Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Канадски долар - как да го търгувате?

Юни 28, 2018 14:26

Канадски долар - как да го търгувате?

От какво зависи курса на канадския долар и как да го търгувате?

В сряда курсът на канадския долар (CAD) падна до едногодишно дъно спрямо американския съсед. След това обаче успя да изтрие част от загубите си, тъй като изказването на гуверньора на Канадската централна банка Стивън Полоз оставиха трейдърите да предполагат дали ще има повишение на лихвите през следващия месец.

Канадският долар докосна най-ниската си стойност спрямо щатския колега - 1,3386, от 12 юни 2017 година. Въпреки това, тези нива не се задържаха дълго и в четвъртък канадския долар се търгуваше на нива от 1,3342. Ръста в цените на петрола подкрепи поевтиняващия канадски долар (CAD).

Ефектът от митата наложени от САЩ върху алуминия и стоманата, и по-строгите ипотечни правила в Канада, ще се види в юлското решение на Канадската централна банка за лихвените проценти. Това каза Стивън Полоз в изказване, преди да обяви, че все още има шансове за вдигане на лихвите през юли.

Изявлението на гуверньора на Канадската централна банка показа, че Полоз е изправен пред дилема по отношение на предстоящото решение за лихвените нива. Полоз отново потвърди, че централните банкери на Канада са зависими от икономическите данни.

Шансовете за повишението на лихвите на срещата на Канадската централна банка на 11 юли паднаха под 50%, но след това се установиха на 55%.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Започнете да търгувате канадски долар и много други валути, суровини, акции и ETF-и с брокер номер едно в Германия за 2018 година.

Канадски долар - кратко въведение

Само седем валути представляват над 80% от обема на валутния пазар (Форекс), а канадският долар (често наричан "луни") е една от тези основни валути и е шестата най-държана валута като резерв. Това донякъде е аномалия, тъй като канадската икономика (по отношение на БВП в щатски долари) всъщност е номер 10 в света.

Канада също е сравнително надолу в списъка на големите икономики по отношение на населението, Въпреки това, се нарежда на девето място в света по отношение на стойност на износа в щатски долари (USD).

Канадският долар не е бил част от оригиналната система на Бретън Уудс и затова той плавал свободно до 1962 г., когато широкото му обезценяване сваля правителството. След това Канада продължава с фиксиран курс до 1970 г., когато високата инфлация кара правителството да се върне към плаващата система.

Всички основни валути на валутния пазар имат централни банки зад тях. В случая на канадския долар, това е Канадската централна банка. Подобно на всички централни банки, Канадската централна банка се стреми да намери баланс между политиките, които ще насърчават заетостта и икономическия растеж, като същевременно обърнат внимание и на инфлацията.

Фактори влияещи на курса на канадския долар

Икономическите модели, предназначени да изчислят "правилния" обменен курс на чуждестранна валута, са известни със своята неточност в сравнение с реалните пазарни ставки. Това се дължи отчасти на факта, че икономическите модели обикновено се базират на много малък брой икономически индикатори (в някои случаи на само една).

Трейдърите обаче влагат в своите решения за търговия много по-голям набор от икономически данни и техните спекулативни перспективи сами могат да променят курсовете. Точно както оптимизмът или песимизмът на инвеститорите могат да променят цената на акции над или под стойността, която предлагат нейните фундаменти.

Основните икономически индикатори включват БВП, продажбите на дребно, промишленото производство, инфлацията и търговския баланс. Те излизат на редовни интервали, а много брокери, както и много финансови източници като Wall Street Journal и Bloomberg, правят тази информация свободно достъпна.

Както често се случва в страните, които разчитат на суровини за значителна част от своя износ, представянето на канадския долар често е свързано с движението на цените на суровините. В случая на Канада, цените на петрола имат сериозно значение за курса на канадския долар (CAD).

Притокът на капитал може да доведе до движения при канадския долар. По време на периоди на по-високи цени на суровините често има повишен интерес към инвестиране в канадски активи и притокът на капитал може да повлияе на обменния курс на канадския долар. Това означава, че "кери трейд" обикновено не е толкова значим за канадския долар (CAD).

Обучителен пакет 2018 за търговия на финансовите пазари

Увеличете вашите знания и умения за търговия на финансовите пазари с най-новия безплатен Обучителен пакет 2018 на Admiral Markets.

Канадски долар - суровинната валута на Канада

Дълбоките връзки на Канада с петролния бизнес правят канадския долар, наречен "Луни", предпочитан от валутните трейдъри за залози върху цените на петрола. Те имат право да го направят, защото историческата връзка между канадския долар и цените на петрола е доста близка. Ако някога сте чували термина суровинна валута, то канадския долар (CAD) е въплъщение на този термин. Той е чудесен пример за корелация между цените на суровините и валутните движения.

Конвенционалната мъдрост казва, че ако цената на петрола се покачва, канадският долар ще я последва, особено срещу щатския долар, защото цените на петрола са деноминирани в щатски долари. По същия начин трейдърите са склонни да купуват "зелените пари" срещу своя северен конкурент - канадски долар, когато цените на суровите падат.

Канадски долар и цените на петрола

Канада сред десетте най-големи производители на петрол в света и оценена като една от най-енергийно-осигурените нации в света. Суровият петрол е най-изнасяният продукт на Канада и повечето от него отива в южния съсед. Но САЩ също не е единственият лоялен купувач на канадски петрол. Япония внася почти целия си суров петрол от Канада и е друг важен купувач на канадски петрол.

Ето защо има голяма положителна зависимост (корелация) между цените на петрола и курса на канадския долар спрямо американския. Тази силна положителна корелация показва, че в дългосрочен план вероятността ръст в цените на петрола да доведе до увеличение на стойността на курс канадски долар - щатския долар, е много голяма.

Силната положителна корелация между канадския долар и цените на петрола се дължи на общите валутни приходи на страната, които до голяма част са генерирани от продажби на суров петрол. Суровият петрол е най-големият вносител на чуждестранна валута в Канада и неговият дял нараства с нарастването на нефтените полета.

Понастоящем суровият петрол съставлява над 10% от приходите на Канада по текущата сметка. Това представлява цялата валута, получена от продажбата на стоки и услуги, от финансови и трудови доходи и от безвъзмездни средства. Няма друга единична услуга или източник на доходи, който да генерира толкова валутни приходи, колкото суровия петрол. Следователно зависимостта канадски долар - цени на петрола е съвсем естествена.

Освен това 97% от суровия петрол, изнасян от Канада, се транспортира до САЩ. Износът на суров петрол представлява голяма част от американската валута спечелена от Канада. От това следва, че движенията в цената и обема на суровия петрол имат значително въздействие върху потока от щатски долари в канадската икономика.

Отворете демо сметка с Admiral Markets

Тествайте търговията на финансовите пазари без никакъв риск за вашия капитал с демо сметка от Admiral Markets.

Как да изтъргуваме корелацията канадски долар - цени на петрола

Каквато и стратегия за търговия да използвате, не трябва да пренебрегвате корелацията между различни финансови активи. Една от най-силните корелации е тази между канадския долар и цените на петрола. Независимо от вашите технически или фундаментални анализи, когато цените на петрола се понижат - канадския долар поевтинява, и обратното.

Когато става въпрос за Форекс пазара, USDCAD е най-важната двойка съдържаща канадски долар, тъй като в нея участва световната резервна валута (USD). Освен това, един зашеметяващ детайл прави корелацията на USDCAD и цената на петрола още по-важна - над 75% от износа на канадския петрол е за САЩ.

В известен смисъл това е нормално нещо, все пак двете страни имат граница. От друга страна, то показва силната зависимост на икономиката на Канада от тази на САЩ. Правило е, че когато икономиката се разраства, търсенето на петрол се повишава. Когато се свие, търсенето на петрол пада. Следователно, канадската икономика се движи в същата посока като тази на Съединените щати.

Поради това щатските данни за петрола играят важна роля за начина, по който се движи курса на канадският долар. И, разбира се, за колебанията на валутната двойка USDCAD. Като такива, данните за петролните запаси на САЩ ще са солидна индикация за търсенето на канадски петрол. Следователно ще раздвижат и канадския долар.

Когато запасите в САЩ се повишават, канадският долар пада заедно с понижението на цените на петрола. От друга страна, когато запасите намаляват, цената на петрола се повишава в очакване на по-силно търсене. Следователно USDCAD ще се падне. В момента, в който петролът се стабилизира и се възстанови, USDCAD ще обърне тенденцията. Толкова силна е връзката петрол - канадски долар.

Друго събитие, което оказва влияние върху цените на петрола и от там съответно на канадския долар са срещи на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Това е обединение на едни от най-големите производители на петрол.

Срещите на ОПЕК, които в повечето случаи се провеждат във Виена, Австрия, често водят до сериозна волатилност на петролните пазари, която се разпространява и на Форекс пазара. Всеки валутен трейдър, който купува или продава двойката USDCAD, трябва да маркира срещите на ОПЕК в своя календар. Те водят до сериозни колебания при двойката. В някои случаи може да е добра идея да не търгувате около тези срещи, тъй като резултатите са непредсказуеми.

Влиянието на ОПЕК обаче напоследък намалява. Днес само около 35% от общото производство на нефт идва от членовете на картела. Неотдавнашната шистова революция в Съединените щати и технологиите за фракинг направиха възможно извличането на нефт на места, за които никой не се е сетил. Освен това процесът на добив стана по-евтин.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Започнете да търгувате USDCAD, петрол и още над 5000 финансови инструмента като отворите реална сметка с Admiral Markets.

Заключение

Канадският долар е сред най-търгуваните валути на най-големия и ликвиден финансов пазар в света - Форекс. Най-търгуваната валутна двойка с участието на канадския долар е USDCAD и трябва да знаем, че поради големия петролен износ на Канада, тя е високо-корелирана с цените на петрола.

Затова следващият път, когато цената на петрола се покачи, не се ядосвайте и не се тревожете колко ще ви струва следващото посещения на бензиностанцията. Дори се опитайте да направите пари като го търгувате канадски долар. В края на краищата, отмъщението на покачващите се цени на петрола може да бъде най-добрата сделка с "лунито".

Още по темата с валутите:

Защо китайският юан поевтинява?

Руска рубла лев - ето как да се облагодетелствате от курса...

Курс швейцарски франк лев - какво трябва да знаете?

Курс на долара - как Ви въздейства?

Как да се възползвате от рекордно ниския курс турска лира лев?


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.