Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво представлява "блокчейн вилицата"?

Юли 24, 2017 13:05

Ако следите новините свързани с биткойна напоследък, най-вероятно сте чували за така наречените „блокчейн вилици". Сега ще обясним, по-подробно, какво на практика представлява този термин, свързан с криптовалутите.

Какво е блокчейн вилица?

Блокчейн „вилица", като цяло е термин отнасящ се до действието на преминаване към нов проект, като се копира и модифицира кода, за създаването на нов блок. Например лайткойна (LTCUSD) е „вилица" на биткойна (BTCUSD), предвид на факта, че копира и модифицира кода, на криптовалутата, за създаване на нов блокчейн.

научи всичко за криптовалутите от тук

Вилицата, използващата софтуера на биткойна, е малко сложна, предвид на това, че всички добиващи новата криптовалута, в случая лайткойн, трябва да поддържат мрежата на основната криптовалута, защото в противен случай, могат да „копаят" грешни блокове.

Защо са необходими „вилиците"?

Блокчейн технологията, по своята същност е мрежа с отворен код. Целта е, да може да се ползва от всички. Предвид на това, че валутите се развиват и променят с времето, са необходими и известни промени в протоколите на валутите. Подобни промени, могат да варират от добавянето на нови възможности, до големи промени, като например увеличаване на максималния размер на блока. Понякога промените, се разглеждат по различен начин, в общността, добиваща криптовалутите. Някои от добиващите я, приемат нововъведенията, докато други – не. Подобно разединение сред добиващите криптовалути, често води до създаването на нови криптовалути, с използване на „вилиците", по описания по-горе начин.

Какво е „твърда вилица"?

Този термин е свързан с промяна на протокола на криптовалута, който не е съпоставим с по-старите версии на криптовалутата. Например, всички добиващи биткойни, трябва да ъпгрейднат софтуера си, за създаване на нови блокове, ако това са променени изискванията за „копаене на криптовалути".

В тази ситуация, ако например поради разединение, сред добиващите криптовалутата, половината от „копачите" използват новия софтуер за създаване на блокове, а другата половина – старата, то налице са две различни блокчейн вериги – и се появява „вилица".

Какво е „мека вилица"?

Това е ситуация, при която е налице промяна в протокола на криптовалутата, но само предходните валидни блокове стават невалидни. При тази промяна по-старите версии на софтуера ще могат да се използват за разпознаване на новите блокове.

И докато при „твърдата вилица", е необходимо всички добиващи криптовалутата, да ъпгрейднат софтуера си и да се съгласят с новите промени, „меката вилица" е с по-малко хаотичен ефект, защото и новия и стария софтуер, ще могат да разпознават новите блокове, което запазва консенсуса, сред участниците.

Някои примери за вилици на практика...

„Меките вилици", са един от най-често срещаните начини за ъпгрейдване на биткойн веригите, защото носят по-малък риск, за разединение сред участниците. Някои примери за това са софтуерните ъпгрейди, като например BIP 66 – свързана с валидацията на подписа и P2SH – променила формата на адреса на биткойна.

Последният пример за „твърда вилица" е етериумът. Това се случи, след хакването на системата DAO (дигиталната Decentralised Autonomous Organisation). Този изключително амбициозен проект, целящ да намали влиянието на човешкия фактор, набра капитал в размер на 150 милиона долара, от които бяха „източени" 50 милиона долара в етери. Действието резултира във вземане на решението да се „хакне хакера" – или фондацията, отговаряща за етера, се наложи да се намеси и интервенира в системата, създавайки „вилица", променила целия блокчейн. Действието доведе до разделяне на две криптовалути – етер и Етериум Класк.

Admiral Markets предлага CFD-та на 4 основни криптовалути - Bitcoin (BTCUSD), Ether (ETHUSD), Litecoin (LTCUSD) и Ripple (XRPUSD). За разлика от търговията с нерегулирани криптовалутни брокери, търговията със CFD-та върху тези валути, ви позволява да правите това с вашия доверен брокер и никой хакер, да няма достъп до вашите инвестиции. В допълнение, можете да се облагодетелствате от промяната в цената на криптовалутите, в много по-голяма степен, благодарение на ливърижда, който предлагаме при търговията с тях – от 1:5. Без съмнение, криптовалутите са най-горещите инструменти на планетата в момента. Така че, защо да не тествате търговията с тях, посредтвом платформата MetaTrader 4, най-популярната платформа за търговия в света. Свалете и инсталирайте безплатно платформата и тествайте търговията с криптовалути днес

изтегли MT4 Supreme Edition безплатно


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.