искат връщане на еднопосочните очаквания за поскъпване на китайския юан и следователно в някакъв момент в бъдеще ще отпуснат мерките си за изтичане на капитали, за да генерират двупосочна волатилност на валутния курс. Ето защо виждаме USD/CNH на 6,40 в края на 2019."

Отворете демо сметка с Admiral Markets

Тествайте търговията на финансовите пазари без никакъв риск за капитала ви.

Още по темата за валутите:

Руска рубла лев - ето как да се облагодетелствате от курса...

Курс швейцарски франк лев - какво трябва да знаете?

Курс на долара - как Ви въздейства?

Как да се възползвате от рекордно ниския курс турска лира лев?


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.