Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Какво са криптовалутите и как можете да ги търгувате?

Октомври 06, 2017 12:41

какво са криптовалутите и как да ги търгувате

Целта на криптовалутите е, по един децентрализиран начин да се разменя стойност между хората. За пръв път ставаме свидетели на възможност за пренасяне на стойност от потребител до потребител, без намесата на централна власт. Този тип децентрализирана система е издръжлива на удари. Около тази теза, се обединиха участниците в" Конференция за Криптовалути 2017: Как да търгуваме Bitcoin и Etherium", която бе посетена от над 600 души.

„Криптовалутите са частни пари. Една идея, която е забранена в много страни. Но когато това се случи на глобално ниво е много трудно да се спре. Дигиталните валути са нов вид инструмент, който позволява на хората да разменят стойност по иновативен начин. Те елиминират голяма част от огромния брой посредници, във финансовия свят. Тази сфера, представя един поглед в бъдещето – как е възможно хора да създават стойност и да си я разменят по начин, който не включва централен контрол", според Владислав Драмалиев, основател и директор на BitHope Foundation.

„Криптовалутите ви дават свобода. Има малък минус – че можете да си купите нещо забранено, без да ви проследят. Като Оръжие, например. Всичко друго обаче, са плюсове. Криптовалутите не са мания, това е златото на бъдещето… Интересът към криптовалутите ще продължи да расте" прогнозира Кирил Илиев, индивидуален трейдър.

Много хора, все още не могат да си представят какво точно е биткойнът и как се създава от милиони хора по света, „копаейки" го от техните домове.

„Майнинга си го представете като заместител на централния сървър, който е необходим за да могат банките да извършват своята дейност. Ако при банките имаме сървъри в които се разпределят електронни единици, в случая имаме състезание между много миньори, кой ще има частта да играе ролята на централен сървър в следващите няколко минути", обясни Благовест Белев, един от основателите на Tavex Gold&Exchange в България, инвеститор и почитател на биткойн от над 4 години.

Добивате криптовалути? Ето как да се застраховате от спад в цените им!

Опасни ли са ICO-та?

Появата на нови криптомонети, е известно като ICO. Тези първични публични набирания на капитал обаче, бяха забранени в Китай през миналия месец. Как ще се отрази това на бъдещото на криптовалутите, тепърва предстои да видим.

Над 2.3 милиарда долара бяха събрани от ICO. Основна част от тях, бяха набрани само през последните няколко месеца. Много внимателно хората трябва да проучват ICO-та и да знаят, че голяма част от тях ще се провалят. Много от тях не са добри проекти, а залагат само на манията покрай криптовалутите.

Със сигурност ще има „еднорози" при новите валути, но въпросът е от цялата маса, кои ще са тези компании, които и в бъдеще ще дават стойност и ще съществуват изобщо, според Благовест Белев.

Със сигурност инвеститорите трябва да са много внимателни с новите криптовалути. Голяма част от тях, най-вероятно няма да функционират след няколко години. Често новите криптоваулти са измамни схеми.

„Как работи схемата? Правя една нова монета -например „Кирил-койн". Имам доста познати. Ще ги накарам да инвестират в нея в началото. Листва се на борсата, поскъпва с 300%. Хората ще го видят и започват да набиват пари, след което – черта. Внимавайте и проучвайте нещата", посъветва Кирил Илиев.

Много малка част от новите монети, които се предлагат имат реална употреба. Основната функция е при биткойна и тя е за разплащане. Може да се каже, че и етериумът има някаква стойност.

Потока на ликвидност е през най-сигурното и най-основно нещо в самото начало, което бе биткойна. След като цената достатъчно се раздуе, започна да се разлива. Доста голяма част отива към етериум. След това към другите основни криптовалути. И чак след това инвеститорите се прехвърлят към различните ICO-та. Последните обаче, все още са малка част от общата пазарна стойност, според Владислав Драмалиев.

Как се правят пари от криптовалути?

Два са основните начини за печелене от криптовалутите, които участниците застъпиха. Първият е с ползване на фундаментален анализ и по-дългосрочна стратегия за търговия, а втория - с ползване на приомите на техническия анализ.

Как да ползвате техническите индикатори при криптовалутите?

„Гледам дългосрочно на тренда. Гледам да не търгувам много. За мен това е голяма спекулация и риск. Единият възможен вариант пред инвеститорите е да си направят кошница с различни криптовалути и да я заключат за 5, или 7-8 години напред. Това е 100-процентова гаранция за успех", смята Белев.

„С най-голям шанс за ръст в годините, ще са криптовалутите, които са се доказали с времето", според Драмалиев.

Не всички обаче, бяха на мнение, че стратегията „купи и дръж", е най-добра за инвеститорите. На напълно противоположно мнение бе трейдъра Кирил Илиев.

„Не е добре само дългосрочно да се купи и да се държи. Като трейдър, не съм съгласен само дългосрочно да се търгуват. Може да направите една кошница 60% дългосрочно и да видите какво ще стане. Криптивалутите са като златото. Цената му е растяла в миналото, но до определен момент. Корекциите които прави обаче, могат да се хващат. Един съвет от мен - петък, гледайте да са ви затворени позициите, защото събота и неделя продължават да се търгуват и цената в понеделник може да е друга", коментира още Илиев.

регистрирай безплатна демо сметка за търговия с криптовалути

Тествайте собствената си стратегия в търговията с криптовалути, без риск от реална загуба, с безплатна демо сметка в Admiral Markets.

Биткойн и Биткойн кеш – прилики и разлики

Първата трудна вилица при биткойна, доведе до появата на нова криптовалута - биткойн кеш. Има разлика между биткойна и биткойна кеш. При кеша се търси максимален брой транзакции и в тази насока криптовалутата е замислена да е обслужваща разплащателна система.

При биткойна се случват по около 3 транзакции в секунда. За сравнение, мрежата на VISA обработва средно по около 3 000 транзакции в секунда. Или, ясно е, че биткойнът няма как да обслужва огромен брой транзакции, за да се посрещне амбицията на криптовалутата, да се превърне в сериозна система за разплащане.

Основната логика е, че ще се разработи втори слой на биткойна, като разплащателна система, така че основният биткойн да се ползва само за големите транзакции. В същото време, кеша се опитва да разшири максимално възможностите на технологията.

„Има един антагонизъм между двете групи, подкрепящи биткойна и биткойн-кеша. Кеша реализира визията на един от враждуващите лагери в изцяло нова криптовалута. Това е добре и на практика ще се тества какво ще се случи. Биткойнът се очаква да играе функцията на дигитално злато, а кеша – да играе ролята на система за разплащане. Биткойн кеша все още е много млад. Времето ще покаже, коя визия е по-добрата. Ще има приложение и за двете мрежи. Аз симпатизирам на биткойн-кеша, но съревнованието между двете криптовалути, ще покаже кой биткойн е по-добър", коментира Владимири Драмалиев.

Технологията зад биткойн кеш е с малък екип. Няма толкова очи, които да следят какво точно се случва и нещо може да се обърка. Бих му дал още време да видя как ще работи и дали няма да има бъг, допълни още Драмалиев. Ако се случи такова нещо, това би могло да бъде добър момент за влизане. Тези проблеми, оказват традиционно много силно негативно въздействие върху цената.

Кога да купуваме криптовалути?

„Когато е евтино", пошегуваха се участниците в Конференцията.

„Добър момент за покупки на биткойн кеш, може да бъде когато се изрисува достатъчно графиката, за да видим дали има потенциал това нещо. Преди година биткойна имаше консолидация, тоест нямаше интерес към нея. Бих изчакал да видя какво ще се случи при кеша, след като се напълни добре графиката му. Етериумът пробие ли върха си при 400 долара, ще стане като детенце на биткойна. Нагоре само за покупки", смята Кирил Илиев.

Каква е правилната цена за покупка на биткойн?

„Ако нямате инвестиции в криптовалути, то всяка цена е правилна. Добре е хората да имат инвестирани част от спестяванията си в криптовалути. Важно е какви са перспективите и каква е общата пазарна капитализация. В момента общата пазарна капитализация на биткойна е 70 милиарда долара, което не е нищо за финансовия свят, но не е и много. За да е значим финансов инструмент, то биткойнът може да струва 30-40 пъти повече, отколкото струва в момента, през следващите примерно 10 години", смята Благовест Белев.

Така, че дали ще купите биткойн на 4 000, на 3 000, или на 2 000, не е важно. Важно е стойността му да продължи да расте с времето, заключи още експертът. Според него обаче, в момента е налице асиметрия между риска и потенциалната доходност при биткойна. Можем да изгубим един път сумата, която сме инвестирали, но можем да спечелим десетки пъти, същата сума, смята още Белев.

Вижте предимствата от това да търгувате криптовалути в Admiral Markets.

Възможно ли е регулаторите да спрат развитието на криптовалутите?

Правителствата ще се преориентират да се възползват от криптовалутите, понеже силно е вероятно да спрат развитието им. Около тази теза се обединиха пазарните участници.

„Вече са ги изпуснали за това всичко ще се наглася. Биткойнът е толкова силен, че едва ли някой може да го спре. Самият аз бях против криптовалутите преди пет години. Занимавах се с майнинг но вече ги търгувам в момента. Всичко ще се напасне спрямо тази нова технология. Както всички имат телефон и се нагласят към социалните мрежи, така ще се случи и с криптовалутите", прогнозира Кирил Илиев.

Ако има криза в бъдеще, а такава рано или късно ще има, то много е възможно следваща финансова криза, да окаже добро въздействие върху цената на криптовалутите, според Вадимир Драмалиев.

изтеглете безплатно MT4 и MT5 Supreme Edition

Както и да търгувате криптовалутите обаче, възползвайте се от възможностите на платформата ни за търговия MT4 и MT5 Supreme Edition, ексклузивно за Admiral Markets.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.